Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Chiar vreţi să ştiţi cine v-a turnat?

Ziarul de Vrancea
22 dec 2013 620 vizualizări
Curiozitatea i-a împins pe mulţi să-şi vadă dosarul de la Securitate, însă aflarea adevărului n-a făcut decât să le zdruncine viaţa după ce au aflat că au fost turnaţi chiar de partenerul de viaţă, o rudă sau alt apropiat.

Despre astfel de cazuri a vorbit George Vişan, consilier principal la Direcţia Arhivă a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care, în ultimii cinci ani, s-a ocupat de cererile de acces la dosare în sala de lectură. Prin 2009, înainte de Crăciun, un bătrânel de vreo 75 de ani şi-a consultat dosarul de urmărire, nu foarte consistent, de circa o sută de file. "Văd că începe să se ţină de masă şi să tremure. M-am dus repede după un pahar de apă, l-am scos la aer. Am stat puţin de vorbă, n-a vrut să-mi spună iniţial, probabil îi era jenă, apoi a început să mi se destăinuie", îşi aminteşte Vişan. În timp ce îşi citea dosarul, a văzut câteva note informative, bătute la maşină, care nu erau semnate cu numele real, ci cu unul conspirativ, şi totuşi, la a treia notă şi-a dat seama că informatorul era soţia. "Zic: Trăieşte? «Da, trăieşte. Nu i-am spus c-am depus cerere la CNSAS de acces, i-am zis că ies să mă plimb, n-am vrut s-o implic aşa» Şi-acuma unde-i? «M-aşteaptă acasă cu mâncarea»", a fost conversaţia lui Vişan cu bătrânul. Acesta a mai stat puţin, după care a pornit spre casă. "Fusese medic. Ce turna soţia? Pe lângă lucruri mărunte, că primeşte pachete de ţigări scumpe, cafea de la pacienţi, că are o amantă la serviciu, la un moment dat, că nu-şi face datoria de soţ, vă daţi seama, şi că încearcă să rămână în străinătate dacă pleacă la vreun congres", povesteşte Vişan. Femeia s-ar fi răzbunat astfel pentru că era înşelată, dar a şi fost şantajată pentru a colabora, după ce Securitatea a aflat că făcuse un avort. Informările datau de la începutul anilor '70. Ca rezultat, bărbatului i-au fost refuzate toate cererile de a pleca la congrese medicale în afara ţării, iar el nu ştia de ce se întâmplă asta. "A fost avertizat în faţa colectivului, pentru că mai comenta uneori duşmănos politica partidului, n-a mai făcut nici asta, a devenit un fel de blazat al comunismului, cum se spune. N-a devenit membru de partid niciodată, cu toate că l-au forţat", adaugă Vişan. Când s-a întors la CNSAS să-şi ridice fotocopiile, pe la sfârşitul lunii ianuarie 2010, bărbatul a povestit cum s-a dus acasă, s-a aşezat la masă şi i-a zis soţiei unde fusese, când ea îl credea la plimbare în Cişmigiu. Ea i-a mărturisit atunci plângând, el a întrebat-o de ce nu i-a spus măcar după '90, iar ea a răspuns că i-a fost ruşine. "A iertat-o până la urmă. Ce poţi să faci la 75 de ani, să-ţi dai afară soţia? E greu la bătrâneţe să afli chestia asta, treci greu. Mai ales că el era un tânăr cercetător, în fine, avea aproape 40 de ani în momentul când au fost date note informative despre el, dar avea perspective. A iertat-o, dar în sinea sa a rămas, aşa, un gust amar. Nu l-am mai văzut de atunci", adaugă Vişan.

Un preot îşi turna fiica la Securitate

La sala de lectură vin 1.000 - 1.500 de petenţi pe an, care îşi pot consulta propriul dosar sau dosarele rudelor de până la gradul IV decedate sau, cu împuternicire, de la cei în viaţă. Dintre aceştia cam unu la sută, fie că au dosar de urmărire, fie de colaborare, găsesc acolo note informative despre ei date de rude. "Cele mai tragice sunt cazurile în care au fost turnaţi de rude de sânge sau soţ/soţie. Sunt şi părinţi care nu şi-au turnat copiii, cum se spune, dar au dat şi informări despre ei", spune Vişan. Este cazul unui preot ortodox dintr-o comună din Moldova, care era colaborator al Securităţii şi dădea note despre foarte multe persoane, într-una din ele regăsindu-se şi fiica lui, care era la liceu. Scria cum se întâlnea cu colegii la sfârşit de săptămână, cu "copiii lui cutare şi lui cutare care sunt împotriva regimului". "Nu voia s-o toarne pe fiică-sa, el voia să-i toarne pe părinţii unor colegi de-ai ei, dar totuşi e şocant să vezi numele copilului în dosar", povesteşte Vişan. Despre părinţi, puteau da informaţii elevi de liceu de peste 16 ani, în rândul cărora se organizau adevărate campanii. Nu puteau fi colaboratori, fiind minori, dar ajungeau să le spună unele lucruri din casă ofiţerilor de Securitate, după ce aceştia îi convingeau că îşi ajută astfel părinţii. Un tânăr din Constanţa, care era colaborator, a dat informări despre tatăl vitreg dintr-un alt motiv. "I-au prins viciile şi i-au oferit ce avea nevoie: băutură. Erau stipendii acolo, să i se dea două sticle de Cinzano, o sticlă de whisky", spune Vişan. Povestea a ieşit la iveală după ce dosarul urmăritului, care nu mai era în viaţă, a fost consultat de fiul său natural, dintr-o altă căsătorie. "Vă daţi seama ce reacţie, striga întruna, nu reuşeam să-l potolesc în sală: "Formidabil, dom'le! Nemaipomenit! Nu se poate dom'le, e o crimă ce-a făcut ăsta, nu pot să cred", relatează Vişan reacţia petentului. Tatăl, care era tot doctor, era invitat să participe la conferinţe în străinătate, iar după ce fiul vitreg a spus că acesta nu s-ar mai întoarce în ţară, nu a mai putut pleca.

Arhiva CNSAS se întinde pe 40 de kilometri

Doi soţi şi-au mărturisit, de asemenea, unul altuia despre colaborările avute şi au mers împreună să-şi consulte dosarele. Ea era ghid la Oficiul Naţional de Turism (ONT), iar el, un simplu strungar. Ea pleca câte o săptămână de acasă, iar el era gelos şi astfel l-au atras şi pe el la colaborare să dea note despre soţie. Iar el a informat că ea se întâlnea cu străini în afara programului de lucru şi că ar vrea să se despartă de el şi să se mărite cu un cetăţean suedez, lucruri care erau adevărate, şi i-a făcut rău astfel. "Aveau vreo 50-55 de ani, în 2008, când au venit la sală. Îşi spuseseră unul altuia. Erau foarte comici: «Uite, chestia asta nu mi-ai spus», «Ei, am uitat»", mai povesteşte Vişan.
La un moment dat a venit un cuplu mai în vârstă, să-şi consulte dosarul. Fuseseră înstăriţi şi în perioada comunistă, el fiind director economic de IAS, în Mehedinţi, şi astfel avuseseră mai mulţi fini. De unul dintre ei a dat şi în dosar: "Ia uite, cât l-am ajutat eu, i-am dat slujbă la mine la IAS. Avea şi probleme cu legea. I-am găsit şi nevastă", îşi aminteşte Vişan că spunea bătrânul. "Chiar voia să vorbească cu el, să-l certe", precizează el. Finul îl turna pe naş că folosea maşina de serviciu să care materiale pentru o casă pe care şi-o construia şi că ia din recoltă, cel din urmă fiind decăzut din funcţie şi mutat la un alt IAS. "În general, petenţii sunt supăraţi dacă văd că rudele sau apropiaţii au dat informaţii, că nu au spus. Că au suferit mai uită. Dar trebuia să spună, să-şi ceară iertare", mai spune Vişan.
Arhiva CNSAS se întinde pe 40 de kilometri şi este a doua cea mai mare din fostele ţări comuniste din Europa, după cea de la STASI.

Un piroman, arestat pentru terorism

Un tanăr din Arad a fost arestat preventiv, sambătă, sub acuzaţiile de acte de terorism şi nerespectarea regimului materialelor explozive. Remus Văscuţ a fost prins în flagrant când încerca să vândă unui lucrător SRI sub acoperire două bombe artizanale pe care le confecţionase în locuinţa sa, unde amenajase un laborator clandestin pentru construirea unor astfel de obiecte. Potrivit procurorilor DIICOT, dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute şi aveau ataşate cuie, piuliţe şi şuruburi, pentru ca forţa distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Văscuţ le-ar fi spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el. De asemenea, anchetatorii susţin că pe uşa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul uşii era desenată zvastica, iar pe interior scria "14/88", cifre care ar reprezenta data naşterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaştere a neonaziştilor (88). Conform anchetatorilor, tânărul avea doi complici - un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi. Pentru realizarea bombelor, tânărul cumpăra azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură, iar în laboratorul de acasă fierbea substanţa de mai multe ori până se recristaliza. Aşa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Văscuţ a recunoscut că tatăl său, care era vânător, l-a iniţiat în folosirea explozibililor. "Odată ce ai virusul în tine, nu mai scapi", le-ar fi spus Văscuţ judecătorilor.

Vameşii de la Albiţa dădeau şi rest la mită

Vameşii de la Albiţa trimişi în judecată de procurorii anticorupţie se fereau, în unele situaţii, să ceară explicit mită şi alegeau locuri slab luminate în care să primească banii, iar în alte cazuri acţionau fără nicio reţinere, negociau şi chiar le dădeau rest celor lăsaţi să treacă graniţa. Informaţiile sunt prezentate în rechizitoriul prin care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi a trimis în judecată 22 de lucrători şi controlori vamali de la Biroul Vamal Albiţa. Iniţial, pentru adunarea probelor au fost folosiţi doi investigatori români sub acoperire, a căror activitate a fost însă "percepută ca fiind suspectă" atât de către vameşii români, cât şi de către cei moldoveni. În aceste condiţii, DNA şi Centrul Naţional Anticorupţie al Republicii Moldova au alcătuit o echipă comună de anchetă, fiind trimis pe teren un investigator sub acoperire moldovean. Acesta a pretins că desfăşoară activităţi de coletărie pentru societăţi din Republica Moldova, pe traseul Chişinău - Braşov (de unde erau preluate colete de la un autocar al firmei Atlassib, care venea din Italia) şi retur, şi a tranzitat astfel frontiera în perioada 2.07-22.10.2013 la volanul unei autoutilitare, prin punctele vamale Albiţa (România) şi Leuşeni (Moldova), se precizează în rechizitoriu. Potrivit procurorilor anticorupţie, activitatea investigatorului moldovean "a relevat, pe de o parte, că de regulă, urmare probabil a acţiunii DNA din 2011 (ce i-a vizat exclusiv pe poliţiştii de frontieră), lucrătorii vamali din Vama Albiţa s-au manifestat cu prudenţă în a-i pretinde în mod explicit sume de bani cu titlu de mită, adoptând un comportament disimulat pentru a-şi exprima pretenţiile băneşti: gestică, mimică, folosirea de expresii cu subînţeles, notarea sumelor de bani solicitate pe coli de hârtie, stingerea luminii în momentul remiterii banilor, solicitări de descărcare a coletelor în vederea efectării controlului amănunţit, tergiversarea controlului etc.", se arată în documentul citat.
Pe de altă parte, au existat şi situaţii în care, sfidând orice instinct de autoprotecţie, lucrătorii vamali i-au cerut în mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora, au dat chiar rest ori i-au pus în vedere ca la trecerile ulterioare să-şi facă un obicei din a le da mită, susţin anchetatorii.

Trei centre noi pentru preluarea pacienţilor cu arsuri majore

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în următorii doi ani şi jumătate în România vor fi înfiinţate încă trei puncte medicale care să preia pacienţii cu arsuri majore, în Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, proiectul fiind finanţat cu ajutorul Băncii Mondiale. "Până acum, aţi observat, totul ducem la Bucureşti. Orice se întâmplă, un ars grav, imediat merge la Bucureşti. În următorii 2 ani, 2 ani şi jumătate, cu programul Băncii Mondiale, să reuşim să avem un număr de paturi de «arşi», cel puţin în încă trei locuri din ţară în afara Bucureştiului. La secţiile de «mari arşi » nu îţi trebuie zeci de paturi, de regulă vorbim de patru până la şase paturi de bolnavi, pe care noi îi numim «arşi mari»", a spus Arafat.
El a adăugat că, astfel, nu vor mai fi transportate toate cazurile de pacienţi cu arsuri grave la Bucureşti, ci la centrul regional cel mai apropiat.
"Din păcate, am trecut prin fenomene care ne-au arătat că putem să avem un număr mare de pacienţi arşi deodată. Discoteca de la Sighetul Marmaţiei, care ne-a produs în prima fază şapte «arşi mari » şi apoi încă nouă «arşi mari », la câteva ore, accidentul de la Mina Petrila şi multe alte situaţii care produc doi, trei, patru «arşi mari ». La acestea se adaugă situaţiile care apar zilnic, cel puţin în două-trei judeţe mai apare câte un «ars mare» de la un incendiu sau un accident de muncă", a mai spus Arafat.

Geoană: Antonescu a sabotat chimia personală cu Ponta

Preşedintele PNL Crin Antonescu a "îmbrăţişat" o tactică de comunicare prin care se distanţează de zona de guvernare şi astfel a sabotat relaţia şi chimia personală pe care o avea cu premierul Ponta, a declarat, ieri, senatorul PSD Mircea Geoană. "Cred că această strategie este greşită. Are încă timp să o remedieze. Nu spun că trebuie să se iubească cu Victor Ponta sau liberalii trebuie să-i iubească pe social-democraţii, dar avem un contract. Noi ne-am respectat contractul, am dat din zestrea noastră politică, într-un raport de practic doi la unu între PSD şi liberali, am acceptat acea paritate", a precizat Geoană. El a apreciat că, dacă liberalii îi respectă pe social-democraţi, există şansa ca relaţia dintre cele două partide, în cadrul USL, să devină "decentă şi funcţională".
Întrebat dacă Crin Antonescu ar fi un prezidenţiabil pe care electoratul PSD să-l sprijine anul viitor, în condiţiile în care ar renunţa la această strategie de departajare de PSD, Geoană a precizat: "Haideţi să nu ne mai ascundem după copac. Fiecare electorat doreşte un candidat din propriul său destin politic. Deci, evident că publicul PSD şi-ar dori un candidat la prezidenţiale din partea PSD". Geoană a spus că ideea de a le cere alegătorilor PSD să voteze cu Crin Antonescu la prezidenţiale reprezintă "un imens sacrificiu", în condiţiile în care nu există nicio "garanţie de succes". "Nu vă ascund faptul că există presiune foarte mare la baza partidului pentru un candidat propriu. Răspunsul final va fi dat cred eu la finalul acestei ultime perioade în care încercăm să dăm USL-ului şansa de a continua", a mai spus Mircea Geoană. Pe de altă parte, senatorul i-a atenţionat pe liberali că PSD poate guverna şi cu majorităţi mai mici de 70%, cât are USL.

Chifu: Leancă a pierdut ocazia să tacă

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a comentat, sâmbătă, afirmaţiile premierului moldovean privind unirea cu Republica Moldova, care ar crea probleme cruciale ţării sale. El l-a criticat pe Iurie Leancă pentru că nu ar înţelege ce se întâmplă la Bucureşti. "Domnul prim ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă îşi prefaţează vizita la Bucureşti cu amestecul in politica dâmboviţeană. Păcat. Era diplomat, părea să aibă viitor, şi nu se remarcase încă spunând cine-i bun şi cine-i rău la Bucureşti", a comentat consilierul prezidenţial Iulian Chifu, pe Facebook, declaraţia lui Iurie Leanca. Potrivit lui Chifu, "ajutat de către toate instituţiile statului român, actualul prim ministru a pierdut ocazia să tacă, dacă nu înţelege cu adevărat ce se întâmplă la Bucureşti şi în regiune". "Păcat! O abţinere ar fi fost mai potrivită, mai ales la o lună după un eveniment la care se referă. Gestul, chiar dacă îi este util în campania sa electorală, poate lesne fi interpretat drept lipsă de character", a mai spus Iulian Chifu.
"Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unire creează probleme cruciale Republicii Moldova", a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, săptămana trecută.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.