Național

După "marţea neagră" pentru Romania, "lunea neagră" pentru USL - Război pe toate fronturile între Ponta şi Antonescu

Ziarul de Vrancea
16 dec 2013 545 vizualizări
Premierul l-a acuzat ieri de minciună pe preşedintele PNL n "spre deosebire de alţii, eu nu am fost dovedit ca mincions", a replicat Antonescu, cu referire la plagiatul lui Ponta n liberalul şi-a exprimat "temerea" că ruperea USL este iminentă

Co-preşedinţii USL s-au acuzat ieri reciproc de minciună. Primul care a dat tonul a fost liderul PSD, Victor Ponta. Întrebat cum comentează declaraţiile lui Crin Antonescu din şedinţa de vineri a conducerii PNL, în care liberalul punea în carca PSD promovarea legii aministiei, premierul a declarat preşedintele PNL şi-a minţit colegii. "Dacă sunt adevărate, domnul preşedinte Antonescu şi-a minţit colegii asupra realităţii, pentru că am fost la USL cel puţin 12 persoane atunci când domnia sa a fost de acord cu Legea amnistiei. Nu spune adevărul domnul Antonescu", a afirmat Ponta.
El a arătat că Antonescu are dreptate doar atunci când spune că nu s-a discutat despre Codul Penal. "Nici eu nu am ştiut, până marţi, despre acele modificări la Codul Penal. Asta e adevărat", a adăugat Ponta. El a spus că nu e prima dată când Antonescu spune altceva colegilor din PNL şi altceva în USL şi a susţinut că el s-a obişnuit cu acest tip de comportament. Ponta a dat exemplu Legii pentru Roşia Montană, susţinând că într-o vineri a discutat cu Antonescu în USL, liderul PNL arătând că este de acord cu proiectul, iar luni i-a transmis că nu e de acord. El a spus că situaţia amnistiei este identică cu cea de la Roşia Montană.

Antonescu despre Ponta: "Lucrurile capătă aspecte patologice"

Reacţia lui Crin Antonescu nu a întarziat să apară. Liderul PNL a declarat că nu "îi permite" lui Victor Ponta să îl facă mincinos. Antonescu a precizat, cu referire la plagiatul premierului, că, "spre deosebire de alţii", el nu a fost dovedit mincinos. "De când sunt în viaţa politică am spus întotdeauna adevărul. Am prezentat în faţa colegilor mei situaţia cum am cunoscut-o şi tot ce am spus acolo e adevărat", a subliniat Antonescu.
Ulterior, preşedintele PNL a fost întrebat dacă este iminentă o rupere a USL după Anul Nou dacă vor continua disputele, el răspunzând: "Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da". El a mai fost întrebat dacă vede o cale de împăcare cu Victor Ponta în acest moment. "Pe mine nu mă mai interesează împăcări, nu mă mai interesează prietenii, când se ajunge la aşa ceva nu ne mai putem pune asemenea probleme. Pe mine mă interesează însă să salvăm decenţa. Pentru că dacă lucrurile capătă aspecte patologice, cu 12 oameni care erau...deja te sperii. Vreau însă să fim decenţi", a replicat Antonescu. "Am avut Roşia Montană, votez ca premier, nu votez sau invers. Bun, am trecut. Am avut telefonul ăla nenorocit, care nu s-a dat. Am vrut să o acopăr. Povestea asta, care ia o turnură biblică, cu 12 persoane. Chiar sunt alarmat, nu vreau să insist. Să ne spună, cum îi spunea dânsul domnului Băsescu, să scoată stenogramele, care erau ăia 12? Zău, chiar pare o situaţie tristă, nu vreau să mai comentez", a adăugat liderul PNL.
În replică, Victor Ponta a afirmat că dacă liberalul vrea să rupă alianţa, atunci să o rupă. "Eu nu vreau", a menţionat Ponta. "Să nu mai facă declaraţii, nici în interior şi nici afară, să nu mai facă declaraţii neadevărate. Eu nu am nicio problemă. Eu nu am făcut decât să vă lămuresc asupra unor neadevăruri spuse de domnia sa", a adăugat Ponta.

Bătălie pe TVR şi Ministerul Culturii

Numirea şefului TVR a provocat ieri o altă furtună în USL. La pranz, surse politice anunţau că PSD a decis să-l susţine la conducerea televiziunii publice pe Valentin Nicolau. Decizia a starnit furia liberalilor. Antonescu a declarat că nominalizarea unui candidat la TVR de către PSD ar însemna "o încălcare a unor înţelegeri care s-au făcut în baza algoritmului". "Dacă PSD doreşte să încalce acest lucru, îl va încălca. Vom vedea ce se va întâmpla", a menţionat preşedintele PNL. Ulterior, premierul Ponta a anunţat că PSD nu va face o propunere pentru şefia TVR, afirmând că aşteaptă propunerea din partea PNL. Liderul PSD a admis, totuşi, că la nivelul partidului s-a discutat despre varianta propunerii lui Nicolau.
Discuţii contradictorii cu o evoluţie asemănătoare s-au purtat ieri şi în privinţa nominalizării lui Gigel Ştirbu la Ministerul Culturii. Liberalii au luat foc după ce Ponta a respins în primă fază propunerea înaintată de liberali. Premierul a cerut ca PNL să propună la minister "o personalitate culturală". "Noi susţinem nominalizarea lui Ştirbu la Cultură, Ponta trebuie să îl pună. Dacă nu îl numeşte şi pune intermar, noi continuăm să-l susţinem şi după expirarea interimatului", declarau surse liberale.
Ca şi în cazul TVR, Ponta a revenit cateva ore mai tarziu, anunţand că va trimite propunerea numirii lui Gigel Ştirbu spre adoptare la Cotroceni.

Liberalii, speriaţi că PSD îşi construieşte o nouă majoritate

Atat PSD cat şi PNL au convocat ieri şedinţe interne de partid. Crin Antonescu a precizat că la întalnirea cu liderii liberali nu s-a discutat despre ieşirea partidului de guvernare, ci despre teama colegilor că PSD urmăreşte să construiască alte majorităţi în Parlament. "Eu am discutat în acea şedinţă, şi au mai discutat şi alţi colegi, nu despre posibilitatea ca noi să ieşim de la guvernare, să denunţăm un contract public, electoral, politic, ci despre posibilitatea care ne este vehiculată din ce în ce mai intens, aproape căpătând formă de ameninţare, că se pot construi alte majorităţi în jurul PSD, că printr-un traseism politic de anvergura pe care o cunoaşteţi se poate trece dincolo sau se poate mistifica rezultatul alegerilor, ipoteză pentru care trebuie să fim pregătiţi, ipoteză pentru care un partid serios trebuie să fie pregătit şi la care trebuie să aibă răspunsuri", a declarat Antonescu. "Sigur că sunt afectat, că sunt uimit, că un om pe care l-am susţinut cu toată onestitatea, un om pe care l-am ajutat cu toate puterile şi cu toate puterile partidului nostru, spre a deveni prim-ministru, spre a pune în practică această calitate, un program de guvernare pentru care toţi suntem responsabili, are un asemenea comportament", a conchis Antonescu, referindu-se la Ponta.

Corupţia din Romania capătă accente macabre: Poliţiştii vand ponturi firmelor de pompe funebre

Doisprezece poliţişti de la patru secţii din Capitală sunt suspectaţi că au luat mită de la firme de pompe funebre, în schimbul informaţiilor despre persoane decedate în accidente. Potrivit unor surse judiciare, dintre cele 26 de persoane învinuite în acest dosar, 13 sunt angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, respectiv 12 poliţişti şi un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, ieri dimineaţă, 17 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care sunt vizaţi agenţi de poliţie şi angajaţi de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, aceştia sunt suspectaţi că transmiteau date despre persoane decedate reprezentanţilor unor firme de pompe funebre, care îi contactau pe aparţinătorii acestora, pentru a încheia contracte de prestări servicii funerare. În cazul în care era încheiat un contract de servicii funerare, agenţii de poliţie şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD care transmiteau datele primeau mită o sumă de bani de la reprezentanţii firmelor de pompe funebre. Mita varia între 500 şi 600 de lei. Firmele de pompe funebre erau anunţate despre accidente înainte ca decesul să fie declarat, arată anchetatorii.

Greblă, propus în locul lui Bolcaş la CCR

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, că a avut o discuţie cu Lucian Bolcaş, care l-a informat că nu doreşte funcţia de judecător la Curtea Constituţională.  "Azi am avut o discuţie cu domnul Bolcaş, care mi-a spus că nu doreşte să candideze având în vedere aversiunea şi ameninţările preşedintelui Traian Băsescu şi nu doreşte să mă implice şi pe mine, Parlamentul, instituţiile în această bătălie incorectă cu preşedintele Băsescu", a spus Ponta. Numirea lui Lucian Bolcaş l-a CCR a fost catalogată de preşedintele Băsescu drept "inadmisibilă". Ulterior, comunitatea evreiască internaţională a criticat eventuala promovare a lui Bolcaş, acesta fiind cunoscut pentru mai multe poziţii publice antisemite. 
În locul lui Bolcaş, USL l-a propus ieri ca judecător la CCR pe senatorul PSD, Toni Greblă. 

Avocat, anchetat după ce a divulgat informaţii confidenţiale din dosar

Avocatul Radu Cristian Nistor a fost trimis în judecată, ieri, de DNA, după ce a divulgat mai multe informaţii confidenţiale dintr-un dosar, dar şi pentru că, într-un alt context, el a cerut 2.000 de euro, promiţându-i unei persoane că va interveni pe lângă judecătorii de la Tribunalul Argeş. Avocatul din cadrul avea calitatea de apărător al unui inculpat cercetat pentru luare de mită. La data de 24 februarie 2012, după ce a studiat dosarul, şi având în vedere că anchetatorii formulaseră propunere de arestare preventivă, Nistor a aflat faptul că în acelaşi dosar mai era urmărită penal o altă persoană. Aceste informaţii nu erau publice, susţin anchetatorii. "Inculpatul a divulgat acele date confidenţiale atât presei locale, cât şi persoanei faţă de care se efectuau cercetări în cauza respectivă. Astfel, prin acţiunile sale, inculpatul Nistor Radu-Cristian a favorizat persoana respectivă prin transmiterea informaţiilor că este cercetată şi că faţă de aceasta s-a emis, de către instanţa competentă, o autorizaţie de interceptare a comunicărilor telefonice şi a convorbirilor în mediul ambiental, îngreunând şi zădărnicind urmărirea penală şi aflarea adevărului", conform DNA. Potrivit sursei citate, scopul avocatului a fost acela de a o scăpa pe respectiva persoană de cercetarea penală.
Într-un alt context, în perioada noiembrie 2010 - februarie 2011, Radu Cristian Nistor a cerut şi a primit suma de 2.000 de euro de la o persoană, care l-a şi denunţat, lăsându-o pe aceasta să creadă că are o influenţă asupra completului de judecată de la Tribunalul Argeş.


Un inspector vamal nu poate justifica peste 300.000 de euro

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 1.305.603 lei (aproximativ 304.000 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de Dan Aurelian Coman, în perioada în care a fost inspector vamal la Biroul Vamal Moraviţa, judeţul Timiş. ANI a sesizat ieri Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara, pentru a face verificări cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de Coman în perioada exercitării funcţiei publice.

Baronul PSD de Dolj, urmărit penal pentru corupţie

Procurorii l-au anunţat, ieri, pe preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, că este urmărit penal în dosarul privind licitaţiile trucate. În acest caz, mai mulţi angajaţi a CJ Dolj sunt acuzat că ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii de către firme agreate, în schimbul unor "comisioane". "Există date şi indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, funcţionarii publici din cadrul CJ Dolj implicaţi au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie ori prin interpunerea unor societăţi comerciale «preferate»", a explicat DNA. Totodată, potrivit procurorilor, funcţionarii publici implicaţi ar fi aprobat şi avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, "susţinând astfel interesele societăţilor «protejate», în detrimentul obiectivelor publice".

Parlamentarii PDL care au votat la modificarea CP, suspendaţi din partid

Cei trei parlamentari PDL care au votat pentru sau s-au abţinut la votul din Parlament privind modificările la Codul Penal, respectiv Adrian Gurzău, Gheorghe Udrişte şi Dragoş Gunia, au fost suspendaţi din partid pentru o perioadă de trei luni, a decis, ieri, conducerea partidului. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că în perioada în care "cineva este sancţionat" nu participă la votul din Parlament. "Eu cred în sinceritatea lor când au spus că au greşit, dar până la urmă discutăm despre imaginea PDL şi prin votul majorităţii membrilor Colegiului director au fost sancţionaţi cu suspendare pe o perioadă de trei luni din partid", a spus Blaga. El a fost întrebat dacă nu crede că este o sancţiune prea dură având în vedere că PDL are puţini parlamentari. "Nu şi vom lua în discuţie la viitorul Colegiu director şi pe cei care au lipsit pentru că unii şi unele dintre cei care au lipsit şi nici măcar nu şi-au exprimat votul sunt extrem de guralivi zilele astea şi atunci trebuie să vedem de ce nu au fost la vot", a adăugat Blaga.

Plouă de Crăciun?

Meteorologii estimează ploi şi ninsori slabe în perioada Crăciunului, dar şi temperaturi pozitive în majoritatea regiunilor ţării. Excepţie va face zona montană, unde, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 16-29 decembrie, în ajunul Crăciunului, va ninge, iar valorile termice vor fi, în general, negative.
În Moldova, variaţia temperaturii aerului va fi redusă pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Media temperaturilor maxime va fi de 3-4 grade (între 15 şi 18 decembrie), apoi va oscila în jurul a două grade, până pe 25 decembrie, iar ulterior va creşte uşor, până la circa 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, media lor suferind o scădere de la -1 grad pe 16 decembrie la -4 grade pe 19 decembrie. Între 20 şi 29 decembrie mercurul din termometre se va menţine, cu mici variaţii, în jurul valorii de -3 grade. În unele zile din a doua săptămână vor fi posibile precipitaţii slabe sub formă de ploaie, lapoviţă sau ninsoare.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.