Internațional

Un bărbat din India trăiește cu două inimi care bat în ritm diferit

Ziarul de Vrancea
22 feb 2018 683 vizualizări

Un bărbat din India trăiește cu două inimi după ce medicii chirurgi au utilizat o tehnică rară de transplant în încercarea de a-i salva viața, informează The Independent

Pacientul în vârstă de 56 de ani urma să beneficieze de un transplant standard, însă medicii au realizat rapid că organul donator, prelevat de la un tânăr aflat în moarte cerebrală, avea dimensiuni prea mici.Prin urmare, specialistul în chirurgie cardiotoracică Alla Gopala Krishna Gokhale a apelat astfel la ''planul B'' și a conectat inima sănătoasă la cordul inițial, care nu mai funcționa corespunzător. Intervenția chirurgicală a durat șapte ore și a fost realizată la Spitalul Apollo din Hyderabad. Cea de-a doua inimă, care are dimensiunea unui pumn, a fost amplasată între plămânul drept și organul inițial. Acesta din urmă a fost descris de medici drept ''o minge de fotbal de mărime mică''. ''Cele două inimi ale pacientului sunt complementare pentru a faciliza circulația (sângelui), însă bat în ritm diferit'', a declarat doctor Gokhale pentru cotidianul indian The Hindu. ''Este o ocazie unică pentru un medic. Intervenția chirurgicală, cunoscută sub numele de transplant cardiac heterotopic sau ''piggyback'', este rară, iar la nivel mondial au fost realizat doar circa 150 de astfel de proceduri'', a adăugat el. În urma operației, tensiunea arterială a pacientului a revenit la valori apropiate de cele normale, însă el are în prezent două pulsuri și un model complex de electrocardiogramă. Tehnica ''piggyback'' a fost realizată pentru prima dată în Africa de Sud în anii '70 de Christiaan Barnard, iar rata de supraviețuire a pacienților este, în medie, de zece ani. În Marea Britanie, s-a evidențiat cazul unei paciente, pe nume Hannah Clark, care a trăit peste zece ani cu două inimi în urma unui astfel de transplant la vârsta de doi ani. Ulterior, inima donatoare a fost îndepărtată, în 2006, când organul inițial a redevenit perfect funcțional.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.