Internațional

Separatiștii ucraineni proruși proclamă un nou stat, ”Mica Rusie”

Ziarul de Vrancea
18 iul 2017 622 vizualizări

Separatiști din estul Ucrainei au proclamat ieri un nou stat care aspiră să includă nu numai zonele asupra cărora dețin controlul, ci și restul Ucrainei.

Acest anunț-surpriză, în bastionul rebel prorus Donețk, pune și mai mult la îndoială acordul în vederea unui armistițiu din 2015, care vizează să pună capăt confruntărilor armate în Donbas - fosta ”inimă” industrială a Ucrainei - și să aducă regiunile Donețk și Lugansk înapoi sub controlul Kievului prin acordarea unei autonomii largi. Peste 10.000 de oameni au murit luptând după ce rebeli susținuți de Rusia au preluat controlul asupra estului Ucrainei în aprilie 2014, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova. Separatiștii proruși au încercat inițial să se alipească Rusiei, însă Kremlinul nu a efectuat și această anexare și nici nu recunoaște că-i susține militar.

Rebelii de la Donețk, Lugansk și reprezentanți ai altor regiuni ucrainene vor forma un stat - numit Mica Rusie (Malaia Rusia) -, cu capitala la Donețk, a anunțat ieri liderul local Aleksandr Zaharcenko, citat de Donetsk News Agency, organul de presă al separatiștilor. Ei redactează o Constituție care va fi supusă ulterior aprobării printr-un referendum, a anunțar Zaharcenko.

”Noi credem că statul ucrainean așa cum a fost el nu mai poate fi restaurat”, a declarat Zaharcenko. ”Noi, reprezentanții regiunilor fostei Ucraine, cu excepția Crimeei, proclamăm crearea unui nou stat ca succesor al Ucrainei”. În pofida faptului că separatiștii din estul Ucrainei au simpatizanți în alte regiuni din țară, ei nu au încercat să cucerească teritorii acolo și nici nu au reprezentanți politici în regiunile respective.

Franța, Germania, Ucraina și Rusia au încheiat, în 2015, un acord, la Minsk, capitala belarusă, care stabilește o foaie de parcurs în vederea încetării conflictului între trupele guvernamentale și separatiști proruși.

Potrivit acestui acord, rebelii și Guvernul de la Kiev au convenit ca insurgenții să predea autorităților ucrainene controlul asupra teritoriilor pe care le-au cucerit, iar Kievul să permită organizarea unor alegeri locale acolo și să acorde o autonomie mai largă. Acordul a contribuit la o reducere a intensității confruntărilor armate, însă niciuna dintre prevederile politice nu a fost implementată până în prezent. Rusia, care-i susține pe separatiștii proruși, nu a comentat imediat această evoluție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.