Internațional

Numărul oamenilor care suferă de foame a crescut în 2017

Ziarul de Vrancea
10 sep 2018 1121 vizualizări

821 de milioane de persoane sunt afectate de foamete, în vreme ce 672 de milioane de adulți sunt obezi

Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2017 pentru al treilea an consecutiv, pe fondul conflictelor și al schimbărilor climatice, a avertizat ieri Organizația Națiunilor Unite. Foametea pare să fi crescut în toate zonele din Africa și America de Sud, iar 821 de milioane de persoane - una din nouă - au suferit de foame în 2017, potrivit raportului global pe anul 2018 referitor la Starea securității alimentare și nutriționale.În același timp, 672 de milioane de adulți - mai mult de unu din opt - suferă de obezitate, în creștere față de 600 de milioane în 2014."Fără eforturi sporite, există riscul să ratăm îndeplinirea obiectivului global de eradicare a foametei până în 2030", se precizează în raport, cu referire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate de statele membre ONU în 2015.Nivelul foametei pe plan global a crescut pentru al treilea an consecutiv, după un deceniu în care a înregistrat scăderi.Creșterea variațiilor de temperatură, precipitațiile intense și neregulate și schimbările la nivelul anotimpurilor au afectat disponibilitatea și calitatea hranei, spune cea care a redactat raportul, Cindy Holleman. "De aceea spunem că este nevoie să acționăm acum", precizează Holleman, economist în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). "Doar pentru că ne îngrijorăm, situația nu se va îmbunătăți, din contră, se va înrăutăți", a declarat aceasta pentru Thomson Reuters Foundation.

600.000 de copii riscă să moară de foame în 2018

Anul trecut, aproape 124 de milioane de persoane din 51 de țări s-au confruntat cu un nivel de criză al foametei, pe fondul conflictelor și dezastrelor climatice, mai menționează ONU.Multe state în care există conflicte prelungite, printre care Yemen, Somalia, Sudanul de Sud și Afganistan, s-au confruntat și cu unul sau mai multe șocuri climatice, precum seceta și inundațiile, se mai precizează în raport.Organizația Salvați Copiii a avertizat luni că 600.000 de copii din zone de conflict și-ar putea pierde viața din cauza foametei extreme până la finalul acestui an, din cauza fondurilor insuficiente și a blocării aprovizionării de către părțile beligerante.Din cauza crizei alimentare, 2,3 milioane de persoane au părăsit Venezuela începând cu luna iunie, precizează ONU. Accesul insuficient sau nesigur la hrană este unul dintre factorii care cauzează obezitatea, întrucât cei cu resurse financiare limitate optează pentru hrană procesată, mai ieftină, dar cu un conținut ridicat de grăsimi, sare și zahăr, se mai precizează în raport. AGERPRES

ONU: Schimbările climatice se mișcă mai repede decât noi

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat că, dacă omenirea nu va face mai multe pentru a combate schimbările climatice până în 2020, riscăm ca ele să devină ireversibile, scrie BBC. Guterres s-a arătat alarmat de lipsa de acțiune a liderilor mondiali față o problemă „reprezentativă” pentru vremurile noastre. El dorește ca șefii guvernelor să se întâlnească la New York în septembrie 2019 pentru o conferință privind clima. Guterres a declarat că efectele schimbărilor climatice au fost resimțite în toată lumea în acest an, prin caniculă, incendii de vegetație, furtuni și inundații. Coralii mor, iar oceanele devin din ce în ce mai acide, conform lui Guterres.În ciuda situației sumbre, omenirea poate încă gestiona în mod eficient situația schimbărilor climatice, consideră el, adăugând că ideea conform căreia inițiativele în acest sens sunt prea scumpe este „o prostie.” „Pentru fiecare dolar cheltuit restaurând pădurile degradate, pot fi recuperați până la 30 de dolari prin beneficiile economice și reducerea sărăciei”, a afirmat Guterres.

Lipsa de acțiune a liderilor politici

Omenirea are instrumentele și capacitatea de a lua măsuri iar produsele reciclabile pot concura la preț cu petrolul și cărbunii, consideră el. De asemenea, energia solară și eoliană ar putea reprezenta o treime din totalul energiei folosite în Europa până în 2030, conform lui Guterres.Toate progresele sunt afectate, însă, de lipsa de acțiune a liderilor politici. Astfel, Guterres le-a cerut liderilor globali să participe la un summit special la New York în septembrie 2019 pentru a discuta despre schimbările climatice. Summit-ul propus de Guterres ar avea loc chiar înainte ca țările participante la acordul de la Paris să își analizeăe progresul și vor propune noi obiective privind reducerea poluării.Negociatorii ONU s-au întâlnit în Bangkok săptămâna trecută pentru a încerca să ducă mai departe implementarea acordului de la Paris însă disputele dintre țările bogate și cele sărace privind fondurile alocate eforturilor de a opri poluarea au provocat tensiuni. Delegații se vor întâlni din nou la Katowice, în Polonia, în decembrie pentru a încerca să finalizeze catalogul de reguli privind acordul de la Paris.Guterres a făcut apel către participanți „să nu lăsăm ca Katowice să ne amintească de Copenhaga”, făcând referire la întâlnirea fără rezultate din 2009 a liderilor mondiali, din capitala daneză.

Un bărbat a fost arestat în Arabia Saudită pentru că a luat micul dejun cu o femeie

Autoritățile saudite au arestat un bărbat egiptean care apare într-un videoclip alături de o femeie la micul dejun, scrie The Guardian.

În videoclipul descris de autorități ca fiind „ofensator”, bărbatul, angajat la un hotel, poate fi văzut cum mănâncă și glumește alături de o colegă de serviciu. Femeia, acoperită complet de niqab-ul islamic, face cu mâna la cameră și mănâncă. Videoclipul a fost distribuit masiv pe rețelele sociale, lumea fiind revoltată. La sfârșit, femeia poate fi văzută cum îl hrănește pe bărbat. „Ministerul Muncii a arestat un cetățean străin în Jeddah după ce a apărut într-un videoclip ofensator”, se arată în comunicatul ministerului. În Arabia Saudită, femeile și bărbații care nu au relații apropiate trebuie să stea separați la locul de muncă și în majoritatea restaurantelor. De asemenea, femeile nu pot face multe activități fără să fie însoțite de un bărbat, de cele mai multe ori un membru al familiei. Ministerul a comunicat că patronul hotelului a fost convocat pentru că nu a respectat regulile guvernului care prevăd o segregare de gen la locul de muncă. Autoritățile au făcut apel către cetățenii străini din Arabia Saudită să respecte „valorile și tradițiile societății saudite.”

Casa Albă cere o investigație privind autorul editorialului din New York Times

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat luni că autorul anonim al editorialului din New York Times în care este criticată abilitatea lui Trump de a fi președinte, „încearcă să submineze puterea executivă” și a adăugat că Departamentul de Justiție ar trebui „să investigheze” identitatea lui.Ea a refuzat să precizeze dacă administrația Trump îl caută pe autor, dar a exclus posibilitatea să fie utilizate teste cu detectorul de minciuni, așa cum sugerase senatorul Rand Paul. Vicepreședintele Mike Pence s-a oferit să treacă printr-un astfel de test.„Suntem concentrați pe lucrurile care chiar contează”, a afirmat Sanders în prima conferință de presă de când a fost publicat editorialul în care un membru anonim al administrației lui Trump povestește cum membrii staff-ului încearcă să îl „țină sub control” pe președinte pentru a nu lua deciziile greșite.„Sincer, este trist și penibil că un anonim fără curaj ar putea primi atât de multă atenție din partea presei”, a declarat Sanders.Ea a vorbit apoi și despre jurnalistul Bob Woodward, susținând că mai mulți membri ai administrației, printre care și John Kelly și Jim Mattis, au negat că evenimentele descrise în cartea jurnalistului, „Frica”, ar fi avut loc.„Pare incredibil de iresponsabil ca astfel de afirmații revoltătoare să fie făcute într-o carte fără ca măcar să angajeze pe cineva care să verifice informațiile”, a declarat Sanders.

Curtea Penală Internațională va continua să investigheze crimele de război, în pofida atacurilor SUA

Curtea Penală Internațională (CPI) va continua să investigheze crimele de război, fără să fie afectată de amenințările administrației Trump, a informat organizația. Curtea a informat că nu va fi intimidată și nici oprită din a-și îndeplini misiunea globală. Consilierul pe securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a avertizat că dacă CPI va continua să investigheze presupusele crime de război comise de soldații și membrii serviciilor secrete americane în Afganistan sau orice investigație legată de Israel sau alți aliați ai SUA, SUA va pune sub acuzare oficialii curții.Într-un comunicat publicat ieri, Curtea a precizat: „Curtea a fost înființată de statutul de la Roma, la care participă 123 de țări din toate regiunile lumii, ca un instrument pentru a se asigura că cei vinovați de crime împotriva umanității vor fi trași la răspundere. Curtea este o instituție juridică independentă și imparțială.” „Abia atunci când statele membre nu investighează astfel de crime și nu oferă justiție celor afectați, Curtea își va exercita jurisdicția”, se arată în comunicat.„CPI va continua să își facă treaba fără să fie afectată, în concordanță cu aceste principii și cu principiul statului de drept”, se încheie comunicatul.John Bolton a numit Curtea ca fiind „ilegitimă” și a promis că SUA vor face tot ce pot pentru a-și proteja cetățenii. SUA nu face parte din Curtea înființată în 2002.  Bolton este nemulțumit de cererea de anul trecut a procurorului Fatou Bensouda pentru o investigație privind posibile crime de război în Afganistan, fiind suspectați soldați și ofițeri ai serviciilor secrete americane.Bolton a declarat că nici Afganistanul și niciun alt stat membru al CPI nu a făcut o astfel de cerere. Bolton este de părere că CPI este o amenințare „la adresa suveranității și securității naționale a SUA” și că își arogă jurisdicție „asupra unor infracțiuni care au definiții disputate și neclare”.De asemenea, consideră el, CPI este „în plus” deoarece SUA „nu recunosc o autoritate mai înaltă decât Constituția SUA.”

Iranul amenință că va dezvolta un program nuclear mult mai puternic

Iranul va dezvolta un program nuclear mult mai puternic în cazul în care Acordul atomic internațional va fi anulat, avertizează vicepreședintele iranian Ali Akbar Salehi, care este și directorul Agenției iraniene pentru Energie Atomică, scrie Mediafax. Administrația Donald Trump a dispus retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian și reimpunerea sancțiunilor împotriva regimului de la Teheran. Ali Salehi a denunțat "manevre emoționale și senzaționale".  "Cred că (președintele SUA, Donald Trump - n.red.) este de partea pierzătorilor, deoarece aplică logica forței. Poate gândi orice vrea, poate continua această abordare ceva timp, dar în mod sigur nu cred că va beneficia de pe urma retragerii din Acordul nuclear", a declarat Salehi într-un interviu acordat agenției Associated Press.Oficialul iranian s-a referit la eforturile de construire a unui nou complex nuclear în Natanz. "Centrifugele nu vor fi puse în funcțiune acum. Este vorba de o etapă pregătitoare. În cazul în care Iranul va decide reactivarea masivă a centrifugelor, vom fi pregătiți pentru acest lucru", a explicat Salehi.  În pofida deciziei SUA privind retragerea din Acordul atomic internațional, Uniunea Europeană, Rusia și China pledează pentru menținerea tratatului. "Dacă vom fi nevoiți să revenim și să ne retragem din Acordul nuclear, în mod categoric nu vom fi în poziția în care eram, ci vom fi într-o poziție mult, mult mai puternică", a atras atenția oficialul iranian.

Un băiat de 12 ani, reținut după ce și-a amenințat profesorul cu pistolul

Un băiat de 12 ani a fost reținut de poliție după ce a intrat înarmat în sala de curs și a îndreptat pistolul spre profesor, apăsând pe trăgaci, scrie BBC News. Arma nu s-a declanșat, fiind activată piedica. Băiatul este reținut sub acuzația de tentativă de omor. Profesorul a încercat să îl calmeze și să îl dezarmeze. Incidentul a avut loc într-o școală din Iowa, pe 31 august, când băiatul a intrat în sala de curs și și-a amenințat colegii să stea la pământ, după care s-a îndreptat spre profesor. Nimeni nu a fost rănit în timpul incidentului.Băiatul este acuzat de tentativă de omor, port ilegal de armă și asalt cu arme periculoase. Deocamdată, el va rămâne într-un centru de detenție pentru minori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.