Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Un român stabilit în Hong Kong povestește este să trăiești printre proteste și frica de China

Ziarul de Vrancea
22 aug 2019 2565 vizualizări

„Situația e comparabilă cu România: și unii și alții protestează contra unui guvern corupt”

Peste 300 de români trăiesc în acest moment în Hong Kong, oraș aflat în plină revoltă anti-totalitară. Protestele din fosta colonie britanică au intrat în a unsprezecea săptămână și nu există semne să se oprească prea curând, în ciuda amenințărilor din ce în ce mai directe ale autorităților chineze. În acest context foarte tulbure, am stat de vorbă cu un român stabilit de zece ani în Hong Kong care mi-a povestit cum este să-ți duci viața într-unul din cele mai fierbinți locuri de pe pământ.


- Cum ajunge un român să trăiască tocmai în Hong Kong? 

- Sunt implicat în importul și distribuția de vinuri de 22 de ani. În 2008, pe la începutul crizei financiare, locuiam în Elveția și aveam propria societate de import de vinuri, în special din România și Europa de Est. Mi s-a propus să încep o experiență în Hong Kong, în același domeniu, dar la o scară mult mai mare. Am considerat oferta tentantă, iar timpul mi-a dovedit că am luat decizia corectă. 


- Care crezi că sunt cele mai mari diferențe culturale între România și Hong Kong? 

- Diferențele sunt atât de mari încât aproape că nici nu există asemănări… Ca peste tot în Asia, există un imens decalaj între bogați și săraci. Situația este accentuată de faptul că Hong Kong-ul este cel mai scump oraș din lume, din punct de vedere al pieței imobiliare. Cea mai mare problemă este cea a locuințelor, pe care foarte mulți nu și le permit, iar o bună parte a populației trăiește în apartamente subvenționate de către stat. Cei 7,5 milioane de locuitori, din care câteva sute de mii de expați, sunt, în marea majoritate, oameni modești și muncitori, fiind preocupați de familie și de viața de zi cu zi. 


- De ce se tem oamenii din Hong Kong? Au existat abuzuri ale autorităților din China? 

- În termeni foarte simpli, oamenii nu vor să fie comuniști! De exemplu, în 2013, la inițiativa Chinei, partidul majoritar a propus o lege prin care să fie introdusă în școli „educația patriotică”, cu scopul de a preamări sistemul comunist din țara-mamă. Ca răspuns, 700 de mii de oameni au ieșit pe stradă, iar proiectul de lege a fost retras. În ultimii doi-trei ani, mai mulți proprietari de edituri care au publicat cărți critice la adresa regimului din China, au fost efectiv răpiți de pe stradă în Hong Kong, Macau și Thailanda, duși cu forța în China și condamnați pentru fapte imaginare. Unul dintre ei era chiar cetățean suedez! 


- Protestele continuă deși autoritățile au anunțat că renunță la proiectul de lege care le-a declanșat. Ai simțit că exista o tensiune mocnită în societate înainte de izbucnirea acestora? 

- Cu toții am simțit că situația începe să se schimbe în rău de vreo câțiva ani încoace. Percepția generală este că guvernul chinez nu mai are răbdare până la expirarea sistemului „o țară, două sisteme” și vrea să-și impună autoritatea și sistemul politic comunist. Carrie Lam, conducătorul de facto al Hong Kong-ului, nu a spus niciodată că legea a fost anulată, ci doar că „legea e moartă”. Experții juridici au ridicat obiecții cu privire la termenul folosit, iar oamenilor le este teamă că legea poate fi repusă pe tapet, având în vedere că partidele pro-China au majoritate parlamentară. 


- Există vreo diferență de percepție asupra autorităților locale comparativ cu cele din China? 

- Când este vorba de alegerea conducătorului țării, cei mai bogați și influenți 1 800 oameni de afaceri fac o listă, care este aprobată de Beijing. Alesul face parte, de bună seamă, din respectiva listă. Autoritățile chineze numesc acest proces „alegeri democratice”. Este clar că persoana respectivă servește intereselor Chinei, nu ale Hong Kong-ului. Cei care simpatizează cu China fac parte din generațiile mai vechi, plus cei care au afaceri și investiții acolo. Pentru alegerile legislative partidele pro-democrație își recrutează baza din rândul tinerilor, marea majoritate studenți, a intelectualilor și progresiștilor. 


- Ce scrie presa locală despre proteste? 

- Presa din Hong Kong este împărțită iar prezentarea acțiunilor protestatarilor, respectiv ale poliției, se face în funcție de afinitatea politică a ziarelor. Cu toții sunt de acord că nu este bine pentru Hong Kong ceea ce se întâmplă, dar nimeni nu face primul pas spre „împăcare”. 


- Cum afectează protestele viața orașului și cea a omului de rând? 

- Locuitorii sunt cel mai mult deranjați de faptul că protestele, unele aprobate de către poliție, altele nu, blochează străzi, chiar autostrăzi și câteodată linii de tren sau metrou. Din acest motiv transportul devine problematic. Este singurul fapt care afectează în mod direct viața cetățenilor.


- Ții legătura și cu alți români din oraș? Cum privesc ei protestele? 

- Suntem în jur de 300 de români în Hong Kong. Câțiva dintre noi ne întâlnim lunar la un pahar de vorbă, sărbătorim împreună Paștele, Crăciunul, Ziua Iei și, în general, orice altă ocazie de a ne afla împreună. Cred că marea majoritate a comunității îi susține pe protestatari. Inconvenientele legate de transport nu sunt considerate o problemă, în comparație cu agresiunea statului chinez. 


- Presa internațională a scris că autoritățile chineze au trimis membrii triadelor să bată protestatarii. Ți-a fost vreodată teama să ieși pe stradă? 

- Este adevărat și nu a fost pentru prima oară când s-a întâmplat asta. Triadele s-au implicat și în 2014, când au avut loc protestele Mișcării Umbrelelor Galbene, care au dus la blocarea centrului financiar și de afaceri pentru patru luni. Au fost adevărate lupte de stradă, din fericire fără victime, în afara sutelor de răniți. Conducătorii mișcării de protest au fost judecați și condamnați pentru instigare la rebeliune, cei care i-au atacat violent nu. 


- Ai participat la vreun protest care s-a soldat cu violențe? 

- Majoritatea protestelor sunt pașnice, inclusiv cel mai cunoscut, din urmă cu două luni, când două milioane de oameni au ieșit pe stradă și au cerut abrogarea proiectului de lege. A fost de neînchipuit, e greu să îți imaginezi atâția oameni pe stradă, un pic mai mult de 25% din populația țării. Protestele violente sunt cele în care poliția se implică, încercând să desființeze baricadele ridicate de manifestanți. Am participat la proteste de multe ori, am avut însă grijă să mă țin la o distanță de siguranță, atunci cand manifestațiile au degenerat în violențe, și de o parte și de cealaltă.


- Ai putea să faci o paralelă între protestele din ultimii ani din România și cele din Hong Kong? 

- Citesc presa din România în fiecare zi, sunt la curent cu tot ce se întâmplă în țară. Cred că, deși situațiile nu se pot compara, ele se aseamănă prin faptul că și unii, și alții protestează contra unui guvern corupt și a unei situații economice de care mulți sunt nemulțumiți. Oameni din toate păturile sociale sunt prezente, cu o înclinație către tineri (îndeosebi studenți în Hong Kong) și oameni din clasa de mijloc. Aici avocații au protestat împotriva legii privind extrădările, în România magistrații au manifestat împotriva modificărilor legilor justiției. 


- Dacă autoritățile chineze decid să intervină în oraș și să elimine statutul special de care se bucură în prezent te-ai întoarce în țară? 

- Autoritățile chineze pot interveni, deși aceasta ar putea sa Ie coste enorm din punct de vedere politic și economic. Statutul de care se bucură Hong Kong-ul nu poate fi eliminat legal, deoarece acest lucru ar încălca tratate internaționale în vigoare la ora actuală. Oricum, avem cu toții un plan B, în caz de probleme majore. Dar ne vom regrupa, cu siguranță, undeva tot în spațiul asiatic. (Preluare HotNews.ro)

Putin amenință România și Polonia

Statele Unite sunt în măsură să desfășoare un nou tip de rachetă de croazieră în România și în Polonia, denunță președintele rus Vladimir Putin și amenință că Rusia va răspunde acestei amenințări, relatează Reuters. Pentagonul a anunțat luni că a testat o rachetă de croazieră cu o configurație convențională, care și-a atins ținta după ce a zburat 500 de kilometri. Acesta a fost primul test de acest tip după ce Washingtonul a denunțat, la începutul lui august, Tratatul Forțelor Nucleare Internediare (INF), care interzice acest tip de teste. Washingtonul ar putea de-acum să folosească sisteme de lansare care se află în România și în Polonia pentru a lansa acest nou tip de rachetă, ceea ce înseamnă că proiectilul poate fi desfășurat rapid, a denunțat miercuri Putin, într-o vizită la Helsinki. „Lansările acestei rachete pot fi efectuate din sisteme (de lansare) deja instalate în România și în Polonia”, a subliniat liderul de la Kremlin. „Este de ajuns să schimbi programul informatic. Iar eu cred că partenerii noștri americani nu vor informa nici măcar Uniunea Europeană (UE) cu privire la acest subiect”, a continuat Putin. „Acest lucru implică noi amenințări la adresa noastră, față de care trebuie să reacționăm”, a amenințat șeful statului rus, într-o conferință de presă, în urma unei întâlniri cu omologul său finlandez Sauli Niinistö. Statele Unite au subliniat că nu intenționează să desfășoare noi tipuri de rachetă în Europa.

Donald Trump se declară „Cel Ales”

Președintele american Donald Trump s-a declarat miercuri „cel ales” pentru a purta războiul comercial cu China, el apărând astfel acțiunile administrației sale, relatează CNBC. Președintele a făcut această afirmație după o serie de critici la adresa predecesorilor săi, care în opinia sa au ignorat practicile comerciale incorecte ale Chinei. „Acesta nu este războiul meu comercial, este un război comercial care ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp înainte. Cineva trebuia să o facă”, a declarat Trump reporterilor în fața Casei Albe. El a adăugat privind în sus, către cer: „Eu sunt cel ales. Cineva trebuia să o facă, așa că atac China. Atac China în privința comerțului și știți ceva? Câștigăm”. „Am fost pus aici de oameni. Am fost pus aici de oameni să fac o treabă grozavă. Și asta fac”, a mai spus Trump. Miercuri dimineață, Trump a repostat pe Twitter comentarii măgulitoare ale unui admirator din Israel. „Poporul evreu din Israel îl iubește ca și cum ar fi Regele Israelului. Îl iubește ca și când ar fi a doua venire a lui Dumnezeu”, a scris susținătorul lui Trump, Wayne Allyn Root. Trump a făcut declarațiile înainte de a pleca în Kentucky, unde urma să participe la o convenție a veteranilor. Administrația Trump se pregătește să aplice noi tarife, de 10%, pentru restul importurilor din China de circa 300 de miliarde de dolari, care nu sunt penalizate încă, până la jumătatea lunii decembrie. O parte din aceste tarife vor intra în vigoare la 1 septembrie, iar restul în decembrie, pentru a evita impactul asupra consumatorilor americani în sezonul cumpărătorilor de sărbători. Trump a impus deja tarife de 25% pentru importuri din China în valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari. Beijingul a reacționat aplicând tarife pentru importuri in SUA în valoare de 110 milioane de dolari și a anunțat că nu va mai cumpăra produse agricole americane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.