Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ei sunt călăii de la Bucea

Ziarul de Vrancea
6 apr 2022 1370 vizualizări

„Am să ți-o trag în curând. Îți voi tăia tot capul”, a reacționat un militar rus, pe o platformă socială, după ce a fost identificat ca făcând parte dintr-o unitate de „măcelari” de la Bucea n „Să ai la tine pașaportul de plastic pentru ca atunci când îi voi jefui pe cei uciși să te pot recunoaște”, amenință militarul o altă persoană n spionajul german confirmă discuții între ruși cu privire la uciderea de civili

Un militar rus, Mihail Tkaci, a fost identificat ca fiind unul dintre autorii atrocităților comise la Bucea - soldate cu 340 de morți - pe rețeaua rusă de socializare V Kontakte (VK) de către jurnalistul ucrainean Andrii Țaplienko, scrie Le Figaro. “Ești un criminal de război și un călău”, îl apostrofează un navigator pe Internet. “Ai pe mâini sângele civililor executați la Bucea. Vei putrezi în iad!”, îl acuză acesta.

Mihail Tkaci îi răspunde imediat pe VK că unitatea sa, care abia s-a retras din zona Kievului, este pregătită de luptă. “Sunt deja pe drumul de întoarcere și am să ți-o trag în curând. Imediat ce te găsesc își voi tăia tot capul”, a reacționat el. Răspunzând cuiva care îl acuză de “fascism”, acesta spune: ”Sunt în viață și nu numai în viață, ci îți voi distruge poporul. Să ai la tine pașaportul de plastic pentru ca atunci când îi voi jefui pe cei uciși să te pot recunoaște”.

Un alt nume menționat de jurnaliștii ucraineni este cel al lui Aleksei Gaskov, de 20 de ani, din Buriatia, care s-a înrolat imediat după terminarea școlii generale în 2017. Anterior el făcuse parte din Iunarmia, o mișcare considerată drept o “analogie rusă” a Hitlerjugend, tineretul hitlerist, din perioada regimului nazist. De asemenea, ei dau numele sergentului Aleksei Skulkin, în vârsta de 33 de ani, cu un stagiu de 15 ani în armata rusă și care ar fi participat la războiul din Siria în cadrul sprijinului rusesc pentru regimul lui Bashar al-Assad.

Jurnaliștii de la slidstvo.info afirmă că brigada respectivă a pierdut “aproximativ jumătate dintre membrii săi” în Ucraina, deși precizează că majoritatea militarilor pe care i-au identificat erau activi pe rețelele de socializare recent. Așadar, “fie s-au întors în Rusia, fie au fost răniți și se află în spitale”.

Descoperiți cu ajutorul hackerilor Anonymous

Această violență verbală este un ecou al violenței reale comise la Bucea în 30 de zile de ocupație rusă - execuții, violuri în grup, tortură, jafuri sistematice, ca în Evul Mediu.

Tehnosfera ucraineană, ajutată de divulgarea la 3 aprilie a coordonatelor a 120.00 de militari ruși de către hackerii din Anonymous, a permis identificarea unor probabili vinovați de crimele de război la Bucea.

Inform Napalm, un grup ucrainean de supraveghere online care analizează Internetul și corelează informații deschise, susține că primii vinovați fac parte din Unitatea Militară 51.460, din cadrul celei de a 64-a Brigăzi de Pușcași Motorizați din cadrul Forțelor terestre ruse, cu sediul la Kniaze Volkonskoie, un sat situat la frontiera cu China, în apropiere de fluviul Amur și de orașul Habarovsk. Majoritatea militarilor acestei unități, potrivit unor fotografii, fac parte din etnia manciucă, un popor tungus din Extremul Orient rus.

„Ei au legat copii și i-au împușcat ca pe câini”

Comandantul acestea, locotenent-colonelul Azatbek Asanbekovici Omurbekov, este un ofițer corpolent, în vârstă de 40 de ani, fotografiat în noiembrie 2021 după ce este binecuvântat de patriarhul ortodox de la Habarovsk.

Alte unități care au trecut pe la Bucea poate că au comis unele dintre aceste crime, însă nu sunt la fel de precis țintite ca a 64-a Brigadă.

Un oficial de la Pentagon declara prudent, miercuri, că “ar fi posibil să se identifice untăți ruse care se fac vinovate de atrocități”, o sarcină care are “cea mai extremă prioritate” în administrația Biden.

Ororile comise de către oamenii lui Omurbekov sunt uluitoare.

“Copii zăceau afară, cu mâinile legate la spate. Copii. Ei au legat copii și i-au împușcat ca pe câini”, declară jurnalistul ucrainean Evgheni Spirin.

Alte cadavre sunt minate. Multe dintre ele s-au descompus, după săptămâni, fără ca asasinii, care au jefuit casele din jur, să se sinchisească de miros sau de propria igienă.

Nici cadavrele a 200 de parașutiști ruși, uciși în Bătălia de la Aeroportul Hostomel, situat la doar cinci kilometri depărtare, nu au fost îngropate ori repatriate.

„Pare teribil de planificat, premeditat”

Membrii acestei armate lipsită de “grandoarea” erei sovietice - cunoscută prin violențe în interior și o disciplină relativă -, acești tineri militari poate că au fost înșelați de predicțiile Kremlinului, potrivit cărora populația ucraineană eliberată de “neonaziști” și “ultranaționaliștii” aveau să-i primească cu flori.

În schimb, ei s-au trezit în fața unor civili ostili și au reacționat în mod brutal, omorând, ca la Bucea, toți bărbații aflați la vârsta la care pot lupta și violând femeile. Alcoolul, lipsa de activitate, absența unor superiori implicați moral au descătușat ultimele zăvoare ale civilizației.

În cazul în care un tribunal internațional se sesisează de cazul de la Bucea, va pune problema premeditării suspecților.

“Voi spune doar că privind imaginile, atunci când vezi oameni legați, cu un glonț în cap, pare teribil de planificat, premeditat”, a declarat ofcialul de la Pentagon sub protecția anonimatului.

Pentru prima oară în istorie, autorii crimelor de război nu mai sunt anonimi.

Numele lor, ca cel al lui Mihail Tkaci, apar pe liste lungi, accesibile tuturor.

Identificați oficial, spre deosebire de călăii de la Oradour-sur-Glane, My Lai în Vietnam, Vukovar în Croația sau Srebrenița în Bosnia, ei vor fi vânați toată viața lor, dacă nu mor în războiul din Ucraina, scrie Le Figaro.

“Mai întâi civilii sunt interogați, apoi sunt împușcați”.

Spionajul german a interceptat conversații între soldații ruși aflați în Ucraina care se presupune că ar putea constitui o dovadă că împușcarea de civili ar face parte din strategia de război a Rusiei în această țară, a informat ieri săptămânalul Der Spiegel.

BND (acronimul german al serviciului de spionaj german) a interceptat conversații radio între militari ruși în care se menționează moartea unor civili, iar Spiegel afirmă că unele dintre acestea ar putea avea legătură cu cazuri de civili găsiți morți pe străzile din Bucea. Un soldat povestește altuia, într-una dintre aceste interceptări, cum el și alți soldați au împușcat o persoană pe o bicicletă. Într-o altă conversație interceptată de BND se aude un bărbat afirmând că “mai întâi civilii sunt interogați, apoi sunt împușcați”. Potrivit Der Spiegel, respectivele înregistrări au fost prezentate miercuri în parlamentul german, iar din materialul BND se deduce că membri ai “Grupului Wagner” - care “s-au remarcat deja în intervenția din Siria pentru cruzimea lor deosebită” - ar fi implicați în moartea unor civili în Ucraina.

Spiegel mai relatează că interceptările telefonice ale BND arată că împușcarea civililor nu a fost o acțiune izolată a unor soldați, ci dovedesc că trupele ruse vorbeau despre fapte comise zilnic. “Posibil parte dintr-o strategie clară. Este vorba despre propagarea fricii și a terorii în rândul populației civile pentru a elimina rezistența acesteia”, notează publicația germană.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că batalionul lui Omurbekov a părăsit Bucha pe 30 martie și că acesta se află în Belarus. Însă rapoartele serviciilor de informații sugerează că unitatea sa se pregătește pentru a fi transferată în orașul Belgorod din vestul Rusiei înainte de a fi desfășurată din nou în Ucraina.

O pacientă din Elveția, imobilizată la pat, a reușit să meargă grație unui implant medular

O femeie care a fost imobilizată la pat mai mult de un an a reușit să meargă datorită unui implant electronic care i-a reactivat nervii spinali.

Sistemul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la centrul NeuroRestore din Elveția condusă de neurochirurgul Jocelyne Bloch, specialistă la Hospital Universitario din Lausanne (CHUV), și de Grégoire Courtine, profesor de neurologie la Școala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL).

Implantul a mai fost utilizat anterior pentru a trata presiunea arterială scăzută la pacienții tetraplegici, dar este prima dată când se aplică persoanelor cu o boală neurodegenerativă.

Potrivit studiului, publicat de revista The New England Journal of Medicine, pacienta suferea de atrofie multisistemică de tip parkinson (AMS-P), o boală neurodegenerativă ce afectează diferite părți ale sistemului nervos, inclusiv sistemul nervos simpatic.

Acești pacienți își pot pierde echilibrul și suferi căzături, au capacitatea limitată de a sta în picioare și au o calitate redusă a vieții, deoarece trebuie să stea mult timp în poziție orizontală.

Cercetătorii au instalat implantul direct în măduva spinării pentru a reactiva neuronii care reglează presiunea sangvină și a evita astfel starea de leșin.

Implantul ce constă într-o serie de electrozi conectați la un generator de impulsuri electrice, folosit în mod obișnuit pentru tratarea durerilor cronice, a ameliorat capacitatea organismului de a regla presiunea arterială și a permis pacientei să se poată menține în poziție verticală fără să amețească și să poată face fizioterapie pentru a putea merge din nou.

După ce a stat imobilizată la pat timp de 18 luni, implantul i-a permis femeii să meargă singură aproape 250 de metri.

Potrivit neurochirurgului Jocelyne Bloch, această nouă tehnologie deschide calea unor importante progrese clinice în bolile neurodegenerative.

COVID-19 crește riscul de cheaguri sangvine în primele șase luni după infectare

Maladia COVID-19 crește riscul de dezvoltare a unor cheaguri sangvine grave în primele șase luni după infectare, potrivit unui studiu publicat joi în British Medical Journal (BMJ). Acest studiu suedez a dezvăluit un risc sporit de tromboză venoasă profundă (un cheag sangvin format la nivelul picioarelor) în primele trei luni după infecția COVID-19, de embolie pulmonară (un cheag de sânge format în plămâni) în primele șase luni după infectare și de eveniment hemoragic în primele două luni după contractarea bolii.

Riscul este mai mare la pacienții care prezintă comorbidități și la cei care au suferit o formă severă de COVID-19. Acest risc a fost mai pronunțat în timpul primului val al pandemiei în raport cu valurile al doilea și al treilea, au subliniat autorii studiului.

Oamenii de știință știau deja că maladia COVID-19 crește riscul de cheaguri sangvine grave (cunoscute sub denumirea de tromboză venoasă), însă aveau mai puține informații despre durata în care acest risc era crescut și dacă riscul variază în timpul diferitelor valuri ale pandemiei.

Potrivit autorilor studiului, riscurile crescute observate în timpul primului val al pandemiei în raport cu următoarele două valuri s-ar putea explica prin îmbunătățirile ulterioare ale tratamentelor și prin creșterea acoperirii vaccinale în rândul pacienților mai vârstnici.

Kievul acuză Ungaria că-l “ajută pe Putin”

Kievul a acuzat ieri Ungaria de faptul că-l “ajută pe Putin” în războuiul rus împotriva Ucrainei, după ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat pregătit să cumpere gaze naturale rusești în ruble, contrar celorlalte state membre ale Uniunii Europene (UE). “Budapesta a trecut la etapa următoare. Îl ajută pe Putin să-și continue agresiunea împotriva Ucrainei”, denunță într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko. Ungaria “distruge unitatea UE” prin această poziție, a spus el. Kievul “analizează declarațiile ungare prin care se declară pregătiți să cumpere gaze rusești în ruble ca pe o poziție inamicală, împotriva statului nostru”, a subliniat Oleg Nikolenko. El a respins drept “cinică” o propunere a Ungariei de a organiza negocieri de pace ruso-ucrainene la Budapesta. “Dacă Ungaria vrea cu adevărat să pună capăt războiului, iată ce trebuie să facă: să nu mai distrugă unitatea UE, să susțină noile sancțiuni impuse Rusiei, să ajute militar Ucraina”, subliniază el.

“Ci nu să creeze surse suplimentare de finanțare a mașinii militare ruse”, a precizat Oleg Nikolenko. El a denunțat de asemenea “reticența liderilor ungari de a recunoaște responsabilitatea Rusiei în atrocitățile armatei ruse la Bucea, Irpin și Gostomel”, unde sute de cadavre în haine civile au fost descoperite în ultimele zile. Acest lucru “ar putea consolida sentimentul impunității Rusiei și să o încurajeze să comită noi atrocități”, a tras el un semnal de alarmă.

Ucraina susține că Jirinovski a fost asasinat pe 25 martie

Centrul pentru Contracararea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (CDC) susține că ultranaționalistul rus Vladimir Jirinovski nu ar fi murit de moarte naturală, așa cum se anunțase inițial în spațiul public, ci ar fi fost lichidat de autoritățile ruse, informează zn.ua. „Jirinovski a fost un membru al cercului de apropiați ai liderului de la Kremlin și știa despre planurile lui Putin... Jirinovski a devenit periculos pentru Kremlin și, prin urmare, a fost luată decizia de a-l elimina”, a menționat CDC citat de Ziare.com.

Potrivit sursei citate, lui Jirinovski i s-ar fi tras moartea de la faptul că „nu a putut ascunde secrete în discursurile sale zgomotoase”. Exista chiar un mit despre el, potrivit căruia rusul ar fi putut prezice viitorul.

Mai mult, în timp ce se afla în spital, Jirinovski a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru că a prezis, într-un discurs din 27 decembrie 2021, data la care armata rusă urma să invadeze în masă estul Ucrainei: “La ora 4 dimineața, pe 22 februarie, veți simți noua noastră politică. Aș vrea ca 2022 să fie un an pașnic. Nu va fi pașnic”, după cum a relatat Telegraph.

„Politicianul nu a putut ascunde aceste secrete în discursurile sale zgomotoase. Una dintre declarațiile zgomotoase despre războiul dintre Federația Rusă și Ucraina a fost făcută de politician în 2008. Apoi în 2012, el a menționat că Peninsula Crimeea se va întoarce în Rusia. În 2020 a vorbit despre împărțirea Ucrainei în trei: Galiția, Rusia Mică și Novorossia”, a reamintit CRC.

Centrul pentru Contracararea Dezinformării susține că adevărata dată a morții lui Jirinovski este 25 martie, cu toate că în ziua respectivă în spațiul public informațiile despre moartea sa erau contradictorii.

„În 25 martie, vestea morții politicianului s-a răspândit pe internet. Dar propaganda rusă nu a vrut să umbrească «succesele operațiunii militare speciale»“, se arată în raportul emis de CDC.

Reamintim că după ce, în urmă cu aproape două săptămâni, apăruseră în spațiul public o serie de informații contradictorii cu privire la moartea ultranaționalistului rus Vladimir Jirinovski, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a confirmat, miercuri, că liderul Partidului Naționalist din Rusia a murit după “o boală lungă și dureroasă”.

Capii bisericilor ortodoxe, val de atacuri împotriva patriarhului Kiril al Moscovei

Capii bisericilor ortodoxe din întreaga lume au lansat un val de atacuri împotriva patriarhului Kiril al Moscovei, care susține invazia rusă în Ucraina. Însă patriarhul Kiril a fost mereu un susținător fidel al lui Putin, iar zilele trecute i-a binecuvântat pe militarii ruși și le-a cerut să fie pregătiți să-și apere țara. „Fac un apel direct către Patriarhul Moscovei, Kiril: Amintește-ți de promisiunile pe care le-ai făcut înaintea lui Dumnezeu, ca episcop și patriarh. Vei răspunde în fața Celui Atotputernic. Pentru numele lui Hristos, trezește-te și condamnă acest rău. Folosește-ți influența pentru a promova pacea. Fă tot posibilul pentru a pune capăt acestui război. Mă rog ca smerenia și înțelepciunea de la Dumnezeu să te călăuzească”, a spus, la 4 aprilie, arhiepiscopul Finlandei, Leo, potrivit defapt.ro.

„Aș spune că tăcerea Patriarhului Moscovei este revoltătoare. Eu cred că vede realitatea, dar s-ar putea să nu fie liber să vorbească și să spună ceea ce crede”, a arătat mitropolitul Emmanuel al Calcedoniei, la 6 aprilie.

„Cu respect facem un apel la Preasfințitul Patriarh Kiril al Moscovei să medieze, pentru ca războiul dintre popoarele ortodoxe să se încheie.

Până nu demult, Prea Sfinția Sa s-a grăbit să trimită mesaje de simpatie conducătorilor și popoarelor cu ocazia dezastrelor naturale, catastrofelor, conflictelor militare și a altor probleme, dar acum rămâne provocator de tăcut în fața acestei tragedii care ne-a zdruncinat întregul. planetă.

Viețile liderilor sunt judecate în istorie și cu siguranță nu vom fi judecați doar pentru ceea ce am făcut, ci și pentru ceea ce am fi putut face și nu am făcut”, se arată într-un apel al Bisericii Ortodoxe din Australia.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu a condamnat deja, în termeni duri, invadarea Ucrainei. În plus, Biserica Georgiei se pregătește să recunoască autocefalia bisericii independente din Ucraina.

Însă, la 4 aprilie, patriarhul Kiril a binecuvântat forțele armate rusești și le-a spus că trebuie să-și apere țara.

UE stochează medicamente pentru urgențe nucleare și chimice

Uniunea Euorpeană a înființat un stoc de medicamente și echipament destinate înfruntării unor amenințări nucleare, bacteriologice și chimice - în valoare de 540 milioane de euro -, într-un context de frică tot mai mare privind Războiul rus din Ucraina. Comisia Europeană (CE) a precizat că acest stoc cuprinde “vaccinuri”, “echipament și medicamente” în vederea îngrijirii răniților în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Prima etapă, precizează UE, constă în în procurarea unor “comprimate de iodură de potasiu, care pot fi folosite în protejarea oamenilor de efectele nocive ale radiațiilor”. Trei milioane de comprimate de iod au fost livrate deja Ucrainei, cu ajutorul Franței și Spaniei, precizează CE.

“Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa împotriva unor potențiale amenințări”, a anunțat miercuri comisarul european însărcinat cu Reacția împotriva Crizelor, Janez Lenarcic.

Numeroși observatori au evocat, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, riscul unei folosiri a armamentului nuclear sau chimic în acest război.

Un avion rus a adus combustibil nuclear în Ungaria

Un prim avion cu combustibil nuclear din Rusia a sosit în Ungaria, o sursă de energie care nu este vizată de sancțiuni, a anunțat ieri ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. “Noi am putut să facem să aterizeze pentru prima oară un avion rus cu combustibil nuclear, care a traversat Belarusul, Polonia și Slovenia”, a explicat într-un mesaj postat pe Facebook Peter Szijjarto. “Până acum, acest transport se efectua pe calea ferată, prin Ucraina. Însă, din cauza războiului, acest lucru este imposibil”, a precizat el.

PE a adoptat un embargo total pentru importurile de gaz și petrol din Rusia

Rezoluția Parlamentului European (PE) care cere un embargo total și imediat pentru importurile de gaz și petrol rusești și extinderea substanțială a listei de sancțiuni care vizează responsabili din Rusia și Belarus a fost adoptată ieri cu o majoritate largă de eurodeputați.

O serie de amendamente care cereau ca formula “un embargo asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz cât de curând posibil” să fie înlocuită cu “un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz” a trecut la vot cu 413 voturi pentru, 93 împotrivă și 46 de abțineri.

Potrivit listei de vot, eurodeputații români nu s-au aflat pe lista abținerilor sau a voturilor împotrivă la votul final asupra rezoluției. Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a postat pe Facebook după vot că este “mândru că această rezoluție pe care am consemnat-o a fost adoptată cu un asemenea rezultat”.

Rezoluția prevede, la alineatul 15, un “apel la un embargo total și imediat asupra importurilor din Rusia de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz, renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 și prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securității aprovizionării cu energie pe termen scurt”.

Inițial au existat semnale că rezoluția, care are doar valoare de simbol, ar putea să nu treacă din cauza opoziției eurodeputaților statelor membre dependente de gazul rusesc, dar în final PE a reușit să dea o imagine de unitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.