Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Compania Mitsubishi, obligată să plătească compensații pentru munca forțată din al Doilea Război Mondial

Ziarul de Vrancea
8 aug 2017 694 vizualizări

Magistrații sud-coreeni au decis ieri că japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries trebuie să plătească compensații pentru doi foști prizonieri de război obligați la muncă forțată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În acest sens, o instanță din localitatea Gwangju a decis că Mitsubishi Heavy Industries ar trebui să plătească aproximativ 106.000 de dolari în compensații lui Kim Young-ok (85 de ani) și 2.800 de dolari pentru o rudă a lui Choe Jeong-rye. Aceasta este a doua decizie luată în ultimii doi ani împotriva Mitsubishi Heavy Industries pentru obligarea de prizonieri sud-coreeni la muncă forțată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Peninsula Coreeană a fost sub ocupație japoneză în perioada 1910-1945, care a interzis folosirea limbii coreene și a obligat localnicii să adopte nume specifice arhipelagului Japonez. Sute de mii de coreeni au fost recrutați în mod forțat în prima linie a armatei japoneze, au fost obligați la muncă forțată, iar femeile au devenit sclave sexuale pentru soldații Imperiului Nipon. Kim Young-ok și Choe Jeong-rye au muncit fără să fie plătiți într-o fabrică de avioane de Mitsubishi din Nagoya în 1944.

Acesta este doar unul din paisprezece dosare în care peste 1.000 de victime sud-coreene încearcă să obțină compensații pentru munca forțată din al Doilea Război Mondial.

ISIS câștigă 100 de milioane de dolari pe an din traficul cu antichități

Gruparea Statul Islamic câștigă până la 100 de milioane de dolari pe an din traficul cu antichități furate din Irak și Siria, pe care le vinde pe piața neagră, relatează Wall Street Journal, citând sub acoperirea anonimatului un oficial din serviciile franceze de securitate. Alte surse estimează valoarea la câteva zeci de milioane de dolari, scrie Newsweek.

Comerțul cu artefacte a devenit una dintre principalele surse de venit pentru ISIS, în condițiile în care teritoriul său și, implicit, veniturile din petrol sunt în scădere. “ISIS crește presiunea pe acest front de trafic pentru a compensa pierderea veniturilor din petrol”, a explicat oficialul francez. Pentru mulți comercianți și traficanți din Siria, țară măcinată de șase ani de un război civil, vânzarea antichităților a devenit o necesitate. Un presupus intermediar, Muhammad Hajj Al-Hassan, a povestit cum ISIS i-a atacat casa din Siria și aproape că l-a executat, suspectându-l că susține Armata Eliberării Siriene. Ulterior, el a început să vândă artefacte pentru ISIS cumpărătorilor europeni, la cererea lui Abu Laith Al-Dairi, care se ocupă de antichități pentru grupare. Importanța pe care o acordă ISIS comerțului cu antichități este reflectată de faptul că gruparea folosește jihadiști străini pentru administrarea operațiunii. Aceștia sunt considerați mai loiali decât localnicii. Locuitorii teritoriilor ocupate de ISIS primesc autorizații de la gruparea jihadistă pentru a căuta antichități. Aceste autorizații au fost inițial gratuite, dar în prezent mișcarea percepe 20% din valoarea fiecărui obiect găsit. În plus, ISIS cere ca toate antichitățile să îi fie vândute direct, pentru ca apoi să le poată revinde dealerilor. Hassan spune că a vândut recent două Biblii antice unui cumpărător rus, într-un oraș din sudul Turciei. Acesta a plătit 11.800 de dolari.

Un polonez arestat pentru că a răpit un fotomodel britanic susține că a fost obligat de un grup de români

Un polonez în vârstă de 30 de ani, arestat pentru că ar fi răpit un fotomodel britanic la Milano, susține că a fost obligat să o facă de o bandă de români.

Potrivit poliției italiene, care l-a arestat pe suspect, fotomodelul Chloe Ayling, în vârstă de 20 de ani, a fost chemată la Milano pentru o ședință foto falsă, aranjată prin agenția de impresariat care se ocupa de ea. Tânăra a ajuns în orașul italian pe 10 iulie. Atunci când a mers la adresa unde trebuia să fie studioul foto, Ayling a fost atacată, drogată, băgată în portbagajul unei mașini și dusă într-un sat de lângă Torino, unde a fost ținută ostatică de Lukasz Pawel Herba, originar din Polonia. Apoi, Herba l-a contactat pe agentul lui Ayling, căruia i-a cerut să plătească 300.000 de dolari, pentru ca tânăra să nu fie vândută ca sclavă sexuală. Agentul a alertat poliția. Herba și-a eliberat victima pe 17 iulie și a însoțit-o la Consulatul britanic de la Milano, unde a fost arestat. Fotomodelul spune că răpitorul său a decis să o elibereze după ce a aflat că are un copil. Ea a mai afirmă că polonezul a vrut să o vândă în Orientul Mijlociu. “Organizația (lui Herba – n.r.) răpește fete pentru cumpărători italieni de ani de zile. Fete italiene, fete de toate naționalitățile. Probabil că au vrut o fată britanică, de aceea au răpit-o pe Chloe”, a declarat avocata tinerei. Suspectul și-a mărturisit fapta, dar susține că a fost obligat să se alăture complotului de un grup de români care locuiește în Birmingham. De asemenea, el spune că suferă de leucemie

Victimă a atacurilor din 11 septembrie 2001, identificată după 16 ani

O victimă a atacului terorist din 11 septembrie 2001, de la World Trade Center, din New York, a fost identificată după aproape 16 ani, au anunțat luni autoritățile. Victima, un bărbat, este a 1.641-a persoană identificată, însă alți 1.112 oameni care și-au pierdut viața rămân încă neidentificați, la 16 ani după atac. Identitatea sa – stabilită pe baza probelor ADN – nu a fost făcută publică, la cererea familiei.

Înainte de anunțul de luni, au trecut peste doi ani de la identificarea ultimei victime – în martie 2015. Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea privește terorismul și securitatea. Nouăsprezece bărbați au deturnat patru avioane comerciale americane și le-au prăbușit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) și pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.753 de morți - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanțul l-a depășit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morți în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniți în atentatele din 11 septembrie. Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat și a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Cățeii protejați excesiv de mamele lor, mai greu de dresat

Cățeii care sunt protejați excesiv de mamele lor sunt mai temători și mai anxioși în fața unor situații noi, fiind astfel candidați mai puțin eficienți pentru a deveni câini însoțitori pentru persoanele nevăzătoare, arată un studiu publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Cercetătorii americani au monitorizat 23 de cățele și cei 98 de pui ai lor — de la naștere și până la vârsta de doi ani și jumătate — în cadrul unui program de dresaj pentru câini antrenați pentru a însoți persoane nevăzătoare. Ei au constatat că puii cu mame excesiv de protectoare, care îi îngrijeau și petreceau mult timp alături de ei, prezentau grade ridicate de anxietate în prezența unui obiect necunoscut. Aceiași căței întâmpinau dificultăți mai mari în executarea unor sarcini precum rezolvarea unor teste de tip "puzzle" care le permiteau accesul la anumite dulciuri. Cercetătorii estimează că protecția maternă excesivă poate să explice procentul ridicat de eșec — 30% — înregistrat în rândul acestor câini într-un program de creștere și dresaj pentru asistarea persoanelor nevăzătoare, demarat de organizația The Seeing Eye în statul american New Jersey. Rezultatele obținute sunt comparabile cu protejarea excesivă a copiilor de către părinții lor, un fenomen ale cărui efecte sunt cercetate în numeroase studii.

Potrivit experților, protejarea excesivă a copiilor poate să îi facă pe aceștia să se simtă fragili și vulnerabili, fără valoare și lipsiți de aptitudini sociale. Același lucru poate să îi facă să devină rebeli și să încerce să experimenteze cât mai mult, uneori chiar în moduri riscante.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.