Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Victorie pentru democrați în Camera Reprezentanților

Ziarul de Vrancea
13 feb 2024 1394 vizualizări

Republicanii mai au acum doar șase locuri în plus în forul care urmează să voteze sau să blocheze ajutorul militar pentru Ucraina

Fostul congresman democrat Tom Suozzi (foto) a câștigat marți alegerile speciale pentru Camera Reprezentanților organizate în New York, reducând o majoritate republicană deja extrem de subțire, care a întâmpinat dificultăți în adoptarea unor legi.

Locul a devenit disponibil după ce Camera a luat măsura extraordinară de a-i ridica mandatul republicanului George Santos, a cărui serie amețitoare de minciuni cu privire la biografia sa a dus la punerea sa sub acuzare pentru fraudă.

Tom Suozzi, care a deținut acest loc înainte de a se retrage pentru a candida la postul de guvernator, a învins-o pe Mazi Pilip, o aleasă locală republicană de origine etiopiană care a servit în armata israeliană. Districtul său include o mică parte a orașului New York și o parte din suburbiile sale estice.

Această victorie reduce majoritatea de care dispune președintele Camerei Reprezentanțialor, republicanul Mike Johnson, la 219 locuri față de cele 213 ale democraților , ceea ce face ca sarcina sa de a gestiona un grup de conservatori indisciplinat să fie și mai dificilă. Provocările cu care se confruntă au fost vizibile deja săptămâna trecută, când camera nu a reușit să adopte o măsură de punere sub acuzare a principalului oficial al președintelui Joe Biden care se ocupă de frontiere, Alejandro Mayorkas, într-un eșec jenant. Camera a aprobat măsura într-o a doua încercare, marți, după ce republicanul Steve Scalise, nr. 2 în Cameră, s-a întors după tratamentul împotriva cancerului pentru a da un vot decisiv. Votul nu are însă forță fără aprobarea Senatului, unde șansele de reușită sunt mici, pentru că democrații au majoritate în această cameră.

Mai multe provocări îl așteaptă pe Mike Johnson, care trebuie să decidă în primul rând dacă va prelua sau nu pentru dezbatere și vot proiectul lege privind ajutorul pentru Ucraina adoptat marți de Senat. Congresul se confruntă, de asemenea, cu un termen limită pentru a evita o nouă închidere a guvernului la începutul lunii viitoare.

Alegeri test pentru prezidențiale

Districtul New York, care l-a susținut pe Biden în 2020 înainte de a trece la republicani în alegerile de la jumătatea mandatului din 2022, a servit drept teren de testare pentru mesajele ambelor partide înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, când vor fi în joc președinția și controlul ambelor camere ale Congresului.

Democrat moderat, Suozzi promisese să colaboreze cu republicanii pentru a rezolva probleme dificile, inclusiv criza migranților de la granița de sud a SUA. "Oamenii din Queens și Long Island s-au săturat de certurile politice", a declarat el în discursul după victorie. "Ei vor ca noi să ne unim și să rezolvăm problemele", a arătat politicianul. El a fost întrerupt pentru scurt timp de protestatari pro-palestinieni care l-au acuzat că susține "genocidul", o reamintire a modului în care conflictul Israel-Gaza i-a divizat pe democrați.

Pilip i-a criticat pe Suozzi și Partidul Democrat în privința imigrației, acuzându-i că nu au reușit să controleze trecerile la granița cu Mexicul. Pilip a fost susținută de un sindicat al agenților de la Poliția de Frontieră.

Suozzi a calificat atacurile lui Pilip împotriva sa drept înșelătoare și a spus că aceasta nu a dat prea multe detalii cu privire la modul în care ar aborda securitatea frontierei. De asemenea, el a atacat-o pe Pilip în privința avortului, o problemă pe care democrații au pus-o în prim-plan de când Curtea Supremă a SUA a eliminat acest drept la nivel național în 2022. Pilip a declarat că personal este împotriva avortului, dar nu a susținut o interdicție federală.

Prezența la vot, care era deja de așteptat să fie slabă pentru niște alegeri speciale organizate în februarie, a fost și mai mult redusă din cauza unei furtuni de iarnă care a acoperit regiunea marți dimineața cu câțiva centimetri de zăpadă abundentă, ceea ce a determinat ambele tabere să ofere transport gratuit până la secțiile de votare după-amiază.

Biden denunță declarațiile ”idioate” ale lui Trump despre NATO

Președintele american Joe Biden i-a îndemnat marți pe republicanii din Camera Reprezentanților să se detașeze de predecesorul său Donald Trump și a condamnat declarații recente ”idioate” și ”nedemne” ale rivalului său referitoare la NATO. Președintele democrat i-a avertizat pe congresmenii conservatori că ”istoria va fi martoră” în cazul în care decid să torpileze un ajutor destinat Ucrainei, pe care Senatul, Camera inferioară a Congresului, tocmai l-a aprobat.

”Le spun republicanilor din Camera (Reprezentanților): trebuie să alegeți. Veți apăra libertatea sau veți lua partea terorii și tiraniei? Veți fi cu Ucraina sau cu Putin? Veți alege America sau pe Trump?”. a declarat el într-o scurtă alocuțiune la Casa Albă.

Senatul american a validat marți o nouă anvelopă în valoare de 95 de miliarde de dolari destinată Ucrainei, Israelului și Taiwanului, însă adoptarea acesteia depinde de susținătorii fostului președinte republican în Camera inferioară a Congresului, care refuză să examineze textul în această formă.

În plin an electoral, această problemă s-a transformat într-o încleștare între Joe Biden și Donald Trump, doi candidați care ar urma să se înfrunte din nou în alegerile prezidențiale de la 5 noiembrie.

Democratul în vârstă de 81 de ani a atacat, în această alocuțiune, marți, declarații recente ale predecesorului său despre NATO. Sâmbătă, fostul președinte a declarat că ”va încuraja” Rusia să atace state membre NATO, dacă acestea nu-și plăteasc partea.

”Este idiot, este nedemn, este periculos, este antiamerican”, a înșirat Joe Biden.

”El crede că (NATO) este un sistem de racket. El nu înțelege că NATO se bazează pe principiile fundamentale ale libertății, securității și suveranității”, a continuat Joe Biden. ”Pentru Trump, principiile nu contează, totul se târguiește”, a declarat șeful statului american.

Partidul Republican s-a pliat deja, gata de luptă, în spatele fostului președinte.

În Senat, majoritar democrat, mai mulți republicani au votat în favoarea ajutării Ucrainei, permițând adoptarea textului cu o majoritate calificată. Însă lucrurile stau cu totul altfel în Camera Reprezentanților, majoritar republicană.

Republicanii cer ca ajutorul destinat Ucrainei să fie cuplat cu o însăsprire politicii imigrației, în contextul unui număr-record de sosiri la frontiera cu Mexicul.

Adoptarea textului în Senat a fost salutată marți de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a declarat ”recunoscător” senatorilor americani.

De acest text negociat în Congres depinde în fapt reluarea asistenței militare a Ucrainei, întreruptă la sfârșitul lui decembrie.

Democrații sunt, în imensa lor majoritate, favorabili acestei reluări. Republicanii sunt împărțiți între adepți duri ai intervenționismului, proucraineni și locotenenți ai lui Trump, izolaționiști.

Ucraina a distrus „Țezar Kunikov”, o mare navă rusă de debarcare

Forțele ucrainene au distrus miercuri o navă rusă de debarcare de mare capacitate, Țezar Kunikov, în largul peninsulei ocupate Crimeea, a anunțat armata Kievului, care a publicat și un videoclip cu momentul atacului.

Un post de știri ucrainean a publicat mai multe înregistrări video care arată o coloană de fum ridicându-se deasupra mării în largul coastei sudice a Crimeei, precum și elicoptere care zboară deasupra mării. Potrivit presei ucrainene, nava a fost scufundată. "Forțele armate ucrainene, împreună cu unitatea de informații a Ministerului Apărării, au distrus nava mare de debarcare Țezar Kunikov. Aceasta se afla în apele teritoriale ucrainene în apropiere de Alupka în momentul loviturii", a declarat armata ucraineană.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care anunțase anterior că a distrus șase drone în Marea Neagră.

Agenția de informații a armatei ucrainene a declarat că nava de război rusă a fost atacată cu drone navale și a publicat un videoclip cu momentul atacului.

Ucraina a folosit drone navale fără echipaj, pline de explozibili, pentru a ataca navele de război rusești în încercarea sa de a le alunga din părțile vestice ale Mării Negre, făcând posibilă deschiderea unui coridor de transport maritim de-a lungul unei rute-cheie pentru exporturi. În decembrie, rachete de croazieră ucrainene au lovit o altă navă de război rusă folosită pentru debarcare, în Crimeea.

Guvernator rus: Immanuel Kant este de vină pentru războiul din Ucraina

Immanuel Kant, filosoful german născut în secolul al XVIII-lea în Königsberg, capitala Prusiei Orientale, ar fi responsabil de haosul internațional, a declarat recent guvernatorul regiunii, care în prezent este enclavă rusă Kaliningrad.

Judecata guvernatorului rus este imperativă și categorică. "Vreau să arăt că Immanuel Kant, care s-a născut aici în urmă cu aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul global (...) cu care ne confruntăm astăzi. Mai mult, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina", a afirmat, vinerea trecută, guvernatorul din Kaliningrad, Anton Alihanov, ale cărui declarații au fost redate de mai multe media rusești, printre care Moscow Times și Meduza.

Politicianul a vorbit la "Al V-lea Congres al politologilor", care s-a deschis la Svetlogorsk, un oraș de coastă de la Marea Baltică aparținând aceleiași enclave rusești, Kaliningrad, separată de restul Rusiei prin statele baltice.

În funcție de starea de spirit, această afirmație apriorică și neconceptuală poate face un filosof să zâmbească sau să se sufoce. Dar un geograf va vedea în ea semnul unei vechi ranchiune, comentează Le Figaro.

Immanuel Kant, după cum a subliniat însuși Alihanov, s-a născut la Kaliningrad în 1724 și a murit în orașul cunoscut pe atunci sub numele de Königsberg în 1804. La acea vreme, această enclavă nu era rusă, ci constituia versantul estic al Prusiei, o regiune fortificată de Cavalerii Teutoni încă din secolul al XIII-lea. Abia în 1945, Armata Roșie a cucerit acest teritoriu, pe care URSS l-a anexat.

Dacă ar fi să ne luăm după raționamentul lui Vladimir Putin din interviul acordat lui Tucker Carlson, caracterul rusesc al enclavei Kaliningrad, unde populația era în majoritate covârșitoare prusacă până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea fi considerat "artificial", așa cum spune el despre Ucraina, comentează Le Figaro.

Revenind la filosofia kantiană, Anton Alihanov a continuat să își justifice acuzația derutantă. Fiind "unul dintre părinții fondatori ai Occidentului modern", Immanuel Kant "a pus bazele filosofiei clasice germane", marcată de "impietate și absența valorilor superioare". Politicianul a citat din Critica rațiunii pure și Fundamentele metafizicii moralei. "Astăzi, în 2024, suntem suficient de îndrăzneți să afirmăm că nu numai Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci și actualul conflict din Ucraina", afirmă Anton Alihanov. Privit dinspre Occident, Immanuel Kant "este părintele a aproape totul. El este părintele libertății, al ideii de stat de drept, al liberalismului, al raționalismului și chiar al ideii de Uniune Europeană. Unii spun chiar că ideea Organizației Națiunilor Unite a venit de la el", a continuat guvernatorul, citând Spre o pace perpetuă (1795).

Filosoful de la Königsberg scria în "Către o pace perpetuă" că "încălcarea legii într-un singur loc de pe pământ este resimțită pretutindeni". În 2015, casa în care s-a născut filosoful din Kaliningrad a fost vopsită cu spray cu cuvintele "Andouille" ("Prostule"), notează Le Figaro.

ChatGPT dobândește memorie

În viitorul apropiat, ChatGPT va ține minte informații despre utilizatori, în ceea ce se poate dovedi o armă cu două tăișuri.

OpenAI a anunțat că va înzestra ChatGPT cu memorie - chatbot-ul va ține minte informații despre utilizator de la un chat la altul. Astfel, chatbot-ul va memora discuțiile anterioare și ceea ce a învățat despre utilizator, putând să folosească aceste informații pentru a oferi răspunsuri personalizate mai bune.

Teoretic, asta ar trebui să se concretizeze într-un nivel de funcționalitate superior și o înțelegere mai bună a cerințelor venite de la utilizatori. Pe de altă parte, la fel care în cazul serviciilor altor companii de tehnologie, se ridică problema intimității. Pe lângă antrenarea modelelor lingvistice, informațiile pot fi folosite pentru a realiza un profil al utilizatorului, care poate fi folosit pentru targetarea cu reclame, dar și în alte scopuri.

Așa-numita memorie va fi activată în mod implicit, iar cei care nu doresc să o folosească vor trebui să o dezactiveze manual. Cei care o preferă, vor putea fie să lase chatbot-ul să învețe tot ce poate despre ei, fie să aleagă a fi păstrate doar anumite informații.

Alături de ChatGPT, vor căpăta memorie toți chatboții personalizați care sunt disponibili în magazinul oficial operat de OpenAI. Pentru moment, memoria este disponibilă doar pentru un procent mic de utilizatori, în cadrul unui test.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.