Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Predicția șefului CIA: „Războiul rușilor a eșuat deja și au ajuns vasalii Chinei”

Ziarul de Vrancea
31 ian 2024 1349 vizualizări

Nu este tocmai obișnuit ca șeful CIA să scrie un articol lung pentru a-și explica poziția față de cea mai gravă criză internațională în care este implicată agenția externă americană. Dar asta face William Burns astăzi, în Foreign Affairs, cu mâna sa, citează La Stampa.

Burns definește războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept un eșec și anunță că consideră că s-a realizat deja transformarea Moscovei într-un vasal al Chinei. Dar recunoaște și că suntem într-o lume în care Statele Unite nu se mai bucură de o superioritate de necontestat. „Apariția revanșismului chinez și rusesc ridică provocări geopolitice semnificative, într-o lume în care Statele Unite nu se mai bucură de superioritate de necontestat”, spune el.

Burns este convins că epoca Războiului Rece se încheie cu adevărat abia pe 24 februarie 2022, odată cu invazia Ucrainei, care marchează însă intrarea într-un teritoriu pustiu și incert, un „waste land” politic, citează La Stampa și Rador Radior România.

Psihologia lui Putin

Prima cheie pentru a înțelege cum să trăiești acolo este și înțelegerea psihologiei lui Putin: dorința lui de a controla Ucraina provine din convingerea că, fără un astfel de control, Rusia nu poate fi o mare putere și el nu poate fi un mare conducător rus. Totuși, intervenția în Ucraina s-a dovedit a fi un eșec pentru Rusia. „Era post-Război Rece s-a încheiat definitiv în momentul în care Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Am petrecut o mare parte din ultimii 20 de ani, încercând să înțeleg combinația inflamabilă de resentimente, ambiție și nesiguranță pe care o întruchipează președintele rus Vladimir Putin.

Un lucru pe care l-am învățat: este întotdeauna o greșeală să subestimezi fixația sa de a controla Ucraina și alegerile ei. Fără acest control, consideră că este imposibil ca Rusia să fie o mare putere sau ca el să fie un mare conducător rus. Această fixație tragică și brutală a adus deja rușine Rusiei și i-a scos la lumină slăbiciunile, de la economia unidimensională până la priceperea militară „umflată” și sistemul politic corupt”.

Războiul Rusiei a provocat și o reacție ucraineană greu de prevăzut la acest nivel: „Invazia lui Putin a stârnit o determinare și o hotărâre uluitoare din partea poporului ucrainean. Le-am văzut personal curajul în cadrul vizitelor frecvente în Ucraina pe timp de război, punctate de atacuri aeriene rusești și imagini vii ale tenacității și ingeniozității ucrainene pe câmpul de luptă”.

Din punct de vedere tehnic, Rusia și Putin au eșuat deja

Cu aceste date în mână: „Războiul lui Putin a fost deja un eșec pentru Rusia pe mai multe niveluri. Obiectivul său inițial de a cuceri Kievul și de a subjuga Ucraina s-a dovedit a fi nebun și iluzoriu. Forțele sale armate au suferit pagube imense.

Cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, două treimi din inventarul de tancuri de dinainte de război al Rusiei au fost distruse și lăudatul program de modernizare militară al lui Putin, care a durat decenii, «s-a dovedit a fi găunos». Toate acestea sunt rezultatul direct al vitejiei și priceperii soldaților ucraineni, susținuți de sprijinul occidental”. Și costurile pentru economia rusă sunt la fel de ridicate: fiind deja în fapt un slujitor al Chinei. „Economia rusă suferă repercusiuni pe termen lung, iar țara își pecetluiește destinul de vasal economic al Chinei. Ambițiile nemărginite ale lui Putin s-au întors împotriva lui și în alt mod: au împins NATO să devină mai mare și mai puternică” (NATO care de fapt era cuprinsă de dezbinare și slăbiciuni înainte de invazia pe scară largă).

Cât de mult l-a slăbit războiul pe Putin pe plan intern

Un alt preț, de care uităm (mulțumită propagandei ruse din Occident și idioților ei utili), este cât de mult l-a slăbit războiul pe Putin pe plan intern: „Războiul său din Ucraina îi corodează în tăcere puterea în propria patrie.

Revolta de scurtă durată lansată în iunie anul trecut de șeful mercenar Evgheni Prigojin a oferit o privire asupra unora dintre disfuncționalitățile care se ascund în spatele imaginii de control atent lustruite a lui Putin. Pentru un lider care și-a construit cu minuțiozitate o reputație de arbitru al ordinii, Putin a părut îndepărtat și indecis, în timp ce revoltații lui Prigojin se îndreptau spre Moscova. Pentru mulți membri ai elitei ruse, întrebarea nu era atât dacă împăratul nu avea haine, ci mai degrabă de ce îi lua atât de mult timp să se îmbrace”. Este acum îmbrăcat definitiv? Rămâne destul de îndoielnic.

În acest context, Putin regenerează cu forță „producția de apărare a Rusiei - cu componente critice venite din China, precum și arme și muniție din Iran și Coreea de Nord - și continuă să parieze că timpul este de partea lui, că poate slăbi Ucraina și îi poate enerva pe susținătorii ei occidentali”. Dar nu este o convingere complet întemeiată, cu Trump sau fără Trump (pe care, evident, Burns nu îl numește). Ideea este că statul american este profund convins că, pentru a folosi cuvintele lui Burns, „provocarea Ucrainei e să submineze aroganța lui Putin și să demonstreze costul ridicat pentru Rusia al continuării conflictului”, dar aici Burns spune în mod surprinzător și total public ceva la care ne putem aștepta: atacuri profunde în spatele liniilor inamice, nu mai este căutarea obsesivă a loviturii directe.

„Toți idioții lui Putin din jurul lumii”

Costul mare pentru Rusia se impune „nu doar prin progresul în prima linie, ci și prin lansarea de atacuri mai profunde în spatele frontului și câștigând constant teren la Marea Neagră. În acest context, Putin ar putea reveni la amenințări nucleare și ar fi prostesc să excludem complet riscurile de escaladare. Dar ar fi la fel de prostesc să fim intimidați inutil de aceste riscuri. Nu este deloc un secret pentru aproape toți analiștii modul în care amenințarea escaladării este vehiculată de toți idioții lui Putin din jurul lumii, de la Moscova până la lumea occidentală și „pacifismul” european.

Rețeta de a continua să ajute Ucraina cu arme și bani deservește interesele americane, nu le subminează. Și, cu cheltuieli minime („mai puțin de 5% din bugetul american pentru apărare”), i se transmite un mesaj clar adevăratului păpușar al tuturor acestor lucruri: China lui Xi Jinping. „Voința Statelor Unite de a absorbi suferințele economice pentru a contracara agresiunea lui Putin – și capacitatea sa de a mobiliza aliații pentru a face același lucru – au contrazis puternic convingerea Beijingului că America se află într-un declin terminal”, iar Xi Jinping paria pe acest lucru chiar mai mult decât Putin. „Una dintre cele mai sigure căi de a reaprinde percepția chineză despre inconștiența americană și de a alimenta agresiunea chineză ar fi abandonarea sprijinului pentru Ucraina.

Menținerea sprijinului material pentru Ucraina nu este în detrimentul Taiwanului, chiar dacă trimite un mesaj important de hotărâre a SUA de a ajuta Taiwanul”, concluzionează șeful CIA. Dacă armele există, și America este acolo, Europa și Taiwan sunt mai sigure și axa dictatorilor este îngrădită și condamnată să nu treacă în Occident. Altfel, orice ar fi posibil, mai puțin pacea, potrivit La Stampa.

Un bărbat și-a decapitat tatăl și i-a afișat apoi capul pe YouTube

Un bărbat din Pennsylvania a fost arestat după ce și-ar fi ucis tatăl și l-a decapitat, apoi s-a filmat, având alături capul, într-un videoclip macabru transmis pe YouTube, în timp ce expunea teorii ale conspirației. În videoclip, Justin Mohn spune că tatăl său era un angajat federal și se referă la el ca la un trădător.

Justin Mohn, în vârstă de 32 de ani, este acuzat de uciderea tatălui său, Michael Mohn, a declarat poliția pentru NBC News. Deși poliția nu a făcut publică vârsta victimei, din registrele publice reiese că aceasta avea 68 de ani.

În videoclipul de pe YouTube, care a fost intitulat "Mohn's Militia - Call To Arms For American Patriots" (Miliția lui Mohn - Chemare la arme pentru patrioții americani) și care este citat în plângerea poliției, Justin Mohn apare purtând mănuși și ținând capul tatălui său într-o pungă de plastic. Ulterior, capul poate fi văzut într-o oală de gătit.

Poliția a declarat că în înregistrare, suspectul, care părea că citește de pe un script, a încurajat violența împotriva oficialilor guvernamentali și l-a numit pe tatăl său trădător al țării. Michael Mohn fusese angajat federal, inginer în cadrul secției de geo-mediu a Corpului de ingineri al armatei americane din districtul Philadelphia. Justin Mohn a spus în videoclip că tatăl său a fost angajat federal timp de 20 de ani și s-a referâit la el ca la un trădător, cerând moartea tuturor funcționarilor federali și atacând administrația președintelui Joe Biden, mișcarea Black Lives Matter, comunitatea LGBTQ și activiștii Antifa.

YouTube a eliminat videoclipul, care avea o durată de peste 14 minute, la câteva ore după ce a fost postat. Mama suspectului, Denice Mohn, a fost cea care a găsit cadavrul soțului și a sunat la poliție marți, în jurul orei locale 19.00.

Când poliția a ajuns la casa familiei din Middletown Township, l-a găsit pe Michael Mohn într-o baie de la parter, decapitat, cu "o cantitate mare de sânge în jurul său", potrivit plângerii poliției. În cadă au fost găsite o macetă și un cuțit mare de bucătărie.

Poliția a găsit capul lui Michael Mohn în interiorul unei pungi de plastic, într-o oală de gătit, într-un dormitor de lângă baie, potrivit plângerii.

Denice Mohn a declarat poliției că ultima dată a fost acasă la ora 14.00 și fiul ei era singura persoană care se afla acolo, împreună cu tatăl său. Când s-a întors acasă în acea seară, cu puțin timp înainte de a suna la poliție, fiul ei lipsea, la fel și o mașină înregistrată pe numele soțului. Ulterior, poliția l-a găsit pe Mohn în Fort Indiantown Gap, la aproximativ 160 de kilometri distanță de locul crimei. Forțele de ordine l-au localizat pe baza telefonului său mobil. Suspectul era înarmat cu o armă de foc, dar nimeni nu a fost rănit.

Poliția a mai avut câteva contacte anterioare cu suspectul, unele în urmă cu 10 ani și altele mai recente.

Mohn a intentat cel puțin trei procese împotriva agențiilor federale, inclusiv împotriva guvernului SUA, susținând că acestea l-au determinat din neglijență să contracteze împrumuturi pentru studenți, între 2010 și momentul absolvirii Universității de Stat din Pennsylvania, în 2014, se arată într-un dosar judiciar. De asemenea, Mohn și-a dat în judecată fostul angajator, Progressive Insurance, în 2020, acuzând firma de concediere abuzivă și discriminare sexuală împotriva bărbaților. El a fost angajat ca reprezentant al serviciului de asistență pentru clienți în octombrie 2016 și a fost concediat în august 2017 după ce a deschis cu piciorul ușile unității, arată înregistrările instanței. Mohn era foarte activ pe rețelele sociale, unde își promova muzica și cărțile pe care le lansa singur, inclusiv SF-uri distopice.

Zuckerberg cere scuze părinților victimelor de pe rețelele de socializare

În timpul unei audieri în Congres privind presupusele prejudicii online aduse copiilor, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, s-a adresat părinților victimelor din Senat și și-a cerut scuze, scrie The Guardian. „Îmi pare rău pentru tot ceea ce ați trăit cu toții”, a spus Zuckerberg în timp ce părinții țineau în mână fotografii ale copiilor lor care au murit în urma exploatării sexuale sau hărțuirii prin intermediul rețelelor de socializare. "Nimeni nu ar trebui să treacă prin ceea ce au suferit familiile voastre și de aceea investim atât de mult și vom continua să facem eforturi la nivelul întregii industrii pentru a ne asigura că nimeni nu trebuie să treacă prin ceea ce au avut de suferit familiile voastre”.

Directorul general al Snap Inc, Evan Spiegel, a transmis condoleanțe similare părinților ai căror copii au avut acces la droguri ilegale pe Snapchat. Părinții a peste 60 de adolescenți au intentat un proces la sfârșitul anului 2023 împotriva Snap pentru că ar fi facilitat achiziționarea de către copiii lor de droguri care au fost folosite în supradoze. „Îmi pare foarte rău că nu am reușit să prevenim aceste tragedii. Lucrăm din greu pentru a bloca toți termenii de căutare legați de droguri pe platforma noastră”, a declarat Spiegel.

Zuckerberg și Spiegel s-au numărat printre cei cinci directori care au fost interogați miercuri în Congres, în cadrul unei audieri intitulate "Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis". Audierea a fost convocată pentru a „examina și investiga flagelul exploatării sexuale online a copiilor”, potrivit unei declarații a comisiei judiciare a Senatului SUA. Au fost prezenți, de asemenea, directori executivi, printre care Linda Yaccarino de la X (fostul Twitter), Shou Zi Chew de la TikTok și Jason Citron de la Discord.

Declarația de deschidere a lui Zuckerberg i-ar fi supărat pe mai mulți din sală. El a spus: „Corpul existent de lucrări științifice nu a arătat o legătură de cauzalitate între utilizarea social media și faptul că tinerii au o sănătate mintală mai proastă”.

Senatul a fost plin de familii de copii și de avocați, Lindsey Graham declarând că „avem un public numeros, cel mai numeros pe care l-am văzut în această sală”. Senatorul republican din Carolina de Sud a acuzat firmele de socializare că „distrug vieți și amenință însăși democrația”. „Știu că nu vreți să fie așa, dar aveți mâinile pătate de sânge”, le-a spus el directorilor.

În declarațiile de deschidere, Dick Durbin a declarat că lupta împotriva pericolelor cu care se confruntă copiii online a fost una dintre „prioritățile sale de top” în calitate de președinte al comisiei și că exploatarea sexuală a copiilor online este „o criză în America”. Durbin le-a spus executivilor că platformele lor social media și aplicațiile de mesagerie au „oferit prădătorilor noi instrumente puternice pentru a exploata sexual copiii”. „Alegerile lor de design, eșecurile lor de a investi în mod adecvat în încredere și siguranță, căutarea constantă a angajamentului și a profitului în detrimentul siguranței de bază a tuturor îi pun pe copiii și nepoții noștri în pericol”, a spus Durbin.

Executivii care au apărut în Congres au subliniat în mod repetat controalele și instrumentele pe care le-au introdus pentru a gestiona experiențele online ale copiilor și pentru a atenua prejudiciile. În observațiile pregătite, Zuckerberg a declarat că Meta a introdus peste 30 de astfel de instrumente în ultimii opt ani, inclusiv controale care permit părinților să stabilească limite de timp pentru utilizarea aplicațiilor și să vadă pe cine urmăresc și cu cine se implică online copiii lor. El a adăugat că Meta a cheltuit 20 de miliarde de dolari pentru siguranță și securitate începând din 2016 și a angajat aproximativ 40.000 de persoane pentru a răspunde unor astfel de preocupări.

Orban se opune aderării Ucrainei la UE și de teama creșterii influenței României

Premierul ungar Viktor Orban se opune aderării Ucrainei la UE întrucât consideră că aceasta ar altera echilibrul politic și ar crește influența SUA și a partenerilor săi est-europeni, potrivit unui articol publicat de portalul de investigații Direkt36.hu, care citează surse anonime.

Conform respectivului site, Orban a menționat aceste reticențe în timpul unei reuniuni avute în primăvara trecută cu deputați din partidul său Fidesz și din opoziție. "A spus că aderarea Ucrainei la UE ar altera echilibrul relațiilor de putere în UE, în timp ce Statele Unite ar căpăta prea multă influență în regiune", afirmă una din sursele citate. La aceeași reuniune, Orban le-a mai spus celor prezenți că, potrivit informațiilor ce i-au fost furnizate de serviciile secrete, Statele Unite au promis Ucrainei că UE va desfășura cu ea negocieri accelerate de aderare.

Potrivit lui Orban, continuă articolul, această aderare implică "un risc geopolitic", întrucât prin intrarea Ucrainei în UE s-ar crea în Europa un "centru de forță" dominat din punct de vedere politic, economic și militar de SUA. O asemenea axă ar fi formată din Polonia, țările baltice, Ucraina și parțial România, adică țările care se tem cel mai mult de un atac rusesc ori care au relații foarte strânse cu SUA.

"Trebuie să fim prudenți, întrucât Ucraina este o țară imensă", iar aderarea acesteia la UE "va avea un impact enorm, dezastruos asupra economiile europene, mai ales în sectorul agricol", a avertizat Orban într-un interviu publicat marți de săptămânalul francez Le Point. În decembrie, într-un alt interviu acordat aceleiași publicații, el a afirmat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franța, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an "peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii".

Totuși, la summitul european din decembrie premierul ungar a renunțat la veto-ul său față de lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, în schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani.

Pragul de 5 miliarde de utilizatori ai rețelelor de socializare a fost depășit

Numărul de utilizatori activi ai rețelelor de socializare a depășit pragul de cinci miliarde în 2023, reprezentând 62,3% din populația lumii, potrivit unui raport anual publicat miercuri, citat de AFP. Numărul de utilizatori a crescut cu 5,6% într-un an, în timp ce populația lumii a crescut cu 0,9%, potrivit raportului, publicat de agenția We are social și compania Meltwater, pe baza estimărilor realizate de Kepios, o firmă specializată în studiul utilizării digitale.

Spre comparație, 5,35 miliarde de persoane au o conexiune la internet.

Rețeaua socială lider în materie de audiență, Facebook (grupul Meta), care marchează duminică 20 de ani de la înființare, are un total de 2,19 miliarde de utilizatori. Ea devansează Instagram (1,65 miliarde), care este urmată îndeaproape de TikTok (1,56 miliarde). Cu toate acestea, raportul recunoaște un anumit grad de inexactitate, în special din cauza conturilor automate și a persoanelor înregistrate sub identități diferite.

Dovadă a curiozității generate de inteligența artificială, cea mai consultată pagină Wikipedia în 2023, în toate limbile la un loc, este cea a ChatGPT, cel mai cunoscut software de inteligență artificială generativă dezvoltat de compania OpenAI.

Thailanda - Membrii trupei rock rusești disidente Bi-2, în drum spre Israel

Membrii trupei disidente de rock ruso-belaruse Bi-2, reținuți în Thailanda de către autoritățile de imigrare, au fost eliberați și sunt în drum spre Israel, a anunțat trupa pe pagina sa oficială de Facebook. "Toți muzicienii din trupa Bi-2 au părăsit Thailanda și sunt în siguranță. Ei sunt în drum spre Tel Aviv", se arată în postare, punând capăt temerilor că vor fi deportați în Rusia, unde riscă să fie persecutați.

Ei au fost arestați săptămâna trecută în Phuket, unde susțineau un concert în cadrul unui turneu internațional. "Șapte sau opt" persoane au fost reținute pentru o problemă de viză de muncă, au explicat autoritățile thailandeze, confirmând posibilitatea ca ei să fie expulzați.

Bi-2, celebră în Rusia, a luat poziție împotriva războiului din Ucraina și a președintelui rus Vladimir Putin, ceea ce i-a adus acuzații de susținere a terorismului din partea Kremlinului. Grupul rusofon cuprinde șapte membri, dintre care unii au cetățenie israeliană și australiană pe lângă cea rusă, potrivit Human Rights Watch.

Frustrare la Moscova: Armenia s-a alăturat Curții Penale Internaționale

Armenia a devenit oficial stat parte la Statutul Curții Penale Internaționale (CPI), a anunțat joi o sursă oficială, o decizie pe care Rusia, aliatul ei tradițional, a considerat-o inamicală. "Statutul de la Roma (instituind CPI) a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie", a anunțat pentru AFP reprezentantul armean pentru afaceri juridice, Eghișe Kirakosian.

În martie, tribunalul internațional cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru că a organizat sau autorizat deportarea ilegală de copii ucraineni în Rusia. Erevanul are acum obligația să-l aresteze pe președintele rus dacă acesta pune piciorul pe teritoriul său.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat în octombrie că Armenia a luat "o decizie greșită" ratificând Statutul de la Roma.

Decizia armeană ilustrează divergențele care sunt pe cale să se adâncească între Moscova și Erevan, Armenia reproșând Rusiei aparenta sa inacțiune în conflictul de lungă durată dintre Armenia și vecinul său Azerbaidjan.

În septembrie, forțele azere au invadat într-o ofensivă fulger Nagorno-Karabah, unde erau desfășurate trupe rusești de menținere a păcii și au obținut capitularea forțelor separatiste armene care controlau regiunea de zeci de ani.

În octombrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat ratificarea Statutului, declarând că "lumea se micșorează pentru autocratul de la Kremlin".

Înființată în 2002, CPI este singura jurisdicție internațională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război, crimele împotriva umanității și crimele de agresiune.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.