Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pakistanul a bombardat Iranul

Ziarul de Vrancea
18 ian 2024 1246 vizualizări

Cel puțin șapte persaone au murit n experții se tem că disputa ar putea scăpa de sub control, în contextul tensionat al războiului din Gaza

Cel puțin șapte persoane - patru copii și trei femei - au fost ucise în raidurile pe care Pakistanul le-a efectuat joi asupra unor ținte din Iranul vecin, o acțiune de răspuns ce urmează atacului de marți al Iranului pe teritoriul pakistanez, în care au fost uciși doi copii.

Cele două țări vecine au avut legături dificile în trecut, dar atacurile sunt cea mai importantă intruziune transfrontalieră din ultimii ani, pentru care Teheranul a cerut o explicație la nivel diplomatic.

Cel puțin șapte persoane, patru copii și trei femei, au fost ucise în raidurile de joi ale Pakistanului, a declarat Ali Reza Marhamati, viceguvernator al provinciei iraniene Sistan Baluchistan, pentru televiziunea de stat iraniană. El a precizat că toate victimele sunt ne-iraniene.

Ținta atacului din Iran nu este cunoscută, dar pakistanezii au numit operațiunea "Marg Bar Sarmachar". În farsi, "marg bar" înseamnă "moarte pentru", iar în dialectul local Baluch, "sarmachar" înseamnă gherilă și este folosit de militanții care operează în regiunea transfrontalieră dintre cele două țări.

Ministerul pakistanez de Externe a descris operațiunea ca fiind "o serie de lovituri militare de precizie, extrem de coordonate și cu ținte specifice". Acesta a precizat într-o comunicat: "Acțiunea din această dimineață a fost luată în urma unor informații credibile privind iminența unor activități teroriste la scară largă".

O sursă de informații pakistaneză a declarat pentru Reuters că loviturile au fost efectuate de avioane militare.

Incidentul urmează atacului iranian de marți de pe teritoriul pakistanez, care a ucis doi copii în provincia Baluchistan din sud-vestul țării. Islamabadul și-a rechemat miercuri ambasadorul din Iran în semn de protest față de ceea ce a numit o "încălcare flagrantă" a suveranității sale și a avertizat asupra consecințelor pentru care Teheranul va fi responsabil. La rândul lor, autoritățile iraniene l-au convocat joi pentru explicații, la sediul MAE de la Teheran, pe însărcinatul cu afaceri pakistanez în Iran.

Premierul interimar pakistanez, Anwar-ul-Haq Kakar, și-a scurtat participarea la Forumul Davos din Elveția, în urma anunțului că Islamabadul a lovit "ascunzători teroriste" din Iran.

Un inamic comun

Iranul și Pakistanul - țară care are arma nucleară - au de mult timp relații tensionate din cauza atacurilor de la graniță, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă că închide ochii la militanții care acționează în zonă.

Dar, în timp ce aparentul schimb de replici dintre Iran și Pakistan a alimentat tensiunile locale și a răspândit temerile legate de un conflict regional mai amplu care stă să izbucnească odată cu războiul Israelului din Gaza, ambele părți vizează același grup de insurgenți, situat de o parte și de alta a frontierei lor comune.

Jaish al Adl, sau Armata Dreptății, este un grup separatist musulman sunnit, scos în afara legii, care este anti-iranian și urmărește independența provinciilor Sistan, din estul Iranului, și Baluchistan, din sud-vestul Pakistanului, ceea ce îl face o țintă comună pentru ambele guverne. Gruparea a ieșit în evidență în 2012 și este alcătuită în principal din membri ai grupului militant sunnit Jundullah, care a fost slăbit după ce Iranul i-a arestat pe majoritatea membrilor săi.

Este una dintre mai multele grupări insurgente care operează în Iran și Pakistan și dorește, de asemenea, o parte mai mare din resursele și bogățiile provinciei.

"Pakistanul respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran", a declarat Ministerul pakistanez de Externe. "Singurul obiectiv al actului de astăzi a fost urmărirea propriei securități și a intereselor naționale ale Pakistanului, care sunt primordiale și nu pot fi compromise", a subliniat partea pakistaneză.

Temeri de escaladare

Comentariile pe care Pakistanul le-a făcut după loviturile din Iran din noaptea de miercuri spre joi semnalează o dorință de a ține în frâu disputa, dar analiștii au avertizat că aceasta ar putea scăpa de sub control. "Motivația Iranului de a ataca Pakistanul rămâne opacă, dar în lumina comportamentului mai larg al Iranului în regiune, aceasta poate escalada", a declarat Asfandyr Mir, expert senior în securitatea din Asia de Sud la Institutul american pentru Pace.

"Ceea ce va provoca anxietate la Teheran este faptul că Pakistanul a depășit o limită prin faptul că a lovit în interiorul teritoriului iranian, un prag pe care chiar și SUA și Israelul au avut grijă să nu îl încalce", subliniază el.

Gruparea BLF (Frontul de Eliberare a Baluchistanului), pe care Islamabadul a vizat-o în interiorul Iranului, duce o insurgență armată împotriva statului pakistanez. Aceasta presupune atacuri asupra cetățenilor și investițiilor chinezești din Baluchistan, care este cea mai mare provincie pakistaneză ca suprafață, dar și cea mai puțin populată și dezvoltată.

Jaish al Adl (JAA), pe care Iranul a vizat-o, este, de asemenea, un grup militant etnic, dar cu înclinații islamiste sunnite pe care Iranul, în principal șiit, le consideră o amenințare. Grupul a comis atacuri în Iran împotriva puternicului său corp de elită al Gardienilor Revoluției. În încarnarea sa anterioară ca Jundallah, grupul a jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic, cu sediul în Irak și Siria.

Pe de altă parte, în cursul nopții, SUA au atacat poziții ale grupării Houthi din Yemen, susținută de Iran, pentru a patra oară în mai puțin de o săptămână, după ce o altă navă deținută de americani a fost atacată în Marea Roșie. În plus, luni, lovituri iraniene asupra Irakului și Siriei au vizat ceea ce Teheranul susține că era un "sediu de spionaj" israelian în orașul Erbil și, respectiv, obiective ale grupării teroriste Stat Islamic.

A fost descoperită cea mai veche gaură neagră din Univers

O echipă internațională de astronomi a descoperit cea mai veche gaură neagră, care exista deja la începuturile cosmosului, când Universul avea abia 400 de milioane de ani, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature. "Această descoperire o devansează cu aproximativ 200 de milioane de ani pe cea a unei găuri negre masive", a declarat Jan Scholtz, astrofizician la Institutul Kavli de Cosmologie de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Ea "va alimenta o nouă generație de modele teoretice" pentru a explica un astfel de fenomen în Universul tânăr, acum mai mult de 13 miliarde de ani, a adăugat acest coautor al studiului publicat în revistă.

Imaginați-vă un obiect cu o masă estimată a fi de 1,6 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru. Invizibil, ca toate găurile negre, acesta absoarbe materia din jur, emițând în același timp o cantitate fenomenală de lumină la periferia sa. Tocmai această lumină a făcut posibilă detectarea galaxiei în inima căreia se ascunde, numită GN-z11 atunci când descoperirea sa a fost anunțată în 2016 cu ajutorul telescopului spațial Hubble. GN-z11 era atunci cea mai veche galaxie și, prin urmare, cea mai îndepărtată, observată de Hubble. Până în 2022, când Telescopul spațial James Webb a detectat gaura neagră a GN-z11.

Această detecție se adaugă altora realizate cu James Webb și care dezvăluie un Univers tânăr care adăpostește obiecte mult mai luminoase decât se aștepta.

Gaura neagră detectată de echipa internațională condusă de Cambridge este datată la 430 de milioane de ani după Big Bang. Acesta a fost momentul zorilor cosmice, când s-au născut primele stele și galaxii la sfârșitul așa-numitei "epoci întunecate".

Problema, pentru o gaură neagră de această dimensiune, este de a înțelege cum a putut crește atât de repede. În mod normal, acest lucru durează câteva sute de milioane de ani, sau câteva miliarde de ani pentru cele descoperite mai târziu.

Caracteristicile sale "sugerează o creștere mai rapidă și mai timpurie decât cea a altor găuri negre cunoscute din timpuri foarte timpurii", explică pentru AFP Stéphane Charlot, astrofizician la Institut d'astrophysique de Paris și coautor al studiului. Și, în consecință, "mecanismul de formare a găurilor negre în universul tânăr care ar putea fi diferite de cele pe care le cunoaștem în universul mai apropiat", adaugă el.

Dacă rămânem la scenariile clasice, atunci "Universul este prea tânăr pentru a găzdui o gaură neagră atât de masivă, așa că trebuie să luăm în considerare alte modalități de apariție a acesteia", observă profesorul Roberto Maiolino, astrofizician la Cambridge și primul autor al studiului.

Teoreticienii își imaginează că un astfel de obiect s-a născut "mare" din explozia unei stele supermasive la sfârșitul vieții sale, sau din concentrarea rapidă a unui nor de gaz dens, fără a trece prin faza de formare a stelelor.

Odată născută, gaura neagră din GN-z11 s-ar fi înfruptat din gazul din jur și ar fi crescut rapid. Și cu atât mai ușor cu cât "observațiile par să indice o densitate mare a acestui gaz", potrivit lui Charlot. 

Studiul din Nature "nu exclude niciunul dintre aceste scenarii", potrivit lui Jan Scholtz, care mizează pe capacitățile extraordinare de observare ale telescopului James Webb pentru a face lumină asupra acestui fenomen. "Ne putem aștepta să detectăm și altele atunci când vom avea un număr mai mare de observații în profunzime asupra unor porțiuni mai mari de cer", speră astrofizicianul.

Cine este "Șeful", singura persoană de care ascultă excentricul președinte al Argentinei

n nimeni nu ajunge la Javier Milei fără să treacă mai întâi pe la ea

Există o singură persoană căreia Javier Milei i se supune neîndoielnic chiar și după ce a devenit cel mai puternic om din Argentina. Una pe care o numește „El Jefe”, sau Șeful, și de la care cere sfaturi în tot felul de chestiuni personale și guvernamentale, scrie Bloomberg. Atât de mare este influența Karinei Milei asupra fratelui său mai mare, încât mulți observatori cred că decizia acestuia de a face pasul cel mare și de a se arunca în politică a venit de la iubita sa soră.

Ea l-a însoțit miercuri la o serie de întâlniri și prezentări la Forumul Economic Mondial de la Davos. Celor care încearcă să înțeleagă relația lor specială, Milei le-a oferit cândva următoarea explicație: "Știți că Moise a fost un mare lider, dar nu se pricepea să răspândească cuvântul. Așa că Dumnezeu l-a trimis pe Aaron să facă acest lucru", a spus el într-un interviu televizat, citând figuri cheie ale iudaismului, religia pe care o îmbrățișează. "Ei bine, Karina este Moise, iar eu sunt Aaron. Eu sunt doar un mesager", a mărturisit Milei.

În timp ce comparația poate fi deconcertantă pentru cei care nu-i cunosc pe cei doi frați, ea ajută la explicarea naturii excentrice a campaniei lui Milei pentru funcția supremă din Argentina, precum și a dorinței sale de a merge până la capăt cu propuneri radicale de remodelare a țării. Karina Milei a refuzat să ofere un punct de vedere, precizează Bloomberg.

Cerberul lui Milei

Karina a fost o sursă de sprijin emoțional pentru fratele ei de-a lungul vieții, în special în timpul educației sale turbulente, când tatăl său obișnuia să-l bată. Ea l-a reconectat cu părinții săi după ce Conan, un câine pe care îl considera fiul său, a murit. Anul trecut, ea a preluat conducerea campaniei sale prezidențiale și, după victoria zdrobitoare din noiembrie, s-a consolidat ca paznicul său.

În calitate de secretar general al Președinției, o poziție care l-a obligat pe Milei să schimbe un decret care interzicea numirea rudelor în posturi guvernamentale, Karina are acum control deplin asupra agendei președintelui. Chiar și membrii cabinetului său trebuie să treacă pe la ea înainte de a vorbi cu șeful lor, potrivit unor persoane familiare cu noua structură guvernamentală. Iar Milei vorbește de obicei cu ea înainte și după întâlniri, spun acele persoane.

Karina este neobosită și obsedată de detalii. La evenimentele publice, ea indică locul unde stă fiecare persoană. La reuniunile interne, ea ordonă ca telefoanele mobile să fie lăsate în afara sălii sau în interiorul unui plic. În timpul învestirii fratelui ei, ea s-a asigurat că fotografii au fost izolați într-o anumită zonă a Congresului, de unde fotografiile lor nu ar fi pus în evidență bărbia dublă a lui Milei, o trăsătură care îi displace în mod deosebit.

Karina, în vârstă de 50 de ani, este necăsătorită și fără copii, la fel ca fratele ei de 53 de ani. Ea este mătușa "fiilor cu patru picioare" ai lui Milei, cinci mastiff englezi de 90 de kilograme care răspund la numele economiștilor care i-au modelat viziunea sa libertariană asupra lumii: Murray Rothbard, Milton Friedman și Robert Lucas. Toți au fost clonați de la Conan, primul câine al lui Milei.

Karina, care are un câine al ei pe nume Aaron, se consideră un "medium spiritual", capabil să stabilească legături între ființele vii și spirite, inclusiv cele ale animalelor de companie precum Conan. Ea are diplome în relații publice și în organizarea unor evenimente de afaceri și guvernamentale.

Până în 2020, ea a vândut prăjituri pe Instagram printr-un magazin numit "Sol Sweet". "Sora mea este puritate morală", a spus Milei despre ea într-un alt interviu. "Ea are standarde morale neconvenționale și superlative și este mult mai inflexibilă decât mine. Este o ființă umană mai bună decât mine, fără răutate", susține președintele argentinian.

Spre deosebire de fratele ei, care a devenit celebru la televiziune, Karina nu se bucură să fie în lumina reflectoarelor mediatice. Ea vorbește rar cu jurnaliștii și le-a sugerat acestora să nu-și piardă timpul încercând să vorbească cu ea. Singura ei apariție a fost la o emisiune TV de divertisment, în 2016, cu câinele ei Aaron, un ciobănesc elvețian.

Vicepreședinta Kamala Harris este "al naibii de speriată" că Trump va reveni la putere

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a declarat miercuri într-un interviu pentru ABC News că este "al naibii de speriată" de faptul că fostul republican Donald Trump ar putea reveni la putere în noiembrie și a chemat la mobilizare împotriva acestei perspective. "Sunt al naibii de speriată și de aceea călătoresc prin țară (...) Ar trebui să fim cu toții speriați", a declarat ea la ABC. "Dar nu trebuie să fugim de ceea ce ne sperie, trebuie să luptăm", a adăugat democrata în vârstă de 59 de ani.

Comentariile ei sunt un ecou al celor făcute și de Michelle Obama. Fosta primă-doamnă a declarat recent că este "îngrozită" de posibilitatea unui al doilea mandat al lui Trump.

Vicepreședinta democrată, care face echipă cu președintele Joe Biden pentru realegere în noiembrie, călătorește foarte mult pentru a mobiliza tinerii, afro-americanii și femeile, în special pentru a apăra dreptul la avort. În cadrul aceleiași emisiuni, Kamala Harris și-a dezlănțuit atacurile la adresa magnatului republican, marele favorit în cursa pentru învestitura republicană. "Iată un om, fostul președinte, care candidează cu promisiunea, practic, de a fi un dictator. Un individ care vrea să se întoarcă la Casa Albă și care spune că este mândru de faptul că le-a privat pe femeile americane de dreptul de a-și controla propriul corp. Un individ care vrea să fie comandant-șef și care recunoaște că ar folosi Departamentul de Justiție în avantajul său", a enumerat ea.

Donald Trump a declarat recent că este "mândru" de rolul pe care l-a jucat, prin numirea unor judecători conservatori, în decizia Curții Supreme de a pune capăt dreptului constituțional la avort în iunie 2022. Acest drept fusese garantat pe întreg teritoriul Statelor Unite începând cu anii 1970 prin celebra jurisprudență "Roe V. Wade". În urma deciziei Curții, multe state americane conservatoare au interzis avorturile.

Apărarea dreptului la avort este un punct important al campaniei electorale a vicepreședintei Harris. "Ceea ce face Kamala are un impact puternic asupra femeilor tinere", a comentat o fostă purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump, Kayleigh McEnany, reacționând la această intervenție televizată pe canalul preferat al conservatorilor.

Comentariile lui Harris la emisiunea "The View" de pe ABC vin în contextul în care majoritatea sondajelor arată o cursă strânsă între președintele Biden și Trump, care a fost declarat câștigător al caucus-urilor din Iowa la numai 30 de minute după ce au început adunările electorale. Campania lui Biden prezintă din ce în ce mai mult alegerile ca pe o amenințare existențială la adresa democrației dacă Trump va fi ales, în timp ce se mobilizează împotriva fostului președinte și a "extremismului MAGA".

Procurorul din Ecuador care investiga atacul de la televiziune a fost omorât în plină zi

Procurorul care conducea ancheta în legătură cu atacul în direct de săptămâna trecută asupra unui post de televiziune din Ecuador a fost împușcat și ucis în plină zi în orașul Guayaquil, afectat de criminalitate.

César Suárez, care se ocupa de cazurile care implicau crima organizată transnațională din provincia Guayas - una dintre cele mai violente zone ale țării - a fost atacat miercuri după-amiază într-o ambuscadă în nordul orașului. "Criminalii, teroriștii nu vor reuși să ne oprească angajamentul față de societatea ecuadoriană", a promis procurorul general al țării, Diana Salazar, într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale. "Facem apel la forțele de ordine pentru a garanta securitatea celor care își îndeplinesc atribuțiile", a cerut ea.

Biroul ei desfășura o anchetă preliminară la locul crimei, a precizat Salazar, exprimându-și durerea pentru familia lui Suárez, dar fără a oferi alte detalii despre crimă.

Consiliul Magistraturii a condamnat atacul într-un comunicat și a declarat că Suarez se deplasa la o audiere la tribunal când a fost ucis. Poliția a afirmat că uciderea procurorului a avut toate caracteristicile unui asasinat organizat, adăugând că victima a suferit mai multe răni prin împușcare.

Ecuadorul a fost zguduit de o creștere dramatică a violențelor, care au ieșit și mai mult în evidență pe plan internațional în momentul atacul dramatic asupra studioului televiziunii TC din Guayaquil. De asemenea, peste 200 de angajați ai închisorilor au fost luați ostatici, au avut loc explozii în mai multe orașe și răpiri de ofițeri de poliție.

Franța va produce 78 de tunuri de tip Caesar pentru Ucraina

Franța va livra Kievului șase tunuri autopropulsate Caesar "în următoarele săptămâni" și este încrezătoare că va putea produce alte 72 pentru Ucraina într-un an, a declarat miercuri Ministerul francez al Apărării. "Datorită eforturilor economiei de război, Franța are capacitatea de a produce 78 de Caesar pentru Ucraina în 2024 și la începutul anului 2025", a precizat ministerul.

Șase dintre acestea, comandate în septembrie în cadrul unui contract comercial direct între Nexter și statul ucrainean, "cu ajutorul fondurilor proprii ale Kievului", vor fi livrate "în următoarele săptămâni", în timp ce celelalte 72 vor trebui să fie finanțate în mod colectiv, a precizat ministerul. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, trebuia să se deplaseze joi în Franța pentru a lansa o "coaliție de artilerie" alături de omologul său francez, Sébastien Lecornu, dar vizita a fost anulată în ultimul moment "din motive de securitate", a anunțat miercuri seara Ministerul Forțelor Armate într-un alt comunicat.

Această coaliție, condusă de Franța și Statele Unite, este special concepută pentru a consolida capacitățile Kievului în fața Rusiei. Este una dintre componentele Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut sub numele de Grupul Ramstein, care reunește peste 50 de țări care sprijină Kievul.

Franța a dat sau a vândut deja Ucrainei 30 de aparate Caesar de la începutul războiului, în februarie 2022. De asemenea, Danemarca a furnizat Ucrainei 19 exemplare ale unei versiuni blindate cu opt roți. Montat pe un camion, Caesar poate trage obuze de 155 mm la 40 de kilometri distanță.

Pentru a ține pasul cu cererea, Nexter, filiala franceză a grupului franco-german KNDS, a accelerat producția de Caesar de la trei ani la 18 luni și de la două exemplare produse în fiecare lună la șase în fiecare lună. În plus, "mobilizarea economiei a făcut posibilă creșterea capacității de producție de muniție. Între aprilie 2023 și ianuarie 2024, am trecut de la o producție de 1.000 de cartușe pe lună pentru Ucraina la 2.000, iar obiectivul este de 3.000 de cartușe pe lună în cursul anului 2024", a subliniat Ministerul francez al Apărării.

Din obiectivul de un milion de muniții promise de Uniunea Europeană de acum până în primăvara anului 2024, doar 300.000 au fost livrate, mult mai puține decât are nevoie Ucraina, după cum a subliniat miercuri președintele Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Senat, care a vizitat Kievul în decembrie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.