Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: O crimă din România produce emoție în Italia: o româncă ce muncea la Genova, ucisă la Galați

Ziarul de Vrancea
7 ian 2024 1392 vizualizări

Principalul suspect e soțul femeii, acuzat că o forțase să se prostitueze pentru a avea bani de păcănele

O femeie de 30 de ani din Galați, care muncea în Italia, la Genova, a fost omorâtă pe 27 decembrie 2023. Principalul suspect e soțul său, care a și anunțat poliția. El a fost reținut și acuzat de omor calificat, după ce femeia a fost găsită bătută și strangulată.

Prietenele din Italia ale tinerei vor acum să depună mărturie împotriva bărbatului, pe care îl acuză că au forțat-o să se prostitueze pentru a face rost de bani de pariuri. Două prietene ale Alinei L., sunt pregătite să îi ajute pe investigatorii care anchetează asasinatul, scrie publicația Il Secolo XIX, citată de Rador. Sunt fete care au cunoscut-o pe tânăra de 30 de ani când era forțată să se prostitueze în Sampierdarena de Victor N., bărbatul acuzat că a ucis-o. “El era cel care o însoțea și îi lua banii pe care i-i dădeau clienții. Nu putea să păstreze nici măcar un euro, pentru că atunci când banii nu erau suficienți, o bătea. El cheltuia tot la păcănele”, povestesc acum prietenele femeii.

Pentru a fi aproape de fetele ei, care nu au putut pleca din România din cauză că tatăl lor a refuzat să semneze actele necesare pentru ca mama să le ducă peste graniță, Alina venea tot mai rar la Genova.

Prietenele tinerei de 30 de ani au aflat de moartea ei citind site-uri românești și i-au oferit imediat colaborarea șoferului italian de taxi cu care ea avea o relație. Alina nu a întrerupt niciodată relațiile cu compatrioatele sale, care împărtășiseră acel capitol trist din viața ei. De fapt, imediat ce sosea în oraș, ieșea cu ele. Cu acele ocazii, mărturisea ceea ce era nevoită să suporte în România.

A fost descoperită o proteină care ar putea încetini îmbătrânirea

Oamenii de știință japonezi au identificat o proteină care ar putea juca un rol esențial în menținerea a două structuri subcelulare asociate cu îmbătrânirea și apariția anumitor boli, scrie Euronews. Această nouă proteină ar putea oferi noi oportunități pentru tratarea afecțiunilor legate de vârstă.

Proteina ajută la îndepărtarea organitelor deteriorate, subunități ale celulei care îndeplinesc sarcini importante în cadrul acesteia și sunt vitale pentru funcționarea ei. Două dintre acestea – mitocondriile și lizozomii – ajută la producerea de energie în celule și, respectiv, la menținerea sănătății acestora. Deteriorarea acestor organite a fost asociată cu îmbătrânirea și cu diverse afecțiuni, inclusiv cu boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, Huntington și scleroza laterală amiotrofică (ALS).

Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea Osaka din Japonia și de la alte școli de medicină afirmă că proteina numită HKDC1 ajută la protejarea atât a mitocondriilor, cât și a lizozomilor.

„Modularea funcției HKDC1 ar putea preveni senescența celulară, care este legată de îmbătrânire și de bolile legate de vârstă”, a declarat pentru Euronews Next autorul principal al studiului, Shuhei Nakamura, profesor de biochimie la Universitatea de Medicină din Nara. Senescența celulară este atunci când celulele încetează să se dividă, ceea ce poate împiedica celulele să devină canceroase, dar contribuie la îmbătrânire. Cercetătorii au declarat că unele studii sugerează că prevenirea senescenței poate contracara îmbătrânirea umană și bolile legate de vârstă. De asemenea, acest studiu menționează în mod specific că HKDC1 ar putea avea un impact asupra cancerului pulmonar și hepatic.

Studiu: Wegovy și Ozempic nu duc la gânduri suicidale

Un studiu amplu realizat în Statele Unite nu a identificat nicio dovadă conform căreia administrarea Ozempic sau Wegovy de la Novo Nordisk este asociată cu o înmulțire a cazurilor de gânduri suicidare, au anunțat cercetătorii.

Atât Ozempic, recomandat pentru diabet de tip 2, cât și tratamentul pentru obezitate Wegovy conțin același ingredient activ, semaglutida.

În schimb, o analiză a datelor din fișa medicală electronică a peste 1,8 milioane de pacienți a constatat un risc mai mic de cazuri noi și recurente de gânduri suicidare la persoanele care iau semaglutidă, comparativ cu cele care utilizează alte medicamente pentru pierderea din greutate sau diabet.

Îngrijorările asociate rapoartelor de cazuri de gânduri suicidare asociate cu semaglutida au condus la o investigație efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), în timp ce Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a listat ideația suicidară drept potențial motiv de îngrijorare pentru medicamentele GLP-1.

Pentru acest studiu, publicat online în jurnalul științific Nature și finanțat de Institutul Național american de Sănătate, cercetătorii au analizat date de la 240.258 de pacienți din SUA cărora li s-au prescris Wegovy sau alte medicamente pentru pierderea din greutate și de la aproape 1,6 milioane de pacienți cu diabet de tip 2 cărora li s-a prescris Ozempic sau alte tratamente.

Cercetătorii au comparat aproape 53.000 de pacienți care luau Wegovy cu același număr de utilizatori de alte medicamente similare pentru pierderea din greutate.

Ei au descoperit că în primele șase luni de utilizare, cazuri noi de gânduri suicidare au fost raportate de 0,11% dintre utilizatorii Wegovy comparativ cu 0,43% dintre utilizatorii de bupropionă, naltrexonă, orlistat, topiramat, fentermină sau setmelanotide. Niciunul dintre celelalte medicamente nu aparține aceleiași clase ca semaglutida sau Mounjaro și Zepbound de la Eli Lilly, care conțin agonistul GLP-1 tirzepatide. După ce au luat în considerare alți factori de risc, s-a constatat că riscul de gânduri suicidare apărute pentru prima dată a fost cu 73% mai mic în cazul Wegovy, au indicat cercetătorii. Modele similare au fost observate în cazul utilizării Ozempic comparativ cu alte medicamente pentru diabet.

"Popularitatea explozivă a acestui medicament face imperativă înțelegerea tuturor potențialelor sale complicații", a declarat Pamela Davis de la Case Western Reserve School of Medicine, coautoare a studiului.

Trump spune că Războiul Civil American ar fi putut fi “negociat”

Fostul președinte Donald Trump a sugerat că Războiul Civil American ar fi putut fi evitat prin "negociere", susținând că lupta pentru abolirea sclaviei în SUA nu a fost necesară și că Abraham Lincoln ar fi trebuit să facă mai mult pentru a evita vărsarea de sânge. "S-au făcut atât de multe greșeli. Vedeți, a fost ceva ce cred că ar fi putut fi negociat, ca să fiu sincer cu voi", a declarat Trump la un eveniment de campanie în Newton, Iowa. "Cred că s-ar fi putut negocia asta. Toți oamenii au murit. Atât de mulți oameni au murit".

Comentariile fostului președinte au loc cu puțin peste o săptămână înainte de primele adunări electorale naționale din Iowa, unde are un avans semnificativ în sondaje față de cei mai apropiați rivali ai săi, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley.

Cu mai mult de o săptămână înainte de comentariile lui Trump, Haley a răspuns la o întrebare despre cauza Războiului Civil fără a menționa sclavia - forța motrice din spatele războiului. De atunci, ea a revenit asupra declarațiilor, spunând în repetate rânduri că a crezut că acest fapt era de la sine înțeles.

De fapt, înainte de începerea Războiului Civil au existat eforturi pentru o înțelegere pentru a salva Uniunea. Dar viitorul sclaviei în Sud nu a putut fi soluționat prin compromis și națiunea a intrat în război cu ea însăși. Trump nu a spus cum ar fi împiedicat conflictul, pe care l-a mai numit "atât de oribil, dar atât de fascinant". "A fost, nu știu, a fost pur și simplu diferit", a spus Trump despre război. "Pur și simplu mi se pare - sunt atât de atras să îl văd".

Fosta reprezentantă republicană Liz Cheney a criticat pe rețelele de socializare afirmația lui Trump, întrebând cum pot republicanii care l-au susținut pe fostul președinte "să apere așa ceva?". "Ce parte a Războiului Civil "ar fi putut fi negociată"? Partea cu sclavia? Partea cu secesiunea? Dacă Lincoln ar fi trebuit să mențină Uniunea?", a scris Cheney. "Întrebare pentru membrii GOP - partidul lui Lincoln - care l-au susținut pe Donald Trump: Cum puteți să apărați acest lucru?"

BBC: Unul dintre cei mai influenți pastori din istoria Africii viola și tortura membri ai bisericii sale

Dovezi de abuzuri și tortură comise de fondatorul uneia dintre cele mai mari biserici creștine evanghelice din lume au fost descoperite de BBC, care relatează că zeci de foști membri ai Bisericii Sinagogă a tuturor Națiunilor susțin că nigerianul TB Joshua a comis atrocități.

Faptele ar fi fost comise într-un complex secret din Lagos pe parcursul a aproape 20 de ani. TB Joshua, care a murit în 2021, a fost un predicator și teleevanghelist carismatic și de mare succes, care a avut un număr imens de adepți la nivel mondial.

Constatările BBC pe parcursul unei investigații de doi ani includ:

Zeci de mărturii ale martorilor oculari despre violența fizică sau tortură săvârșită de Joshua, inclusiv cazuri de abuzuri asupra copiilor și oameni biciuiți și înlănțuiți.

Numeroase femei care spun că au fost agresate sexual de Joshua, unele dintre ele susținând că au fost violate în mod repetat timp de ani de zile în interiorul complexului.

Numeroase acuzații de avorturi forțate în interiorul bisericii în urma presupuselor violuri comise de Joshua, inclusiv o femeie care spune că a făcut cinci întreruperi de sarcină.

Multiple mărturii care detaliază modul în care Joshua a înscenat "vindecările miraculoase", care au fost transmise către milioane de oameni din întreaga lume.

Una dintre victime, o femeie britanică, pe nume Rae, avea 21 de ani când și-a abandonat studiile la Universitatea din Brighton în 2002 și a fost recrutată în biserică. Ea a petrecut următorii 12 ani ca unul dintre așa-numiții "discipoli" ai lui Joshua în interiorul complexului său de beton din Lagos. "Cu toții credeam că suntem în rai, dar eram în iad, iar în iad se întâmplă lucruri teribile", a declarat ea pentru BBC. Rae spune că a fost agresată sexual de Joshua și supusă unei forme de izolare timp de doi ani. Abuzurile au fost atât de grave, încât ea spune că a încercat să se sinucidă de mai multe ori în interiorul complexului.

Biserica Sinagogă a Tuturor Națiunilor șScoanț are un număr mare de adepți la nivel mondial, operând un canal de televiziune creștin numit Emmanuel TV și rețele de socializare cu milioane de urmăritori. De-a lungul anilor 1990 și la începutul anilor 2000, zeci de mii de pelerini din Europa, America, Asia de Sud-Est și Africa au călătorit la biserica din Nigeria pentru a fi martori la "miracole de vindecare" ale lui Joshua. Cel puțin 150 de vizitatori au trăit cu el ca discipoli în interiorul complexului său din Lagos, unii timp de zeci de ani.

La moartea sa, în iunie 2021, TB Joshua a fost prezentat ca unul dintre cei mai influenți pastori din istoria Africii. Crescut din sărăcie, el a construit un imperiu evanghelic care număra printre apropiații săi zeci de lideri politici, celebrități și fotbaliști internaționali.

Breivik a dat în judecată Norvegia pentru a pune capăt izolării în închisoare

Anders Behring Breivik, extremistul care a ucis 77 de persoane în atacuri cu bombă și cu focuri de armă în Norvegia în 2011, a cerut luni unui tribunal să pună capăt izolării sale în închisoare, spunând că aceasta îi încalcă drepturile omului.

Bărbatul de 44 de ani, care înainte de atacurile sale a trimis prin e-mail copii ale unui manifest în care își expunea teoriile, a dat în judecată statul în încercarea de a ridica restricțiile privind corespondența sa cu lumea exterioară. Breivik a ucis opt persoane cu o mașină-capcană în Oslo, apoi a împușcat alte 69 de persoane, majoritatea adolescenți, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist, în cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia.

Cazul său a reprezentat un test sumbru pentru o țară care este încă zguduită de oroarea faptelor sale, dar care, de asemenea, s-a mândrit mult timp cu eforturile de reabilitare a sistemului său de justiție.

Breivik își petrece timpul într-o secție a închisorii de înaltă securitate Ringerike, la 70 kilometri nord-vest de Oslo - a treia închisoare în care a fost deținut.

Zona sa dedicată include o sală de antrenament, o bucătărie, o sală de televiziune și o baie. El are voie să țină trei papagali ca animale de companie care zboară liber în zonă.

Mai mult de un deceniu de izolare "fără o interacțiune semnificativă" a avut un impact devastator, a scris avocatul lui Breivik într-un dosar depus la tribunalul districtual din Oslo. "Acum are tendințe sinucigașe", a adăugat Oeystein Storrvik. "El este acum dependent de medicamentul pentru depresie Prozac pentru a trece peste zilele din închisoare".

Avocații care reprezintă Ministerul Justiției spun că Breivik trebuie ținut separat de restul populației din închisoare din cauza amenințării continue la adresa securității pe care o reprezintă. Aceștia au precizat în dosarul depus la tribunal că izolarea sa este "relativă", având în vedere că are contacte cu gardienii, un preot, profesioniști din domeniul sănătății și, până de curând, un voluntar din exterior pe care Breivik nu mai dorește să îl vadă. De asemenea, el se întâlnește cu doi deținuți timp de o oră o dată la două săptămâni. Controlul asupra contactelor lui Breivik cu lumea exterioară este justificat de riscul ca acesta să-i inspire și pe alții să comită acte violente, susțin avocații.

Breivik a fost citat ca sursă de inspirație de Brenton Tarrant, care a ucis 51 de persoane în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, în 2019.

Breivik execută o pedeapsă de 21 de ani - cea mai lungă pe care o poate impune un tribunal norvegian - care poate fi prelungită atât timp cât este considerat o amenințare pentru societate.

O iraniancă, biciuită pentru că s-a pozat fără hijab

O iraniancă, Roya Heshamti, a primit 74 de lovituri de bici din cauză că a ”adus atingere moravurilor publice” și a fost condamnată la plata unei amenzi din cauza nepurtării vălului, anunță Autoritatea judiciară.

De la Revoluția islamică din 1973, purtarea vălului este obligatorie în Iran pentru toate femeile - inclusiv străine -, care sunt obligate să-și ascundă părul în locuri publice. ”Condamnata, Roya Heshamti, a încurajat permisivitatea (ieșind) în mod nedemn în locuri foarte frecventate la Teheran”, a anunțat sâmbătă seara organul de presă al justiției, Mizan Online. ”Pedeapsa sa, de 74 de lovituri de bici, a fost executată conform legii și shariei”, ”cu privire la aducere atingere moravurilor publice”, a anunțat Mizan Online.

Avocatul condamnatei, Maziar Tatati, a declarat ziarului reformist Shargh că clienta sa a fost arestată în aprilie, ”cu privire la faptul că a publicat o fotografie pe rețele de socializare fără să poarte vălul”.

În ultimele luni, tot mai multe femei au apărut fără văl în locuri publice, în urma contestării declanșate de moartea în septembrie 2022 a lui Mahsa Amini, arestată cu privire la încălcarea acestui cod vestimentar strict. Avocatul precizează că Heshamti a fost condamnată și la plata unei amenzi ”din cauza nepurtării vălului musulman în public”.

Din cauza unor acte de nesupunere civică din partea femeilor prin nepurtarea vălului, autoritățile au încercat să înăsprească tonul și au anunțat controale mai multe, cu ajutorul camerelor de supraveghere, și au arestat actrițe care au pozat fără hijab pe rețele de socializare. În septembrie, Parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege care însăprește sancționarea femeilor care încalcă codul vestimentar.

China anunță că a demascat un agent britanic MI6

Ministerul Securității Publice, agenția de informații a Beijingului, anunță într-o postare pe rețeaua de socializare WeChat că serviciile secrete externe britanice MI6 au folosit un cetățean străin al cărui nume de familie este Huang pentru a stabili o ”relație de cooperare în domeniul informațiilor”.

Bărbatul, care conducea un cabinet de consultanță, ”a intrat în China în mai multe rânduri cu instrucțiuni de a-și folosi profilul public drept acoperire pentru a culege pentru Marea Britanie informații despre China și a căuta alte persoane pe care MI6 să le poată contacta”, potrivit ministerului chinez.

El a transmis MI6 17 informații clasificate, inclusiv secrete de stat confidențiale, până să fie identificat, potrivit agenției chineze.

Ministerul anunță că o anchetă a ”descoperit rapid probe care arată că Huang era angajat în activități de spionaj”. El anunță că a ”luat măsuri coercitive” împotriva acestuia. În această postare, ministerul nu oferă alte detalii despre identitatea lui Huang sau despre angajatorul acesteuia.

De la multe luni, Londra și Beijingul se acuză reciproc de spionaj. Guvernul lui Rishi Sunak a avertizat că spioni chinezi țintesc tot mai mult funcționari, iar un cercetător de la Parlamentul britanic a negat recent că a spionat în contul Beijingului.

Cel mai periculos infractor al Ecuadorului a dispărut din închisoare

Cel mai periculos infractor al Ecuadorului, liderul grupării Los Choneros, a dispărut din închisoarea în care era deținut, au anunțat duminică autoritățile, care au lansat o operațiune pentru a-l localiza. Generalul Cesar Zapata, comandantul național al poliției, a declarat într-o conferință de presă că forțele armate ale țării au stabilit că unul dintre deținuții din închisoarea din Guayaquil a dispărut.

Deși Zapata nu a menționat numele deținutului, procuratura a declarat că va investiga "presupusa evadare" a lui Jose Adolfo Macias, liderul grupării Los Choneros. Macias, alias "Fito", a fost condamnat în 2011 la 34 de ani de închisoare pentru diverse infracțiuni, printre care trafic de droguri și crimă.

Los Choneros este o organizație criminală pe care autoritățile au asociat-o cu extorcarea, crima și traficul de droguri, printre alte infracțiuni, și care este acuzată că ar controla principalele închisori din țară.

Organizațiile criminale rivale se confruntă frecvent în închisorile supraaglomerate din Ecuador, iar cifrele oficiale arată că peste 400 de deținuți au murit din 2021.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.