Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: NATO nu poate fi ”o alianță à la carte”, îi răspunde Borrell lui Trump

Ziarul de Vrancea
11 feb 2024 1375 vizualizări

“Nu contați pe mine să comentez toate prostiile care se spun într-o campanie electorală națională în SUA”, a mai transmis șeful diplomației UE

NATO nu poate fi ”o alianță à la carte”, a afirmat șeful diplomației europene Josep Borrell, răspunzându-i lui Donald Trump care a spus că ar putea să nu apere state membre ale Alianței a căror contribuție financiară o consideră insuficientă.

”Să fim serioși! Să fim serioși! NATO nu poate fi o alianță à la carte”, a declarat Josep Borrell înaintea unei reuniuni ministeriale UE la Bruxelles. ”În perioada în care trăim, o alianță militară nu poate funcționa după placul președintelui Statelor Unite. Nu este «da, nu, mâine, nu, depinde». Să fim serioși! NATO există sau nu!”, a declarat el iritat. ”În această campanie (electorală americană) vom vedea și auzi multe lucruri (...). Nu contați pe mine să comentez toate prostiile care se spun într-o campanie (electorală) națională în Statele Unite”, a continuat el.

Fostul președinte american, care-l va înfrunta probabil pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie, a afirmat sâmbătă că va încuraja Rusia să atace statele NATO care nu-și plătesc “facturile” în cadrul Alianței.

Joe Biden a reacționat puternic. ”Faptul că Donald Trump mărturisește că intenționează să-i dea undă verde (președintelui rus Vladimir) Putin la mai multe războaie și violență, să-și continue asaltul brutal împotriva unei Ucraine libere și să-și extindă agresiunea la popoarele Poloniei și țărilor baltice este deplasat și periculos”, a denunțat el duminică. ”Orice sugestie potrivit căreia aliații nu se vor apăra unii pe alții ne subminează securitatea tuturor, inclusiv pe cea a Statelor Unite, și expune militarii americani și europeni unui risc sporit”, a denunțat, la rândul său, secretarul general al NATO Kens Stoltenberg.

Hamas: O sută de palestinieni uciși în operațiunea de eliberare a doi ostatici argentinieni

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas anunță că Israelul a ucis 100 de persoane, într-o vastă operațiune nocturnă în care au fost eliberați doi argentinieni, Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani și Louis Har, în vârstă de 70 de ani, ținuți ostatici la Rafah. Cei doi bărbați au fost eliberați într-o operațiune nocturnă comună a armatei, poliției și serviciilor israeliene de securitate internă (Shin Beth), au anunțat acestea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți oficiali au urmărit desfășurarea operațiunii dintr-o sală de control, precizează ele. Forțe israelinee au pătruns ”cu explozivi” într-o clădire, la Rafah, în care erau deținuți acești ostatici, a anunțat armata. ”Un atac armat și tiruri din clădiri vecine au avut loc. Forțele aeriene au bombardat. Numeroși teroriști și militari de-ai noștri au fost uciși”, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Ministerul Sănătății al Hamas a anunțat, la rândul său, ”aproximativ 100 de morți” în acest ”atac” și în bombardamente vizând numeroase clădiri la Rafah, un oraș în extremitatea de sud a enclavei în care se înghesuie 1,4 milioane de palestinieni, potrivit ONU, marea majoritate refugiați în ultimele luni din calea confrunătrilor armate și bombardamentelor din restul enclavei.

Cei doi ostatici, cu dublă cetățenie argentiniană și israeliană, răpiți din kibuțul Nir Yitzhak, au fost conduși cu elicopterul la Spitalul Sheba, la Ramat Gan, în apropiere de tel Aviv, unde se află în stare stabilă. Președinția argentiniană a lui Javier Milei și-a exprimat pe X ”recunoștința” față de armata israeliană pentru eliberarea ostaticilor.

Președintele american Joe Biden i-a cerut lui Netanyahu, într-o convorbire la telefon, duminică, ”să garanteze securitatea” populației palestiniene înaintea unei ofensive la Rafah. Mai multe țări au avertizat cu privire la o ”catastrofă umanitară” în cazul luării cu asalt a acestui oraș suprapopulat.

”Victoria este la îndemână”, a declarat News Benjamin Netanyahu. El a catalogat Rafah drept ”ultimul bastion” al Hamas. Israelul va asigura ”o trecere securizată populației civile, pentru ca ea să poată părăsi” orașul, a anunțat el, fără să spună unde se pot refugia civilii.

”În condițiile actuale”, Washingtonul ”nu poate susține o operațiune militară la Rafah, din cauza densității populației”, a avertizat un reprezentant al administrației Biden, subliniind că populația civilă ”nu are unde să se ducă”.

Atac armat la o biserică-stadion a televanghelistului Joel Osteen, în Texas

Două persoane, inclusiv un băiat în vârstă de cinci ani, au fost rănite de către o femeie care a deschis focul între două slujbe și a fost ucisă de polițiști prezenți într-o biserică a celebrului pastor și televanghelist Joel Osteen, în Texas, unul dintre cele mai mari ”temple” religioase americane, a anunțat luni poliția.

Atacatoarea, înarmată cu o pușcă și însoțită de un copil, a intrat în biserică - un fost stadion acoperit cu o capacitate de 16.800 de locuri - duminică, spre ora locală 14.00 (22.00, ora României), a anunțat șeful Poliției din Houston, Troy Finner. Femeia a început să tragă, dar polițiști de la fața locului - care nu se aflau în timpul serviciului - au ripostat rapid și au ucis-o, a precizat el.

Un copil în vârstă de cinci ani se află într-o ”stare critică”, la un spital, iar un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost împușcat în picior, potrivit șefului poliției.

Atacul a avut loc între două servicii religioase, chiar înainte de începutul slujbei în spaniolă, a anunțat pastorul Osteen, în vârstă de 60 de ani, ale cărui predici sunt transmise în direct la televiziune și sunt privite de milioane de persoane săptămânal. El s-a declarat ”bulversat” de atacul armat.

Pastorul Joel Osteen și-a înființat în 1959 biserica, care nu are un nume și care se vrea apolitică și charismatică. Statele Unite, în care numărul armelor este mai mare decât al locuitorilor, înregistrează cel mai mare nivel al mortalității din cauza armelor de foc dintre țările dezvoltate.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin, internat la terapie intensivă

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a fost internat la ”terapie intensivă la Centrul Medical Militar Național Walter Reed”, din cauza unei probleme cu vezica, anunță Pentagonul. Lloyd Austin, aflat în centrul unui scandal după mai multe spitalizări secrete din cauza unui cancer de prostată, a fost internat duminică din cauza ”unei probleme urgente la vezică”, după care i-a delegat funcțiile adjunctei sale. ”La acest moment este neclar cât timp va rămâne spitalizat secretarul Austin”, anunță într-un comunicat doctorii John Maddox și Gregory Chesnut. ”Actuala problemă cu vezica nu ar urma să-i afecteze restabilirea completă prevăzută. Prognosticul său cu privie la cancer rămâne excelent”, anunță medicii.

Astfel, începând de duminică, secretara adjunctă a Apărării Kathleen Hicks deține funcția de șefă a Pentagonului.

Într-o conferință de presă, la 1 februarie, secretarul Apărării, în vârstă de 70 de ani, și-a cerut scuze pentru că și-a ținut secret cancerul de prostată, care a provocat un scandal în țară. Este vorba despre un an electoral, iar America urmărește îndeaproape două războaie în desfășurare, în Ucraina și Fâșia Gaza.

El a ținut să spună ”foarte clar că nu a existat un gol de putere și niciun risc la adresa comandamentului și controlului Departamentului”. El a anunțat că i-a prezentat scuze lui Joe Biden și că acesta a reacționat ”cu grație”. Acest comportament a stupefiat inclusiv tabăra democrată, iar republicanii i-au cerut lui Lloyd Austin să demisioenze.

Cel mai înalt reprezentant al Apărării americane este o figură-cheie în eforturile administrației Biden a-și menține susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia, în contextul în care republicanii refuză să autorizeze noi finanțări militare ale Kievului.

Lloyd Austin și-a făcut reputația unui funcționar apolitic, foarte relaxat cu trupele americane. Cu o statură impozantă, el este foarte discret și evită lumina reflectoarelor, un lucru care a jucat un rol în decizia de a-și păstra secret diagnosticul de cancer.

Curtea de Apel de la Haga suspendă livrarea de piese de schimb de avioane de tip F-35 către Israel

Olanda urmează să înceteze să livreze piese de avioane de tip F-35 folosite de Israel în Războiul din Fâșia Gaza, a stabilit un tribunal olandez luni, dând dreptate unor organizații de apărarea drepturilor omului.

”Tribunalul dispune ca statul (olandez) să înceteze orice export și tranzit real de piese de F-35 cu destinația finală Israel în șapte zile de la notificarea acestei hotărâri”, anunță Curtea de Apel de la Haga. Curtea consideră că există riscul ca aceste piese să fie folosite în acțiuni care încalcă dreptul umanitar internațional prin atacarea unor civili în Războiul din Fâșia Gaza între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Curtea stabilește că menținearea unor bune relații cu Israelul și Statele Unite, aflate în joc în acest dosar potrivit statului olandez, nu este un argument bun în continuarea exportului acestor piese de schimb. Curtea a anulat astfel o hotărâre în prima instanță în acest dosar.

Un tribunal districtual din Haga a hotărât în decembrie că furnizarea de piese este, înainte de toate, o hotărâre politică, în care judecătorii nu ar trebui să se amestece. O coaliție de organizații de apărarea drepturilor omului a atacat această hotărâre, argumentând că furnizarea de piese de schimb contribuie la presupuse încălcări ale dreptului internațional ale Israelului în Războiul din Fâșia Gaza.

Este vorba despre piese de avioane de luptă de tip F-35 care aparțin Statelor Unite și care sunt depozitate în Olanda, de unde sunt folosite de către state partenere, inclusiv Israelul, în cadrul unor acorduri de export.

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune în 2024

Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei și are deja zece companii producătoare de drone ce pot atinge Moscova și Sankt Petersburg, a anunțat luni ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov. El s-a referit într-un interviu la sectorul ucrainean producător de drone de război, în urma valului de atacuri ucrainene cu drone asupra unor instalații petroliere ruse în ultimele săptămâni. “Categoria dronelor-kamikaze cu rază lungă este în creștere, cu o rază de 300, 500, 700 și 1.000 de kilometri. Acum doi ani, această categorie nu exista deloc”, a declarat ministrul ucrainean.

În vârstă de 33 de ani, Mihailo Fedorov se află în centrul eforturilor Ucrainei de încurajare a startup-urilor militare private de a inova și de a consolida industria dronelor, în contextul continuării războiului lansat de Rusia în februarie 2022 împotriva țării vecine. Potrivit lui Fedorov, valul recent de atacuri asupra unor obiective petroliere rusești reflectă progresele înregistrate de guvern pentru liberalizarea rapidă a pieței dronelor și pentru sporirea finanțării în această privință.

Granturi de aproximativ 2,5 milioane de dolari au fost alocate startup-urilor de tehnologii militare prin intermediul inițiativei BRAVE1 lansate de guvernul de la Kiev anul trecut, valoare ce ar urma să sporească de zece ori în acest an, a explicat el. “Ne vom lupta pentru a spori finanțarea și mai mult”, a adăugat demnitarul ucrainean.

Spre deosebire de Rusia, unde producția de drone este dominată de stat, marea majoritate a producătorilor de drone din Ucraina sunt privați. Fedorov a menționat că doar una din 10 companii ale căror drone pot ajunge în regiunile Moscova sau Sankt Petersburg este de stat.

Începând din primul an al războiului din Ucraina, Rusia a folosit mii de drone iraniene Shahed, cu rază lungă, ce zboară către țintă și detonează încărcătura la impact. Nivelul producției și livrările de drone ucrainene au sporit de peste 120 de ori în 2023, potrivit lui Mihailo Fedorov.

Per total, peste 300.000 de drone de diferite tipuri au fost contractate anul trecut de guvernul ucrainean, dintre care cel puțin 100.000 au fost trimise pe front, a explicat ministrul ucrainean, care a precizat că cifrele nu acoperă livrările voluntare, ce au o “contribuție semnificativă”.

Jogger omorât de trei câini rottweiler, lângă Roma

Un bărbat care alerga în parc a fost omorât de trei câini rottweiler duminică dimineața, într-o comună de lângă Roma. Corpul desfigurat al bărbatului de circa 50 de ani a fost descoperit în cursul dimineții de un trecător, potrivit poliției din Manziana. Se crede că rottweilerii scăpaseră dintr-o curte din apropiere. Câinii au fost anesteziați după descoperirea victimei, capturați și duși la o canisă, urmând ca autoritățile să decidă ce vor face în continuare cu ei; în cel mai bun caz, proprietarul lor va fi acuzat de neglijență.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.