Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Fost consilier: Trump va retrage SUA din NATO dacă va câștiga alegerile

Ziarul de Vrancea
12 feb 2024 1492 vizualizări

În timp ce aliații SUA se resimt după comentariile din weekend ale lui Donald Trump care a încurajat Rusia să atace aliații europeni dacă nu îndeplinesc obiectivele de contribuție la bugetul NATO, mai mulți foști consilieri ai lui Trump avertizează că fostul președinte va încerca să retragă oficial SUA din alianța NATO dacă va câștiga un al doilea mandat, transmite CNN.

În cartea "The Return of Great Powers", care va fi publicată pe 12 martie, un fost oficial american de rang înalt, care a lucrat la nivel înalt atât în administrația Trump, cât și în cea a lui Biden, a spus că, dacă Trump îl va învinge pe președintele Joe Biden în noiembrie, "SUA vor ieși din NATO". "NATO ar fi cu adevărat în pericol", a fost de acord John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump. "Cred că ar încerca să iasă." Disprețul lui Trump față de angajamentele de securitate ale SUA se extinde și la acordurile de apărare reciprocă cu Coreea de Sud și Japonia, a spus generalul în retragere John Kelly, care a fost șeful de cabinet al lui Trump la Casa Albă. "Ideea este că el nu a văzut absolut niciun rost în NATO", a spus Kelly în carte. "El era pur și simplu categoric împotriva faptului de a avea trupe în Coreea de Sud, din nou, o forță de descurajare, sau de a avea trupe în Japonia, o forță de descurajare".

"El credea că (Vladimir) Putin era un tip de treabă și Kim (Jong Un) era un tip de treabă, că am împins Coreea de Nord într-un colț", și-a amintit Kelly. "Pentru el, era ca și cum i-am fi provocat pe acești tipi. 'Dacă nu aveam NATO, atunci Putin nu ar fi făcut aceste lucruri'".

Membrii de rang înalt ai administrației care au vorbit pentru carte au detaliat, de asemenea, modul în care Trump a fost aproape de a retrage SUA din alianță, care este un fundament cheie al securității occidentale împotriva Rusiei, în primul său mandat și avertizează că este posibil să meargă mai departe într-un al doilea mandat.

"Democrații și cei care strâng perle în presă par să fi uitat că am avut patru ani de pace și prosperitate sub președintele Trump, dar Europa a văzut moarte și distrugere sub Obama-Biden și acum mai multă moarte și distrugere sub Biden", a reacționat pentru CNN purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Jason Miller.

"Președintele Trump i-a determinat pe aliații noștri să își mărească cheltuielile NATO cerându-le să plătească, dar Joe Biden s-a întors să îi lase să profite de contribuabilul american. Când nu-ți plătești cheltuielile de apărare nu poți fi surprins că ai parte de mai mult război", a adăugat el.

Republicanii resping în continuare pachetul de ajutor pentru Ucraina

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a criticat aspru un pachet de ajutor de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și alte țări, punând la îndoială viitorul pachetului, chiar în momentul în care liderii Senatului îl făceau să avanseze încet, în speranța de a trimite un mesaj că SUA rămâne angajată față de aliații săi, transmite AP.

Președintele republican a declarat că pachetul nu conține prevederi privind securitatea frontierelor, numindu-l "tăcut în ceea ce privește cea mai presantă problemă cu care se confruntă țara noastră".

Acesta a fost cel mai recent - și potențial cel mai important - semn al opoziției față de ajutorul pentru Ucraina din partea conservatorilor, care au cerut de luni de zile ca politica de securitate la frontieră să fie inclusă în pachet, pentru ca săptămâna trecută să respingă o propunere bipartizană menită să reducă numărul de treceri ilegale la frontiera dintre SUA și Mexic.

"Acum, în lipsa faptului că nu a primit nicio modificare a politicii de frontieră din partea Senatului, Camera va trebui să continue să își facă propria voință cu privire la aceste chestiuni importante", a declarat Johnson. "America merită mai mult decât status quo-ul Senatului".

Un grup hotărât de senatori republicani a încercat, de asemenea, luni, cu o serie de discursuri maraton, să încetinească Senatul să adopte pachetul de măsuri.

Opoziția tot mai mare a fost doar cel mai recent exemplu al modului în care poziția Partidului Republican în materie de afaceri externe se transformă sub influența lui Donald Trump, probabilul candidat republican la președinție.

Chiar dacă pachetul trece de Senat, așa cum este de așteptat, acesta se confruntă cu un viitor incert în Camera Reprezentanților, unde republicanii sunt mai ferm aliniați cu Trump și profund sceptici în privința continuării ajutorului acordat Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

Proteinele pot prezice cu 10 ani mai devreme cine va avea demență

Un studiu asupra unor probe de sânge congelate a scos la iveală o sumedenie de proteine care ar putea prezice mai multe forme de demență cu mai mult de 10 ani înainte ca boala să fie diagnosticată, au anunțat luni cercetători din Marea Britanie și China.

Studiul, publicat în revista Nature Aging, face parte din cercetările în curs de desfășurare ale mai multor echipe pentru a identifica pacienții cu risc de demență cu ajutorul unui simplu test de sânge, un progres despre care mulți oameni de știință cred că va accelera dezvoltarea de noi tratamente. În prezent, scanările cerebrale pot detecta niveluri anormale ale unei proteine numite beta-amiloid cu mulți ani înainte de apariția demenței Alzheimer, dar testele sunt costisitoare și, adesea, nu sunt acoperite de asigurări.

"Pe baza acestui studiu, pare probabil că vor fi dezvoltate analize de sânge care pot prezice riscul de a dezvolta demență în următorii 10 ani, deși persoanele cu risc mai mare au adesea dificultăți în a ști cum să răspundă", a declarat dr. Suzanne Schindler, cercetător în domeniul Alzheimer la Universitatea Washington din St. Louis, care nu a fost implicată în cercetare.

Autorul studiului, Jian-Feng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat că astfel de analize sunt esențiale în cazul populațiilor îmbătrânite, cum ar fi cea din China, și a menționat că este în discuții pentru potențiala dezvoltare comercială a unui test de sânge bazat pe cercetarea făcută.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Warwick și de la Universitatea Fudan au studiat 52.645 de probe de sânge din depozitul de cercetare Biobank din Marea Britanie, colectate între 2006 și 2010 de la persoane care nu prezentau semne de demență la momentul respectiv. Dintre acestea, 1.417 persoane au dezvoltat în cele din urmă boala Alzheimer, demență vasculară sau demență din orice cauză. Cercetătorii au studiat semnăturile proteice comune la aceste persoane și au descoperit 1.463 de proteine asociate cu demența, pe care le-au clasificat în funcție de cât de probabil era de a prezice demența.

Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau în sânge niveluri mai ridicate ale proteinelor GFAP, NEFL, GDF15 și LTBP2 aveau o probabilitate mult mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, demență vasculară sau demență din orice cauză.

Autorii au precizat dacă cercetarea lor a fost validată în mod independent.

Moscova amenință Occidentul pentru confiscare a activelor rusești

„Rusia va trata statele occidentale ca pe niște hoți”, avertizează purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de Reuters. Reacția vine în contextul în care Consiliul European a convenit luni asupra unui set de noi măsuri care vizează profiturile provenite din activele înghețate aparținând Băncii Centrale a Rusiei, deschizând posibila cale pentru ca veniturile să fie în cele din urmă redirecționate către Ucraina.

Răspunsul Rusiei la confiscarea de către Occident a activelor sale va fi „dur”, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Consiliul European a convenit luni asupra unui set de noi măsuri care vizează profiturile provenite din activele înghețate aparținând Băncii Centrale a Rusiei, deschizând posibila cale pentru ca veniturile să fie în cele din urmă redirecționate către Ucraina.

Țările occidentale au imobilizat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele Băncii Centrale a Rusiei la începutul invaziei la scară largă. De atunci, Washingtonul, Bruxelles-ul și Kievul au discutat modalități legale de canalizare a acestor fonduri pentru a ajuta eforturile de reconstrucție ale Ucrainei, dar nu au ajuns încă la o concluzie definitivă.

Națiunile din Grupul celor Șapte (G7) s-au angajat ca activele rusești aflate în jurisdicțiile lor să rămână înghețate până când Moscova va plăti despăgubiri de război Ucrainei. UE a propus astfel luni un plan de confiscare a aproximativ 15 miliarde de euro (16,2 miliarde de dolari) din profiturile preconizate generate de activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei și de transferare a acestora în Ucraina. Comisia Europeană a estimat că planul ar genera aproximativ 3 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) anual, sau 15 miliarde în perioada 2023-2027.

Planul ar avea cel mai direct impact asupra Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul în Belgia care deține active rusești în valoare de aproximativ 191 de miliarde de euro (205 miliarde de dolari).

Consiliul European a declarat luni că depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) care dețin active de peste 1 milion de euro (1,07 milioane de dolari) de la Banca Centrală a Rusiei trebuie să separe orice profit generat de conturile primare.

Veniturile trebuie să fie izolate și monitorizate și nu pot fi cedate. Decizia este următorul pas care ar putea permite ca o parte din activele rusești înghețate să fie în cele din urmă redirecționate pentru a ajuta la plata reconstrucției Ucrainei, a declarat Consiliul European. Fondurile ar putea fi canalizate prin bugetul UE în viitor.

Trump vrea să-și pună nora la conducerea Partidului Republican

Donald Trump l-a susținut luni pe președintele Partidului Republican din Carolina de Nord, Michael Whatley, ca viitor președinte al Comitetului Național Republican (RNC), iar pe nora sa, Lara Trump, în calitate de copreședinte, încercând să-și consolideze controlul asupra organizației în timp ce se apropie de nominalizarea la alegerile prezidențiale.

Lara Trump, soția lui Eric Trump - al treilea copil al lui Donald Trump -, este unul dintre cei mai activi susținători ai socrului său. Ea este prezentă adesea la emisiunile de știri conservatoare și a cochetat cu o candidatură pentru un loc în Senatul SUA în Carolina de Nord în 2022. Trump a lucrat îndeaproape cu fiica sa Ivanka și cu alți membri ai familiei și în timpul mandatului său la Casa Albă

Trump, favorit pentru a deveni candidatul partidului și a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie, a declarat că are nevoie ca RNC să își desfășoare activitatea "fără cusur" și să fie "un bun partener" al campaniei sale pentru alegerile din 2024. Mișcarea de a-l susține pe Whatley urmează după săptămâni de relatări din presă care indicau că Trump a devenit frustrat de actuala președintă, Ronna McDaniel, din cauza strângerii slabe de fonduri și a performanțelor partidului la urnele de vot.

Surse declaraseră săptămâna trecută pentru Reuters că McDaniel vrea să se retragă după alegerile primare din Carolina de Sud din 24 februarie, unde Trump este favorit, deși este statul unde a fost guvernatoare singura sa contracandidată, Nikki Haley. În timpul mandatului lui McDaniel, Trump a fost învins în 2020, iar partidul a înregistrat o performanță mai slabă decât se aștepta la alegerile de la mijlocul mandatului din 2022. "Cred că prietenul meu Michael Whatley ar trebui să fie următorul lider al RNC. Michael a fost alături de mine de la început, a făcut o treabă grozavă în statul său natal, Carolina de Nord", a declarat Trump. "Nora mea foarte talentată, Lara Trump, a fost de acord să candideze la funcția de copreședinte al RNC ... Ea mi-a spus că vrea să accepte această provocare și că ar fi MINUNAT", a scris fostul președinte. Regulile partidului impun ca în cele două roluri de top să existe un bărbat și o femeie.

Ca parte a remanierii conducerii republicane, Trump a declarat că Chris LaCivita, un co-manager al campaniei sale, va ocupa funcția de director de operațiuni al RNC. LaCivita este un vechi agent politic care a lucrat la RNC și în timpul cursei din 2016, ajutând la zădărnicirea unei contestații față de nominalizarea lui Trump în cadrul Convenției republicane.

Steve Scheffler, un membru al Comitetului Național Republican din Iowa, a declarat că se așteaptă ca lista de conducere susținută de Trump să fie aprobată de majoritatea celor 168 de membri ai organismului, care sunt responsabili de selectarea oficială a președintelui partidului.

Într-un alt comunicat, managerul de campanie al lui Nikki Haley, contracandidata lui Trump, a criticat schimbările de conducere propuse de Trump ca fiind asemănătoare cu "rearanjarea scaunelor de punte pe Titanic". Ea a descris RNC ca fiind "efectiv falimentară" și a spus că Haley, dacă va fi aleasă, va concedia pe toată lumea din organizație și va efectua un audit al finanțelor acesteia.

Un teatru londonez regretă incidentul în care un spectator evreu a fost alungat din sală

Un teatru londonez a declarat că îi pare "rău și este întristat" după un incident în care un spectator de confesiune evreiască a fost, potrivit unei organizații caritabile, alungat din teatru după ce a refuzat să se ridice în picioare în timp ce era fluturat un steag palestinian.

Potrivit grupului Campaign Against Antisemitism (CAA), un bărbat israelian, partenera sa și alte patru persoane de confesiune evreiască au părăsit sala în timpul incidentului, care a avut loc sâmbătă la Teatrul Soho în timpul unui spectacol al comediantului Paul Currie. Potrivit CAA, unul dintre spectatorii implicați a declarat organizației că publicul a fost încurajat să se ridice în picioare pentru steagurile ucrainean și palestinian la sfârșitul spectacolului. Bărbatul israelian a fost apoi întrebat de ce nu s-a ridicat în picioare, înainte ca, potrivit relatării transmise de CAA, comediantul "să țipe la el" și să-i ceară să plece, în timp ce alții strigau "ieșiți afară" sau "Palestina liberă".

Declarându-se "mâhnit și întristat", teatrul a dat asigurări că ia incidentul "foarte în serios" și că încearcă să stabilească ce s-a întâmplat "cât mai amănunțit, sensibil și rapid posibil".  "Ceea ce au trăit membrii publicului de credință evreiască este atroce", a declarat un purtător de cuvânt al CAA, "alungarea evreilor din teatre amintește de cele mai întunecate zile ale omenirii și nu ar trebui să aibă loc în centrul Londrei în 2024".

La fel ca multe țări, Marea Britanie a înregistrat o creștere a incidentelor antisemite în ultimii ani. Ofensiva de represalii a Israelului a ucis 28.340 de persoane în Fâșia Gaza, în marea lor majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.