Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: Situația “devine din ce în ce mai complicate” pe linia frontului

Ziarul de Vrancea
4 feb 2023 802 vizualizări

Rușii fac progrese în încercarea de a încercui orașul Bahmut, arată și o evaluare a serviciilor de informații britanice

Situația “se complică” pe teren împotriva trupelor rusești din Ucraina, care este din nou ținta unor bombardamente intense, a recunoscut sâmbătă președintele Volodimir Zelenski. “În cele 346 de zile ale acestui război, am spus de multe ori că situația de pe front este dificilă. Și că situația se complică”, a spus el în mesajul său zilnic. “Acum ne aflăm din nou într-un astfel de moment. Un moment în care ocupantul mobilizează tot mai multe forțe pentru a ne străpunge apărarea. Este foarte dificil acum în Bahmut, Vugledar, Lîman (în est) și în alte regiuni”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Zelenski a salutat un nou schimb de prizonieri sâmbătă, care a permis Kievului să recupereze 116 militari, inclusiv doi ofițeri. În total, din 24 februarie, data începerii invaziei rusești, au fost eliberați 1.762 de ucraineni ținuți în captivitate de ruși, a precizat el.

De asemenea, Zelenski a menționat sâmbătă, fără să precizeze, “lucruri foarte importante” pe care le pregătește cu premierul britanic Rishi Sunak, în urma unei conversații pe care cei doi tocmai o avuseseră. El a profitat de ocazie pentru a saluta faptul că “acum, în Marea Britanie, băieții noștri au început deja să se antreneze pe tancurile Challenger”, dintre care Londra a promis să livreze 14 în țara sa.

Orașul Bahmut, din ce în ce mai izolat

Orașul Bahmut, aflat în conflict, a devenit „din ce în ce mai izolat”, potrivit ultimei evaluări a Ministerului Apărării din Marea Britanie, scrie The Guardian.

„În ultima săptămână, Rusia a continuat să facă mici progrese în încercarea sa de a încercui orașul din Donbas, Bahmut”, a scris Ministerul Apărării pe Twitter duminică. „M03 și H32 – cele două drumuri principale către oraș pentru apărătorii ucraineni – sunt probabil ambele amenințate de foc direct, în urma avansurilor rusești. La începutul săptămânii, forțele paramilitare Wagner au capturat foarte probabil o rută subordonată care leagă Bahmut de orașul Siversk”, arată evaluarea britanică.

Ucraina susține că “a lichidat” mai mult de 130.000 de soldați ruși

Ucraina a susținut vineri că a “lichidat” aproximativ 130.000 de militari ruși de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022 și a subliniat că în ultima zi aproximativ 850 de soldați ruși au fost uciși în luptă, scrie Europa Press.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a subliniat, într-un mesaj publicat pe contul oficial de pe Facebook, că de la izbucnirea războiului au fost “lichidați” 129.870 de militari ruși, în timp ce au fost distruse 3.215 tancuri de luptă, 2.215 sisteme de artilerie și 222 rusești. sistemele de apărare antiaeriană.

Se menționează că au fost distruse și 294 de avioane, 284 de elicoptere, 1.952 de drone, 796 de rachete de croazieră, 18 nave, 5.068 de vehicule și rezervoare de combustibil și 202 de “echipamente speciale”. “Datele sunt în curs de actualizare. Învinge ocupantul! Să învingem împreună! Puterea noastră este în adevăr!”, se arată în mesaj.

Rusia nu a furnizat date despre victime din septembrie, când ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a confirmat moartea a 5.937 de militari. Portalul de știri din Rusia Mediazona estimează că numărul total al morților este de 12.538, cifre pe care le consideră “coroborate” cu datele disponibile public. Cifrele, publicate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, nu au fost verificate independent, iar statisticile rusești diferă.

Balonul “spion” chinezesc, doborât de americani

Beijingul a anunțat că își rezervă dreptul de a răspunde, acuzând Washingtonul că a “reacționat excesiv” și a încălcat “grav” practica internațională

China și-a exprimat “puternic nemulțumirea și protestul” față de doborârea balonului “spion” de către SUA. Pentagonul spune că balonul doborât în Oceanul Atlantic a fost folosit de China „într-o încercare de a supraveghea zone strategice”. „China își exprimă nemulțumirea puternică și protestul față de utilizarea forței de către SUA pentru a ataca aeronavele civile fără pilot. Partea chineză a informat în repetate rânduri partea SUA după verificarea faptului că dirijabilul este pentru uz civil și a intrat în SUA din cauza forței majore – a fost complet un accident”, se arată în comunicatul, care a fost publicat duminică dimineața. „China a cerut în mod clar SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă și reținută. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a declarat, de asemenea, că balonul nu va reprezenta o amenințare militară sau personală pentru personalul de la sol. China va proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-și în același timp dreptul de a avea reacții suplimentare necesare”, se arată în comunicat.

În timp ce oficialii Pentagonului au spus că dirijabilul nu reprezintă nicio amenințare „militară sau fizică” pentru SUA, ei au negat, de asemenea, categoric afirmația Chinei că balonul a servit unui scop de cercetare civilă. Oficiali militari au spus că sunt încrezători că balonul a fost folosit pentru spionaj.

SUA au doborât balonul “spion” chinezesc deasupra Oceanului Atlantic, au anunțat anterior oficiali americani. Președintele Joe Biden a afirmat că a solicitat doborârea balonului “cât mai curând posibil”, după ce a aflat miercuri de faptul că survolează teritoriul SUA.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că balonul doborât sâmbătă a fost folosit de guvernul chinez „într-o încercare de a supraveghea locuri strategice din Statele Unite”. „Departamentul Apărării a dezvoltat opțiuni pentru a doborî balonul în siguranță peste apele noastre teritoriale, în timp ce îi monitoriza îndeaproape calea și activitățile de colectare a informațiilor”, a continuat Austin, adăugând că liderii militari s-au coordonat cu guvernul canadian în cadrul misiunii.

Pe de altă parte, resturi ale balonului doborât, și recuperate de membri ai armatei, vor fi duse la sediul FBI de la Quantico (Virginia), pentru a fi analizate.

Israel: Noi proteste masive anti-Netanyahu

Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în centrul orașului Tel Aviv, pentru a cincea săptămână consecutiv, contra reformelor judiciare controversate pe care le are în vedere guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.

Fluturând steagul israelian albastru și alb, mulți manifestanți au mers pe strada Kaplan din centrul orașului, purtând pancarte pe care scria că noul guvern este o „amenințare la adresa păcii mondiale”. Pe o altă pancartă era un apel la „salvarea democrației Israelului de Netanyahu”. Demonstrații au avut loc în fiecare sâmbătă seara de când guvernul lui Netanyahu a preluat mandatul în decembrie.

Potrivit presei locale, mitinguri au avut loc sâmbătă în 20 de orașe din țară, adăugând că zeci de mii de oameni s-au adunat la Tel Aviv.

O manifestantă în vârstă de 44 de ani, Dania Shwartz, a declarat pentru AFP că protestatarii „recuperează” steagul israelian. “Dacă te uiți în jurul tău, există o mulțime de steaguri israeliene și de mulți ani steagul israelian a fost un simbol al dreptei, fără motiv. Suntem patrioți și ne dorim ca această țară să continue să existe. Steagurile israeliene ne aparțin tuturor, nu este vorba de a fi de dreapta sau de stânga”, a spus ea. “Acest nou guvern va încerca să adopte legi care să-mi afecteze copiii”, a adăugat ea.

“Ne vom salva țara pentru că nu vrem să trăim într-o țară nedemocratică”, a declarat fostul premier israelian Yair Lapid, care s-a aflat sâmbătă seara în mulțimea de protestatari, potrivit unui videoclip postat pe rețelele de socializare.

Benjamin Netanyahu a revenit în decembrie pentru a conduce guvernul ce reunește partidele evreiești de dreapta, de extremă-dreapta și ultra-ortodoxe, cele extremiste din istoria Israelului. La începutul lunii ianuarie, ministrul Justiției, Yariv Levin, a anunțat un plan de reformă care include introducerea unei clauze „derogatorii” care permite Parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curții Supreme.

Această reformă urmărește creșterea puterii aleșilor asupra magistraților și, potrivit detractorilor săi, pune în pericol caracterul democratic al Statului Israel.

Tot în ianuarie, Netanyahu a fost nevoit, sub presiunea justiției, să-l demită pe numărul doi al guvernului Arie Dery, condamnat pentru evaziune fiscală.

La sfârșitul lunii decembrie, deputații au votat un text, numit de presă „Legea Dery”, prin care o persoană condamnată pentru o infracțiune, dar care nu este condamnată la închisoare, să poată avea funcție în guvern. Curtea Supremă a criticat această lege și a considerat că nominalizarea lui Dery este “în contradicție gravă cu principiile fundamentale ale statului de drept”.

Netanyahu însuși este judecat pentru corupție în mai multe cazuri, iar procesul său este în desfășurare. În Israel, prim-ministrul nu are nicio imunitate judiciară, dar nu trebuie să demisioneze sau să demisioneze în timpul procesului său.

Guvernul și-a anunțat în continuare intenția de a urma o politică de extindere a așezărilor în Cisiordania ocupată, precum și reforme sociale care au îngrijorat comunitatea LGBTQ.

O profesoară din Singapore a conceput un sistem elaborat pentru a ajuta elevi să trișeze la examene

ea este căutată acum de Interpol

Profesoara Poh Yuan Nie, în vârstă de 57 de ani, este căutată de Interpol, deoarece a fugit din Singapore după ce a conceput o înșelătorie elaborată în timpul examenelor anuale GCE O Level ale țării din Asia de Sud-Est, pe care elevii le susțin în ultimul an de liceu.

Poh nu s-a predat poliției, după ce un tribunal a condamnat-o la patru ani de închisoare pentru că a elaborat o escrocherie, în care ea și trei complici ai săi au oferit răspunsuri elevilor folosind un sistem de camere corporale, căști și dispozitive Bluetooth. Potrivit documentelor din instanță, Poh și cei trei complici ai săi – nepoata ei Fiona Poh Min, fosta iubită Tan Jia Yan și un cetățean chinez pe nume Feng Riwen – au fost plătiți fiecare cu 8.000 de dolari singaporezi (6.100 dolari) de către un bărbat din China pentru ajuta șase elevi cu vârsta cuprinsă între 17 și 20 de ani – tot din China – să promoveze examenele GCE în 2016, astfel încât să poată intra în colegiile locale.

Plata ar fi fost rambursată integral dacă studenții nu ar fi promovat examenele.

La instrucțiunile lui Poh, cei șase elevi au purtat căști de culoarea pielii și au lipit telefoane mobile și dispozitive bluetooth pe corpul lor, astfel încât să poată primi răspunsuri de la Tan, care s-a dat drept studentă. Cu ajutorul unui telefon cu cameră ascunsă, lipit de piept, Tan a transmis în direct întrebările lui Poh și celorlalți doi tutori din centrul de școlarizare, care apoi au elaborat răspunsurile și le-au dat studenților.

Au fost descoperiți când un supraveghetor a auzit zgomote neobișnuite venind de la unul dintre elevi, care a recunoscut totul când a fost interogat. După un proces de un an care s-a încheiat în 2020, Poh a fost condamnată pentru 27 de acuzații de înșelăciune și condamnată la patru ani de închisoare. Ea a ajuns pe lista Interpol, care a inclus o fotografie și a enumerat acuzațiile ei de „încurajare la înșelăciune”.

Poliția din Singapore, care a solicitat intervenția Interpol, a spus că Poh urma să înceapă pedeapsa de închisoare în septembrie, dar nu s-a predat. Cei trei complici ai ei își ispășesc în prezent pedeapsa de închisoare, a spus poliția.

Cazul a scos în evidență un sistem școlar care este clasat printre cele mai bune din lume și este cunoscut pentru competitivitatea sa. Guvernul din Singapore a implementat o serie de reforme în ultimii ani, menite să ușureze povara mentală asupra studenților care se pot confrunta cu o presiune imensă pentru a obține note bune.

Examenele GCE O Level pot fi o perioadă deosebit de stresantă, deoarece definesc întreaga performanță de liceu a unui elev și determină la ce colegiu local sau institut profesional poate merge. Examenele, cunoscute integral sub numele de Certificat General de Educație Nivel Obișnuit, sunt teste naționale la matematică, științe, limbi străine și umaniste.

Examenele GCE sunt susținute de obicei de studenți cu vârsta de 16 și 17 ani și sunt deschise și candidaților privați. În fiecare an, în jur de 30.000 de studenți susțin examenele, conform estimărilor.

A murit Pervez Musharraf, fostul președinte al Pakistanului

Fostul președinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o declarație trimisă CNN, oficiali militari de rang înalt și-au exprimat „condoleanțe din inimă” la aflarea “tristei vești” a decesului generalului Pervez Musharraf”. „Allah să binecuvânteze sufletul plecat și să dea putere familiei îndoliate”, se menționează în declarație.

El a preluat puterea în Pakistan în 1999, în urma unei lovituri de stat, iar apoi a fost ales președinte în 2001 și a fost reales în 2008.

Musharraf a supraviețuit unor numeroase tentative de asasinat și a fost în prima linie a luptei dintre militanți islamiști și Occident. El a susținut „războiul împotriva terorii” al SUA după 11 septembrie, în ciuda opoziției interne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.