Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Militarul executat de ruși, devenit un simbol, era născut la Chișinău

Ziarul de Vrancea
8 mar 2023 822 vizualizări

„Nu mă voi preda niciodată!”, i-a spus soldatul mamei sale în ultima convorbire telefonică

Curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”, a fost identificat de mama sa la morga din Kiev, notează Meduza. Oleksandr Matsievskyi s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani.

Reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei au confirmat că soldatul din filmarea apărută online pe 6 martie este un luptător din batalionul 163 al brigăzii 119 separate de apărare teritorială a regiunii Cernihiv, Oleksandr Matsievskyi.

Potrivit Direcției Forței de Apărare Militară „Nord” a Forțele Armate ale Ucrainei, la 30 decembrie 2022, Matsievskyi, împreună cu patru camarazi, s-a angajat în luptă cu forțele rusești în apropiere de Soledar. Întăririle nu au reușit să pătrundă până la poziția lor din cauza focului continuu de mortiere și a focului puternic de arme de calibru mic, a precizat Brigada 119 de Apărare Teritorială Separată.

Nu se cunosc mai multe detalii despre această bătălie, în special, cum anume a ajuns Matsievskyi prizonier de război. Camarazii săi de arme au fost fie uciși, fie au dispărut. Oleksandr Matsievskyi a fost recunoscut de mama sa, de fiul său și de alți membri ai armatei.

A fost electrician

Înainte de invazia rusă, Oleksandr Matsievskyi lucra ca electrician în Kiev. După începerea războiului, el s-a oferit voluntar pentru apărarea teritorială a orașului Nijin din regiunea Cernihiv.

Trupul curajosului soldat a fost predat familiei sale în cadrul unui schimb între Rusia și Ucraina în luna februarie. Rudele sale l-au identificat la morga din Kiev.

Sasha, așa cum îl alintau apropiații, s-a născut la 10 mai 1980 în Republica Moldova, unde mama sa, Paraskoviia Mykhailivna, a fost detașată. Ea lucra ca tehnolog la o fabrică de încălțăminte din Chișinău. Acolo, Oleksandr a absolvit mai târziu liceul și o facultate de inginerie electrică. Apoi, familia s-a întors la Nijin, în Ucraina. Până în februarie 2022, Oleksandr a lucrat ca electrician în Kiev. Din prima zi a războiului, a mers la Nijin, dar nu a putut să se înroleze imediat în armată. A ajutat la construirea de fortificații, a supravegheat la punctul de control, a pregătit sticle cu cocktail-uri Molotov și s-a întors insistent la centrul de recrutare. La 11 martie, a fost înrolat în Batalionul de apărare teritorială din Nijin.

În decembrie, când batalionul era pe punctul de a fi desfășurat în est, Oleksandr nu i-a spus mamei sale că va merge în zona de luptă activă, deoarece nu voia ca aceasta să se îngrijoreze. Când și-a luat la revedere de la mama sa, i-a mulțumit pentru că l-a născut. Pe 29 decembrie, și-a sunat mama, iar aceasta a fost ultima lor conversație. După ce Sahaa a spus: „Mamă, nu mă voi preda niciodată!”, aceasta și-a dat seama că fiul ei se afla pe front.

Atacuri rusești masive cu rachetă și dronă în Ucraina

Forțe rusești au efectuat joi atacuri cu rachete și drone în întreaga Ucraină, mai ales în regiunile Harkov și Odesa, iar explozii au răsunat la Kiev, au anunțat autoritățile locale, în timp ce bătălia de Bahmut continuă.

Joi, înainte de zori, la Harkov, în estul Ucrainei, “inamicul a efectuat aproximativ 15 atacuri asupra orașului și regiunii. Ocupanții țintesc încă o dată instalațiile esențaile”, a denunțat pe rețele de socializare guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov. Primarul Harkovului, Igor Tehehov, a anunțat că infrastructura energetică a orașului, principala infrastructură din regiune, a fost vizată și că existau “probleme” cu electricitatea în anumite cartiere. Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marșenko, a anunțat, la rândul său, că “rachete au lovit infrastructura energetică regională și au avariat rezidențiale”. El acuză “un atac masiv cu rachetă”. Și primarul Kievului Vitali Kliciko a anunțat joi explozii în sudul capitalei ucrainene.

Aceste atacuri de mare anvergură au loc la o zi după ce șeful organizației paramiliare ruse Wagner Evgheni Prigojin a anunțat cucerirea pării de est a Bahmutului, un orășel care se află în centrul confruntărilor armate de luni de zile, în pofida unei valori strategice contestate. Bahmutul ar putea să cadă “în zilele următoare”, a estimat în fața presei secretarul general al NATO jens Stoltenberg, care a adăugat că “asta nu reflectă neapărat vreo cotitură în război”.

Oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, avertizează însă că o cădere a Bahmutului ar putea deschide calea unei înaintări rusești în estul Ucrainei.

Potrivit Directoarei Informațiilor Naționale (DNI) americane Avril Haines, marea ofensivă rusească de care se temea Occidentul în urmă cu câteva săptămâni s-a stins, iar Kremlinul pare să fie nevoit să se mulțumească cu o revizuire în scădere a obiectivelor sale - dacă nu declanșează o nouă mobilizare masivă și nu obține de la terță parte livrări masive de armament.

Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați

Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați biologici prin generarea de ovule din celule masculine, o evoluție care deschide noi posibilități radicale de reproducere, potrivit The Guardian.

Avansul ar putea deschide în cele din urmă calea tratamentelor pentru formele severe de infertilitate, precum și să ridice perspectiva ca, în viitor, cuplurile de același sex să poată avea împreună un copil biologic.

„Acesta este primul caz de producere a unor ovocite robuste de mamifere din celule masculine”, a declarat Katsuhiko Hayashi, care a condus lucrările la Universitatea Kyushu din Japonia și care este renumit la nivel internațional ca pionier în domeniul ovulelor și spermei cultivate în laborator.

Hayashi, care a prezentat miercuri această evoluție, preconizează că va fi posibil din punct de vedere tehnic să se creeze un ovul uman viabil dintr-o celulă de piele masculină în decurs de un deceniu. Alții au sugerat că acest termen este optimist, având în vedere că oamenii de știință nu au reușit încă să creeze ovule umane viabile cultivate în laborator din celule feminine.

Anterior, oamenii de știință au creat șoareci care, din punct de vedere tehnic, au avut doi tați biologici printr-un lanț de etape elaborate, inclusiv inginerie genetică. Cu toate acestea, este prima dată când au fost cultivate ovule viabile din celule masculine și marchează un progres semnificativ. Echipa lui Hayashi încearcă acum să reproducă această realizare cu celule umane, deși ar exista obstacole semnificative pentru utilizarea în scopuri clinice a ovulelor cultivate în laborator, inclusiv stabilirea siguranței acestora.

Profesorul George Daley, decanul Școlii de Medicină de la Harvard, a descris lucrarea ca fiind „fascinantă”, dar a adăugat că alte cercetări au indicat că crearea de gameți crescuți în laborator din celule umane este mai dificilă decât în cazul celulelor de șoarece. „Încă nu înțelegem suficient de mult din biologia unică a gametogenezei umane pentru a reproduce munca provocatoare a lui Hayashi la șoareci”, a spus el.

Studiul s-a bazat pe o secvență de pași complicați pentru a transforma o celulă de piele, purtătoare a combinației de cromozomi masculini XY, într-un ovul, cu versiunea feminină XX. Celulele de piele masculine au fost reprogramate într-o stare asemănătoare celulelor stem pentru a crea așa-numitele celule stem pluripotente induse (iPS). Cromozomul Y al acestor celule a fost apoi șters și înlocuit cu un cromozom X „împrumutat” de la o altă celulă pentru a produce celule iPS cu doi cromozomi X identici.

„Șmecheria acestui lucru, cea mai mare șmecherie, este duplicarea cromozomului X”, a declarat Hayashi. „Am încercat cu adevărat să stabilim un sistem de duplicare a cromozomului X”.

În cele din urmă, celulele au fost cultivate într-un organoid ovarian, un sistem de cultură conceput pentru a reproduce condițiile din interiorul unui ovar de șoarece. Când ovulele au fost fertilizate cu spermă normală, cercetătorii au obținut aproximativ 600 de embrioni, care au fost implantați în șoareci surogat, rezultând nașterea a șapte pui de șoarece. Eficiența de aproximativ 1% a fost mai mică decât eficiența obținută cu ovule normale provenite de la femele, unde aproximativ 5% dintre embrioni au ajuns să producă o naștere vie.

Puii de șoareci păreau sănătoși, au avut o durată de viață normală și au continuat să aibă urmași la vârsta adultă. „Arată bine, par să crească normal, devin tați”, a declarat Hayashi.

El și colegii săi încearcă acum să reproducă crearea de ovule crescute în laborator folosind celule umane.

Partidul Visul Georgian își retrage proiectul de lege privind “agenți străini”

Partidul Visul Georgian, aflat la putere în Georgia, a anunțat joi retregerea unui proiect de “lege rusească” privind “agenți străini” care viza presa și ONG-urile, care a declanșat în ultimele zile manifestații masive, reprimate dur.

“În calitate de partid de guvernământ responsabil față de fiecare membru al societății, am decis să retragem în mod necondiționat acest proiect de lege pe care-l susțineam”, a anunțat într-un comunicat publicat pe site Partidul Visul Georgian.

Peste 300 de persoane s-au îmbolnăvit la bordul unui vas de croazieră

Sute de pasageri și membri ai echipajului s-au îmbolnăvit în timp ce se aflau la bordul unei nave de croazieră a companiei Princess Cruises, dar cauza suferinței lor rămâne deocamdată un mister.

În total, 284 din cei 2.881 de pasageri de pe uriașul vas de croazieră Ruby Princess au anunțat că se simt rău în timpul voiajului pe care l-au făcut între 26 februarie și 5 martie, au declarat anchetatorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. De asemenea, 34 din cei 1.159 de membri ai echipajului au raportat că s-au îmbolnăvit. Simptomele invocate au fost vărsături și diaree.

Epidemiologii și agenții de sănătate a mediului din cadrul Programului de igienizare a navelor al CDC au sosit de îndată ce nava a acostat în Galveston, Texas, la 5 martie. Aceștia nu au stabilit deocamdată ce a cauzat îmbolnăvirile.

Compania crede că îmbolnăvirea a fost probabil cauzată de un norovirus, un virus foarte contagios care provoacă vărsături și diaree. Norovirusul, care este numit uneori “virusul vaselor de croazieră”, provoacă peste 90% din focarele de boli diareice pe navele de croazieră, potrivit CDC.

Între timp, nava Ruby Princess a pornit într-o nouă călătorie, a precizat compania. Ultimul grup de pasageri, aflat în prezent într-o croazieră de șapte zile în Caraibe, a fost informat despre creșterea numărului de îmbolnăviri în timpul voiajului precedent. În trecut, Ruby Princess a ținut prima pagină a ziarelor ca loc al mai multor focare de COVID-19, inclusiv într-o croazieră din 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, când a acostat în Australia cu sute de cazuri pozitive la bord.

Macron vrea să introduce dreptul la avort în Constituție

Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri că dorește să includă în Constituția Franței dreptul la întreruperile de sarcină. El a omagiat-o pe cunoscuta feministă franceză Gisele Haimi în cadrul unei ceremonii la Paris, iar cu această ocazie a declarat că “progresele rezultate din dezbaterile parlamentare vor permite, sper, să înscriem această libertate în textul nostru fundamental”. El a apreciat că “în următoarele luni” ar putea fi adoptat un proiect de lege pentru revizuirea Constituției.

Fundația Femeilor a reacționat salutând o “victorie pentru asociațiile feministe care cereau de mai mulți ani constituționalizarea întreruperilor voluntare de sarcină” și afirmând că “este de asemenea un semnal pentru toate femeile din lume”.

Pe de altă parte, asociația anti-avort Alliance Vita a condamnat ideea, apreciind că ar fi “ultima etapă către banalizarea unui act care pune în pericol mai multe vieți”.

Avocata Gisele Halimi, decedată în iulie 2020, la vârsta de 93 de ani, s-a evidențiat în lupta pentru dreptul la întreruperile de sarcină după războiul din Algeria, a reamintit miercuri Macron. Ea a fost de asemenea o susținătoare a independenței Algeriei și a denunțat folosirea torturii. Președintele nu a anunțat însă mutarea rămășițelor ei pământești în Panteonul din Paris, edificiu unde se află mormintele unor mari personalități ale istoriei Franței. Președinția franceză a dat asigurări că dosarul respectiv este “în continuare în curs”.

Unul din fiii activistei, jurnalistul Serge Halimi, a boicotat ceremonia în memoria mamei sale, nefiind de acord cu organizarea ei în contextul protestelor împotriva reformei pensiilor, pe care o consideră “extrem de injustă”. El crede că Gisele Halimi ar fi luptat împotriva proiectului lui Macron legat de pensii.

În privința avorturilor, avocata feministă a obținut în 1972, după un proces răsunător, achitarea unei adolescente care reușise o întrerupere de sarcină după ce fusese victima unui viol. S-a deschis astfel calea către dezincriminarea întreruperilor voluntare de sarcină în Franța.

Letonia donează Ucrainei mașinile confiscate de la șoferii cu alcoolemie ridicată

Letonia a demarat în acest an confiscarea mașinilor ale căror șoferi au fost prinși la volan în stare de ebrietate avansată și, pe măsură ce spațiile de depozitare pentru aceste vehicule au început să se supraaglomereze, a decis să le trimită armatei și spitalelor ucrainene, informează Reuters.

Sursa citată relevă că, în două luni, în statul baltic cu 1,9 milioane de locuitori, 200 de mașini au fost confiscate de la șoferi cu un nivel de alcool în sânge de peste 0,15%. “De fapt, este foarte înfricoșător când îți dai seama câte mașini sunt conduse de șoferi beți”, a spus Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy, care a fost însărcinat de guvern să livreze vehiculele în Ucraina.

Cele două duzini de vehicule confiscate, pe care statul leton a promis că le va trimite în fiecare săptămână în Ucraina, vor testa limitele operațiunii, în mare parte voluntară, a arătat Poznaks.

“Nimeni nu s-a așteptat ca atât de multe vehicule să fie conduse de oameni în stare de ebrietate, ei nu le pot vinde pe cât de rapid beau oamenii. De aceea, eu am venit cu ideea de a le trimite în Ucraina”, a adăugat fondatorul ONG.

Twitter Convoy a trimis circa 1.200 de vehicule, după un apel la donații pe Twitter, la câteva zile după invazia Rusiei din 24 februarie anul trecut. De asemenea, organizația nonguvernamentală a strâns 2 milioane de euro pentru achiziționarea de vehicule, renovări și logistică în 2022.

Brazilia: O femeie a fost ucisă la fiecare șase ore în 2022

Peste 1.400 de feminicide au fost înregistrate în Brazilia anul trecut, unul la șase ore, un record, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de France Presse, în timp ce președintele Luiz Inacio Lula da Silva a anunțat măsuri de combatere a acestei violențe “intolerabile”.

În total, 1.410 femei au fost ucise în 2022, o creștere cu 5% față de 2021. Cifre care nu s-au mai înregistrat de când au început să fie colectate date despre feminicide în 2015, potrivit site-ului de știri G1, care a efectuat numărătoarea pe baza datelor oficiale din cele 26 de state ale țării și din Districtul Federal Brasilia.

În mod paradoxal, numărul total de omucideri a scăzut cu 1% în Brazilia în aceeași perioadă, cu 40.800 de crime înregistrate în 2021. Creșterea feminicidelor este “intolerabilă”, a declarat Lula miercuri, în cadrul unei ceremonii oficiale la Palatul Prezidențial Planalto, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

“Astăzi prezentăm un set de măsuri pentru a pune capăt acestei barbarii, dar trebuie să mergem și mai departe în lupta împotriva intolerabilei violențe fizice împotriva femeilor”, a insistat el. Printre aceste măsuri, creșterea fondurilor alocate centrelor de primire pentru femei și reactivarea unui program de urmărire preventivă a victimelor violenței în familie, pentru a evita recidivele.

Lula, care a mai condus țara din 2003 până în 2010, l-a acuzat pe predecesorul său de extremă dreaptă Jair Bolsonaro că “încurajează voalat violența împotriva femeilor”. Bolsonaro este un obișnuit al declarațiilor misogine: în 2014, el i-a spus unei deputate de stânga că este “prea urâtă” pentru a fi violată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.