Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Kievul spune că “deține” în continuare Bahmutul

Ziarul de Vrancea
2 apr 2023 757 vizualizări

Grupul Wagner a revendicat ieri cucerirea primăriei n Prigojin a dedicat “victoria” bloggerului militar asasinat cu o zi în urmă la Sankt Petersburg

Armata ucraineană a precizat ieri că “deține” în continuare orașul Bahmut, după ca șeful grupului paramilitar Wagner Evgheni Prigojin a revendicat cucerirea primăriei orașului. “Inamicul și-a continuat neîncetat asaltul la Bahmut. Însă apărărtorii ucraineni dețin cu curaj orașul și resping numeroase atacuri inamice”, a anunțat, într-o postare pe Facebook, Statul Major ucrainean. “Bahmut, Avdiivka și Mariinka rămân în centrul ostilităților”, a anunțat într-un raport, luni dimineața, Statul Major. “Inamicul nu-și încetează asalturile la Bahmut, încercând să preia complet controlul. Militarii noștri au respins peste 20 de atacuri inamice”, precizează Statul Major ucrainean.

Grupul paramilitar rus Wagner a revendicat luni cucerirea Primăriei Bahmut, apreciind că această cucerire înseamnă controlarea orașului “în sens legal”.

Asasinat învăluit în mister

“În sens legal, Bahmutul a fost cucerit. Inamicul este comasat în zonele de vest”, a anunțat într-o postare pe Telegram șeful Wagner Evgheni Prigojin.

El apare într-o înregistrare video agitând un steag rusesc cu o inscripție în onoarea lui Vladlen Tatarskii, un blogger militar rus, un aprig apărător al ofensivei ruse în Ucraina, ucis duminică în explozia unei bombe.

Acest atentat, într-o cafenea, în centrul istoric al orașului rus Sankt Petersburg, s-a soldat cu 30 de răniți, potrivit autorităților.

“Comandanții unităților care au cucerit primăria și tot centrul se vor duce să ridice acest drapel”, a anunțat Evgheni Prigojin.

Moartea lui Tatarskii continuă să fie învăluită în mister. Unii propagandiști ai Kremlinului susțin că bloggerul a fost ucis de serviciile ucrainene, în timp ce alții pun asasinatul pe seama unei reglări de conturi în sânul puterii de la Moscova. Cafeneaua în care s-a produs explozia i-a aparținut chiar lui Prigojin, unele voci susținând că el ar fi fost o țintă a atacului.

Autoritățile ruse au anunțat luni arestarea unei tinere, Daria Trepova, considerată principala suspectă a atentatului. Femeia, în vârstă de 26 de ani, este cea care i-a înmânat lui Tatarskii în cafenea un cadou, în care se presupune că se afla bomba.

Britanicii au mai multă încredere în UE decât în propriul lor Parlament

Populația Marii Britanii are mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în Westminster, inversând o tendință care durează de mai bine de trei decenii, potrivit unui studiu publicat joi de Institutul de Politică al King’s College din Londra. Analiza face parte din ancheta World Values Survey, care examinează încrederea pe care oamenii din 24 de țări – din Nigeria până în Coreea de Sud – o au în diverse instituții publice, inclusiv în presă și poliție.

De când țara a votat la referendumul pentru Brexit, în urmă cu aproape șapte ani, proporția britanicilor care spun că au încredere în Parlament a scăzut cu 10 puncte procentuale, până la 22%, în timp ce s-a înregistrat o creștere cu șapte puncte procentuale a încrederii în blocul comunitar, în creștere, până la 39% . În aceeași perioadă a scăzut și încrederea în guvernul britanic, cinci puncte procentuale, de la 29% la 24%.

Studiul mai relevă că doar 24% dintre respondenți s-au declarat „fericiți” că Marea Britanie a votat pentru părăsirea UE, în timp ce 49% s-au declarat „dezamăgiți”, această dezamăgire fiind cea mai pronunțată în Scoția (59%) și Irlanda de Nord (54%).

De asemenea, încrederea în Uniunea Europeană a cunoscut o creștere notabilă în rândul tuturor generațiilor. Generația tăcută (cei născuți între 1928 și 1945) a fost întotdeauna cea mai puțin încrezătoare în bloc, urmată de baby boomers și generația X, deși uneori diferența de opinie a fost minimă, doar 3% în 2009, de exemplu.

Deși breșa dintre aceste trei generații s-a redeschis în ultimii ani, încrederea între toate generațiile – inclusiv generațiile Y și Z – a cunoscut o redresare notabilă între 2018 și 2022. De exemplu, în această perioadă, ponderea baby boomers-ului care declară că au încredere în Bruxelles a crescut de la 24% la 34%.

Totuși, cea mai frapantă constatare a analizei este că încrederea în Parlament s-a redus la jumătate din 1990, de la 46% la cel mai mic nivel record de 23%.

Această schimbare înseamnă că Marea Britanie Unit se află în jumătatea inferioară a țărilor din sondaj în ceea ce privește încrederea în parlamentele lor, în urma mai multor vecini europeni, inclusiv Germania (43%), Franța (33%) și Spania (32%). Grecia este singura țară europeană inclusă în analiză care a înregistrat un procent mai mic, 14%.

Pro-rușii susținători ai invaziei lui Putin au obținut un scor istoric în alegerile din Bulgaria

Partidul conservator GERB și cel reformist „Continuăm Schimbarea” sunt aproape la egalitate după cele mai noi alegeri parlamentare desfășurate în Bulgaria, duminică. În același timp, partidul prorus „Renașterea” a cunoscut, de asemenea, o ascensiune nemaivăzută. Acesta este cel mai rău scenariu, spune Evelina Slavkova, analistă la cabinetul de cercetare TREND: „Cu cât rezultatele sunt mai apropiate, cu atât va fi mai greu să se formeze un guvern stabil„“, a explicat ea la postul Nova Television, în contextul în care bulgarii au venit la urne pentru a cincea oară în ultimii doi ani.

Partidul conservator GERB, al fostului premier Boiko Borisov, este creditat cu un ușor avans, între 24% și 26%. De cealaltă parte, partidul „Continuăm Schimbarea”, al fostului premier Kiril Petkov, se află pe locul doi, cu 23-24%, potrivit estimărilor publicate în cursul serii de patru institute de sondare pe bază numărării parțiale.

Datele oficiale vor fi cunoscute abia mai târziu în cursul săptămânii. De la înlăturarea lui Boiko Borisov, după un deceniu în care s-a aflat la putere, diferitele partide din Bulgaria nu reușesc să ajungă la un acord pentru a construi o coaliție durabilă. O situație de instabilitate accentuată de conflictul din Ucraina, într-o societate istoric și cultural apropiată de Rusia și care este, în prezent, scindată asupra ajutorului pentru Ucraina. Formațiunea ultranaționalistă pro-rusă „Renașterea” a profitat de acest context geopolitic pentru a-și continua ascensiunea: a obținut între 13% și 14% din voturi, față de 10% la scrutinul din octombrie. Aceasta refuză orice livrare de arme Ucrainei și apără deschis ideologia Kremlinului, la fel ca socialiștii din PSB (9%-10%), succesorul fostului partid comunist care a condus țara înainte de 1989. Absenteismul a fost din nou foarte ridicat, deși mai redus decât la scrutinul anterior: rata de participare este estimată la doar 40%, iar cei care s-au deplasat la urne au spus că sunt la capătul răbdării.

Pentru expertul Andrei Raicev, de la Institutul Gallup International, „războiul din Ucraina, inflația galopantă, presiunea partenerilor occidentali” ar trebui, teoretic, să împingă primele forțe ale țării, ambele pro-occidentale, să se înțeleagă. Dar Lukas Macek, cercetător asociat la Institutul Jacques Delors pentru Europa Centrală și de Est, se declară „sceptic în ceea ce privește o posibilă soluție, exceptând o retragere a lui Boiko Borisov”, considerând îngrijorătoare „această spirală de alegeri”.

„Regăsim aceeași schemă ca în alte țări din Europa Centrală: un fost lider care se agață de putere, în timp ce alte partide refuză să se alieze cu el, dar fără a avea, de altfel, multe în comun între ele”, a declarat Lukas Macek pentru AFP, conform Agerpres. Fostul premier a avertizat împotriva unor noi alegeri: „Ar fi sinucigaș, majoritatea oamenilor cer sfârșitul instabilității”, a spus Borisov. Cel a cărui imagine de om din popor a fost pătată de suspiciuni de corupție a eșuat în formarea unui guvern din lipsă de aliați în toamna trecută, după ce a ieșit pe primul loc în alegeri.

Rivalul său, Kiril Petkov și-a dorit ca Bulgaria să ajungă în sfârșit „la viața unei țări europene normale” și ca cetățenii săi să înceteze să mai emigreze. Dacă acest nou vot nu va fi concludent, bulgarii vor trebui să formeze iarăși un nou guvern interimar numit de președintele Rumen Radev, el însuși ferm împotriva trimiterii de arme Ucrainei. Chiar dacă, în realitate, fabricile funcționează la capacitate maximă de la invazia rusească și exportă indirect muniție prin țări terțe.

Scandal în Franța după ce o ministră a apărut pe coperta revistei „Playboy”

O politiciană franceză, membră a partidului lui Emmanuel Macron și a guvernului Franței, a devenit ținta unor critici dure din partea colegilor de partid după ce a apărut pe coperta revistei „Playboy”, relatează CNN.

Marlene Schiappa, care este membră a guvernului Franței încă din 2017, a apărut pe coperta revistei împreună cu un interviu de 12 pagini pe tema drepturilor femeilor și a membrilor comunității LGBT. Schiappa este, în prezent, ministru pentru economie socială și asociații. Ea a apărut pe coperta revistei într-o rochie albă. Ea este cunoscută ca fiind o susținătoare a drepturilor femeilor și a fost prima ministră pentru egalitate de gen. Pe acest post nou a fost numită în 2017.

În această funcție, ea a condus inițiativa pentru adoptarea unei noi legi împotriva hărțuirii sexuale care permite amendarea pe loc a bărbaților descoperiți că hărțuiesc femei pe stradă. Apariția ei pe coperta revistei i-a adus critici dure, inclusiv din partea prim-ministrei Elisabeth Borne, care i-a comunicat lui Schiappa că ea „este nepotrivită, mai ales în această perioadă”.

Franța trece, în aceste săptămâni, prin una dintre cele mai grave crize sociale și politice din ultimii ani, după ce o controversată reformă a pensiilor a fost adoptată pe repede înainte de Emmanuel Macron, în ciuda opoziției dure la nivelul societății.

Schiappa a răspuns criticilor tot într-un tweet, sâmbătă, spunând: „Apărarea dreptului femeilor de a avea control asupra corpurilor lor o voi face mereu și peste tot. În Franța, femeile sunt libere. Cu tot respectul pentru critici și ipocriți”.

Bilanțul deceselor cauzate de tornadele din SUA a ajuns la 32

Cel puțin 32 de persoane au murit în sudul, centrul și estul Statelor Unite, zone lovite în ultima perioadă de tornade și furtuni violente, relatează Reuters. În Memphis, Tennessee, doi copii și un adult au fost găsiți morți sâmbătă, după ce vântul extrem de puternic a doborât copaci pe mai multe case, potrivit Departamentului de Poliție din Memphis.

În comitatul McNairy din Tennessee, oficialii au raportat că încă două persoane au murit, după ce sâmbătă au raportat șapte decese, potrivit presei locale. Departamentul de Sănătate din Tennessee a raportat duminică încă trei decese legate de intemperii în alte trei județe, dar nu a oferit mai multe detalii.

În comitatul Owen, Indiana, cadavrele unui cuplu au fost găsite într-un loc de tabără din McCormick's Creek State Park, potrivit Departamentului de Resurse Naturale.

Alte 15 decese cauzate de furtuna care a generat tornade în mai multe zone au fost raportate anterior în Arkansas, Illinois, Indiana, Delaware, Mississippi și Alabama. Numeroși oameni au fost răniți și multe clădiri au fost distruse.

Alegeri în Finlanda: Sanna Marin și-a recunoscut înfrângerea

Formațiunea de dreapta de opoziție Partidul Coaliției Naționale (NCP) a câștigat alegerile parlamentare de duminică, din Finlanda, astfel că liderul acesteia, Petteri Orpo, ar urma să devină premier, în locul Sannei Marin, care și-a recunoscut înfrângerea.

NCP ar urma să aibă 48 din cele 200 de locuri în parlament, Partidul naționalist finlandez, locul doi la alegerile de duminică, ar urma să aibă 46 de locuri, iar social-democrații Sannei Marin 43 de locuri. S-au numărat peste 98 la sută din voturile exprimate. “Este o victorie mare”, a spus Petteri Orpo, fost ministru, în vârstă de 53 de ani. “Vom începe negocierile pentru guvern”, a adăugat el.

Sanna Marin și-a recunoscut înfrângerea. “Felicitări câștigătorului alegerilor, felicitări Coaliției Naționale, felicitări Partidului finlandez. Democrația și-a spus cuvântul”, a afirmat ea.

Liderul partidului care câștigă alegerile obține în mod normal și postul de premier, cu condiția de a reuși să reunească o majoritate în parlament.

Parizienii nu mai vor trotinete electrice în oraș

Locuitorii capitalei franceze au votat în proporție covârșitoare împotriva păstrării trotinetelor electrice în oraș, în urma unui referendum organizat duminică.

Parisul are una dintre cele mai bine reglementate piețe a trotinetelor electrice, însă, este posibil ca aceasta să dispară complet din oraș, ca urmare a rezultatului celui mai recent referendum local.

În cadrul referendumului organizat de primarul Anne Hidalgo, 89% dintre votanți s-au pronunțat pentru renunțarea la trotinetele electrice.

Drept urmare, companiile care operează împreună în jur de 15.000 de trotinete electrice în Paris - Lime, Dott și Tier - ar trebui să le scoată din oraș până la 1 septembrie.

Deși inițial susținea această formă de transport, primarul Anne Hidalgo a militat împotriva trotinetelor electrice în ultima vreme, spunând că apar prea multe accidente și că reprezintă un model de business prea scump, cu călătorii de 10 minute care costă 5 euro. De partea cealaltă, cele trei companii spun că rezultatul votului a fost influențat de prezența foarte scăzută la vot. Au votat 103.084 de oameni, adică aproximativ 7,5% dintre persoanele cu drept de vot din Paris. Referendumul, însă, este doar consultativ, astfel că decizia finală rămâne la primar.

Un bărbat a murit la scurt timp după ce a observat o pată pe picior

Un bărbat care a observat că avea o pată pe picior a murit de septicemie, la scurt timp după ce a descoperit că a fost infectat cu o bacterie „mâncătoare de carne”.

Bretty Dymond, în vârstă de 38 de ani, a început să se simtă rău cu doar câteva zile înainte să moară. El a avut halucinații și a observat o pată pe piciorul său care a început să se umfle.

Soția sa, Charlene, a sunat la numărul de urgență și i s-a spus să meargă la spital, acolo unde medicii au descoperit că bărbatul a făcut septicemie din cauza fasceitei necrozante - o infecție rară care poate apărea atunci când există o rană infectată, scrie The Independent, preluat de stirileprotv.ro.

Familia nu știe cum a ajuns bărbatul să fie infectat, dar medicii spun că bacteria poate fi găsită în sol. Rudele spun că probabil a contractat-o în timp ce se ocupa de grădinărit sau lucra în garaj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.