Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Contradicțiile unui caz ciudat: Ce se știe despre Daria Trepova

Ziarul de Vrancea
3 apr 2023 721 vizualizări

Arestarea Dariei Trepova pentru uciderea bloggerului rus pro-război Vladlen Tatarski ridică întrebări cu privire la trecutul și linia politică a tinerei și în legătură cu ce s-a petrecut în realitate, relatează BBC și The Guardian.

Relatările presei din Rusia spun că Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, i-a înmânat lui Tatarski o statuetă despre care se crede că ar fi conținut explozibilul ce l-a ucis pe blogger și a rănit peste 30 de persoane într-o cafenea din Sankt Petersburg care îi aparținea lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupului rus de mercenari Wagner.

Ministerul rus de Interne a difuzat o înregistrare video în care Daria Trepova recunoaște că a adus statueta la cafeneaua unde a avut loc explozia. Cu toate acestea, declarația ei a fost cel mai probabil obținută sub constrângere și nu spune dacă tânăra știa despre explozibilii care erau ascuși în acest obiect.

În fragmentul de interogatoriu publicat de poliția rusă, Trepova a declarat că a înțeles că a fost arestată pentru că a livrat statuia care a explodat ulterior, dar a refuzat să spună cine i-o dăduse. “Pot să vă spun mai târziu?”, a spus ea în momentul în care înregistrarea video s-a întrerupt.

Oficialii ruși spun că actul terorist, așa cum este calificată acum crima, a fost planificat și organizat de pe teritoriul Ucrainei și că suspecta este o susținătoare a Fundației Anticorupție (FBK), condusă de liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, care este încarcerat. Însă prietenii și familia spun că, deși era o activistă anti-război - se pare că fusese reținută la un protest la începutul războiului - opiniile sale nu erau radicale și nu era capabilă de crimă. Soțul ei, Dmitri Rilov, sugerează că este posibil ca ea să fi fost păcălită. În fața acestui puzzle de informații contradictorii, BBC se întreabă: deci, ce știm despre Daria Trepova?

Se împotrivea războiului din Ucraina

O cunoștință a acesteia a declarat pentru BBC că Daria a mers la școală în orașul Pușkin, o periferie a Sankt Petersburgului, iar atunci “nu părea să aibă opinii politice”. Alte surse spun că ea s-a înscris ulterior la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, deși nu este clar la ce facultate și se crede că nu și-a terminat studiile.

Potrivit unei alte prietene, ea a lucrat mult timp la un magazin de haine de epocă din oraș, dar și-a părăsit locul de muncă în urmă cu o lună pentru a se muta la Moscova. De asemenea, nu este clar de cât timp este căsătorită cu Dmitri Rilov. Într-un interviu pentru canalul Telegram Agentstvo, prietenii Dariei Trepova au spus că mariajul acestora a fost o “glumă” și că, de fapt, erau doar prieteni.

Alte relatări spun că cei doi au fost arestați împreună la un miting împotriva războiului, anul trecut, la începutul invaziei din Ucraina. Daria Trepova a fost reținută timp de 10 zile, aparent pentru că a ignorat solicitările poliției ca mulțimea să se disperseze.

A fost păcălită?

Pe de altă parte, se spune că Dmitri Rilov ar fi membru al unui mic grup marginal de opoziție numit Partidul Libertarienilor, care a fost implicat în demonstrații. Partidul a declarat că acesta a emigrat.

Rilov a declarat pentru canalul Telegram SOTA că Daria Trepova nu are nicio legătură cu partidul și a condamnat uciderea lui Tatarski. Alte surse susțin că și Rilov este căutat în legătură cu crima. Acesta a declarat pentru SVTV News că Daria nu ar fi putut comite crima cu bună știință. “Cred că soția mea a fost păcălită”, a spus el. “Da, este adevărat că niciunul dintre noi nu susține războiul din Ucraina, dar credem că astfel de acte sunt inadmisibile. Sunt sută la sută sigur că ea nu ar fi fost niciodată de acord cu așa ceva, dacă ar fi știut despre asta”, a declarat Rilov. Relatările din presă mai spun că anchetatorii ruși nu au exclus posibilitatea ca Daria Trepova să nu fi știut ce se afla în statuetă.

O militantă anti-război la un eveniment pro-război?

De asemenea, presa rusă susține că tânăra purta corespondență cu Tatarski - victima exploziei din cafenea - și participase la evenimente anterioare în care acesta fusese implicat, deși acesta era, spre deosebire de ea, un susținător al războiului din Ucraina.

Vladlen TatarskI, al cărui nume real era Maksim Fomin, a fost ucis de explozia bombei în timp ce găzduia o discuție cu alți comentatori pro-război într-o cafenea de pe malul râului Neva, în inima istorică a Sankt Petersburgului.

Daria Trepova, care, potrivit imaginilor camerelor de supraveghere transmise de autoritățile ruse, ar fi venit la eveniment și i-ar fi dat pachetul lui Tararski, a fost arestată într-un apartament din Sankt Petersburg în urma unei percheziții efectuate luni dimineața.

Spre deosebire de imaginile de pe camerele de supraveghere, unde are părul lung, acum ea este tunsă și apare legată de un calorifer. Nu este clar dacă mai era în sală în momentul exploziei, dar nu pare să aibă răni.

Tatarski o invitase lângă el, în fața auditoriului, când Daria i-a dat statueta, dar ea refuzase pe motiv că este timidă. Potrivit acelorași imagini difuzate de autoritățile ruse, într-o primă fază ea a stat destul de aproape de Tatarski, în primul rând.

Într-un comunicat, Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a afirmat că atacul a fost “planificat de serviciile speciale din Ucraina cu implicarea agenților celor care au cooperat cu așa-numitul fond anti-corupție Navalnîi”.

Un oficial ucrainean a sugerat însă că atacul a fost planificat pe plan intern în cadrul unei dispute între grupurile pro-Kremlin, iar Trepova a spus că a fost “folosită”. Surse din serviciile secrete ucrainene au indicat că în opinia lor, atentatul a fost opera partizanilor ruși, iar bomba nu ar fi fost în statuie, ci în apropiere de scenă, ceea ce înseamnă că femeia arestată nu a fost implicată. Sursele au mai declarat că atacul face parte dintr-o nouă strategie a micii mișcări de rezistență care îi vizează pe propagandiștii ruși, considerați ținte mai ușor de atins.

Prigojin, șeful grupului paramilitar Wagner, a declarat într-un mesaj audio că “nu ar da vina pe regimul de la Kiev” pentru uciderea prietenului său. “Cred că este opera unui grup de radicali care nu are legătură cu vreun guvern”, a spus el în declarație, recunoscând că respectiva cafenea în care a avut loc incidentul i-a aparținut anterior.

Ex-șef CIA: Vladimir Putin va fi ucis, dar, înainte, va lua Moldova

Putin va fi ucis pentru a se pune capăt războiului în Ucraina. Până atunci, va lua Moldova, spune James Olson, fostul șef al Contrainformațiilor al agenției de spionaj americane CIA.

Putin este un „mort viu” și ar putea fi ucis pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a spus un fost șef al CIA, James Olson.

„Rechinii se învârt acum în jurul lui Putin la el acasă, în Rusia”, a spus Olsen.

Liderul rus se află acum într-o situație „fără câștig de cauză” cu un război ce fie va măcina Federația Rusă, fie se va termina cu moartea lui Putin. Fiind la putere, nu va renunța niciodată la război. Modalitatea de a-i pune capăt este ca Vladimir să fie ucis sau înlăturat.

Olson, care a servit timp de peste 30 de ani în CIA și a câștigat medalii pentru serviciul său, a explicat pentru The Sun că lucrurile nu arată bine pentru Putin, nici cu prietenii săi oligarhi, nici cu armata și nici cu cercul său de apropiați, care sunt gata să se întoarcă împotriva lui.

„Există un puternic curent de opoziție față de Putin în armată, în serviciile de informații, în rândul oligarhilor. Cred că Putin va fi eliminat. Nu aș exclude asasinarea. Și acesta ar fi sfârșitul războiului. Pentru că poporul rus suferă și pierde oameni. Putin însângerează Rusia”, spune fostul spion.

Olson a făcut paralele între numărul de pierderi rușilor din ultimele 13 luni, comparându-l cu numărul de morți în Afganistan. Rusia a pierdut 15.000 de soldați între 1979 și 1989. Dezastrul războiului lui Putin în Ucraina înregistrează o rată de uzură de zece ori mai mare.

„Există generali care sunt dezgustați de această pierdere tragică de vieți și devin o posibilă sursă a revoltei împotriva lui Putin, care e acum un mort-viu. Cel mai probabil Putin va fi eliminat. Sunt optimist. Cred că oamenii care vor fi motivați să-l elimine pe Putin, vor face asta din motivele corecte, că vor să salveze Rusia, că vor să se întoarcă Rusia în comunitatea națiunilor”, a declarat Olsen pentru The Sun.

Putin se confruntă acum cu presiuni interne pentru a realiza ceva în Ucraina - și este, de asemenea, supus unui mandat internațional de arestare pentru crime de război.

Dar atâta timp cât Putin rămâne la putere, există un „risc extrem” ca războiul să se extindă dincolo de Ucraina, a avertizat Olson.

„Dacă războiul nu se încheie prin eliminarea lui Putin, s-ar putea răspândi ușor”, a spus Olsen.

„Știm că ambițiile regionale ale lui Putin au fost să-și consolideze controlul asupra Estului Ucrainei, inclusiv să preia Moldova, care este o țintă. Lumea trebuie să fie conștientă de faptul că Moldova este expusă unui mare risc”.

Moldova ar putea fi „victoria” care să salveze armata rusă de eșecul rușinos din Ucraina și totodată va fi o zonă prin care Rusia va putea deține un control regional până se va redresa.

Germania ar putea urma exemplul Italiei și să blocheze ChatGPT

Germania ar putea urma exemplul Italiei prin blocarea ChatGPT din cauza problemelor de securitate a datelor, a declarat comisarul german pentru protectia datelor. ziarului Handelsblatt, in comentarii publicate luni, transmite Reuters.

OpenAI, susținută de Microsoft, a scos ChatGPT offline, vineri, în Italia, după ce agenția națională de date a interzis temporar chatbotul și a lansat o investigație asupra unei presupuse încălcări a regulilor de confidențialitate de către aplicația de inteligență artificială. “În principiu, o astfel de acțiune este posibilă și în Germania”, a spus Ulrich Kelber, adăugând că aceasta ar intra sub jurisdicția statului. El nu a schițat, însă, niciun astfel de plan. Kelber a spus că Germania a solicitat Italiei mai multe informații cu privire la interdicția sa.

Organismele de supraveghere a confidențialității din Franța și Irlanda au declarat că au contactat și autoritatea italiană de reglementare a datelor pentru a discuta concluziile acestuia.

“Continuăm să discutăm cu autoritatea italiană de reglementare pentru a înțelege baza acțiunii lor și ne vom coordona cu toate autoritățile UE de protecție a datelor în legătură cu această chestiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisarului pentru protecția datelor (DPC) din Irlanda.

OpenAI a declarat vineri că lucrează activ pentru a reduce datele personale în formarea sistemelor sale AI.

Ancheta italiană asupra OpenAI a fost lansată după ce săptămâna trecută o încălcare a securității cibernetice a dus la afișarea unor fragmente din conversațiile ChatGPT ale altor utilizatori și informațiile financiare ale acestora. Autoritatea de reglementare din Italia a acuzat OpenAI că nu a reușit să verifice vârsta utilizatorilor ChatGPT, care ar trebui să aibă cel puțin 13 ani. Italia este prima țară occidentală care a luat măsuri împotriva unui chatbot alimentat de inteligență artificială.

Pentru o perioadă de nouă ore, datele expuse au inclus numele și prenumele, adresele de facturare, tipurile de carduri de credit, datele de expirare a cardului de credit și ultimele patru cifre ale numerelor cardului de credit, potrivit unui e-mail trimis de OpenAI unui client afectat și văzut de Financial Times.

SUA l-au asasinat pe liderul ISIS care se ocupa de atacurile teroriste în Europa

Armata Statelor Unite a anunțat, marți, că a condus o operațiune militară prin care a fost asasinat unul dintre liderii importanți ai grupării jihadiste ISIS în Siria, relatează Reuters.

În comunicatul transmis de Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), se arată că jihadistul eliminat era Khalid Aydd Ahmad al-Jabouri, acesta fiind principalul organizator al atacurilor teroriste din Europa și un lider important al structurilor organizației jihadiste din Orientul Mijlociu. Săptămâna trecută, agenția rusească Tass scria că Rusia „a protestat” față de planurile coaliției conduse de SUA în Orientul Mijlociu împotriva grupării jihadiste acuzând „acțiuni provocatoare” ale forțelor armate americane în Siria. Conform CENTCOM, nu au fost răniți sau uciși civili în acest asasinat. „ISIS continuă să reprezinte o amenințare pentru regiune și dincolo de ea”, a mai transmis comandamentul american.

Grav accident de tren în Olanda: Cel puțin o persoană a murit

Un tren de pasageri care transporta cel puțin 50 de persoane a deraiat marți dimineață în Olanda, după ce a lovit un echipament de construcție aflat pe șine. O persoană a murit și cel puțin 30 au fost rănite, multe dintre ele grav, au anunțat serviciile de urgență olandeze, potrivit Reuters.

Echipe de salvare au intervenit la locul accidentului la Voorschoten, un sat din apropierea orașului Haga, au precizat serviciile de urgență. Unii dintre răniți au fost tratați la fața locului, iar alții au fost transportați la spital.

Primul vagon al trenului de noapte care circula din orașul Leiden spre Haga a deraiat și a ajuns pe câmp în urma accidentului, a precizat agenția de presă ANP.

Cel de-al doilea vagon s-a răsturnat pe o parte, iar un incendiu a izbucnit în vagonul din spate, dar a fost stins ulterior, a precizat aceasta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.