Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ce se va întâmpla cu luptătorii Azov dacă se vor preda rușilor?

Ziarul de Vrancea
12 apr 2022 1218 vizualizări

Lucruri „îngrozitoare”, răspunde un profesor de la University College London n cei care nu vor fi uciși vor fi plimbați și umiliți pe la televiziunile rusești

Dacă pușcașii marini ar capitula în masă, nu ar fi ceva surprinzător, spune Dr. Aglaya Snetkov, profesor de politică internațională la University College London, citată de BBC, declarația fiind dată după ce ministerul rus al apărării a spus, miercuri, că peste 1.000 de pușcași ucraineni s-au predat în Mariupol.  „Proviziile lor s-au degradat, au rămas fără hrană, muniție și apă - soldații ucraineni au postat pe internet că singura lor opțiune este fie capitularea, fie moartea, dar autoritățile de la Kiev au respins această afirmație”, a spus ea.

Dar dacă mii de luptători din Azov vor fi forțați în mod similar să se predea, li se vor întâmpla lucruri „îngrozitoare” în mâinile soldaților ruși, a adăugat ea. „Mulți vor fi uciși, iar mulți vor fi obligați să meargă în fața camerelor de televiziune rusești pentru a povesti ce au făcut. Va însemna sfârșitul batalionului Azov, care este o parte importantă a narațiunii rusești cu privire la motivul pentru care sunt angajați în ceea ce fac în Ucraina.... pentru a lupta împotriva «naziștilor».”

Obținerea controlului deplin asupra Mariupol ar fi și un câștig strategic major pentru forțele rusești. Acest lucru le-ar permite să redistribuie mii de soldați mai la est pentru a se concentra pe noua ofensivă planificată acolo.

Moscova a afirmat că 1.026 de luptători ai Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina s-au predat în Mariupol, Kievul spunând că nu are informații în acest sens. Într-un mesaj postat luni pe pagina lor de Facebook pușcașii din Mariupol au spus că li se termină muniția și sunt “înconjurați” de armata rusă: „Este moartea pentru unii dintre noi și captivitate pentru restul”.

Potrivit unui oficial local ucrainean din Mariupol, rușii ar vrea să organizeze o paradă de Ziua Victoriei în orașul distrus de forțele de invazie.

Curtea Penală Internațională: “Ucraina este o scenă a crimei”

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), britanicul Karim Khan, a declarat ieri, în timpul unei vizite la Bucea, că Ucraina este o “scenă a crimei”. “Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că au fost comise crime care sunt de competența Curții. Trebuie să risipim ceața războiului pentru a ajunge la adevăr”, a declarat el presei în cursul vizitei în această localitate de la periferia Kievului, unde sute de civili, potrivit autorităților ucrainene, au fost găsiți uciși după ocupația rusă.

Khan a precizat că o echipă medico-legală a CPI se pregătește să lucreze “pentru ca noi să putem într-adevăr separa adevărul de ficțiune”. “Trebuie să ne păstrăm mintea deschisă și să ne bizuim pe dovezi”, a adăugat el. “Legea trebuie să fie mobilizată și aruncată în luptă pentru a proteja civilii”.

Reporterii AFP asistă de mai multe zile la exhumarea corpurilor din gropi comune la Bucea și în alte localități de la periferia Kievului, care s-au aflat timp de mai multe săptămâni sub ocupația trupelor ruse. Masacrul de la Bucea a îngrozit lumea, provocând un val de condamnări energice pe plan internațional și i-a determinat pe aliații Kievului să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia respinge orice responsabilitate pentru aceste morți și califică drept “fake” acuzațiile, chiar atunci când se aduc probe concludente în acest sens.

Crematorii mobile la Mariupol

În același timp, trupele ruse intenționează să elimine orice tip de probe care ar putea să confirme că au fost comise crime împotriva umanității în Ucraina și în acest scop utilizează crematorii mobile în special la Mariupol, pentru a nu lăsa nicio urmă a atrocităților lor, a declarat ieri serviciul de informații al armatei ucrainene. “La Mariupol au fost detectate 13 crematorii mobile pentru curățarea străzilor de cadavrele civililor morți”, iar forțele de ocupație ruse “încearcă să-i identifice pe toți martorii posibili ai atrocităților” pentru a-i elimina, atenționează serviciul de informații al armatei ucrainene.

Mariupol, un oraș care avea aproximativ o jumătate de milion de locuitori, s-a aflat sub asediu de la începutul invaziei ruse și 80% din clădirile rezidențiale au fost total distruse. Mesajul reprodus de Consiliul municipal din Mariupol conține o fotografie arătând ceea ce pare să fie un camion de dimensiune mare, cu un cilindru voluminos în partea din spate și cu un capac, semănând cu un cuptor de crematoriu. Serviciul de informații militare al Ucrainei, adaugă în mesajul său, că a înregistrat în mod repetat utilizarea crematoriilor mobile în regiunea Cernigov, în nord, și în regiunea Lugansk, în estul țării. Armata rusă, potrivit acestuia, folosește aceste crematorii și pentru a elimina rămășițele propriilor soldați morți “pentru a ascunde numărul real” al pierderilor și pentru a nu plăti indemnizațiile cuvenite rudelor acestora”. “Acțiunile armatei ruse se încadrează în definiția genocidului în conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid și cu articolul 6 din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale”, subliniază Serviciul de informații al armatei ucrainene.

Șapte persoane ucise prin împușcare de ruși la Herson

Șapte persoane au fost ucise prin împușcare de către militari ruși, marți, într-o casă, într-un sat din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a anunțat ieri Parchetul General ucrainean. “Potrivit anchetei, militari ruși au împușcat șase bărbați și o femeie în satul Pravdîne. Cu intenția de a ascunde crima, ocupanții au aruncat în aer casa în care se aflau corpurile persoanelor împușcate”, anunță într-un comunicat parchetul.

O anchetă a fost deschisă cu privire la “încălcarea legilor și cutumelor în legătură cu o crimă cu premedeitare”. Forțe ruse dețin, de la începutul lui martie, controlul asupra orașului Herson și mai multor localități din această regiune ucraineană.

Peste 1.500 de cadavre ale unor militari ruși, în morgi la Dnipro

Cadavre ale unui număr de peste 1.500 de militari ruși se află la morgi în Dnipro, un oraș industrial mare situat în estul Ucrainei, a anunțat ieri viceprimarul Mihail Lisenko. “Avem, în prezent, în morgile din Dnipo, peste 1.500 de militari ruși morți, pe care nu vrea să-i ia nimeni”, a spus viceprimarul într-un intervu acordat publicației în limba rusă Nastoiașcee Vremia. “Mamele ruse pot veni să-și ia fiii”, a adăugat Mihail Lisenko.

Iritare la Berlin

Mai mulți politicieni din coaliția guvernamentală de la Berlin și-au exprimat miercuri iritarea față de refuzul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a accepta vizita omologului său german, Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier intenționa să se deplaseze ieri la Kiev împreună cu președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei, însă partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor dintre Berlin și Kiev în privința ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Încă din primele săptămâni ale invaziei ruse, ucrainenii au criticat Germania pentru atitudinea prea îngăduitoare față de Moscova, pentru ezitarea în privința livrărilor de armament și pentru reticența de a accepta un embargou asupra exporturilor de combustibili fosili din Rusia.

Refuzul lui Zelenski de a-l invita pe Steinmeier “este mai mult decât supărător”, a apreciat Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formațiunea cancelarului Scholz. “Suntem țări aliate și ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alți șefi de stat”, a declarat el, apreciind că decizia părții ucrainene este “complet de neînțeles” pentru mulți germani.

Wolfgang Kubicki, numărul 2 în Partidul Liber Democrat (FDP) din coaliția guvernamentală tripartită, a declarat că episodul ar putea afecta și decizia lui Scholz de a face o vizită la Kiev. “Nu îmi pot imagina că un cancelar al unui guvern din care face parte și FDP ar merge într-o țară care l-a declarat indezirabil pe șeful statului nostru”, a spus el.

Scholz este așteptat în Ucraina pentru “decizii practice” privind livrarea de armament greu, care să permită Ucrainei să reziste ofensivei ruse, a comunicat miercuri un consilier al lui Zelenski. Oleksii Arestovici a precizat că soarta orașului Mariupol și a populației din estul țării “depinde de armele germane pe care le putem obține”, dar care nu au sosit. Oficialul de la Kiev a remarcat totuși că Berlinul și-a schimbat poziția, de la refuzul inițial la dialogul privind furnizarea de armament greu.

Germania a trimis deja Ucrainei arme defensive, însă Scholz este presat în ultimele zile, chiar în cadrul majorității guvernamentale - inclusiv de către miniștrii ecologiști de la externe și mediu - să aprobe livrarea de armament ofensiv, în special blindate.

Finlanda, pe ultima sută de metri înainte de aderarea la NATO?

decizia, care pare a fi deja luată, va înfuria Rusia

Finlanda a demarat, ieri, o dezbatere care ar putea duce la solicitarea aderării la NATO. Atacul asupra Ucrainei a declanșat o schimbare fundamentală în opinia publică și politică în Finlanda și Suedia cu privire la politicile lor de nealiniere militară.

Încercarea de aderare la NATO ar fi cu siguranță percepută ca o provocare de către Moscova, care a invocat că extinderea alianței la granițele sale a reprezentat unul dintre motivele pentru care a invadat Ucraina.

Un raport solicitat de guvern și lansat miercuri va examina mediul de securitate “schimbat fundamental”, potrivit Ministerului Afacerilor de Externe al Finlandei, și va fi supus examinării în Parlamentul finlandez.

O dezbatere de deschidere este planificată pentru săptămâna viitoare.

Se așteaptă să fie analizate diferite opțiuni de securitate pentru Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia. Fostul premier și susținător al aderării la NATO, Alexander Stubb, consideră că depunerea unei cereri de aderări a Finlandei la alianță este “o concluzie dinainte”.

În ianuarie, premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat că aderarea este „foarte puțin probabilă” în timpul mandatului său. Însă, după două decenii în care sprijinul public pentru apartenența la alianță a rămas constant la 20-30%, războiul a provocat o creștere a celor în favoarea aderării de peste 60%, au arătat mai multe sondaje. Declarațiile publice colectate de cotidianul Helsingin Sanomat sugerează că jumătate dintre cei 200 de parlamentari ai Finlandei susțin acum aderarea, în timp ce doar 12 se opun.

Marin se așteaptă la o decizie “înainte de mijlocul verii”, mulți analiști susținând că Finlanda ar putea depune o ofertă la timp pentru un summit NATO din iunie. Orice ofertă de aderare trebuie să fie acceptată de toate cele 30 de state NATO, un proces care ar putea dura de la patru luni până la un an.

Finlanda a primit până acum asigurări publice de la secretarul general Jens Stoltenberg că ușa NATO rămâne deschisă, iar mai multe state și-au exprimat sprijinul în acest sens.

Un obiect cosmic interstelar a explodat deasupra Pământului în 2014

 acesta ar fi primul obiect cosmic interstelar detectat vreodată în sistemul nostru solar

O “minge de foc” care a iluminat cerul de deasupra Papua Noua Guinee în 2014 a fost de fapt un obiect cosmic cu deplasare rapidă care provenea dintr-un alt sistem solar, potrivit unui raport publicat recent de U.S. Space Command (USSC).

Acel obiect cosmic, un mic meteor cu diametrul de doar 0,45 metri, s-a ciocnit de atmosfera Pământului pe 8 ianuarie 2014, după ce a călătorit prin spațiu cu o viteză de peste 210.000 de kilometri pe oră - o valoare care depășește cu mult viteza medie a meteorilor aflați pe orbite în interiorul Sistemului Solar, precizează un studiu din 2019, publicat acum.

Studiul argumentează că viteza impresionantă a meteorului și traiectoria orbitei sale dovedesc cu un grad de certitudine de 99% că obiectul cosmic își avea originea în afara sistemului nostru solar, posibil “în interiorul unui sistem planetar sau al unui sistem stelar aflat în discul compact al galaxiei Calea Lactee”, au notat autorii cercetării. În pofida acestui grad de certitudine foarte mare, studiul nu a fost niciodată examinat de alți oameni de știință prin procedura peer-review sau publicat într-o revistă științifică, întrucât unele dintre datele care necesitau verificări ale calculelor au fost clasificate de guvernul american, potrivit revistei Vice.

În prezent, oamenii de știință de la USSC au confirmat în mod oficial descoperirea făcută de autorii studiului. Într-un raport publicat pe 1 martie și distribuit pe Twitter în data de 6 aprilie, generalul locotenent John E. Shaw, comandantul adjunct al USSC, a afirmat că analiza din 2019 ce a vizat acea “minge de foc” a fost “suficient de exactă pentru a confirma o traiectorie interstelară”.

Această confirmare retroactivă a făcut ca meteorul din 2014 să devină primul obiect cosmic interstelar detectat vreodată în sistemul nostru solar, precizează același raport. Detectarea obiectului a precedat cu trei ani descoperirea lui 'Oumuamua - un obiect cosmic în formă de trabuc, devenit între timp celebru, care se deplasa și el mult prea repede pentru a-și avea originea în Sistemul Solar, se afirmă în raportul USSC. Spre deosebire de meteorul din 2014, 'Oumuamua a fost detectat departe de Pământ și se îndepărtează deja în mare viteză de Sistemul Solar, potrivit NASA.

Indonezia: Accident soldat cu cel puțin 16 morți după ce un camion s-a izbit de o stâncă

Cel puțin șaisprezece persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite, miercuri, când un camion s-a izbit de o stâncă în provincia Papua de Vest din Indonezia, a declarat poliția. Camionul care transporta 29 de persoane se îndrepta prin Munții Arfak spre capitala provinciei Manokwari, când șoferul a pierdut controlul volanului, în jurul orei locale 2.00 (20.00, ora României, marți), potrivit poliției regionale. “Suspectăm o defecțiune a frânei, camionul a pierdut aderența, iar șoferul a pierdut controlul vehiculului”, a declarat Andre Manuputty, șef adjunct al unității provinciale de poliție rutieră.

Când serviciile de urgență au ajuns la locul accidentului, aproximativ două ore mai târziu, au văzut corpuri împrăștiate, care în urma impactului fuseseră aruncate din camion. Printre victime se numără un copil în timp ce alte 13 persoane au fost rănite, unele grav, și sunt internate, a adăugat Andre Manuputty. Drumul, abrupt și fără iluminare bună, era deosebit de periculos, a mai spus oficialul.

Accidentele rutiere sunt frecvente în arhipelagul de 270 de milioane de oameni, unde întreținerea vehiculelor lasă de dorit, iar reglementările rutiere sunt adesea ignorate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.