Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Atrocitățile Rusiei: Orașul cu cadavre pe străzi

Ziarul de Vrancea
2 apr 2022 1196 vizualizări

La Bucea, oraș eliberat în weekend de ucraineni, rușii ar fi omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în timpul retragerii, potrivit unui jurnalist local n zeci de cadavre îmbrăcate în civil au fost zăceau pe străzi, confirmă imagini publicate de AFP

Cadavrele a cel puțin 20 de bărbați îmbrăcați în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din Bucea, oraș la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni tocmai l-au recucerit de la forțele ruse, a constatat un jurnalist AFP. Unul dintre bărbați avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăștiate pe câteva sute de metri. Șaisprezece din cele 20 de cadavre erau întinse pe trotuar sau pe bordură. Trei se aflau în mijlocul drumului, iar un altul în curtea unei case. Doi se aflau lângă niște biciclete, un altul - lângă o mașină abandonată. Un pașaport ucrainean deschis se afla pe pământ lângă persoana care avea mâinile legate la spate cu o bucată de pânză albă. Toți bărbații morți purtau geci de iarnă, veste sau hanorace, blugi sau pantaloni de trening și încălțăminte sport sau bocanci.

Unii dintre ei erau întinși pe spate, în timp ce alții zăceau cu fața în jos. După aspectul pielii, cadavrele se aflau acolo de mai multe zile, notează AFP, care menționează că nu s-a putut stabili imediat cauza morții, dar că o persoană avea o rană extinsă în zona capului.

La Bucea, rușii ar fi omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani în timp ce se retrăgeau din oraș, a scris jurnalistul ucrainean Dmytro Komarov, potrivit Obozrevatel.

În ultimele zile, forțele ruse s-au retras din mai multe localități situate în apropierea capitalei ucrainene, după eșecul tentativelor lor de încercuire.

Ucraina a anunțat că Bucea a fost eliberată, dar orașul este distrus de lupte. Jurnaliștii AFP au văzut spărturile provocate de obuze în clădiri de locuit și numeroase caroserii de mașini.

„Ceea ce m-a șocat cel mai mult a fost un băiat de 14 ani”

Aproape 300 de persoane au trebuit înhumate “în gropi comune” la Bucea, a declarat sâmbătă primarul așezării, Anatoli Fedoruk. “La Bucea, am înhumat deja 280 de persoane în gropi comune”, deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalității, sub tirurile militarilor ruși, a declarat prin telefon edilul orașului.

“Pe unele străzi, am văzut 15 sau 20 de cadavre pe sol”, dar “nu pot spune câte mai sunt în curți, în spatele gardurilor”, a adăugat el. “Câtă vreme geniștii nu au trecut să le verifice, sfatul este ca (aceste cadavre) să nu fie ridicate”, pentru că ar putea fi minate, a mai spus el. “Acestea sunt consecințele ocupației ruse, acțiunile” dușmanului, a acuzat Fedoruk. Primarul a mai spus că „bărbați și femei de toate vârstele” au murit. „Ceea ce m-a șocat cel mai mult a fost un băiat de 14 ani”, potrivit acestuia.

Forțele ucrainene nu au putut pătrunde decât în urmă cu două zile în orașul Bucea, care era inaccesibil de aproape o lună. Militarii ucraineni prezenți în oraș au distribuit ajutoare populației pentru prima dată de când acest oraș a reintrat sub controlul guvernului de la Kiev.

Viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, a anunțat sâmbătă - în ziua 38 a invaziei - că toată regiunea Kiev a fost eliberată. Printre localitățile de lângă Kiev bombardate masiv de ruși, din care trupele Rusiei s-au retras acum, se numără Irpin, Boutcha sau Gostomel.           

Zelenski: Trupele rusești vor să captureze regiunea Donbas și sudul Ucrainei

Trupele rusești vor să captureze regiunea Donbas și sudul Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Selebzki, în obișnuitul său mesaj transmis noaptea. Zelenski a afirmat că trupele ucrainene au recâștigat controlul în zone din Kiev și Cernigău. “Sunt tot mai multe steaguri ucrainene în zone care au fost ocupate temporar”, a declarat el.

Președintele ucrainean a adăugat că Ucraina își întărește pozițiile în direcția estică și în Donbas. “Suntem conștienți că inamicul are rezerve pentru a crește presiunea în est. Care este obiectivul trupelor rusești? Vor să captureze atât Donbasul, cât și sudul Ucrainei. Care este obiectivul nostru? Să ne apărăm pe noi înșine, libertatea noastră, teritoriul nostru și poporul nostru”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a elogiat “curajul și rezistența” celor care apără orașele ucrainene, dar a subliniat că țara sa nu a primit încă suficiente sisteme moderne anti-rachetă din partea aliaților occidentali. Zelenski a vorbit despre “eroicul Mariupol” și despre locuitorii din Energodar, în sud, asupra cărora rușii au tras focuri de armă în timp ce protestau față de invazie.

Zelenski l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban , afirmând că “a fost singurul din Europa care l-a susținut deschis pe Putin”. El a precizat că a vorbit franc despre Orban și că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus. “Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipsește. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova”, a conchis el.

Papa Francisc ia în calcul o deplasare la Kiev

Papa Francisc a declarat, sâmbătă, că ia în calcul o deplasare în Ucraina, la Kiev.

Întrebat de un reporter în avionul care l-a dus de la Roma la Malta dacă ia în calcul o invitație făcută de autoritățile politice și religioase ale Ucrainei, Suveranul Pontif a răspuns: “Da, este în discuție:” El nu a oferit detalii.

Papa Francisc a fost invitat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de primarul Kievului Vitali Kliciko, arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuk și ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andri Iuraș. Suveranul Pontif a vorbit la telefon cu Zelenski și Șevciuk. De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, papa a condamnat ferm “agresiunea nejustificată” și a denunțat “atrocități”.

Alegeri parlamentare în Ungaria

După o campanie afectată de izbucnirea războiului în Ucraina, suveranistul Viktor Orban își juca ieri supraviețuirea politică la alegerile parlamentare din Ungaria, după 12 ani de reforme “iliberale”.

Împotriva lui Orban s-a format o alianță inedită de șase partide, decisă să îl înlăture de la putere pe autoritarul lider în vârstă de 58 de ani. Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban a ținut sub control justiția și mass-media, afișând totodată o viziune ultraconservatoare a societății.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 06.00. Viktor Orban “a devenit o rușine națională în lume: să spălăm această rușine de pe numele Ungariei”, a fost apelul adversarului său Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, la un ultim miting, sâmbătă, la Budapesta. “Suntem aproape de victorie”, a adăugat el, în aplauzele mulțimii strânse pe frig și în ploaie. El a recunoscut însă că lupta a fost dură, după “12 ani de spălare a creierului”.

Pe străzi, oamenii spun că speră într-o schimbare de regim. “12 ani este prea mult, indiferent cine este conducătorul, este o nebunie”, a afirmat Laszlo Takacs, în vârstă de 62 de ani. Însă alegerile nu vor fi decise în capitala Ungariei, unde se întrevede o victorie a opoziției. Cheia sunt cele 20 până la 30 de circumscripții indecise în privința celor 199 de locuri în parlament.

Cel mai recent sondaj Publicus arată că tabăra Fidesz a premierului Viktor Orban și cea formată din șase partide ale opoziției unite sunt umăr la umăr în intențiile de vot. Alte sondaje arătau că Fidesz, partidul la putere, are un ușor avantaj.

Conștient de miza alegerilor, Viktor Orban le-a cerut vineri alegătorilor să meargă masiv la urne. Războiul din Ucraina are efect și asupra alegerilor din Ungaria. “A izbucnit războiul și a schimbat totul”, a afirmat Orban. “Țară contra război”, este ecuația simplă în opinia sa.

Pe de-o parte, un guvern care refuză să îi trimită arme Ucrainei și să voteze sancțiuni care i-ar priva pe unguri de prețiosul petrol și prețioasele gaze rusești. De de altă parte, o opoziție care ar fi beligerantă.

Andras Pulai, de la institutul de sondare a opiniei publice Publicus, consideră că proximitatea arătată de Orban față de “agresorul” Vladimir Putin ar putea să se întoarcă împotriva actualului premier. “Duminică, la urne, întrebarea va fi clară: Putin sau Europa?”, a subliniat Peter Marki-Zay, care a primit un semnal de susținere și din partea lui Hillary Clinton.

Pe lângă faptul că își vor alege parlamentarii, alegătorii din Ungaria erau chemați ieri să răspundă și la patru întrebări legate de recenta lege anti-LGBTÂ, care interzice menționarea în fața minorilor a “schimbării de sex și homosexualității”.

ONG-urile le-au cerut alegătorilor să invalideze acest referendum “nesănătos”, bifând două căsuțe în loc de una.

Secțiile de votare urmau să se închidă la ora 19.00, însă ca rezultatele erau de așteptat să apară abia la miezul nopții.

Sora lui Kim Jong Un despre ministrul sud-coreean al Apărării: “Nesimțit”, “un gunoi”

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, l-a calificat pe ministrul sud-coreean al Apărării drept “un fel de gunoi”, după ce acesta a vorbit despre atacuri preventive asupra Nordului.

Afirmațiile lui Kim Yo Jong vin în contextul tensiunilor crescute între cele două Corei cu privire la testele de rachete ale Nordului în acest an, inclusiv prima lansare a unei rachete balistice intercontinentale după mai mult de patru ani. Experți susțin că afirmațiile surorii lui Kim ar putea fi un semnal că țara sa va face în curând teste și mai importante.

Vineri, în timpul unei vizite la centrul strategic de comandă a rachetelor din Coreea de Sud, ministrul Apărării, Suh Wook, a declarat că țara sa are abilitatea necesară și este pregătită să lanseze atacuri de precizie asupra Coreei de Nord dacă va detecta faptul că Nordul intenționează să tragă cu rachete asupra Sudului. Coreea de Sud are de mai mult timp pregătită această strategie de atac preventiv pentru a face față amenințării în creștere legată de rachetele și armele nucleare ale Nordului, dar a fost ceva neobișnuit ca un înalt oficial de la Seul să vorbească public despre acest lucru.

Duminică, sora lui Kim Jong Un l-a atacat dur pe Suh: “Tipul nesimțit și care este un fel de gunoi îndrăznește să menționeze un atac preventiv asupra unui stat cu arme nucleare. Coreea de Sud s-ar putea confrunta cu o amenințare serioasă din cauza remarcilor nesăbuite făcute de ministrul său al Apărării. Coreea de Sud ar trebui să se autodisciplineze dacă vrea să evite dezastrul”.

Kim Yo Jong, înalt oficial în Partidul Muncitoresc, este responsabilă cu relațiile Coreei de Nord cu Seul și Washington. Serviciile sud-coreene spun că ea ar fi numărul 2 în Coreea de Nord, după fratele său.

Se cere un mandat de arestare pe numele lui Putin

Carla Del Ponte, fost procuror pentru crime de război, a făcut un apel către Curtea Penală Internațională să emită un mandat de arestaree pe numele lui Vladimir Putin. “Putin este un criminal de război”, a afirmat Del Ponte, în vârstă de 75 de ani, care a investigat crime de război din Rwanda și din fosta Iugoslavie.

Del Ponte, care a făcut parte timp de mai mulți ani din comisia ONU care a investigat abuzurile din războiul din Siria, a subliniat, într-un interviu pentru Le Temps, că emiterea unui mandat de arestare ar fi un semnal important că “s-a făcut muncă de investigație”. “Este singurul instrument care există, care face posibilă arestarea celui vinovat de crimă de război și aducerea lui în fața Curții Penale Internaționale”, a adăugat Del Ponte. Ea a precizat că un mandat de arestare nu înseamnă neapărat că Putin ar fi luat în custodie: “Dacă el rămâne în Rusia, asta nu s-ar întâmpla niciodată. Dar ar fi imposibil pentru el să părăsească țara și ar fi un semnal puternic că are multe state împotriva lui”.

China înregistrează un vârf de contaminări cu COVID-19                                        

Un total de 13.146 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate ieri în China, cea mai mare cifră de la vârful primului val în urmă cu peste doi ani, au anunțat autoritățile sanitare. Este vorba despre “1.455 de pacienți cu simptome” și “11.691 asimptomatici” și “nu au fost raportate noi decese”, a declarat Comisia națională de sănătate într-un comunicat, în timp ce varianta Omicron, foarte contagioasă, s-a răspândit în mai mult de zece provincii.

Aproape toți cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai, capitala economică a Chinei, au fost izolați cu începere de sâmbătă. Orașul a devenit în ultimele zile epicentrul unui nou val de contaminare legat de Omicron. Câteva zeci de milioane de chinezi sunt, de asemenea, în izolare în nord-estul țării, leagănul industriei auto.

China, unde coronavirusul a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul lui 2019, este una dintre ultimele țări din lume care practică o politică “zero Covid” menită să împiedice apariția de noi cazuri prin lockdown-uri stricte, testare în masă, izolarea sistematică a persoanelor infectate și închiderea aproape completă a frontierelor.

Liderul suprem al talibanilor interzice culturile de mac în Afganistan

Liderul suprem al talibanilor, mollahul Hibatullah Akhundzada, a interzis culturile de mac în Afganistan. Un decret în acest sens a fost anunțat duminică de purtătorul de cuvânt al liderului suprem al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

În decret se menționează că, dacă ordinul este încălcat, cultura de mac va fi distrusă imediat, iar cei responsabili vor fi judecați în conformitate cu legea islamică, Sharia. “Mai mult, utilizarea, transportul, comerțul, exportul și importul tuturor tipurilor de droguri precum alcool, heroină, hașiș etc, inclusiv de la fabricile de producție a medicamentelor din Afganistan, sunt strict interzise”, se menționează în decret.

În noiembrie 2021, Națiunile Unite au avertizat cu privire la o creștere a culturilor de mac, din care se produce opiu, în Afganistan. Opiul afgan domină piața neagră internațională a drogurilor, alimentând opt din 10 utilizatori la nivel mondial, potrivit Oficiului ONU privind drogurile și criminalitatea (UNODC).

Decretul a fost adoptat la finalul unei reuniuni care a durat trei zile și a fost prezidată de Akhundzada în orașul său natal, în provincia Kandahar, la jumătatea lunii martie. După reuniune, talibanii au impus o serie de restricții, printre care decizia de a prelungi închiderea școlilor pentru fete, segregarea în parcuri în funcție de gen și coduri de conduită privind portul bărbii și îmbrăcămintea pentru angajații din sectorul public.

Președintele Finlandei: Nu mai este nevoie de un referendum pe tema aderării la NATO

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, nu mai consideră oportună organizarea unui referendum sau a unui sondaj de opinie oficial pe tema aderării țării sale la NATO, deoarece este deja clar că majoritatea populației este pentru aderarea statului scandinav la alianța nord-atlantică. Niinisto a făcut aceste declarații într-un interviu acordat postului public de radio Yle.

Până la sfârșitul anului trecut, aveam o altă părere pe acest subiect, dar între timp lucrurile s-au schimbat, a mărturisit șeful statului scandinav. Totuși, Niinisto a subliniat că este important pentru Finlanda să se coordoneze cu Suedia în această chestiune și ca cele două țări să ajungă la aceeași concluzie. El a discutat deja subiectul în mai multe rânduri cu premierul suedez Magdalena Andersson. Urmează și alte discuții pe această temă, a spus el.

Până acum, Niinisto nu a adoptat o atitudine clară cu privire la chestiunea aderării Finlandei la NATO. Potrivit unor sondaje de opinie recente, 62% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării țării lor la NATO. O dezbatere pe aceeași temă are loc și în Suedia. Acolo, totuși, guvernul este în continuare împotriva aderării. Finlanda și Suedia nu sunt țări membre ale NATO, dar sunt parteneri apropiați ai alianței militare. Finlanda are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind țara din UE cu cea mai lungă frontieră cu țara agresoare din conflictul cu Ucraina.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.