Internațional

Liderul Statului Islamic Abu Bakr Al-Baghdadi a fost ucis

Ziarul de Vrancea
11 iul 2017 607 vizualizări

Informația nu a fost confirmată oficial, dar a fost lansată în premieră de o sursă credibilă

Liderul Statului Islamic (ISIS) Abu Bakr Al-Baghdadi a fost ucis, a anunțat ieri Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, care afirmă că deține ”informații confirmate” în acest sens. Ministerul rus al Apărării a anunțat în iunie că l-ar fi ucis pe al-Baghdadi într-un atac aerian asupra unei reuniuni a unor comandanți din cadrul Statului Islamic, la periferia orașului sirian Rakka.

Însă Washingtonul a anunțat că nu poate să coroboreze informații despre moartea acestuia, iar oficiali occidentali și irakieni și-au exprimat scepticismul. Reuters scrie că nu a putut să verifice de la surse independente moartea lui al-Baghdadi. ”(Avem) informații confirmate de la lideri, inclusiv unul de prim rang, din cadrul Statului Islamic, dintr-o zonă rurală din Deir Ezzor”, a declarat directorul acestui ONG cu sediul în Marea Britanie Rami Abdulrahman. Moartea lui al-Baghdadi a fost anunțată în mai multe rânduri în trecut. Însă Observatorul are reputația că deține informații credibile despre războiul civil din Siria. Abdulrahman a declarat că surse ale Observatorului din orașul sirian Deir Ezzor (est) au fost informate de surse din cadrul Statului Islamic că al-Baghdadi a murit, ”însă nu au precizat când”.

Oficiali kurzi și irakieni nu au confirmat moartea liderului Statului Islamic.

Departamentul american al Apărării a anunțat că nu deține, imediat, informații care să coroboreze moartea lui al-Baghdadi. Site-uri afiliate Statului Islamic și fluxuri de pe rețele de socializare nu au difuzat vreo informație despre eventuala moarte a liderului jihadist.

Moartea lui al-Baghdadi, care a proclamat în 2014 un califat la Moscheea al-Nuri de la Mosul, în Irak, ar reprezenta una dintre cele mai mari lovituri date grupării jihadiste, care încearcă să-și apere teritoriul asupra căruia deține controlul - și care se micșorează tot mai mult - în Siria și Irak.

 

Comandant american: Trebuie oprită nașterea unei versiuni 2.0 a ISIS

 

Comandantul Stephen Townsend a avertizat ieri dimineață că nu s-a terminat războiul împotriva jihadiștilor Statului Islamic, în ciuda victoriei istorice obținută de forțele guvernamentale irakiene în Mosul. De asemenea, comandatul american al coaliției internaționale a subliniat că există în continuare luptători ai Statului Islamic în Irak. ”Dacă este să evităm ridicarea unei versiuni 2.0 a Statului Islamic, atunci guvernul irakian va trebui să facă ceva extrem de diferit. Guvernanții vor trebui să ia contact și să se împace cu populația sunnită, pentru ca sunniții să se simtă reprezentați de executivul de la Bagdad”, a declarat generalul-locotenent Stephen Townsend. Șiiții formează majoritatea populației irakiene, dar sunt catalogați drept eretici de către jihadiștii ISIS.

Premierul Haider al-Abadi a anunțat în urmă cu o zi ”victoria totală” a forțelor irakiene în bătălia de la Mosul. Această bătălie a durat aproape nouă luni și a lăsat mare parte din oraș în ruine, ucigând mii de civili și ducând la strămutarea altor 920.000. Abadi a fluturat un drapel irakian alături de trupe, după ce a anunțat ”prăbușirea statului terorist al falsității”. Însă, Amnesty International a acuzat forțele irakiene și pe cele ale coaliției internaționale de folosirea unor arme inutil de puternice în zone dens populate din Mosul.

Reprezentanții coaliției americane susțin că au avut de a face cu cea mai intensă luptă urbană de la finele celui de-al Doilea Război Mondial.

Localitatea a rămas devastată în urma bătăliei, iar experții Națiunilor Unite estimează că peste 5.000 de clădiri au fost avariate, iar alte 490 au fost complet distruse doar în Orașul Vechi.

Pentagonul vrea unități specializate pentru război în spațiul cosmic

O comisie de apărare din Congresul american propune ca Statele Unite ale Americii să-și consolideze și să-și extindă eforturile militare în spațiul cosmic pentru descurajarea unui potențial agresor, fie el de proveniență terestră, fie de natură extraterestră, prin înființarea unei noi ramuri militare specializate, așa cum nu am mai întâlnit până acum decât în literatura și în filmele SF: United States Space Corps, informează CNN. Înființarea acestui nou corp militar specializat pentru lupta în spațiu este prevăzută în National Defense Authorization Act, care urmează să fie votată în Congres.

Printre atribuțiile militarilor spațiali prevăzute în lege se numără "asigurarea unei forțe de luptă în spațiu care să permită câștigarea războaielor". Nou înființata Space Corps (Infanteria spațială) va face parte din Air Force (Forțele aeriene), la fel cum Marine Corps (Pușcașii marini) fac parte din US Navy. Șeful de Stat Major al Space Corps, care va fi numit de președinte pe o perioadă de 6 ani, va avea același rang militar cu șeful Statului Major al US Air Force și amândoi vor răspunde în fața secretarului Forțelor Aeriene.

Deocamdată există o singură problemă cu această propunere: nici secretarul Forțelor Aeriene și nici șeful de Stat Major al US Air Force nu privesc cu ochi buni înființarea unui astfel de corp de armată în mod separat de celelalte corpuri de armată americane. "Am fost șocat de răspunsul comandamentului US Air Force", a declarat deputatul republican Mike Rogers, în cadrul unei întruniri a Comisiei de apărare a Camerei Reprezentanților. Mike Rogers este președintele subcomisiei care a formulat capitolul privitor la Space Corps din National Defense Authorization Act. Ofițerii de rang înalt din US Air Force consideră însă înființarea acestui corp de armată drept o schimbare inutilă a programelor militare spațiale derulate deja de Forțele Aeriene. "Lucrurile vor deveni mai complicate, vor fi adăugate mai multe căsuțe în organigramă și va costa mai mulți bani", declara la sfârșitul lunii trecute Secretarul Forțelor Aeriene Americane, Heather Wilson.

Phenianul va fi capabil în doi ani să lanseze o rachetă care să atingă California

Coreea de Nord va fi, probabil, capabilă, în doi ani, să lanseze o rachetă cu o încărcătură de 500 de kilograme, care ca putea lovi California, a declarat un expert citat de AFP, la o săptămână după primul tir reușit de rachetă intercontinentală efectuat de Phenian. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a afirmat săptămâna trecută că testul din 4 iulie, de Ziua Națională a SUA, a fost un “cadou” pentru american. Acest succes tehnologic apropie Phenianul de realizarea obiectivului său – amenințarea teritoriului SUA cu un atac nuclear. Experții estimează că racheta Hwasong-14 lansată săptămâna trecută ar avea o rază de acțiune de 8.000 de kilometri și poate atinge Alaska sau Hawaii. “Dacă Hwasong-14 este asamblată așa cum credem noi, probabil că va funcționa mai bine când vor fi corectate toate defectele”, a spus John Schilling, expert în centrul de reflecție "38 North" al Universității John Hopkins dinWashington. Astfel, raza de acțiune ar putea crește la 9.700 de kilometri, cu o încărcătură de 500 de kilograme. “Nord-coreeni nu vor reuși mâine. Dar vor reuși, probabil, într-o zi”, a adăugat Schilling. Cu “un an sau doi de teste și dezvoltare suplimentară”, “va deveni probabil o rachetă care poate viza cu fiabilitate, cu o ogivă nucleară, ținte de pe Costa de Vest, posibil cu suficientă precizie pentru a distruge ținte militare precum baze navale”, ca cea de la San Diego, California, a avertizat expertul. După sosirea la puterea în Coreea de Nord a lui Kim Jong-Un, la sfârșitul lui 2011, Phenianul și-a accelarat considerabil dezvoltarea programelor nuclear și balistic, sfidând sancțiunile impuse de comunitatea internațională

16 morți după ce un avion militar s-a prăbușit în Mississippi

Șaisprezece oameni și-au pierdut viața după ce un avion militar s-a prăbușit în comitatul LeFlore, din Mississippi, a anunțat directorul pentru servicii de urgență din regiune, Fred Randle. Potrivit lui Randle, toate cele 16 victime erau Pușcași Marini și se aflau în avion. Corpul Pușcasilor Marini a anunțat numai că un avion KC-130 Hercules de transport a întâmpinat probleme, dar nu a oferit detalii.  Martori au declarat că aeronava s-a prăbușit luni, în jurul orei locale 16 (marți 00.00 ora României), la aproximativ 160 de kilometri nord de Jackson, capitala statului Mississippi. Guvernatorul statului, Phil Bryant, a descris incidentul drept o “tragedie”. “Bărbații și femeiel noastre în uniformă își riscă viața în fiecare zi pentru a ne asigura libertatea”, a spus el. Presa locală scrie că aeronava s-a prăbușit într-un câmp de soia, iar bucăți din el s-au împrăștiat pe o rază de opt kilometri.

Directorul brigăzii locale de pompieri, Marcus Banks, a declarat că pompierii au fost nevoiți să se retragă din cauza mai multor explozii puternice, ce este posibil să fi fost provocate de combustibilul din avion.

Aeronava prăbușită este un KC-130, unul dintre avioanele cel mai intens folosite de armata SUA. Acest model poate fi modificat pentru diverse tipuri de misiuni, de la transport cargo, transport de trupe și până la realimentare în zbor. Deocamdată cauzele accidentului nu sunt clare.

Patriarhul Rusiei: Exorcismul poate vindeca boli mintale

Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, a luat apărarea exorcismului ca practică de vindecare a persoanelor care suferă de diverse probleme de sănătate mintală.  Izgonirea dracilor ar putea ajuta în cazuri în care consilierea psihologică profesională eșuează, a spus Kirill luni.

Psihiatrii profesioniști se confruntă adesea cu cazuri de boli mintale care sunt imposibil de explicat din punct de vedere științific, a susținut patriarhul rus în timpul unei vizite la o mănăstire din Veliki Novgorod. Kirill i-a contrazis pe scepticii ce spun că traditia Bisericii de izgonire a dracilor este “neștiințifică”, el afirmând că “puterea demonilor este reală și oricine poate cădea victimă dacă nu este protejat de Biserică”. “Oricine care a asistat la un exorcism a fost martor la felul în care preoții adesea înving aceste îngrozitoare forțe ale răului”, a spus Kirill.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.