Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL Economia de energie devine obligatorie în UE

Ziarul de Vrancea
12 sep 2012 524 vizualizări
Parlamentul european a adoptat o lege care obligă statele UE să întocmească programe de economisire a energiei în sectorul public şi constrânge toate marile companii să realizeze audituri energetice

"Aprobând directiva asupra eficienţei energetice, Parlamentul european a adoptat un pilon care lipsea în strategia europeană de luptă împotriva încălzirii climatice", ceea ce în plus "va reduce semnificativ costurile tot mai mari ale dependenţei noastre faţă de importurile de energie, ce s-au cifrat la 488 miliarde de euro în anul 2011", a afirmat eurodeputatul ecologist luxemburghez Claude Turmes, care a susţinut textul în Parlament. Legea obligă statele să renoveze 3% din suprafaţa la sol a clădirilor administraţiei centrale, iar din luna martie 2013 fiecare ţară din UE trebuie să-şi fixeze obiective naţionale de eficienţă energetică. Companiile energetice vor trebui să realizeze în fiecare an economii de energie echivalente cu 1,5% din vânzările lor şi toate marile societăţi vor fi supuse odată la patru ani unui audit energetic ce va fi realizat de experţi independenţi. Statele membre UE vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a transpune prevederile directivei europene în legislaţiile naţionale.

Rusia ispiteşte Moldova cu o reducere a preţului la gaze

Rusia a propus Moldovei o reducere a preţului la gaze dacă această ţară renunţă la cooperarea energetică cu Uniunea Europeană, a declarat ieri ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, în marja unei vizite a premierului moldovean Vlad Filat la Moscova. "Propunerea este ca partea moldoveană să denunţe protocolul de aderare la acordul de cooperare energetică cu UE. Este condiţia care permite examinarea chestiunii unei reduceri a preţului la gaze", a declarat Novak. "Moldova vrea o reducere de 30%", a subliniat el. Vlad Filat s-a întalnit marţi seară cu omologul său Dmitri Medvedev şi ieri cu preşedintele Vladimir Putin. Aceste negocieri intervin pe fondul disputei dintre Rusia şi Comisia Europeană, legate de preţuri şi de condiţiile în care operează Gazprom pe piaţa europeană.

Ce schimbări anunţă şeful Comisiei Europene în UE

Europa trebuie să evolueze către o "federaţie de state-naţiune", a declarat ieri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în discursul său privind starea Uniunii în faţa Parlamentului European. "Avem nevoie să evoluăm către o federaţie de state-naţiune. De acest lucru avem nevoie, acesta este orizontul nostru politic", a afirmat Jose Manuel Barroso la Strasbourg. În opinia oficialului european, criza financiară din Uniunea Europeană "alimentează populismul şi extremismul" din Europa. Jose Manuel Barroso a subliniat totodată faptul că ţările din Uniunea Europeană trebuie să realizeze faptul că se află împreună în această criză şi trebuie să depună eforturi împreună pentru a ieşi din ea. "Europa are nevoie de o nouă direcţie", a mai spus Barroso, adăugând că "ideile vechi nu vor mai funcţiona şi o uniune politică mai strânsă este necesară pentru a salva moneda euro". Potrivit şefului executivului european, Comisia va urmări în continuare să implementeze taxa pe tranzacţiile financiare, astfel încât contribuabilii să poată beneficia de industria serviciilor financiare, în loc ca doar sectorul financiar să beneficieze de pe urma contribuabililor. Jose Manuel Barroso a afirmat totodată că Uniunea Europeană ar trebui să aibă capacitatea de a interveni militar în conflicte atunci când va fi nevoie.


Curtea Constituţională a Germaniei dă drumul robinetului cu bani
n cei opt magistraţi şi-au dat acordul asupra susţinerii statului german a mecanismelor financiare de salvare a zonei euro, impunand însă o limită a sumei alocate de către Guvernul de la Berlin

Curtea Constituţională germană a autorizat ieri adoptarea de către Berlin a ultimelor mecanisme de salvare a zonei euro, înlăturând astfel o incertitudine majoră privind gestionarea crizei financiare. Cu această decizie, foarte aşteptată, cei opt judecători ai Curţii i-au dat "undă verde" preşedintelui german, Joachim Gauck, să semneze textele de lege privind Mecanismul European de Stabilitate (MES) şi Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa (TSCG) în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, adoptate de către Parlamentul de la Berlin, dar împotriva cărora fuseseră depuse mai multe plângeri.
Totodată, Curtea a stabilit o limită privind implicarea financiară a Germaniei în finanţarea MES, stipulând că ea nu trebuie să depăşească partea sa de capital la fond, respectiv 190 miliarde de euro, relatează Agerpres. O creştere a acestei sume nu va fi posibilă decât cu aprobarea Parlamentului german, au precizat judecătorii, cerând ca cele două camere - Bundestag şi Bundesrat - să fie pe deplin informate în legătură cu toate discuţiile.
Cancelarul Angela Merkel a dat dovadă de calm în timp ce Curtea i-a ţinut ca pe spini luni de zile pe factorii de decizie politică, dar şi pieţele financiare, amânându-şi decizia în legătură cu constituţionalitatea MES şi a TSCG.
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, afirma săptămâna trecută că este sigur în ce priveşte victoria împotriva opozanţilor, inclusiv din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (partidul lui Merkel) şi al stângii radicale Die Linke, faţă de ratificarea celor două documente.
Dacă cei opt judecători ai Curţii ar fi înşelat aşteptările, aceasta ar fi avut, spun unii, un efect devastator asupra pieţelor şi ar fi aruncat zona euro în incertitudine, privând-o de fondurile necesare supravieţuirii unor state din sud greu îndatorate.
Cancelarul Angela Merkel a salutat "unda verde" dată de Curtea Constituţională, estimând că decizia marchează "o zi bună pentru Europa". "Germania trimite un mesaj puternic către şi dincolo de Europa. Germania este la înălţimea responsabilităţilor sale" pentru rezolvarea crizei din zona euro, a declarat Merkel într-un discurs în Parlamentul german.
Prima consecinţă a hotărarii Curţii s-a văzut ieri şi în ringurile bursiere, unde acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni.

Ce înseamnă MES

MES este viitorul instrument de salvare a zonei euro. Intrarea sa în vigoare, suspendată până la luarea unei decizii de către Curtea din Karlsruhe, este crucială pentru viitorul Uniunii Europene. El trebuia să intre în vigoare la 1 iulie 2012 şi să coexiste până în vara lui 2013 cu predecesorul său, Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF). Dar plângerile la Curtea din Karlsruhe vizând blocarea ratificării sale au întârziat calendarul.
După decizia Curţii, MES, cu o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro, faţă de 440 de miliarde de euro, cât avea iniţial FESF, ar urma să intre în vigoare de la începutul lui octombrie.
TSCG a fost adoptat de către liderii politici europeni în ianuarie a.c. El vizează întărirea disciplinei comune, introducând îndeosebi "reguli de aur" privind echilibrul conturilor. La acesta, liderii europeni au decis să adauge un pact privind creşterea economică şi locurile de muncă în valoare de circa 120 miliarde de euro.


Putin îi dă o bilă neagră şi una albă lui Romney

Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat că este pregătit să colaboreze cu republicanul Mitt Romney dacă acesta va fi ales preşedinte al Statelor Unite, adăugând nu fără ironie că apreciază sinceritatea acestui om care a numit Rusia "inamicul geopolitic numărul unu". "Faptul că Romney ne consideră un inamic - este o bilă neagră -, însă faptul că el spune asta cu sinceritate şi deschis arată că este un om drept şi sincer - asta este o bilă albă", a ironizat preşedintele rus. "Chiar dacă Romney consideră Rusia inamicul numărul unu, dacă este ales preşedinte, desigur, noi toţi şi eu însumi vom colabora cu el ca şef de stat ales", a adăugat el. Săptămâna trecută, preşedintele rus a asigurat deja că va putea lucra alături de preşedintele american ales în noiembrie, subliniind totuşi că de alegerea americanilor depinde calitatea relaţiilor. Putin a mai spus că declaraţiile lui Mitt Romney au consolidat poziţia Rusiei cu privire la scutul antirachetă al NATO în Europa. "Sunt recunoscător că şi-a formulat atât de clar poziţia, deoarece a confirmat încă o dată că abordarea noastră cu privire la apărarea antirachetă este corectă", a declarat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
iris, acum 4248 zile, 18 ore, 1 minut, 41 secunde
Sper sa aveti si o limba de circulatie comuna in cadrul ,,federatiei de state-natiune".Altfel probabil ca urmeaza sa va intelegeti ca la Turnul din Babel, iar bietii copii nu vor avea sanse egale citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.