Internațional

Alegeri stranse în SUA:Michelle Obama: Scrutinul s-ar putea juca la cateva mii de voturi

Ziarul de Vrancea
7 sep 2012 500 vizualizări
Avansul preşedintelui în funcţie s-a diminuat în unele state cheie n votul femeilor, majoritar în 2008, este esenţial pentru preşedintele în funcţie n Obama primeşte un sprijin neaşteptat din partea lui Putin

Prima Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a încercat joi să stimuleze femeiele, afirmând în ultima zi a Covenţiei democrate că alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie "s-ar putea juca la câteva mii de voturi într-un singur stat cheie". "Barack (Obama) a spus că această alegere va fi chiar mai strânsă decât ultima. Toate alegerile sunt strânse în această ţară, dar aceasta de acum s-ar putea juca la câteva mii de voturi într-un singur stat cheie", a afirmat ea în faţa grupului de femei democrate la convenţia de la Charlotte. "Noi nu avem nici o secundă de pierdut", a continuat ea, îndemnând participantele să "muncească mai mult ca niciodată" la realegerea soţului său. "Noi avem nevoie de fiecare dintre voi, în toate zilele până la 6 noiembrie".
Media ultimelor sondaje naţionale îl arată pe Barack Obama la egalitate cu rivalul său republican Mitt Romney. Dar avansul democratului s-a diminuat în statele cheie susceptibile să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale. În afară de participare, votul femeilor este esenţial pentru preşedintele în exerciţiu, care a obţinut 56 la sută din votul feminin în 2008.

Putin se teme de Romney

Scutul antirachetă din Europa va fi "categoric" îndreptat împotriva Rusiei dacă republicanul Mitt Romney va fi ales preşedintele Statelor Unite, a declarat joi şeful statului rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today. "Atunci când vorbim despre sistemul de apărare antirachetă, partenerii noştri americani continuă să ne spună: Acesta nu este îndreptat împotriva voastră. Dar ce se întâmplă dacă Romney, care ne consideră inamicul numărul unu al Americii, este ales preşedinte al Statelor Unite? În acest caz, sistemul de apărare antirachetă va fi în mod categoric îndreptat împotriva Rusiei, având în vedere că este configurat din punct de vedere tehnologic exact în acest scop", a declarat Putin, avertizând că şansele ca republicanul să câştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite sunt "destul de mari". Preşedintele rus s-a referit la declaraţiile pe care candidatul republican Mitt Romney le-a făcut recent în privinţa Rusiei, pe care a desemnat-o drept "inamicul geopolitic numărul unu" al Statelor Unite. El a declarat însă că ar putea colabora cu Romney. "Vom colabora cu oricine va fi ales preşedinte de către poporul american. Dar eforturile noastre vor fi eficiente doar în măsura în care partenerii noştri vor vrea să fie", a declarat el.
Putin a afirmat, de asemenea, că înţelege că poziţia lui Romney este într-o oarecare măsură motivată de retorica electorală, dar a subliniat că, în opinia lui, acesta, "în mod evident, se înşală". Preşedintele rus s-a declarat însă încrezător într-o colaborare cu Barack Obama, în cazul în care acesta va fi reales. Cu toate acestea, el s-a arătat sceptic în privinţa flexibilităţii de care va putea dispune acesta, considerând că acţiunile de lobby militar din Congres şi Departamentul de Stat "conservator" îl vor împiedica să deblocheze negocierile pe tema scutului antirachetă. "Eu cred că el este un om sincer care vrea în mod cinstit să implementeze schimbări pozitive. Dar poate el să facă acest lucru, îl vor lăsa ei? Ei sunt ... lobbyul militar şi Departamentul de Stat, care este destul de conservator", a explicat preşedintele rus.
Negocierile dintre Rusia şi Statele Unite pe tema proiectului de scut antirachetă au stagnat din cauza reticenţei Washingtonului de a oferi Moscovei garanţii juridice că scutul nu va fi folosit împotriva teritoriului rusesc. Washingtonul şi NATO susţin că au nevoie de acest scut pentru apărarea Europei împotriva unui posibil atac cu rachete provenind din Iran. Rusia afirmă că proiectul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.

Nou record pe Twitter

Discursul de învestitură al preşedintelui Barack Obama în faţa convenţiei democrate din Charlotte (North Carolina, sud-est), joi seara, a doborât recordurile de trafic pe Twitter pentru un eveniment politic, a anunţat serviciul de microblogging. "Un nou record pentru un eveniment politic pe Twitter: @barackobama provoacă 52.757 de mesaje pe minut. Peste nouă milioane de mesaje au fost trimise în legătură cu convenţia #dnc2012", a precizat compania californiană într-un mesaj postat pe contul său oficial.
Obama, a cărui campanie învingătoare din 2008 s-a sprijinit enorm pe reţelele de socializare, mobilizate din nou în acest an în vederea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie, le-a spus joi seara compatrioţilor săi că schimbarea rămâne posibilă, cerându-le voturile pentru un al doilea mandat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.