Internațional

Japonezii au învăţat lecţia Cernobîlului: Campanie uriaşă de investigaţii medicale pentru copiii din zona Fukushima

Ziarul de Vrancea
10 oct 2011 476 vizualizări
Pînă cînd vor împlini vîrsta de 20 de ani, 360.000 de copii vor fi examinaţi din doi în doi ani, apoi o dată la cinci ani pe tot parcursul vieţii n este un demers fără precedent în lume

Prefectura japoneză Fukushima, unde a avut loc în luna martie cel mai grav accident nuclear de după Cernobîl, a început duminică examinări medicale cu ultrasunete, ce vor avea loc în cazul a 360.000 copii cu vîrsta pînă la 18 ani, pentru a verifica dacă radiaţiile au provocat sau nu probleme la tiroidă, informează France Presse şi Kyodo. Mulţi părinţi au cerut acest tip de examinare, folosind exemplul dezastrului de la Cernobîl din 1986.
După accidentul de la Fukushima, locuitorii din zonele învecinate au suferit numeroase disfuncţii tiroidiene. Un studiu neoficial, realizat de medici din regiunea Fukushima, a relatat că zece dintre cei 130 de copii examinaţi aveau probleme hormonale şi sufereau de disfuncţii ale glandei tiroide. Medicii au precizat că, în acest stadiu, nu pot stabili o legătură certă între problemele de sănătate ale acestor zece copii şi accidentul de la Fukushima.
Potrivit Kyodo, administraţia locală intenţionează să examineze mai întîi 4.908 copii care trăiesc în imediata apropiere a centralei nucleare, iar apoi să finalizeze procesul pînă în martie 2014. Copiii vor fi supuşi unor examinări la fiecare doi ani, pînă la vîrsta de 20 de ani, iar după aceea controalele vor fi efectuate la fiecare cinci ani pe tot parcursul vieţii lor.
Agenţia de ştiri japoneză precizează că este vorba de un demers fără precedent în lume. Reamintim că un cutremur cu magnitudinea 9, produs la 11 martie în Oceanul Pacific, a declanşat un tsunami de proporţii, care a devastat litoralul de nord-est al Japoniei şi a provocat un accident nuclear grav la centrala Fukushima Daiichi. În urma seismului, circa 20.000 de persoane au murit sau sînt date dispărute, iar pe o rază de 20 km în jurul centralei atomice locuitorii au fost evacuaţi din cauza radiaţiilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.