Internațional

O organizatie terorista creata in octombrie 2010, responsabila de atentatul de la Moscova

Ziarul de Vrancea
28 ian 2011 516 vizualizări
Achetatorii rusi merg pe pista unor atentatori proveniti din Caucazul de Nord, o regiune linistita a tarii

Anchetatorii rusi au realizat o lista cu pina la zece suspecti aflati in spatele atacului terorist de pe aeroportul International Domodedovo din Moscova, a anuntat o sursa din cadrul politiei citata de RIA Novosti. "în prezent, investigatorii sint siguri ca dovezile conduc spre Caucazul de Nord", a declarat sursa citata. "Atacatorul sinucigas, care a detonat bomba pe aeroport, de acolo vine", a adaugat aceasta sursa. Cotidianul Kommersant a anuntat ieri ca o sursa din cadrul politiei, apropiata de investigatie, a identificat primul suspect din spatele atacului in persoana unui locuitor rus din regiunea Stavropol (sud). Suspectul, cunoscut sub numele de Razdobudko, ar fi membru al gruparii teroriste Nogai Jamaat, creata in octombrie 2010, potrivit cotidianului. Sursa citata a declarat ca Razdobudko ar putea fi unul dintre organizatorii sau chiar unul dintre autorii atentatului de luni, in care au fost ucise 35 de persoane, iar alte peste 100 au fost ranite, in zona de sosiri internationale a celui mai aglomerat aeroport rus. Politia din Stavropol a declarat ca politia locala a fost informata in legatura cu implicarea lui Razdobudko in atentat. Regiunea Stavropol este una dintre cele mai linistite zone din Caucazul rus, in pofida faptului ca are o frontiera comuna cu Daghestan, unde actele teroriste sint frecvente. Nici o grupare nu a revendicat, pina in prezent, atentatul de la Domodedovo. Acesta survine la mai putin de 12 luni de la atentate sinucigase cu bomba comise de doua femei, originare din regiunea instabila a Caucazului de Nord, la metroul din capitala rusa, in care au fost ucise zeci de persoane. Premierul rus, Vladimir Putin, declara miercuri ca informatiile preliminare asupra atacului de pe aeroport au aratat ca acesta nu are nici o legatura cu Cecenia, o republica din Caucazul de Nord.


Coruptia politistilor, principala bresa de securitate pe aeroport


Comitetul de ancheta in domeniul transporturilor din Rusia i-a acuzat pe politistii de pe aeroportul Domodedovo, care a fost luni tinta unui atentat sinucigas singeros, ca au extorcat sume de bani de la pasagerii straini, in loc sa le asigure securitatea, a anuntat ieri presa rusa. "Analiza anchetelor penale deschise contra politistilor de pe aeroportul Domodedovo arata ca a fost creat un sistem de extorcare a unor sume de bani de la cetateni din Asia Centrala", a declarat un oficial din cadrul Comitetului, Tatiana Morozova, citata de cotidianul Nezavisimaia Gazeta. "în loc sa protejeze ordinea publica si sa asigure securitatea pasagerilor, politistii de pe aeroportul Domodedovo comiteau abuzuri, infractiuni", a dezvaluit ea, fara sa precizeze despre ce sume de bani si despre citi politisti este vorba. Sute de mii de cetateni din tari ale Asiei Centrale traiesc si muncesc in Rusia, pentru a scapa de saracia din tarile lor. Ei sint o tinta privilegiata a politistilor corupti, care pretind de la acestia sume de bani, sub amenintarea cu expulzarea. în opinia presedintelui rus, Dmitri Medvedev, politia rusa este "cangrenata" de coruptie, iar vasta reforma a fortelor de ordine, dispusa in urma cu un an, nu a fos inca adoptata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.