Internațional

In pat cu un terorist

Ziarul de Vrancea
15 dec 2010 438 vizualizări
Cel care a provocat doua explozii in capitala Suediei inainte de a fi ucis era casatorit cu o romănca stabilita de mai multi ani in Marea Britanie n cei doi aveau impreuna trei copii, cel mai mic fiind nascut in iunie

Sotia atentatorului sinucigas, care s-a aruncat in aer simbata la Stockholm, cu o zi inainte sa implineasca 29 de ani, este originara din Romania, sustin cotidianele britanice Daily Mail si The Telegraph. Taimour Abdulwahab Al-Abdaly, irakianul care a incercat sa comita un masacru in Suedia, s-a mutat la Luton, Marea Britanie, in 2001 pentru a studia medicina sportiva. în 2004, el s-a casatorit cu romanca Mona Thwany (28 de ani, de religie musulmana), care detine o afacere cu cosmetice, Amira Make-up and Hair.

Potrivit The Telegraph, intrebata daca stia ce are de gind sotul sau, Mona, nascuta in Romania, a declarat: "Nu, bineinteles ca nu! Chiar nu vreau sa vorbesc acum. Sint foarte suparata si devastata".

Cuplul avea trei copii, doua fetite si un baietel, si se stabilise in Luton. Potrivit Daily Mail, care citeaza colegi de scoala ai atentatorului, irakianul, care a ajuns in Suedia alaturi de parintii sai, a avut o adolescenta cu nimic diferita de cea a unui tinar occidental. Acestia sustin ca tinarul obisnuia sa bea bere, sa se intilneasca cu fete, printre care chiar si cu o fata israeliana.

Radicalizarea sa a avut loc dupa ce s-a mutat la Luton, desi moscheea din acest oras l-a dat afara in urma cu trei ani, din cauza opiniilor sale radicale.

Pe de alta parte, Daily Mail preia declaratiile unor vecini care sustin ca si sotia atentatorului avea opinii fundamentaliste. Aceeasi publicatie britanica aminteste ca Al-Abdaly se inscrisese pe site-ul matrimonial Muslima. El s-a descris ca un absolvent al Universitatii din Bedfordshire, nascut in Bagdad si stabilit in Suedia in 1992, inainte de a veni in Marea Britanie in 2001.

Al-Abdaly a precizat totodata ca isi doreste drept sotie o musulmanca sunnita practicanta, care iubeste copiii si "doreste sa il slujeasca pe Allah inaintea mea".


Autorul unei caricaturi cu Mahomed se simte vizat de atentatul esuat


Caricaturistul Lars Vilks, autorul unei caricaturi a profetului Mahomed, prezentata de atacatorul sinucigas de la Stockholm ca unul dintre motivele atacului sau, a denuntat o "strategie" cu scopul intoarcerii opiniei publice suedeze impotriva sa si a libertatii artistice. Dubla explozie care a zguduit capitala suedeza este "un nou tip de strategie pentru intoarcerea populatiei contra mea", a declarat caricaturistul suedez, care a fost amenintat cu moartea in mai multe rinduri, dupa publicarea, in 2007, a unuia dintre desenele sale, reprezentindu-l pe profetul Mahomed in chip de ciine. într-un e-mail trimis inainte de atac, presupusul kamikaze anunta "actiuni" contra Suediei, din cauza angajamentului acestei tari in Afganistan, si sustinerea fata de "acest porc de Lars Wilks". "Poporul suedez a primit un avertisment, pentru ca nu s-a ocupat de mine", a adaugat caricaturistul, apreciind ca strategia atacatorului a functionat. Doua explozii s-au produs aproape simultan, simbata, catre seara, intr-un cartier comercial foarte frecventat din centrul capitalei suedeze, Stockholm, in care a fost ucisa o persoana, si anume presupusul autor al atentatului, iar alte doua persoane au fost ranite.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.