Internațional

Un romăn nominalizat pentru cel mai dificil portofoliu comunitar

Ziarul de Vrancea
28 nov 2009 717 vizualizări
Ministru al Agriculturii la Bucuresti, comisar pentru agricultura la Bruxelles Dacian Ciolos a fost propus, cu sprijinul Frantei, pentru unul dintre cele mai importante portofolii in Comisia Europeana n presedintele Comisiei a anuntat componenta noii sale echipe de la Bruxelles, care va trebui sa obtina acordul Parlamentului European

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anuntat vineri ca Dacian Ciolos este propus pentru portofoliul agriculturii in viitoarea Comisie. Barroso i-a luat apararea romanului in legatura cu faptul ca vine dintr-o tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole, sustinind ca acesta a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut.

"Este o insulta fata de persoana si fata de tara respectiva. Avem un principiu in Europa - principiul non-discriminarii. A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva", a spus Barroso raspunzind unei intrebari in acest sens la conferinta de presa in care a anuntat componenta noii sale echipe.

"Sint extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar - n.r.) pentru agricultura si dezvoltare rurala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu", a precizat presedintele CE.


Omul francezilor


Dacian Ciolos a afirmat ca va fi in masura sa-si asume acest portofoliu "important" si doreste sa contribuie la o adaptare a politicii agricole comune in beneficiul "constructiei europene". El le-a multumit celor care i-au sustinut candidatura, spunind ca este o dovada in plus ca un candidat din Romania poate sa primeasca increderea pentru a-si asuma un portofoliu important la nivel european.

"Eu insumi ma simt un rezultat al sansei pe care a avut-o Romania de a adera la Uniunea Europeana. Cariera mea profesionala s-a desfasurat, practic, in acesti ultimi 20 de ani, de cind Romania se pregateste pentru a se apropia de UE, si ma bucur ca mi se ofera sansa sa pot sa-mi aduc contributia profesionala, intelectuala, la aceasta constructie europeana la care Romania a aderat", a mai spus Ciolos.

De altfel, seful Comisiei Europene a spus despre Ciolos ca este dedicat unui concept modern privind agricultura si dezvoltarea rurala - "asa cum am subliniat in prioritatile politice prezentate Consiliului si Parlamentului European", dupa cum a subliniat Barroso -, aluzie la ingrijorarile pe care le-ar putea formula unele capitale privind sprijinul puternic al Frantei pentru candidatul roman. Franta doreste mentinerea actualei politici agricole comune, deoarece este cel mai mare beneficiar al subventiilor in acest domeniu. Modernizarea politicii se traduce prin recalibrarea finantarilor catre alte prioritati.


Noutate in Comisie: portofoliu pentru clima


Noua Comisie Europeana, prezentata vineri, contine unele inovatii, precum portofoliul climei. Daneza Connie Hedegaard este cea care va ocupa postul inedit de comisar insarcinat cu lupta impotriva incalzirii climatice. Ministru insarcinat cu acest domeniu in Danemarca, ea a fost implicata profund in pregatirea conferintei ONU de la Copenhaga.

Cea mai sensibila numire este insa alta: fostul ministrul francez al agriculturii si afacerilor externe, Michel Barnier, a preluat portofoliul pietei interne (libera circulatie a bunurilor si serviciilor in UE) si va controla si serviciile financiare, care in Europa sint concentrate in City "" cartierul financiar din Londra. Aceasta ultima atributie a facut obiectul unor negocieri intense intre Barroso - care a fost rezervat pina in ultimul moment, din cauza reticentelor Marii Britanii - si presedintele francez Nicolas Sarkozy. Cei doi au discutat indelung joi in acest dosar, potrivit unei surse diplomatice.

Pentru a-i linisti pe britanici, care considera Franta drept adepta a interventiei statului pe pietele financiare, s-a ajuns la un compromis. Barnier a acceptat ca un britanic sa ocupe un post administrativ-cheie in serviciile sale, iar Barroso i-a fixat o misiunea foarte clara: continuarea liberalizarii pietei europene.


Cine sint ceilalti comisari propusi


în rest, Barroso si-a pastrat stilpii vechii Comisii pentru chestiuni economice, cele in care Bruxelles-ul are cele mai multe competente. Finlandezul Olli Rehn a primit postul de comisar pentru afaceri economice si monetare. El ar urma sa monitorizeze reducerea deficitelor bugetare ale tarilor membre UE, care au explodat in urma crizei.

Concurenta a fost preluata de socialistul spaniol Joaquin Almunia, in virsta de 61 de ani. Portofoliul sau este temut de companiile europene si de guvernele UE. Atit Rehn, cit si Almunia, sint considerati loiali lui Barroso. Numirea lor arata vointa acestuia de a se inconjura de apropiati in al doilea sau mandat, pentru a incerca sa iasa de sub tutela Parisului, Berlinului si Londrei.

Belgia da o lovitura dubla. Dupa ce a reusit sa il aduca pe Herman Van Rompuy la presedintia UE, Karel de Gucht, fostul ministru belgian de Externe, a obtinut comertul.

în ansamblu, noua Comisie, care va fi investita in functie in februarie 2010, este dominata de dreapta (13 conservatori si opt liberali), ceea ce reflecta raporturile de forta de pe scena politica europeana actuala. Socialistii sint in numar de sase, dar au primit posturi cruciale, precum conducerea diplomatiei UE (prin laburista Catherine Ashton). Ea va fi si vicepresedinte a CE. Comisia are 27 de membri, unul pentru fiecare stat din Uniune. Toti vor trebui confirmati dupa audieri de Parlamentul European.


  • Barroso isi apara comisarii acuzati de legaturi cu regimurile comuniste din tarile lor


  • Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a aparat doi comisari din Europa de Est, acuzati pentru trecutul lor comunist. Au fost exprimate rezerve in ultimele zile, de catre unii alesi din Europa de Est, in privinta noului comisar ceh si ungar, respectiv socialistii Stefan Füle (comisar pentru extinderea UE) si Laszlo Andor (munca si afaceri sociale). Ambii sint criticati pentru ca sint considerati apropiati de fostele regimuri comuniste din tarile lor.

    Barroso a respins acuzatiile: "Am vorbit cu toti comisarii si i-am intrebat pe toti daca exista ceva in viata lor politica sau economica ce ar putea reprezenta o problema", a declarat portughezul. "Si, dupa ce am vorbit cu ei despre trecut, sint absolut sigur" ca nu este cazul, a spus el.

    Si noua sefa a diplomatiei UE si vicepresedinte a Comisiei, Catherine Ashton, a fost vizata de unele semne de intrebare, din cauza actiunii sale la inceputul anilor \'80 intr-o miscare pentru dezarmare nucleara (CND), apropiata comunistilor.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.