Internațional

Medvedev i-a spus lui Voronin ca va colabora cu opozitia

Ziarul de Vrancea
24 aug 2009 554 vizualizări
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a dat o veste proasta lui Vladimir Voronin, afirmind ca parteneriatul dintre Rusia si Republica Moldova este foarte important, "indiferent de sezonul politic", comenteaza cotidianul Kommersant.

"Vestea cea mai proasta pentru Voronin este ca autoritatile de la Kremlin sint gata sa stabileasca relatii de colaborare si cu oponentii lui Vladimir Voronin, fapt nuantat de Dmitri Medvedev in cadrul intilnirii de ieri (vineri - n.red.), cind a spus ca, indiferent de sezonul politic, parteneriatul dintre cele doua tari este foarte important", afirma Kommersant. Surse citate de Kommersant au declarat ca presedintele rus si-a exprimat deja punctul de vedere in legatura cu Republica Moldova, afirmind ca fortele politice care au intrat in Parlament nu deranjeaza Moscova. "Ei nu pun la indoiala parteneriatul cu noi, asa cum nu il pun sub semnul intrebarii nici pe cel cu marii parteneri economici. Pentru noi, este important ca in programul de guvernare al acestor structuri sa existe o atitudine pozitiva fata de Federatia Rusa", au afirmat sursele citate de ziar.


Comunistii vor incerca sa sparga alianta democratica


Partidul Comunistilor a decis simbata in cadrul plenarei formatiunii infiintarea unei "coalitii anticriza de centru-stinga" in Parlamentul moldovean, respingind astfel invitatia Aliantei democratice majoritare la dialog pentru depasirea crizei prin alegerea in comun a sefului statului. Cele patru partide necomuniste care au intrat in Parlamentul de la Chisinau in urma scrutinului anticipat din 29 iulie au creat acum doua saptamini coalitia de guvernare Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE), care detine 53 de mandate contra celor 48 ale comunistilor. Coalitia poate numi guvernul, dar ii lipsesc 8 voturi pentru alegerea sefului statului "" procedura ce constituie piatra de incercare a actualului Parlament. In cazul esecului, Legislativul va fi dizolvat si vor urma noi alegeri anticipate in 2010. Toti cei patru lideri ai AIE au declarat ca Partidul Comunistilor are obligatia morala de a sustine alegerea sefului statului, pentru a nu genera o noua criza politica care ar agrava si mai mult situatia economica deplorabila din Republica Moldova. Comunistii au declarat insa la plenara de simbata ca nu vor discuta cu Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE), ci cu partide in parte, componente ale acesteia. Miza comunistilor pare a fi ruperea din AIE a Partidul Democrat si coalizarea cu acesta "" 48 de mandate plus cele 13 detinute de PD pot asigura exact 61 de voturi necesare alegerii sefului statului si mentinerii la guvernare a comunistilor pentru inca patru ani. Potrivit lui Voronin, AIE nu s-a scindat inca doar din cauza statelor occidentale, care promit ajutor financiar rapid. In opinia presedintelui in exercitiu, motivul acestei sustineri este "comunistofobia, incercarile de a rupe relatiile strategice ale Republicii Moldova cu Rusia si de a transforma Moldova intr-o a doua Georgie si a lipsi tara de statutul de stat neutru". Potrivit Jurnal de Chisinau, unul dintre deputatii PCRM, Vadim Misin, a declarat dupa plenara ca PCRM nu va negocia cu AIE, ci doar separat cu partide si deputati ai coalitiei.

Printre partidele cu care coalitia de centru-stinga ar putea negocia, Misin a mentionat Partidul Democrat si anume Marian Lupu, Dumitru Diacov si Igor Corman, precum si Alianta Moldova Noastra, in special Serafim Urechean.


Marian Lupu exclude posibilitatea ca partidul sau sa abandoneze AIE

Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a exclus categoric posibilitatea ca PD sa abandoneze Alianta pentru Integrare Europeana constituita la Chisinau si sa se coalizeze cu comunistii. Lupu a mai declarat ca pozitia adoptata de Partidul Comunistilor simbata la plenara "vine sa majoreze substantial pericolul pentru eventualitatea alegerilor anticipate in 2010, printr-o pozitie extrem de rigida a PCRM", precizind ca aceasta situatie este una extrem de nedorita de societate. Venind cu argumente care sa demonstreze de ce PD-ul nu poate face o coalitie cu comunistii, Marian Lupu, care a parasit PCRM-ul acum citeva luni, spune ca PCRM a demonstrat ca nu doreste schimbare in domenii-cheie precum democratizarea societatii, reformarea justitiei, demonopolizarea economiei si asigurarea statului de drept. "Decizia de astazi inseamna ca PCRM vine sa promoveze niste idei care sa conserve, sa mentina pozitia si abordarile comunistilor pentru realitatile din Republica Moldova. Eu nu vad absolut nicio flexibilitate din partea comunistilor in acest sens. Noi venim cu alte valori", conchide presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.