Internațional

Eclipsa a incintat si speriat Asia

Ziarul de Vrancea
23 iul 2009 671 vizualizări
Cea mai lunga eclipsa totala de soare din secolul al XXI-lea a cufundat miercuri seara in intuneric cea mai mare parte a Asiei, generind entuziasmul sau spaima a sute de milioane de persoane in China si India.

Doua miliarde de oameni au putut, teoretic, urmari eclipsa totala de soare, potrivit astrofizicienilor, un record in istoria omenirii. O eclipsa partiala a fost vizibila incepind cu ora Romaniei 3.30, din Oceanul Indian in largul coastelor de vest ale Indiei. Eclipsa a devenit totala in statul Gujarat, la ora Romaniei 3.53, iar apoi a fost vizibila pe un culoar de 15.000 de kilometri lungime si 258 de kilometri latime, traversind de la vest la est India, Nepalul, Bhutanul, Bangladeshul, Myanmar, China, insulele sudice japoneze Ryukyu si pina in Oceaul Pacific. Soarele a fost complet acoperit de Luna timp de sase minute si 39 de secunde, intr-o zona putin locuita din Pacific, un record care va fi depasit abia in anul 2132. Intunericul a durat intre trei si patru minute in India si aproximativ cinci in China. La Shanghai, vremea innorata a stricat putin spectacolul.

in nordul Indiei, un milion si jumatate de pelerini hindusi au mers in orasul sfint Kurukshetra pentru a face scalda in timpul eclipsei in ape purificate, despre care se spune ca elibereaza sufletele. Alte zeci de mii de persoane au urmarit fenomenul in orasul sfint hindus Varanasi, pe malul fluviului Gange. Condusa de preoti hindusi, multimea a salutat reaparitia soarelui ridicind bratele spre cer, iar apoi oamenii au intrat in apa. Intr-un sat din nordul tarii musulmane Bangladesh, zeci de mii de persoane s-au adunat pe un stadion si "au inceput sa plinga si sa tremure de teama cind soarele a disparut, iar apoi au aplaudat cind a reaparut", a povestit functionarul Banamali Bhoumik. In India si China, basmele si legendele afirma ca eclipsele sint semne bune, dar prevestesc si evenimente nefaste. Cea de miercuri este "un moment foarte periculos pentru Univers", a avertizat Raj Kumar Sharma, un astrolog vedic din Bombay. Indiencele insarcinate care isi programasera cezariene pentru ziua de miercuri au aminat operatia, a anuntat spitalul Fortis din New Delhi. In China imperiala, eclipsele anuntau catastrofe naturale sau moartea imparatului, iar aceste superstitii nu au disparut. In schimb, eclipsa de soare a fost foarte profitabila pentru comert si turism. La celalalt capat al Asiei, la Bombay, astronomii amatori care s-au strins la planetarium au fost nevoiti sa schimbe ochelarii speciali de eclipsa cu umbrele sau impermeabile, din cauza ploii.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.