Internațional

Ca sa nu mai faca asa de multi copii

Ziarul de Vrancea
12 iul 2005 652 vizualizări
Femeile din lumea a treia sint chemate la emancipare

Raportul Fundatiei Germane pentru Demografie, DSW - estimeaza ca pina in anul 2050 populatia globului va atinge cifra de 9,3 miliarde de oameni, relateaza Deustche-Welle. Cel mai spectaculos spor demografic de 95% il detin tarile lumii a treia unde populatia se va dubla in urmatorii 45 de ani. Cea mai masiva crestere a populatiei va fi inregistrata in Africa centrala unde numarul locuitorilor va spori de la 112 milioane la 309 milioane. Populatia intregului continent african va creste cu un miliard de oameni. In Asia vor trai cu 1,4 miliarde de oameni mai mult decit acum, in America Latina cu 246 de milioane in plus. Europa occidentala va cunoaste un recul demografic, in Germania numarul de locuitori va scadea pina in 2050 de la 82,5 la 75,1. Un minus demografic in regiuni de pe glob in care drepturile omului, democratia sint demult respectate, in care gradul de scolarizare si nivelul educatiei populatiei este ridicat pare destul de ingrijorator. De aceea, Organizatia Natiunilor Unite a plasat editia din acest an a zilei internationale a demografiei sub semnul emanciparii femeilor in lumea a treia. Viitorul sta in miinile femeilor, este motto-ul ONU, o afirmatie care poate stirni cele mai grave indoieli si chiar proteste in tarile in care prin deformarea unor convingeri religioase, prin persistenta unor obiceiuri ancestrale si a patriarhatului, statutul femeii este mult inferior celuia al barbatului. Prin urmare, premiza de la care porneste ONU atunci cind abordeaza chestiunea demografica este cit se poate de logica: fara angajamentul celor 3,25 de miliarde de femei care reprezinta peste jumatate din populatia globului, fara emanciparea femeilor in tarile lumii a treia, orice program de dezvoltare, de democratizare, ramine sortit esecului. Scenariile apocaliptice ale viitorului, cu un glob pamintesc suprapopulat, cu resurse vitale pe cale de epuizare, insingerat de razboaie, bintuit de foamete, saracie si boli, nu sint produse ale imaginatiei unor autori de science fiction ci avertismentele specialistilor demne de luat in seama.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.