Internațional

Manifestantii anti-globalizare boicoteaza G8

Ziarul de Vrancea
6 iul 2005 739 vizualizări
La Edinburgh, unde va avea loc summitul G8 a fost pur si simplu asaltat de citiva mii de manifestanti anti-globalizare.

La Edinburgh, unde va avea loc summitul G8 a fost pur si simplu asaltat de citiva mii de manifestanti anti-globalizare. Ziua de luni a adus o prima confruntare intre politie si anarhisti si e posibil ca situatia sa se tensioneze si mai mult odata cu sosirea liderilor mondiali. Totul a inceput ca un carnaval. O procesiune zgomotoasa si multicolora s-a scurs incet pe strazi, catre cartierul financiar al orasului. Acolo astepta insa politia. Cind s-au vazut opriti din drum, unii manifestanti au devenit violenti. Politistii au fost bombardati cu pietre, sticle, cosuri de gunoi, banci si chiar petunii smulse din spatiile verzi. Un reprezentant al politiei locale a declarata ca anarhistii sint bine organizati si coordonati - au harti, radiouri si telefoane mobile si singura lor grija pare a fi sa provoace cit mai multa dezordine. Trei manifestanti s-au legat cu lanturi de virful unei macarale, in centrul orasului Edinburgh, si au arborat un banner urias, pentru a protesta fata de "ipocrizia" premierului britanic Tony Blair si a ministrului de Finante, Gordon Brown, in lupta lor pentru Africa. "Sintem de parere ca Gordon Brown, Tony Blair si Guvernul laburist sint ipocriti, pentru ca pretind ca sustin lupta impotriva saraciei din Africa, dar, de fapt, fac presiuni pentru o liberalizare si o privatizare accentuate a pietelor tarilor in curs de dezvoltare", a explicat, folosind o portavoce, Paul Hutchings, unul dintre manifestantii urcati pe macara. Dupa ce au desfasurat un banner pe care scria "No more Brownwash" - joc de cuvinte intre "brainwash" (spalarea creierului) si Brown, numele ministrului britanic al Economiei - cei trei militanti ai Miscarii pentru lumea in curs de dezvoltare (World Development Movement) s-au legat de macara, pregatindu-se pentru o "sedere" lunga. Insistind asupra caracterului "pacifist" al protestului lor, ei au declarat ca vor ramine legati de macara cit mai mult timp posibil. Ulteriori, aproximativ 60 de persoane au fost arestate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.