Internațional

Bush: Vom ramine in Irak atit cit este nevoie si nici o zi mai mult

Ziarul de Vrancea
30 iun 2005 616 vizualizări
Presedintele SUA a refuzat sa stabileasca un calendar de retragere a trupelor aliate din Bagdad. In schimb, George W. Bush a declarat ca nu va trimite trupe suplimentare in Irak

La un an de la predarea de catre americani a puterii catre autoritatile irakiene, presedintele George W. Bush a declarat ca militarii americani vor fi retrasi din Irak dupa ce Statele Unite isi vor indeplini misiunea. In fata militarilor de la Fort Bragg si a natiunii, Bush a spus ca nu are de gind sa trimita trupe suplimentare in Iraq. El a afirmat ca, pina in prezent, a fost constituita o forta irakiana de peste 160.000 de militari, apreciind ca acestia "se afla la nivele diferite de pregatire". In incercarea de a linisti opinia publica si de a creste sprijinul pentru razboiul din Iraq, presedintele Statelor Unite a spus ca a trimite mai multi soldati nu ar face decit sa submineze strategia de a-i incuraja pe irakieni sa preia conducerea in lupta impotriva insurgentilor si terorismului. In acelasi timp, George Bush a dat un raspuns si acelora care cer ca trupele americane sa fie retrase din Irak: "Unii sustin ca ar trebui sa stabilim un termen limita pentru retragerea militarilor americani. Dati-mi voie sa va explic de ce acest lucru ar fi o grava greseala. Stabilirea unui calendar artificial acum ar transmite un mesaj gresit irakienilor, care trebuie sa stie ca America nu va pleca pina nu isi va face datoria. De asemenea, ar fi un semnal gresit si pentru militarii nostri, care trebuie sa stie ca sintem foarte seriosi si hotariti sa ducem la capat misiunea penztru care isi risca vietile. Si ar fi si un semnal eronat pentru dusmanul nostru. Vom ramine in Irak atit cit este nevoie si nici o zi mai mult", a spus George Bush in fata a peste 700 de militari. O tinta pentru presedintele SUA a fost acea parte a poporului american care cere tot mai insistent retragerea soldatilor de pe cimpul de lupta: "Munca in Irak este dificila si periculoasa. Vad si eu imaginile insingerate, pline de violenta. Si stiu ca pe acest fond, americanii isi pun intrebarea: merita sacrificiul? Da, merita, si este vital pentru viitorul sigurantei tarii noastre". Discursul presedintelui Bush intervine pe fondul diminuarii constante a sprijinului de care se bucura printre americani razboiul din Irak. Un ultim sondaj de opinie arata ca mai mult de jumatate dintre americani, mai precis 56% dezaproba politica administratiei referitoare la Irak. Peste 1.730 de militari americani au fost ucisi in Irak de la inceputul conflictului. George W. Bush s-a intilnit cu familiile victimelor si a afirmat ca "cel mai bun mod in care putem onora vietile pierdute in aceasta lupta este sa ne indeplinim misiunea".


Democratii ii reproseaza lui Bush lipsa unui plan pentru victoria in Irak

Principalii responsabili ai opozitiei democrate americane i-au reprosat, marti, presedintelui George W. Bush ca nu a prezentat un plan pentru cistigarea razboiului din Irak si au declarat ca acesta a "exploatat" exagerat argumentul ripostei la atentatele de la 11 septembrie 2001. "Numeroasele referinte ale presedintelui la atentatele de la 11 septembrie nu ne arata calea care ar trebui urmata, ele nu fac altceva decit sa reaminteasca americanilor ca cel mai periculos inamic al nostru, Osama ben Laden, este in continuare capabil sa provoace un mare rau acestei tari", a declarat liderul democratilor din Senat, Harry Reid.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.