Internațional

Pot fi falsificate alegerile prezidenţiale din Statele Unite?

Ziarul de Vrancea
20 oct 2016 444 vizualizări
Puţin probabil arată o analiză a agenţiei DPA, după ce la ultima dezbatere Trump a sugerat că ar putea să nu recunoască rezultatul scrutinului

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a rămas consecvent în a susţine că scrutinul din 8 noiembrie ar putea fi falsificat, atunci când s-au făcut presiuni asupra sa pe acest subiect în timpul ultimei dezbateri televizate cu contracandidata democrată, Hillary Clinton. Deşi fiica sa, Ivanka, şi candidatul republican la postul de vicepreşedinte, Mike Pence, s-au distanţat de această dispută, Donald Trump a refuzat să afirme că va accepta rezultatele apropiatelor alegeri, spunând că doreşte să-i ţină pe alegători "în suspans". "Aşadar, pot fi falsificate alegerile din SUA?", se întreabă agenţia DPA. Extrem de improbabil, notează sursa citată.
În SUA, au existat deseori acuzaţii conform cărora un număr mic de voturi au fost manipulate în alegeri, însă astfel de cazuri s-au întâmplat mai des în alegeri locale decât în cele naţionale. Întrebări despre capacitatea de manipulare a sistemului electoral au apărut cu ocazia renumărării voturilor din statul Florida la alegerile prezidenţiale din anul 2000, atunci când învingătorul, republicanul George W. Bush, a obţinut cu puţin mai multe voturi decât contracandidatul său, democratul Al Gore.
Autorităţile electorale au decis atunci ca zeci de mii de voturi din Florida să fie anulate din cauza problemelor referitoare la sistemul de vot complicat din acest stat. Curtea Supremă a SUA a blocat o renumărare parţială a voturilor solicitată de Gore. Presa a efectuat însă o numărătoare paralelă neoficială şi a ajuns la concluzia că Al Gore ar fi putut câştiga scrutinul dacă ar fi avut loc o nouă numărătoare a voturilor în întregul stat Florida.

Cele mai importante state, controlate de republicani

În 2004 şi 2008, tot în Florida s-au înregistrat probleme tehnice legate de maşinile de numărare a voturilor. De asemenea, există critici referitoare la sistemul complicat de înregistrare a alegătorilor, o condiţie pentru a putea vota, adaugă DPA. Preşedintele Barack Obama afirmă că o fraudă majoră la alegeri este improbabilă, ţinând cont de gradul ridicat de descentralizare a procesului electoral în SUA. Donald Trump ar avea aşadar puţine motive să se plângă. Cele mai importante state — Florida, Ohio şi Carolina de Nord — sunt controlate de republicani, ceea ce înseamnă, practic, că partidul lui Trump va fi responsabil cu desfăşurarea şi monitorizarea procesului electoral în statele respective, conchide DPA.

Ultima dezbatere nu i-a convins pe alegătorii indecişi

Dezbaterea de miercuri seară a fost ultima şansă pentru Donald Trump şi Hillary Clinton să convingă alegătorii indecişi, dar în multe cazuri nu au reuşit să obţină susţinerea fără rezerve a electoratului nehotărât, scrie Associated Press. „Am auzit o mare parte din aceleaşi discursuri vechi repetată iar şi iar”, a declarat Damon Holter, în vârstă de 41 de ani, din Rivers Fallas Wisconsin. “Ştiu că trebuie să iau o decizie, dar nu ştiu cum să ajung la ea”, a adăugat el. Holter a urmărit dezbaterea din barul unde lucrează şi a fost dezamăgit că Trump şi Clinton nu au dat mâna la început. “Este ca un copil”, a spus el când republicanul a început să vorbească.
Holter este de părere că omul de afaceri new-yorkez s-a descurcat mai bine miercuri decât în primele două dezbateri, dar tot nu a fost suficient de convingător.
Chadd Bunker, în vârstă de 50 de ani, un şofer de camion din Sparks, Nevada, care se consideră prea puţin preocupat de politică, a declarat că dezbaterea nu l-a convins să voteze, dar dacă o va face, nu va fi pentru Trump. “Cred că Hillary l-a învins detaşat. Iar aceasta este părerea mea obiectivă, pentru că nu prea îmi pasă. Poate că este coruptă. Poate că a făcut lucruri, dar pare să aibă cea mai multă logică”, a spus Bunker.
Hussien Kazwini, student la Universitatea din Toledo, Ohio, consideră că dezbaterea a avut mai multă substanţă decât precedentele, dar nu a schimbat cu nimic cursa. “Hillary a fost în defensivă, dar nu cred că Trump a făcut prea multe valuri sau prea mult rău elanului lui Hillary”, a afirmat el.
Kazwini, ai cărui părinţi s-au născut în Liban, înainte de a emigra în Statele Unite în urmă cu 30 de ani, va vota pe 8 noiembrie pentru prima dată. El spune că poziţia lui Trump privind imigraţia şi ameninţările ca va expulza oameni “nu sunt corecte din punct de vedere moral”, dar nici nu crede că ar trebui să fie graniţe deschise. În ceea ce priveşte comentariile lui Trump despre femei, acestea nu sunt foarte importante pentru tânăr, chiar dacă acesta ar dori ca viitorul preşedinte să aibă standarde mai înalte. Astfel, el tinde să voteze cu Hillary Clinton, dar nu este convins încă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.