Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia se pregăteşte să condamne "anexarea" RDG de către RFG în 1989

Ziarul de Vrancea
28 ian 2015 555 vizualizări
Demersul se vrea un răspuns la reacţia Occidentului privind anexarea Crimeei

Preşedintele Parlamentului rus, Serghei Narîşkin, a cerut ieri Comisiei pentru Afaceri Externe să studieze posibilitatea de a adopta o rezoluţie care să condamne "anexarea" Germaniei de Est de către Germania de Vest în 1989. Această declaraţie este dorită ca o "măsură de retorsiune" faţă de preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a calificat drept "anexare" preluarea controlului asupra Crimeei de către forţele ruse.
La 3 octombrie 1990, la finalul unui proces declanşat de căderea Zidului Berlinului, simbol al divizării lumii în timpul Războiului Rece, Germania s-a reunificat după 40 de ani de separare. "Spre deosebire de Crimeea, nici un referendum nu a fost realizat în RDG", a spus Narîşkin, făcând referire la cel desfăşurat în peninsula ucraineană, când 97 la sută dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, potrivit Kremlinului. Dacă alipirea Crimeei la Rusia este considerată o anexare, atunci "putem spune că RDG a fost anexată de RFG", apreciază Narîşkin, adăugând că Rusia se opune logicii standardelor duble.

A fost identificat cel mai vechi sistem solar din galaxie

Oamenii de ştiinţă au descoperit cu ajutorul telescopului spaţial Kepler un sistem solar străvechi care seamănă foarte mult cu sistemul din care face parte Terra. Analizând datele ştiinţifice transmise de telescopul Kepler, cercetătorii de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie au identificat o stea în jurul căreia orbitează cinci planete, asemănătoare ca mărime cu Terra. Acel sistem stelar, aflat la o distanţă de 117 ani-lumină, este cel mai vechi din categoria sa, fiind format în urmă cu 11,2 miliarde de ani. Oamenii de ştiinţă consideră că Universul s-a format în urmă cu 13,8 miliarde de ani. Cercetătorul Tiago Campante, coordonatorul studiului, spune că noua descoperire ar putea aduce oamenilor de ştiinţă noi indicii despre "existenţa unor forme străvechi de viaţă în galaxie". "Până în momentul în care Terra s-a format, planetele din acel sistem solar erau deja mai bătrâne decât este în prezent planeta noastră", a spus acelaşi cercetător. "Această descoperire ar putea să ne ajute să stabilim cu precizie momentul în care a început ceea ce ar putea fi numit «era de formare a planetelor»", a adăugat el.
Oamenii de ştiinţă britanici spun că steaua respectivă, denumită Kepler-444, şi planetele sale sunt de două ori şi jumătate mai bătrâne decât Pământul şi datează din "zorii galaxiei noastre". Deşi proximitatea planetelor de acea stea elimină posibilitatea existenţei vieţii pe ele în prezent, profesorul Campante spune că descoperirea lor evidenţiază faptul că planete cu mărimi apropiate de cea a Terrei, capabile să întreţină viaţa, ar fi putut să existe în trecut în jurul unei stele străvechi. "Ar putea exista anumite civilizaţii acolo, în spaţiu, care să aibă un avans de câteva miliarde de ani faţă de noi. Imaginaţi-vă nivelul tehnologiei lor", a spus coordonatorul studiului.

Preşedintele Obama declară război microbilor

Preşedintele Barack Obama lansează un război împotriva rezistenţei microbilor la antibiotice, o ameninţare în creştere la adresa sănătăţii publice, şi va cere o dublare a fondurilor federale destinate finanţării căutării unor noi agenţi antibacterieni. Anvelopa pe care preşedintele o va cere Congresului odată cu prezentarea proiectului său de buget pentru 2016, la începutul lui februarie, este de peste 1,2 miliarde de dolari, se precizează într-un document făcut public de Casa Albă. Două milioane de persoane contractează anual, în Statele Unite, o infecţie rezistentă la antibiotice, iar 23.000 mor din această cauză, subliniază Casa Albă, notând că, din punct de vedere economic, costul direct al acestei probleme se ridică la cel puţin 20 de miliarde de dolari pe an.
Virologi, autorităţi sanitare americane, dar şi din restul lumii, avertizează tot mai insistent în legătură cu pericolul acestei rezistenţe microbiene aflate în creştere şi care, dacă continuă în ritmul actual, ar putea să lase medicina neputincioasă în faţa unor infecţii banale şi să trimită lumea "în Evul Mediu al medicinei". Potrivit concluziilor recente ale unei comisii de experţi formate de către Guvernul britanic, această rezistenţă la antibiotice ar putea să provoace zece milioane de morţi pe an la nivel mondial, în 2050.

Noul guvern de la Atena face jocurile Rusiei

Premierul grec Alexis Tsipras i s-a plâns şefei diplomaţiei Uniunii Europene Federica Mogherini că Guvernul său nu a fost consultat înainte ca UE să anunţe impunerea unor posibile noi sancţiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. "Declaraţia şefilor de stat şi de guverne a UE a fost difuzată ocolind procedura normală vizând să garanteze consensul statelor membre şi fără consimţământul Greciei", afirmă într-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, instalat luni la conducerea Guvernului grec. Această declaraţie "nu are asentimentul Greciei", se arată în comunicat.
Tsipras i-a transmis "nemulţumirea" Atenei lui Mogherini într-o convorbire telefonică. Reprezentanţa UE în Grecia a fost, de asemenea, informată.
O sursă europeană a dat asigurări pentru AFP că "procedura a fost respectată şi că toate ţările au fost consultate". Procedura respectivă nu este scrisă, ca în cazul actelor legale şi cu caracter constrângător, ci are la bază principiul "cine nu spune nimic, consimte". Poziţia pe care o va adopta Guvernul Syriza faţă de Moscova reprezintă o sursă de îngrijorare, în contextul în care partidul este criticat din cauza unei simpatii faţă de ruşi. În primăvara lui 2014, în perioada de vârf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de către membri ai Guvernului. Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, încă de luni, care a recunoscut învingătorul alegerilor legislative. Tsipras l-a primit marţi pe ambasadorul Chinei.

Un posibil tratament împotriva calviţiei, descoperit de americani

Descoperirea unui leac împotriva calviţiei a devenit în ultimele decenii un fel de "Sfânt Graal" pentru numeroşi oameni de ştiinţă din lumea întreagă. Cercetătorii de la Universitatea Orlando din Statele Unite ale Americii au făcut încă un pas spre obţinerea unui tratament natural, după ce au reuşit să crească noi fire de păr folosind celule suşă umane. Reuşita a fost obţinută după transformarea celulelor suşă în celule denumite "papile dermice" - un tip specific de celule care sunt vitale în procesul de formare a foliculilor de păr. Papilele dermice alcătuiesc primele două straturi ale pielii şi stimulează celulele din jurul lor să formeze foliculi piloşi. Căderea părului apare atunci când papilele dermice încetează să mai funcţioneze.
Oamenii de ştiinţă încercaseră anterior să izoleze papile dermice sănătoase şi să le determine să formeze foliculi de păr, plasându-le în recipiente de cultură pentru a le spori numărul, şi introducând apoi noile papile în piele.
Problema cu această tehnică constă în faptul că papilele dermice umane îşi pierd abilitatea de a stimula creşterea firelor de păr atunci când sunt multiplicate. "La adulţi, papilele dermice nu pot fi multiplicate cu rapiditate în afara corpului şi îşi pierd foarte repede proprietăţile de stimulare a creşterii firelor de păr", a spus Alexey Terskikh, profesor la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite. Prin folosirea de celule suşă umane, oamenii de ştiinţă americani au putut să depăşească această barieră şi au reuşit să obţină fire de păr care au crescut pe piciorul unui şoarece adult. "Metoda noastră cu celule suşă asigură o sursă nelimitată de celule, prelevate de la pacient, disponibile apoi spre a fi transplantate, care nu sunt limitate de numărul existent de foliculi piloşi", a spus profesorul Terskikh.
În Statele Unite, peste 40 de milioane de bărbaţi şi 21 milioane de femei suferă din cauza căderii părului. Pe plan mondial, numărul acestor persoane este de 1,5 miliarde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.