Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cameron se îndreaptă către o înfrângere la summitul de la Bruxelles

Ziarul de Vrancea
26 iun 2014 520 vizualizări
David Cameron se îndreaptă către o înfrângere la summitul liderilor europeni de joi şi vineri, după ce a fost abandonat de către aliaţii săi în încercarea de al-l împiedica pe Jean-Claude Juncker să obţină preşedinţia Comisiei Europene (CE), relatează AFP.

xxxxDupă două săptămâni de la un mini-summit anti-Juncker în care şi-a exprimat susţinerea faţă de premierul britanic, omologul său suedez Fredrik Reinfeldt a capitulat miercuri şi a anunţat că susţine nominalizarea fostului premier luxemburghez. Alt aliat, olandezul Mark Rutte, s-a aliniat şi el imediat după aceea. A mai rămas ungurul Viktor Orban, un personaj populist foarte controversat în Europa, să poarte o bătălie care aminteşte de voturile de veto britanice.
Angela Merkel este cea care a dat semnalul retragerii. Ea a avertizat miercuri că este întru totul pregătită să participe la votul cerut de către Cameron, semnalându-le astfel inamicilor lui Juncker că au pierdut bătălia. "Avem nevoie de o majoritate calificată", a declarat cancelarul în Bundestag. "Este exact ceea ce prevăd tratatele" şi "nu va fi, deci, nicio dramă".

Stanga votează candidatul dreptei

Liderii de stânga au venit în sprijinul candidatului creştin-democrat weekendul trecut, iar astfel victoria sa este asigurată. Nominalizarea va fi aprobată astăzi. Actul juridic pe care liderii europeni îl trimit Parlamentului, însărcinat să-l supună la vot la jumătatea lui iulie, a fost deja redactat şi pe el se află numele lui Jean-Claude Juncker, a anunţat o sursă europeană.
Premierul britanic a promis, cu toate acestea, să lupte "până la capăt". "Eu cred că preşedintele Comisiei Europene ar trebui să fie ales de către şefii de stat şi de guverne aleşi. Nu trebuie să fie acceptată această preluare a puterii de către partide şi Parlamentul European (PE)", a pledat el. Cu toate acestea, punţile de legătură nu au fost rupte între Cameron şi omologii săi conservatori. Potrivit Downing Street, Merkel şi Rutte l-au asigurat de susţinerea lor faţă de "apartenenţa Marii britanii la o Uniune Europeană reformată" şi de "angajamentul de a colabora" cu el "la momentul la care va renegocia relaţia" ţării sale cu UE.

A fost "văzută" materia neagră?

Astronomii au detectat un semnal misterios într-un studiu detaliat al unui roi de galaxii, anunţă Agenţia Spaţială Americană. O posibilitate intrigantă este ca emisia de raze X să fie rezultatul descompunerii neutrinilor "sterili" - un tip de particulă care a fost propusă drept candidat pentru materia întunecată.

Teoria are potenţial însă rămane ca aceste rezultate să fie confirmate cu date suplimentare pentru a exclude alte explicaţii şi pentru a determina dacă este plauzibil ca oamenii de ştiinţă să fi observat materia întunecată.
Astronomii cred că materia întunecată reprezintă 85% din materia din Univers, însă nu emite sau absoarbe lumină ca materie "normală" - precum protonii, neutronii şi electronii care alcătuiesc elementele obişnuite observate în cazul planetelor, stelelor şi galaxiilor. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă trebuie să recurgă la metode indirecte pentru a căuta indicii despre materia întunecată.
Astronomii au detectat această emisie în roiul de galaxii Perseus, aflat la o distanţă de 240 milioane de ani lumină de Terra. Totodată au descoperit limia de raze X într-un studiu combinat a alte 73 de roiuri de galaxii.
"Ştim că explicaţia cu materia întunecată este pură speculaţie, însă recompensa ar fi enormă dacă am avea dreptate", a arătat Esra Bulbul de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică (CfA), din Cambridge, Massachuset, coordonator al studiului. "Aşa că vom continua să testăm această teorie şi să vedem unde ne duce", a continuat cercetătorul.
Autorii sugerează că aceasta emisie ar putea fi o semnătură a dezintegrării unui "neutrino steril". Neutrinii sterili sunt un tip de neutrini ipotetici despre care se crede că interacţionează cu materia normală doar prin gravitaţie (neinteracţionand prin nicio altă interacţiune fundamentală a modelului standard al particulelor elementare). Unii oameni de ştiinţă au propus teoria că neutrinii sterili ar putea explica cel puţin parţial materia întunecată.
"Mai avem o mulţime de muncă înainte să putem afirma, cu oarecare încredere, că am găsit neutrini sterili", a declarat Maxim Markevitch, de la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, co-autor al studiului. "Însă pană şi posibilitatea de a-i găsi ne-a entuziasmat foarte tare".
Autorii notează că, şi în cazul în care interpretarea cu neutrinii sterili este corectă, detectarea lor nu implică automat că toată materia întunecată este compusă din aceste particule.

Trei ore de televizor pe zi dublează riscul de moarte prematură

Adulţii care se uită la televizor cel puţin trei ore pe zi sunt expuşi unui risc dublu de moarte prematură, în raport cu cei care petrec mai puţin timp în faţa micului ecran, conform unui studiu apărut miercuri în revista American Heart Association. "Privitul la televizor constituie unul dintre principalele comportamente sedentare ale modului nostru de viaţă. Rezultatele noastre merg în aceeaşi direcţie ca studiile precedente, care indică o legătură între timpul petrecut în faţa televizorului şi mortalitate", a declarat Miguel Martinez-Gonzalez, coordonatorul studiului şi profesor de sănătate publică la Universitatea Navarra.
Cercetătorii au studiat 13.284 de adulţi spanioli sănătoşi, cu o vârstă medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili o legătură între trei tipuri de comportamente sedentare şi riscul de mortalitate. Aceste comportamente au fost privitul la televizor, faptul de a petrece timp în faţa calculatorului şi faptul de a conduce maşina. Participanţii la studiu au fost urmăriţi, în medie, timp de 8,2 ani. Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 au fost cauzate de boli cardiovasculare, 46 de cancer şi 32 de alte cauze.
În schimb, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio corelaţie semnificativă între timpul petrecut în faţa calculatorului sau cel petrecut la volan şi riscul crescut de mortalitate prematură. "Rezultatele studiului nostru indică faptul că adulţii ar trebui să fie mai activi, să evite perioadele lungi de sedentarism şi să îşi limiteze timpul petrecut în faţa televizorului între o oră şi două ore pe zi", a avertizat profesorul spaniol.
Potrivit American Heart Association, este nevoie de cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână - sau de cel puţin 75 de minute de exerciţii fizice susţinute - pentru a avea o stare de sănătate optimă.

Zborul MH370, pe pilot automat atunci când s-a prăbuşit?

Avionul care efectua zborul MH370 Malaysia Airlines, dispărut de pe radare fără urmă la 8 martie cu 239 de persoane la bord, era "foarte probabil" pe pilot automat atunci când s-a prăbuşit în Oceanul Indian, la terminarea carburantului, a declarat ieri vicepremierul australian. "Putem spune, cred, că este foarte probabil că avionul era pe pilot automat. Altfel nu ar fi trasat traiectoria foarte regulată care a fost identificată cu ajutorul datelor prin satelit", a declarat Warren Truss, a cărui ţară coordonează căutările în Oceanul Indian. "În ceea ce priveşte traseul avionului spre Oceanul Indian, credem că avionul s-a aflat pe pilot automat până în momentul în care a rămas fără carburant", a adăugat directorul Biroului australian pentru securitate aeriană.
Zborul MH370, care asigura legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, cu 239 de persoane la bord, şi-a schimbat brusc traseul la o oră după decolare şi a întrerupt orice comunicare cu turnul de control.
Niciun fragment al avionului nu a fost descoperit, în pofida unor operaţiuni ample de căutare, care au transformat dispariţia zborului MH370 într-unul dintre cele mai mari mistere ale aviaţiei moderne.
Potrivit datelor înregistrate de sateliţi, aparatul ar fi zburat spre sudul Oceanului Indian şi s-ar fi prăbuşit în mare după ce a rămas fără carburant. O analiză recentă a datelor înregistrate de satelit a permis delimitarea unei suprafeţe de 60.000 de kilometri pătraţi, în sudul Oceanului Indian, unde operaţiunile de căutare vor începe în august şi ar putea dura până într-un an

Consumul de apă reduce riscul de obezitate

Experţii recomandă consumul de apă pentru a reduce riscul de obezitate, îndemnându-i în special pe părinţi să înlocuiască sucul şi băuturile acidulate cu apă în alimentaţia copiilor lor, pentru a reduce aportul zahăr şi, în consecinţă, riscul de obezitate. Specialiştii atrag atenţia că, deşi băuturile îndulcite cu zahăr sunt cea mai importantă sursă pentru aportul de zahăr la toate vârstele, consumul lor este în special problematic pentru copii şi adolescenţi. "Încurajaţi-vă copiii să bea apă. După ce sunt înţărcaţi, copiii ar trebui să bea apă potabilă. Încurajez ferm oamenii să îşi ia necesarul de fluide din apă", este sfatul simplu pe care îl dă Susan Jebb, profesor de alimentaţie şi sănătatea populaţiei la Universitatea Oxford.Comentariile sale survin în contextul în care aproximativ unul din cinci copii din Marea Britanie este obez, iar aproximativ o treime sunt supraponderali.

Doi soţi căsătoriţi de 68 de ani, au murit în ziua în care au fost nevoiţi să stea separaţi

De 68 de ani de când erau căsătoriţi, George şi Dorothy din Ashton-under-Lyne (Marea Britanie) nu s-au despărţit nicio zi. Când cei doi soţi nonagenari au fost nevoiţi să stea separaţi s-a întâmplat tragedia: au murit la interval de câteva ore, scrie Daily Mirror. George (91 de ani) s-a îmbolnăvit de pneumonie acută, iar soţia lui, Dorothy (92 de ani), a chemat ambulanţa. George a fost transportat la spital, aceea fiind prima zi în care cei doi urmau să fie despărţiţi, după 68 de ani de căsnicie. Câteva ore mai târziu, Dorothy s-a simţit rău şi a fost dusă şi ea la spital. Soţii au murit în aceeaşi zi, la interval de zece ore.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3596 zile, 19 ore, 34 minute, 58 secunde
Ei rahat ! Anglia nu a pierdut NICIODATA in relatia cu Uniunea Europeana. Obiectivul lui Merkel era sa-l faca pe Cameron sa il accepte pe Juncker. Deci este o infrangere a lui Merkel, nu a lui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.