Internațional

Malaysia recunoaşte reacţia lentă a autorităţilor în cazul avionului dispărut

Ziarul de Vrancea
2 mai 2014 449 vizualizări
Locul în care s-a prăbuşit aeronava nu a fost încă determinat

Malaysia a publicat un raport preliminar cu privire la zborul MH370 al Malaysia Airlines, recunoscând ritmul lent al răspunsului autorităţilor la 8 martie, când avionul cu 239 de persoane la bord a dispărut în mod misterios.
Documentul care are cinci pagini şi este datat 9 aprilie a fost trimis anterior Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OIAC). Acesta nu conţine nicio revelaţie esenţială în legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu aproximativ două luni cu acest avion Boeing al Malaysia Airlines, plecat din Kuala Lumpur către Beijing, înainte de a dispărea, probabil în timp ce survola Oceanul Indian.
Scurtul raport este însoţit de o înregistrare audio cu discuţia dintre membrii echipajului din carlinga avionului şi controlorii de trafic aerian, precum şi documente aparţinând companiei. "La mai mult de o lună de la plecarea avionului de pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, încă nu se ştie unde se află acesta", afirmă textul, care a fost trimis pe e-mail presei.
Pentru prima dată, raportul oficial arată cu degetul înspre ritmul lent de reacţie al autorităţilor, deoarece precizează că s-au scurs patru ore între momentul în care s-a constatat dispariţia avionului, în jurul orei locale 01.38 şi momentul în care alerta a fost lansată oficial.

Opt ore pentru a avertiza oficial

În plus, forţele aeriene au anunţat oficial abia după opt ore autorităţile civile că au reperat pe radare un avion despre care credeau că ar putea fi Boeingul ce efectua zborul MH370 şi care se întorsese către spaţiul aerian al Malaysiei şi se îndrepta către Oceanul Indian. Avionul probabil s-a prăbuşit în Oceanul Indian, dar căutările masive nu au permis până în prezent să se găsească vreo urmă a unei eventuale epave.
Documentul dat publicităţii joi include un rezumat al discuţiilor dintre compania aeriană naţională şi controlorii aerieni mai degrabă stupefiaţi din Malaysia, Vietnam şi Cambodgia pentru a încerca să stabilească ce s-a întâmplat cu acest avion după ce a dispărut de pe radare deasupra sudului Mării Chinei, la ora locală 01.21.
OIAC cere în general un raport în 30 de zile după un accident aerian, iar autorităţile malaysiene au confirmat că l-au predat la timp. Dar a fost nevoie de o aşteptare de trei săptămâni pentru ca acesta să fie dat publicităţii. Malaysia continuă investigaţiile cu privire la soarta avionului şi a precizat în această săptămână că a angajat un fost oficial al aviaţiei civile a ţării pentra a conduce o anchetă la care participă membri ai consiliului naţional american pentru securitatea transporturilor şi alte agenţii străine specializate în aviaţie.
Documentul nu conţine nicio informaţie provenind dintr-o anchetă specifică a poliţiei malaysiene pentru a stabili dacă ar putea fi vorba despre un act de terorism.
Guvernul Malaysiei, criticat pentru modul mai degrabă haotic în care a comunicat la începutul acestei crize, a fost puţin comunicativ în legătură cu eventualele progrese obţinute în achetele demarate pentru elucidarea acestei misterioase tragedii. Unele rude ale pasagerilor zborului au acuzat Guvernul şi compania aeriană de incompetenţă şi pentru că au refuzat să divulge informaţii, ceea ce autorităţile au negat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.