Internațional

UE închide uşa în faţa Ucrainei

Ziarul de Vrancea
15 dec 2013 462 vizualizări
Uniunea Europeană a suspendat lucrările cu privire la acordul de asociere cu Ucraina

Uniunea Europeană a suspendat lucrările în vederea unui acord de asociere cu Ucraina, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută, relatează AFP. Bruxelles-ul a anunţat Ucraina că o continuare a negocierilor depindea de un "angajament clar în vederea unei semnări, (dar) n-a primit vreun răspuns" în acest sens, a declarat comisarul european pentru Extindere Stefan Füle, într-un mesaj postat pe Twitter. "Ucraina: prăpastia se adanceşte între vorbele şi faptele preşedintelui şi Guvernului cu privire la acordul de asociere", a precizat el. "Argumentele lor nu sunt fondate pe realitate", a adăugat comisarul. Füle a făcut aceste afirmaţii în contextul în care 200.000 de ucraineni proeuropeni s-au reunit duminică în Piaţa Independenţei, la Kiev, cu scopul de a exercita o presiune asupra preşedintelui Viktor Ianukovici să semneze acordul cu UE. Asupra preşedintelui ucrainean sunt exercitate presiuni intense pentru ca acesta să aleagă între acordul cu UE sau uniunea vamală condusă de Moscova din care fac parte Rusia, Belarusul şi Kazahstanul. Ianukovici urmează să efectueze marţi o vizită la Moscova, unde se va întalni cu preşedintele rus Vladimir Putin. Uniunea Europeană a spus în mod clar, în mai multe randuri, că acordul de asociere rămane pe masă, dar clauzele acestuia nu vor fi renegociate. Ea a sugerat, în paralel, că va ajuta Ucraina, aflată într-o mare dificultate financiară, în implementarea acestui acord, printr-o cooperare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vederea obţinerii unei asistenţe financiare.

Protestele continuă

Aproximativ 200.000 de opozanţi proeuropeni s-au reunit ieri în Piaţa Independenţei, în centrul Kievului, unde protestează de aproape o lună, după ce preşedintele ucrainean a refuzat să semneze un acord de asociere cu UE pentru a se reorienta spre Rusia, relatează AFP. Către ora 10.00 GMT (12.00, ora Romaniei), piaţa era plină, iar manifestanţi continuau să vină să participe la acest nou miting, organizat după cele din cele două duminici anterioare, care au mobilizat sute de mii de persoane, a constat un jurnalist AFP.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.