Internațional

Washingtonul denunţă presiunile Rusiei asupra Moldovei

Ziarul de Vrancea
3 dec 2013 614 vizualizări
Secretarul american de sta John Kerry este aşteptat astăzi la Chişinău întrao vizită istorică

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a denunţat, ieri, presiunile exercitate de Rusia asupra Georgiei şi R.Moldova, care tocmai au parafat Acorduri de Asociere cu UE. "Am fost foarte clari cu ruşii: noi nu vedem niciun motiv să considerăm decizia R.Moldova şi Georgiei de a iniţia acorduri preliminare cu UE ca un joc cu sumă zero. Şi noi credem că astfel de manevre sunt contraproductive", a declarat acest diplomat în avionul care îl transportă pe secretarul de Stat John Kerry la Bruxelles, la o reuniune a NATO. "Vecinii Rusiei se îmbogăţesc graţie liberalizării şi creşterii schimburilor comerciale cu UE, ei vor putea cumpăra mai multe bunuri de la Rusia şi vor forma o periferie mai stabilă", a argumentat oficialul citat. El a denunţat "presiunile" a căror ţintă ar fi fost R.Moldova din partea "marilor săi vecini" de la parafarea, la 29 noiembrie, a două acorduri de asociere şi liber schimb cu UE. Georgia a făcut acelaşi lucru.
Ucraina a refuzat în schimb să facă acest lucru, la presiunea Rusiei.
În cazul R. Moldova, "toate exporturile de vin către Rusia au fost întrerupte. Prin urmare, noi lucrăm cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe" de desfacere, a explicat diplomatul american.
Kerry este aşteptat astăzi după-amiază la Chişinău, unde va rămâne câteva ore, aceasta fiind prima vizită a unui secretar de Stat în fosta republică sovietică.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.