Educație

Colţul elevului: A fi boboc la CNAIC

Ziarul de Vrancea
31 oct 2017 5502 vizualizări

În sufletul oricărui elev de la clasa a VIII-a se naște, înainte de examenele finale, întrebarea: voi trece cu bine peste Examenele Naționale și voi ajunge să studiez la liceul visat?! Răspunsul trebuie găsit în interior: merit, îmi doresc mult, voi munci zi și noapte, trebuie să ating acest ideal. Pare exagerat să numesc ideal pasul către un liceu foarte bun, dar, pentru mine, această împlinire a reprezentat așezarea în mijlocul unui univers luminos, cu profesori de excepție și colegi extraordinari, năzuind împreună spre performanță.

Astăzi, ca elevă la CNAIC, am sentimentul că întregul univers se sprijină pe umerii mei. Mi-am asumat o imensă responsabilitate, aceea de a învăța într-un liceu de top și nu pot fi  mai prejos decât colegii mai mari, care au adăugat, prin munca lor, un plus de valoare, odată cu fiecare acțiune întreprinsă. Vreau și eu să mă așez în mijlocul acestui univers și să nu pierd nimic: orele de la clasă, evenimentul de la bibliotecă, preselecția pentru majorete sau pentru miss, dezbaterile de la Clubul de debate . . . Parcă sunt prea multe pentru un boboc, oricât de mare ar fi dorința lui . . .

M-am hotărât să-mi fac un program strict și să aloc timpul necesar împlinirii din toate perspectivele. Mai întâi – lecțiile (cam multe, cam grele), apoi șlefuirea în oglindă a imaginii (ținută, coafură, unghii). Urmează investiția în prieteni, căci nu pot să te plimbi printr-un așa liceu de una singură. Nici la chioșc nu-ți permiți să mergi oricum: doar însoțită și atentă la toate detaliile exterioare. Cine știe cu cine te întâlnești ?! Am început să mă uit cu mare atenție la cămășuțele albe și albastre de prin vitrine, căci sunt mândră de culorile cuziste, dar trebuie să fiu, în fiecare zi, mai frumoasă. Aparențe, ar spune mama, dar ce mai știe ea despre cum se construiește statutul unui adolescent?!  Chiar și la sala de sport țin să se observe: am un trening la modă și chiar pot să joc baschet cot la cot  cu băieții.

Multe sunt grijile de boboc. Astăzi, de exemplu, trebuie să mă interesez când este următoarea ședință a Clubului de debate și să ajut la decorarea ușii de la clasă cu simboluri ale toamnei. E un concurs între toate clasele de liceu, organizat de Consiliul Școlar al Elevilor, iar a IX-a E nu se poate lăsa învinsă. Mâine îmi propun ca fiecare pauză să fie închinată Balului. Trebuie să mă lămuresc cu ce se îmbracă fiecare colegă seara, la petrecere. Am emoții, când vine vorba despre Săptămâna altfel, fiindcă sunt atâtea activități interesante la care vreau să particip.

De când sunt boboc cuzist, fiecare zi este o mare bucurie și o permanentă luptă: pentru a învăța mai mult, a ști nenumărate informații, a avea note mai mari, a fi pretutindeni unde se întâmplă ceva important. În plus, mi-am propus să demonstrez și că pot fi și un jurnalist începător, plin se speranță și curios. Aceste cuvine reprezintă o primă încercare . . . Sper să surprindă emoția trăită și bucuria mea de a împărtăși!

Știu că pare un clișeu, dar, credeți-mă, e o mare responsabilitate să fii un veritabil boboc în lumea CNAIC!

Autori: Bușilă Alexandra, Grigoraș Alexandra, Bratosin Cristian

Precizare: Articolul este scris ca aplicație practică a  proiectului național “ Predau educația media”. derulat de Centrului pentru Jurnalism Independent ,în care Colegiul Național “Al.ICuza” este partener , alături de alte școli din țară .Colegiul National “Al.I.Cuza”, Focșani  organizează în perioada 25 octombrie-1 noiembrie o serie de activități în cadrul Global Media and Information Week, eveniment UNESCO.Citiți mai mult despre acest subiect în: Săptâmana educației media sărbătorită la CNAIC 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.