Sport

Ameninţată de mafie

Ziarul de Vrancea
16 aug 2016 854 vizualizări
Atletei ruse Iulia Stepanova, refugiată în SUA de teama represaliilor autorităţilor, i s-a spart contul ADAMS şi se teme de “accidente” * rusoaica a fost cea care a contribuit la dezvăluirea sitemului de dopaj centralizat în sportul rus

Atleta Iulia Stepanova, care a contribuit la descoperirea programului de dopaj sistematic pus în practică de Rusia, a declarat că se teme pentru viaţa sa după ce contul ei de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a fost spart. "Parolele Iuliei Stepanova pentru sistemul ADAMS al WADA au fost obţinute într-un mod ilegal, ceea ce i-a permis cuiva să aibă acces la contul său ADAMS", a anunţat WADA, sambătă, adăugand că de atunci contul a fost blocat. Sistemul ADAMS le permite sportivilor să introducă informaţii în special cu privire la localizarea lor.
Iulia Stepanova, absentă de la Jocurile Olimpice de la Rio, şi soţul său, Vitali, fost angajat al Agenţiei Antidoping din Rusia, sunt la originea dezvăluirilor cu privire la dopajul din atletismul rus. Consideraţi trădători în Rusia, cei doi s-au autoexilat în America de Nord. După ce contul i-a fost accesat, Stepanova s-a mutat cu familia ei într-un alt loc. "Singurul motiv pentru care cineva ţi-ar sparge contul ADAMS este să îţi afle locul exact în care eşti. Am decis că este mai bine să ne mutăm. Dacă ni se întamplă ceva, ar trebui să ştiţi că nu e un accident", a declarat Stepanova, într-o videoconferinţă.
Toţi sportivii trebuie să-şi introducă datele despre ei în sistemul de administrare şi management al WADA. în fiecare zi, ei trebui să introducă locul în care se află, pentru a putea fi găsiţi de agenţii de testare pentru controalele inopinate din afara competiţiei. Stepanova şi soţul ei s-au arătat ingrijoraţi de mai multe ori cu privire la securitatea lor, după dezăluirile pe care le-au făcut, criticand CIO că nu face mai mult pentru protecţia martorilor. Vitali Stepanov a declara că nu ştie cine i-a spart contul soţiei sale, dar a precizat că ei au fost urmăriţi de autorităţile ruse. Iniţial, atleta a plecat din Rusia în Germania. Autorităţile ruse susţin că nu ştiu nimic despre vreo ameninţare la adresa sportivei sau a soţului ei, care să-i facă să caute refugiu în străinătate.
Iulia şi Vitali Stepanov au refuzat invitaţia organzatorilor JO de la Rio de a urmări competiţia ca spectatori. "Mă bucur că nu am mers la Rio după ce am citit ştirile despre ce se întamplă acolo. Dacă cineva ar fi vrut să ne facă rău, ar fi fost foarte uşor să o facă acolo", a spus Iulia Stepanova, în varstă de 29 de ani. Ea ar fi trebuit să concureze în proba 800 de metri la JO de la Rio, dar a fost suspendată, la fel ca alţi peste 100 de sportivi ruşi, în urma scandalului privind dopajul sistematic din ţara lor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.