Sport

Florin Simion a câştigat Maratonul “Recunoştinţei Regina Maria”

Dan Chiriac
23 nov 2015 832 vizualizări
Ediţia a şasea a avut loc la Oituz, la start aflându-se şi ştafeta municipiului Adjud

Maratonul “Recunoştintei-Regina Maria” s-a desfăşurat în localitatea Oituz, exact în locul în care au avut loc lupte în Primul Război Mondial, pe un traseu în lungime de 6 km. Sportivii au alergat în jurul Monumentului Eroilor Cavalerişti, aflat pe Dealul Cosna, pe care maratoniştii l-au parcurs de 7 ori, iar semimaratoniştii de 4 ori. La start s-au aliniat ştafetele din Bacău, Oituz, Oneşti, Tg. Ocna şi Adjud. Ştafeta vrânceană a fost formată din copii de la şcolile generale din localităţile  Adjud, Adjudu-Vechi, coordonator Petrică Nica şi Pufesti, coordonator director  Şcoala Generală Pufeşti, Nicolae Damian. Pe primul loc în cursa individuală s-a clasat Florin Simion, un alergător băcăuan.  Acest maraton este inclus în ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”, organizate de maratoniştii din România în perioada  2011-2015. Maratonul Recunoştintei-”Regina Maria” s-a înscris alături de Maratoanele “Pe aici nu se trece” şi Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, în rândul competiţiilor sportive organizate în memoria militarilor Armatei Române, care au luptat în Primul Război Mondial. Maratonul s-a desfăşurat în judeţul Bacău, în localitatea Oituz. Acestea sunt locuri în care Regina Maria, în timpul Primului Război Mondial, îmbrăcată în haine de soră medicală, a organizat spitalele de campanie şi a fost prezentă printre cei suferinzi, împărţind medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi pe front sau bolnavilor de tifos. Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial a primit titlul de „Regina – soldat”. Maratoniştii au fluturat în cursă drapelul României, un steag al dacilor, steagul lui Stefan cel Mare, esenta acestui maraton, dar şi steagul Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istorie Aeronautică (ARPIA), după cum ne-a spus maratonistul vrâncean Ilie Roşu, unul dintre organizatorii acestui eveniment. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.