Sport

Amical la spartul targului

Ziarul de Vrancea
16 nov 2015 697 vizualizări
Astăzi, de la ora 21:45, pe stadionul “Renato Dall’Ara” din Bologna, are loc partida amicală Italia - Romania, transmisă în direct de ProTV

Anul 2015 a fost anul calificării tricolorilor la Euro 2016, însă a fost un an în care Romania nu a susţinut nicio partidă amicală, pană la data de 17 noiembrie, adică astăzi, cand tricolorii vor susţine în capitala regiunii Emilia-Romagna, un important test contra echipei Italiei. Calificarea de pe locu II  dintr-o grupă relativ modestă, în urma Irlandei de Nord dar în faţa Ungariei, Finlandei, Insulelor Feroe şi Greciei, a presărat un pic de sare amară peste bucuria prezenţei peste şase luni pe stadioanele franceze şi grupul de selecţie al naţionalei, condus de “generalul” Anghel Puiu Iordănescu, îşi dă seama că acest nucleu, construit de predecesorul Victor Piţurcă şi consolidat de el, are nevoie de încercări serioase pentru a avea speranţa unei comportări onorabile pe stadioanele franceze. Una dintre aceste “pietre de încercare” este, acum, “Italia”, cealaltă va fi Spania în primăvară, iar Iordănescu &Co. speră ca pană la turneul final să mai facă rost de 3-4 adversari de calibru, care vor fi stabiliţi şi în funcţie de tragerea la sorţi a turneului final. 16 întalniri s-au consemnat în istoria confruntărilor romano-italiene, dintre care s-au înregistrat 10 victorii ale “squadrei azzurra”, două ale tricolorilor şi patru remize. Prima întalnire s-a disputat în 11 iunie 1939, pe stadionul ANEF din Bucureşti şi Italia lui Vittorio Pozzo, pe atunci campioană mondială, a caştigat cu 1-0 printr-un gol marcat de Gino Colaussi. Un an mai tarziu, tricolorii în frunte cu portarul Mircea David (supranumit “Il Dio” şi “Il Muro”) au pierdut la Roma cu 1-2 o partidă eroică, după ce Baratky deschisese scorul din centrarea cvasi-debutantului Gică Popescu. Dintre cele 16 meciuri, opt au fost oficiale, avantajul fiind din nou net în favoarea Italiei: 5-2-1. Ultima partidă directă s-a disputat exact acum cinci ani,pe 17 noiembrie 2010,  pe teren neutru, la Klagenfurt şi s-a încheiat cu scorul de 1-1, atacantul Ciprian Marica înscriind în ambele porţi, în min. 34 (pentru tricolori) şi 82 (în proprie poartă). Echipa Romaniei de atunci arăta astfel: Pantilimon – Rapă, Tamaş, Chivu, Raţ – Florescu, Ropotan – Deac, Stancu, Torje – Marica. Accidentat în min. 15, căpitanul Cristi Chivu a cedat locul lui Goian, încheindu-şi cariera internaţională, iar în teren au mai intrat Tătăruşanu, Tănase, Alexa şi Silviu Ilie. La italieni jucau Ranocchia, Balzaretti, Aquilani, Diamanti, Balotelli, Gilardino, de Rossi, Pirlo sau Quagliarella, jucători pe care nu-i mai întalnim astăzi în lotul lui Antonio Conte.
Romania nu a profitat decat parţial de pauza oferită de programul european, antamand un singur meci amical. Italia a beneficiat de două, primul fiind susţinut în deplasare, contra echipei Belgiei şi încheiat cu 3-1 pentru “diavolii roşii”, golul italienilor fiind marcat de Antonio Candreva. Pentru cele două jocuri, Conte a chemat sub arme, practic, două naţionalei şi dacă în primul meci  folosit formula Buffon – De Sciglio, Chiellini, Bonucci, Darmian – Florenzi, Marchisio, Parolo, Candreva – Pelle, Eder, în faţa romanilor ar putea juca o echipă complet diferită (Sirigu – Acerbi, Barzagli, Astori, de Silvestri – Cerci, Montolivo, Giaccherini, El Shaarawy – Zaza, Gabbiadini) sau, mai degrabă, o combinaţie între cele două, nu prea diferite din punct de vedere  valoric.
În privinţa tricolorilor, Anghel Iordănescu şi colaboratorii săi (Viorel Moldovan, Daniel Isăilă şi Ionuţ Badea) au produs unele suprize la convocarea lotului şi promit în continuare surprize şi în formula de start. O echipă probabilă ar fi Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, Găman, Raţ – Hoban, Pintilii – Torje, Budescu, Maxim – Andone. Partida va fi arbitrată de o brigadă elveţiană, cu Adrien Jacottet la centru.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.