Sport

Nici prea-prea, nici foarte-foarte

Ziarul de Vrancea
26 iul 2015 888 vizualizări
Pentru Cupa Mondială din Rusia 2018, echipa de fotbal a Romaniei se va confrunta cu Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan

Tragerea la sorţi pentru grupele preliminarii ale Campionatului Mondial de fotbal din Rusia 2018 ne-a oferit o grupă nici prea tare, nici foarte uşoară, însă accesibilă, în  care totuşi calitatea Romaniei de cap de serie ne-a favorizat întrucatva. În orice caz, tricolorii pot fi mulţumiţi că au evitat Franţa şi Italia din urna a doua şi se pot felicita că nu au picat în grupa A sau G. Exemplu de grupă mai uşoară ca a Romaniei, ar fi fost I, o grupă de cinci, în care tricolorii puteau lua locul Croaţiei. În concluzie, reprezentativa Romaniei va face parte din grupa E alături de Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan, conform tragerii la sorţi efectuată de secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, Aleksandr Kerjakov şi Oliver Bierhoff. “O grupă bună, accesibilă. Nu e scris înainte nimic, şi Polonia şi Danemarca sunt echipe bune, experimentate... Avem şansa noastră şi sperăm să mergem la Mondiale. Este o grupă deschisă şi sperăm să fim cei mai buni", a spus fostul mare jucător Gheorghe Hagi, în prezent antrenor la FC Viitorul.
Este de menţionat că preliminariile pentru Mondiale sunt mult mai dificile decat cele de la Euro. Doar cate  o singură echipă din cele nouă grupe se califică direct la mondiale, iar numai opt din cele nouă formaţii de pe locurile secunde vor juca partide de baraj.

Amintiri de groază cu danezii

Doi fundaşi de rasă, Chivu şi Rădoi, l-a ţinut greu pe starul polonez Lewandowski

Doi fundaşi de rasă, Chivu şi Rădoi, l-a ţinut greu pe starul polonez LewandowskiEchipa Danemarcei (24 FIFA) este, hotărat cel mai puternic adverdsar posibil: Romania şi Danemarca s-au întalni, de-a lungul timpului de nouă ori (palmares 4-2-3 pentru tricolori) şi de multe ori în întreceri preliminarii. Din palmares au fost eliminate o serie de meciuri pentru calificările olimpice, printre care şi unul din 1963 cand poetul comunist Dan Deşliu a exclamat “DA-NE-MARCĂ. ăştia domnule”, la 3-0 pentru nordici. Primele meciuri de calificare au fost pentru Euro 1976, dar scorul a fost net pentru tricolori, 0-0 şi 6-1. Pentru “Coppa del Mondo” 1990 a fost mult suspans: danezii au caştigat cu 3-0 la Copenhaga, dar meciul decisiv s-a disputat la Bucureşti în noiembrie 1989. Atunci, într-o atmosferă irespirabilă între dinamovişti şi stelişti, a fost nevoie de intervenţia organelor de partid şi stat, pentru a se linişti lucrurile şi a se evita formula obligatorie 5 (Dinamo) ^5 (Steaua) ^1 (Gică de la Craiova). Şi aşa meciul a fost greu, danezii au deschis scorul în min. 4 prin Fleming Povlsen, dar Balint (de două ori) şi Sabău au întors rezultatul şi scorul a rămas 3-1 chiar dacă Hagi a luat între timp cartonaşul roşu. Alte amintiri, de data aceasta neplăcute, au fost cele două partide din grupa de calificare pentru Euro 2004, atunci cand pe bănci s-au confruntat exact selecţionerii de astăzi, Anghel Iordănescu şi Morten Olsen. La Bucureşti, pe celebra “nisiparniţă” de pe stadionul “Lia Manoliu”, oaspeţii au caştigat cu 5-2 (după ce tricolorii au condus cu 2-1), dar Romania a avut, în final, o şansă pentru baraj cu condiţia unui egal la Copenhaga. Gazdele au marcat primele, dintr-un penalty uşor acordat şi transformat de Tomasson, apoi tricolorii au reuşit o repriză secundă excepţională, în care Mutu a egalat şi Pancu a luat conducerea printr-un şut senzaţional din 16 metri. Pană în final, Mutu, Bratu, Cernat au ratat din toate poziţiile, însă arbitrul elveţian Urs Meier a sancţionat cateva trageri de timp ale tricolorilor pană cand fundaşul Laursen a egalat şi Romania a ieşit din cursă. Ultima întalnire romano-daneză s-a disputat anul trecut la Bucureşti (prima sub al treilea mandat al lui Iordănescu) şi s-a închiat cu victoria tricolorilor cu 1-0, prin golul marcat de Keşeru.
Ca palmares, Danemarca are un titlu european din 1990 (cu celebra echipă adunată de pe plajă şi trimisă în locul Serbiei), iar la Mondiale a jucat în sferturi în ediţia 1986. Echipa de acum trece printr-un proces de întinerire, Eriksen (Tottenham), S.Poulsen (Eindhoven) şi Krohn-Dehli (Sevilla) fiind liderii noii generaţii, alături de Niklas Bendtner din “garda veche”
Polonia şi complexul romanesc
Echipa Poloniei (30 FIFA) este şi ea foarte periculoasă, ca dovadă este evoluţia în grupa preliminară pentru Euro 2016, în care, cel puţin deocamdată, a luat faţa Germaniei. Marile succese ale fotbalului leşesc s-au petrecut de mult şi s-au soldat cu medalii de bronz la Cupele Mondiale din 1974 şi 1982. Ceea ce sare în ochi la palmaresul dintre Romania şi Polonia este neta superioritate a tricolorilor (14-15-4) deşi au fost şi  perioade în care polonezii au fost peste echipa noastră. Spre exemplu, între 1932 şi 1979 nu s-a înregistrat nicio victorie poloneză deşi s-au jucat multe întalniri. Oficial, Romania şi Polonia au fost colege de grupă pentru Euro 1996, tricolorii calificandu-se din grupă, alături de Franţa, după o victorie grea la Bucureşti cu 2-1 şi o remiză albă. Ultima întalnire dintre cele două naţionale s-a înregistrat în 2009, la Varşovia şi s-a încheiat cu scorul de 1-0 pentru tricolori, prin golul marcat de Daniel Niculae, antrenorii celor două echipe fiind Franciszek Smuda şi Răzvan Lucescu.
Echipa de astăzi a Poloniei este antrenată din 2013 de Adam Nawalka şi are multe vedete în efectiv, în frunte cu tunarul de la Bayern, Robert Lewandowski. Alte nume celebre sunt portarul Szczesny (AS Roma),Krychowiak (Sevilla), Piszczek (Dortmund), Milik (Ajax) şi –bineînţeles – Szukala (Al Ittihad), fost Steaua

Muntenegru – marea necunoscută
Participantă de puţină vreme în competiţiile oficiale (după despărţirea de Serbia), Muntenegru (81) n-a apucat nicio calificare, dar s-a arătat o naţională “pietroasă” foarte greu de depăşit şi cei care s-au convins mai mult de acest lucru au fost “englezii”. “Crna Gora” a jucat odată cu Romania la Bucureşti, înainte de Euro 2008 în al doilea mandat Piţurcă şi tricolorii s-au impus cu 4-0. Sunt destul de inventivi la mijloc şi în atac dar au probleme în defensivă. Antrenor este Branko Brnovic (din 2011), iar vedetele sunt cei doi atacanţi, Vucinic (Al-Jazira) şi Jovetic (Manchester City).
Armenia – alt coşmar pentru “general”
După acel 2-5 de pomină din 2003 cu Danemarca, selecţionerul Anghel Iordănescu a demisionat, dar a revenit asupra deciziei. Însă n-a mai avut ce face un an mai tarziu, cand, cu o echipă decimată de indisponibilităţi, a reuşit doar un scor de 1-1 la Erevan, cu o Armenie mai slabă decat cea de azi, într-un meci în care Marica a înscris primul său, gol la naţională. În retur, la Constanţa, cu Piţurcă, tricolorii au învins cu 2-0, al treilea joc cu armenii fiind un amical disputat în 2006 în Cipru, scor 2-0. Echipa armeană  (89 FIFA) nu străluceşte în actualele preliminariile Euro 2016, dar a avut evoluţii excelente la precedentele preliminarii (Cupa Mondială 2014), o victorie cu 4-0 la Copenhaga în faţa Danemarcei starnind o valvă imensă. Vedeta echipei pregătite de Sarghis Hovsepian este Henrik Mhitarian, jucător lansat de Mircea Lucescu la Şahtar, în prezent la Borussia Dortmund. Alţi jucători valoroşi sunt tot pe partea ofensivă: Movsisian, Mkrtcian şi doi cu nume mai exotice, Ozbiliz şi Pizzelli.
Kazahstan, în premieră
Formaţia de la Marea Caspică reprezintă o problemă pentru tricolori doar din punct de vedere al distanţei. Kazahstan (142 FIFA) şi Romania nu s-au întalnit niciodată. Fotbalul din această ţară este deocamdată în construcţie pentru a ajunge congruent cu afilierea europeană şi, în acest sens, este interesantă şi aici apariţia unor jucători “de import”, în special germani. Cel mai cunoscut jucător al echipei este Serghei Hijnicenko, iar antrenorul este rus, Iuri Krasnoian

Componenţa celor nouă grupe
Grupa A: Olanda, Franţa, Suedia, Bulgaria, Belarus, Luxemburg;
Grupa B: Portugalia, Elveţia, Ungaria, Insulele Feroe, Letonia, Andorra;
Grupa C: Germania, Cehia, Irlanda de Nord, Norvegia, Azerbaidjan, San Marino;
Grupa D: Țara Galilor, Austria, Serbia, Irlanda, Moldova, Georgia;
Grupa E: Romania, Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia, Kazahstan;
Grupa F: Anglia, Slovacia, Scoţia, Slovenia, Lituania, Malta;
Grupa G: Spania, Italia, Albania, Israel, Macedonia, Liechtenstein;
Grupa H: Belgia, Bosnia-Herţegovina, Grecia, Estonia, Cipru;
Grupa I: Croaţia, Islanda, Ucraina, Turcia, Finlanda.
Preliminariile Cupei Mondiale din 2018 vor începe în septembrie 2016 şi se vor încheia în noiembrie 2017 (perioada 4 septembrie 2016-10 octombrie 2017 faza grupelor; 9-11 noiembrie 2017 prima manşă a barajului; 12-14 noiembrie 2017 manşa secundă a barajului).  Echipele de pe primul loc în fiecare grupă se vor califica la Cupa Mondială, iar cele mai bune opt selecţionate de pe poziţia a doua vor juca la baraj pentru accederea la competiţia din Rusia. Turneul final al Cupei Mondiale din 2017 va avea loc în perioada 14 iunie - 15 iunie 2018. 
Programul grupei E
4 septembrie 2016: Danemarca - Armenia, Kazahstan - Polonia (ora 19:00), Romania - Muntenegru (ora 21:45)

8 octombrie 2016: Armenia - Romania, Muntenegru - Kazahstan (ora 19:00), Polonia - Danemarca (ora 21:45)

11 octombrie 2016: Kazahstan - Romania (ora 19:00), Danemarca - Muntenegru, Polonia - Armenia (ora 21:45)

11 noiembrie 2016: Armenia - Muntenegru (ora 19:00), Danemarca - Kazahstan, Romania - Polonia (ora 21:45)

26 martie 2017: Armenia - Kazahstan (ora 19:00), Muntenegru - Polonia, Romania - Danemarca (ora 21:45)

10 iunie 2017: Kazahstan - Danemarca (ora 19:00), Muntenegru - Armenia, Polonia - Romania (ora 21:45)

1 septembrie 2017: Kazahstan - Danemarca (ora 19:00), Danemarca - Polonia, Romania - Armenia (ora 21:45)

4 septembrie 2017: Armenia - Danemarca (ora 19:00), Muntenegru - Romania, Polonia - Kazahstan (ora 21:45)

5 octombrie 2017: Armenia - Polonia (ora 19:00), Muntenegru - Danemarca, Romania - Kazahstan (ora 21:45)

8 octombrie 2017: Danemarca - Romania, Kazahstan - Armenia, Polonia - Muntenegru (ora 19:00).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.