Sport

Neaşteptata finală de la US Open

Ziarul de Vrancea
8 sep 2014 614 vizualizări
Japonezul Kei Nishikori şi croatul Marin Cilic îşi vor disputa, deseară, titlul de la Flushing Meadows, după ce i-au trimis acasă pe Djokovic şi Federer

De la începutul ediţiei 2014 a US Open şi pană spre final, surprizele au curs garlă în turneul feminin, ajungandu-se ca în sferturi să fie prezentă o singură jucătoare din Top 10, principala favorită Serena Williams. Turneul masculin, în schimb, mergea lin spre o previzibilă finală Djokovic – Federer, dar marile bombe de la US Open au apărut tocmai din zona băieţilor, ajungandu-se la o finală la care nici cei mai năstruşnici pariori nu s-ar fi gandit.
Întai s-au disputat semifinalele feminine, care au avut deznodămantul aşteptat, chiar dacă prima dintre ele a avut un moment care a făcut înconjurul lumii pe site-uri. Caroline Wozniacki a întalnit-o pe chinezoaica Peng Shuai care s-a luptat cu cerbicie asiatică în primul set. A avut 6-5 şi servea pentru primul set, însă Caroline a preluat controlul, a egalat pe serviciul adversarei şi în tie-break a pus-o la colţ pe chiezoaică, caştigand cu 7-1. În setul secund, la scorul de 3-3, Shuai a simţit puternice dureri în picioare, care iradiau în tot corpul. Ea a solicitat o pauză medicală de zece minute, în care medicii au sfătuit-o să abandoneze. Chinezoaica a revenit repede în teren,chiar a reuşit un retur spectaculos, dar s-a prăbuşit din nou în teren. La 4-3 pentru daneză, Peng Shuai a abandonat şi Caroline, care a ajutat-o şi ea să-şi revină, nu s-a bucurat pentru victorie atat timp cat Shuai s-a aflat în incintă. Astfel, Wozniacki va disputa, la 24 de ani, a doua finală de Grand Slam a carierei, după cea pierdută în 2009, tot la Flushing Meadows, în faţa belgiencei Kim Clijsters. În cealaltă semifinală, Serena Williams a făcut instrucţie cu Ekaterina Makarova, care avea o victorie în faţa ei, scorul de 6-1, 6-3 nemaisolicitand comentarii.  Serena va încerca să caştigge un al 18-a titlu major, primul din acest an. Pentru al şaselea titlu la US Open, ea va trebui să treacă de Caroline, una dintre cele mai bune prietene, pe care a învins-o de opt ori în nouă întalniri.
A doua zi după semifinalele feminine, mulţimea a umplut din nou arena “Arthur Ashe” pentru a consemna deznodămantul aşteptat: finala Djokovic – Federer. Numai că finala s-a stabilit a fi Nishikori – Cilic! Multă lume se gandea la un eventual “intrus” în fazele superioare ale turneului, poate Grigor Dimitrov, poate Milos Raonic, în nici un caz acest japonez sau acest croat. Cand Kei Nishikori a caştigat primul set cu Djokovic (6-4) s-au auzit murmure, dar nu este prima oară cand “Nole” pierde primul set. Dovadă că liderul mondial a pus lucrurile la punct în setul secund (6-1). Însă japonezul, de-abia trecut de două partide ucigătoare în cinci seturi a dovedit o ambiţie uluitoare. Iar cand a pierdut la tie-break setul al treilea, Novak Djokovic a fost cel care a cedat psihic şi fizic. În final a fost 6-4, 1-6, 7-6, 6-3  pentru elevul lui Michael Chang, în disputa cu elevul lui Boris Becker. De remarcat că mingea finală prin care Nishikori şi-a apropiat victoria a fost cea mai frumoasă a meciului.
Probabil că mulţi l-ar fi considerat pe Nishikori (primul nipon calificat într-o finală de Grand Slam) care de tun în faţa lui Federer, care s-a arătat strălucitor în partida din sferturi cu Gaël Monfils. Dar, pană la Nishikori, mai era Marin Cilic, croatul ăla lung cat o zi de post, care se remarcase pană acum, ca toţi croaţii, prin serviciile puternice şi suferise, pană nu de mult o suspendare din motive chimice. Însă Marin Cilic a trecut sub oblăduirea ilustrului său compatriot, Goran Ivanisevic, care a reuşit să-l transforme din punct de vedere mental. Adevărat este că şi după ce a pierdut primul set cu 3-6, Federer a cedat, treptat, din punct de vedere fizic şi psihic, pană la abandonul final. În ultimul game al meciului, Cilic a reuşit trei aşi din patru mingi servite, scorul final fiind 6-3, 6-4, 6-4.
Finala de dublu feminin a starnit un interes mai mare decat alte evenimente de acest gen, datorită prezenţei legendei elveţiene Martina Hingis, alături de italianca Flavia Pennetta, în faţa rusoaicelor Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina. Cuplul Hingis / Pennetta a caştigat primul set cu 6-2. Martina a arătat că ştie încă mult tenis, chiar dacă majoritatea mingilor importante au fost obţinute prin munca de jos a Flaviei. Însă mai departe, tinereţea, condiţia fizică şi omogenitatea superioară a cuplului rus a avut caştig de cauză, Katia şi Lena impunandu-se în final cu 2-6, 6-3, 6-2.
Aseară s-au disputat două finale:  la dublu masculin, între Bob & Mike Bryan (SUA) şi perechea spaniolă Marcel Granollers / Marc Lopez şi apoi ultimul act la simplu feminin, Serena Williams – Caroline Wozniacki. Finala masculină, Kei Nishikori (Japonia) – Marin Cilic (Croaţia).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.