Social

Pensionarii fac credite pentru a-si cumpara piine

Marius Grigorescu
30 nov 2005 1352 vizualizări
Persoanele de virsta a treia au facut credite pentru a-si plati facturile, pentru a-si cumpara medicamente sau pentru a-si umple camarile.

Desi au muncit o viata intreaga, iar la virsta senectutii nu ar trebui sa aiba grija zilei de miine, tot mai multi pensionari vrinceni se imprumuta, in disperare de cauza, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vrancea pentru a-si trai zilele ramase in conditii cit de cit decente. Pentru a se trata asa cum le-a prescris medicul sau pentru a putea plati factura la intretinere, tot mai multi pensionari apeleaza la imprumuturi. Cum bancile nu au oferte pentru pensiile lor, virstnicii apeleaza la organizatiile de ajutor reciproc. Creditele solicitate nu depasesc insa 3 milioane de lei, bani pe care, in general, vor trebui sa-i restituie in 10, cel mult 12luni. Numai in cursul lunii septembrie, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vrancea a acordat 235 de milioane de lei pentru 68 de membri care au solicitat imprumuturi in medie de 10 milioane de lei vechi. In perioada octombrie - noiembrie, pentru 42 de cereri de imprumut, aceeasi institutie a acordat batrinilor 269 de milioane de lei vechi. In general, pensionarii vrinceni se imprumuta pentru a-si cumpara medicamente, lemne, pentru a-si repara casele sau pentru a-si plati facturile la intretinere. Mai nou, batrinii din judet se imprumuta chiar si pentru a-si umple camara pentru iarna sau pentru a avea sarbatori imbelsugate. "In general, membrii nostri au venituri mici, de pina la 3.100.000 de lei, si se imprumuta de la noi pentru a-si cumpara medicamente, pentru ca sint scumpe, lemne, pentru a-si repara casa sau pentru a-si plati facturile la intretinere. Chiar daca pensionarii sint cea mai defavorizata categorie sociala indiferent de guvernare, ei sint primii care isi achita intii toate datoriile catre stat si de aceea ecurg la astfel de imprumuturi", ne- a declarat Ilie Sandulachi, presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, filiala Vrancea. Pentru a putea accesa astfel de imprumuturi, pensionarii vrinceni trebuie sa plateasca lunar o cotizatie in functie de venituri. Dobinda medie perceputa pentru fiecare imprumut este de 12,3% pe an, cu mult mai mica decit cea a bancilor comerciale. Separat, pensionarii pot sa cotizeze cu 20.000 de lei vechi lunar pentru a putea primi ajutoare de inormintare. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Vrancea numara 4.000 de membri si are filiale si in comuna Gugesti si in Marasesti. Odata cu apropierea sarbatorilor, numarul cererilor de creditare creste, intrucit pentru multi pensionari cheltuielile de sarbatori sint o corvoada in plus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.