Educație

Varujan Vosganian, "Cartea şoaptelor. Album"

Valentin Muscă
26 iul 2013 1887 vizualizări
Albumul este fratele geamăn al romanului cu acelaşi nume şi întregeşte universul biografic al celui mai rafinat scriitor focşănean

Varujan Vosganian este, după părerea noastră, cel mai rafinat scriitor focşănean, iar romanul autobiografic "Cartea şoaptelor" (Ed. Polirom, 2009) una din cele mai reuşite scriituri din literatura română de la începutul veacului XXI. Succesul european al romanului "Cartea soaptelor" a pus în umbră volumul geamăn "Cartea şoaptelor. Album", apărut la Editura Ararat. Este vorba despre un album cu personajele romanului, precedat de un "Argument" al autorului, care ar merita publicat integral în revistele vrâncene, ca mostră de scriitură autentică, de stil, de încărcătură emoţională şi de limbă română. Acum câteva decenii, critica franceză de specialitate era unanim de acord că cei mai buni stilişti ai limbii franceze erau "românul Cioran şi cehul Kundera". Mutas, mutandis am putea spune că cel mai bun stilist de limbă română este armeanul Vosganian. Cine a citit "Cartea soaptelor" ştie despre ce vorbim, iar cine nu l-a citit este mai sărac cu o viaţă, pentru că romanul ne oferă tragedia unui popor, văzută prin experienţa unei familii. "Cartea şoaptelor este Cartea morţilor celor noi. Atunci când povestesc despre cei care suntem, povestesc, de fapt, despre ei. Peste noi, cei care trecem, ei sunt realitatea care rămâne. Atunci când scriu despre bunicul meu Setrak Melichian, scriu, de fapt, despre fratele lui, Harutiun, care a trebuit să moară de sabie pentru ca el să aibă timp să fugă în pădure şi să se ascundă. Când povestesc despre viaţa lui Misak Torlakian, povestesc, mai ales, despre satul lui pustiit, în care câinii răscolesc în burţile sparte ale morţilor şi printre ruinele caselor. Când simt gustul dulce al colivei de pomenire, povestesc, de fapt, despre Aurel Dimofte, despre Ana lui Radu, despre Ionuţ Cristea şi despre ceilalţi morţi de la Vadu Roşca. Testamentul lui Hartin Fringhian este mai ales povestea hrisovului lui Ştefan cel Mare şi a lui Cristea Paragină, sfârtecat în spate de gloanţe şi în piept de sârma ghimpată.(...)", spune Varujan Vosganian în "Argumentul" albumului. Nu suntem fanul omului politic Varujan Vosganian, pe care l-am criticat pentru politica "bisericilor electorale" din 2008, dar nu poţi rămâne insensibil în faţa unei lucrări tradusă deja în principalele limbi de circulaţie din Europa. Citiţi cele două volume ale magicianului Varujan Vosganian şi veţi înţelege care este diferenţa dintre literatură universală şi scriitură locală, iar cu un pic de şansă, scriitorul Vosganian va prezenta cele două lucrări în această toamnă la Casa de Cultură din Odobeşti. (Valentin MUSCĂ)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.