Educație

Constantin Apostol s-a întors la Odobeşti

Valentin Muscă
26 apr 2013 2150 vizualizări
A introdus Oraşul viilor domneşti în literatura română prin două romane despre Odobeştii din ajunul şi din timpul Primului Război Mondial a revenit printre podgoreni.

De această dată cei care l-au primit au fost nepoţii elevilor săi de la fostul Gimnaziu ”Duiliu Zamfirescu”, devenit între timp Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu”, iar întâlnirea s-a făcut prin intermediul romanului ”Amarul sânge al strugurilor” (Ed. Terra, Focşani), reeditat de Casa de Cultură ”C. C. Giurescu” din localitate şi lansat în Foyerul Bibliotecii Publice din Odobeşti. Ca de fiecare dată la aceste evenimente culturale au fost invitaţi elevii celor două instituţii de învăţământ din localitate, pentru a descoperi pe cel care a eternizat oraşul de la poalele Măgurii prin scrierile sale. Al doilea roman despre Odobeşti va fi lansat la Zilele Culturii Odobeştene, pe 13-15 octombrie a.c., cand va fi lansată şi o lucrare despre evreimea odobeşteană. Constantin Apostol a trăit între 1904-2001 şi a fost director al Gimnaziului din Odobeşti între 1928-1933, moment în care a notat istoriile elevilor şi bătrânilor care cunoscuseră ocupaţia germană din 1916-1918. Scriitor important, amintit de George Călinescu în a sa Istorie a literaturii române din 1941, Constantin Apostol este încă un mare necunoscut în Vrancea anului de graţie 2013 şi aproape inexistent în antologiile scriitorilor vrânceni. (V. M.)



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.