Educație

Un secol de la naşterea învăţătorului Radu Gegea

Valentin Muscă
19 sep 2012 1796 vizualizări
Colecţia Muzeală de la Vulcăneasa - Mera va purta numele învăţătorului Radu Gegea

Ziua mondială a patrimoniului din acest an este ocazia aşteptată de câteva decenii pentru a omagia personalitatea învăţătorului Radu Gegea, cel care a realizat singura Colecţie Muzeală de pe Valea Milcovului. La un secol de la naşterea sa, va fi introdus în circuitul turistic acest super muzeu ţărănesc, mărturie a unei epoci în care plasticul abia se năştea, iar drumul de la Odobeşti la Vulcăneasa se făcea cu trenul de lemne. Descendent al uneia din cele mai vechi familii vrâncene – Gegeştii, a căror prezenţă o întâlnim în documentele Moşiei Odobeştilor încă de la începutul sec. XVIII, Radu Gegea s-a format la şcoala lui Spiru Haret şi a lăsat în urmă o mărturie a veşniciei acestor locuri, o colecţie muzeală unică în acest spaţiu geografic. Sute de exponate primite sau cumpărate de la bătrânii de pe Valea Milcovului, dar şi din Scoruş, Răiuţ, Fetig şi Ursoaia, se află rânduite cu migală într-un casă ţărănească tipică pentru Vrancea arhaică. Alături de obiectele de lemn, Radu Gegea a aşezat o superbă colecţie de costume populare şi obiecte din timpul Războiului de Independenţă, unde feciorii Vrancei istorice şi-au dat viaţa. “Redeschiderea Colecţiei Muzeale de la Vulcăneasa este un act simbolic, pe care instituţia noastră a iniţiat-o în parteneriat cu Casa de Cultură din Odobeşti şi cu sprijinul Primăriei şi Şcolii din Mera. Pe de o parte este una din puţinele colecţii muzeale din România redeschise după 1989, iar pe de altă parte am vrut ca această colecţie să poarte numele învăţătorului Radu Gegea. Sigur, este doar un început, pentru că sunt multe lucruri de pus la punct, cum ar fi consolidarea imobilului, refacerea acoperişului etc, dar am făcut deja primul pas prin redeschiderea acesteia şi reintroducerea în circuitul turistic”, ne-a spus Florin Micu, directorul Direcţie de Cultură Vrancea. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, la orele 11.00. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.