Educație

De Înălţare, renaşte povestea Schitului Scânteia

Valentin Muscă
16 mai 2012 3359 vizualizări
Pe 24 mai, de hramul bisericii, se va lansa o carte poştală şi un pliant cu istoricul fostului Schit u aşezământul a fost ctitorit de familia Stamatin din Focşani

La umbra pădurilor seculare din Măgura Odobeştilor, la egală dinstanţă între aşezămintele monahale de la Buluc şi Tarniţa, se află impresionanta biserică a fostului Schit Scânteia, a cărei arhitectură rivaliza până mai ieri cu bisericile „Sfântul Ioan” şi „Precista” din Focşani. Cu hramul „Inălţarea Domnului”, lăcaşul a fost ridicat de faimosul boier Toma Stamatin din Focşani, ctitorul bisericii „Stamatineşti”, ale cărui curţi boiereşti şi acareturi se intindeau pe câteva străzi. Construit pe ruinele unei biserici modeste de la începutul sex. XVIII, de meşteri aduşi de la sud de Dunăre, în ciuda cutremurelor care l-au clintit de mai multe ori, lăcaşul impresionează prin monumentalitate, zidurile având aproape 150 m grosime, completate în interior cu o masivă catapeteazmă de piatră şi cărămidă. Nu mai vorbim despre detaliile din ziduri care amintesc de statutul social al ctitorului, elemente care pot transforma biserica din Scânteia, printr-o restaurare meticuloasă, într-o destinaţie turistică deosebită pentru cei care ajung în Vrancea. „Aşa cum am început acum câţiva ani promovarea Schitului Buluc, vrem să demarăm anul acesta un proiect de promovare a fostului Schit Scânteia pentru a-l transforma într¬-o destinaţie turistică. Pentru că de Inălţare este hramul lăcaşului fostului Schit vom lansa un pliant de promovare şi o carte poştală, urmând să întocmim un istoric şi să includem biserica fostului Schit într-un traseu turistic naţional, mai ales că a fost construită de Stamatineşti, una din marile familii boiereşti din Moldova”, ne-a spus prof. Cătălin Toma, primarul comunei Jariştea. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Florin C._USL, acum 4385 zile, 19 ore, 49 minute, 10 secunde
Foarte bine ca sunt puse in lumina obiectivele istorice ale acestor meleaguri .! Bv Cătălin Toma, primarul actual si viitor al comunei Jariştea.!!!! USL(PNL)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.