Educație

Viata de student in urbea de pe Milcov

Gabriela Draghici
25 aug 2011 8205 vizualizări
Absolventii de clasa a XII-a, care nu rivnesc la marile centre universitare ale tarii, isi pot continua studiile in unsprezece institutii de invatamint superior din Focsani u cei care nu au posiblitatea de a studia departe de casa au la dispozitie peste 3.000 de locuri la invatamintul de zi, cu frecventa redusa sau la distanta u taxele de inscriere variaza de la 70 lei la 100 lei, iar taxele de scolarizare pot ajunge si la 500 de euro anual u daca trec sau nu pe la scoala asta depinde mai mult de studenti intrucit invatamintului superior local i se reproseaza adesea lipsa de seriozitate u Ziarul de Vrancea va prezinta oferta educationala a facultatilor si postlicealelor locale pentru anul universitar 2011-2012.

Inchei cu melancolie patru din cei mai frumosi ani din viata ta si treci de emotiile unui examen complex si hotaritor pentru urmatorii pasi in viata. Esti pus in situatia de a face o alegere: a ramine sau a pleca. Pleci cu geanta in spate, te lupti cu lipsa familiei si a stabilitatii oferite de parinti. Rasfatul matern dispare si trebuie sa te descurci singur. Dar ce se intimpla cind ramii? Cind buzunarul parintilor e mult prea gol pentru a suporta plecarea ta sau pur si simplu ideea de a te desprinde de tot ceea ce ai cunoscut pina acum pare insuportabila? Focsaniul iti poate oferi alternative, insa poate nu la fel de tentante. Invatamintului superior din judet i s-a reprosat ca este o „fabrica de diplome”, enunt partial adevarat, dupa cum spun studentii cu care am stat de vorba. „Facultatea te invata sa inveti, asa ca profesorii nu duc lipsa de studenti buni la Focsani. Cine vrea sa invete, invata”, ne-a spus Carmen, studenta la „George Baritiu”.

Anul universitar bate la poarta a peste 2.000 de absolventi de liceu vrinceni. Pentru o parte dintre ei, Focsaniul le va fi gazda si in anii de studentie, aici, pe bancile facultatilor din oras. Municipiul Focsani este centru teritorial pentru mai multe institutii de invatamint superior din tara, dar si centru al altora, putine insa, care au o oarecare autonomie in judet. Tinerii vrinceni care nu au posibilitatea de a studia intr-unul din marile centre universitare din tara pot alege din cele unsprezece institutii de invatamint superior din Focsani, atit de stat cit si private, care pun la dispozitie peste 4.000 de locuri cu si fara taxa, in invatamintul de zi, cu frecventa redusa si la distanta. In Focsani au filiale universitatile particulare “George Baritiu” Brasov, “Spiru Haret” Bucuresti, “Petre Andrei” Iasi si „Bioterra” Bucuresti. De asemenea, si trei universitati de stat primesc studenti, „Dunarea de Jos” Galati, “Transilvania” Brasov si Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti. In Focsani functioneaza si mai multe scoli postliceale, cum ar fi Scoala Postliceala Sanitara “Vasile Alecsandri”, Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila” si Scoala Postliceala Sanitara “Hypocrate”, dar si Colegiul Universitar de Institutori Focsani. La postiliceale cele mai cautate sint specializarile asistent farmacie si asistent generalist, intrucit absolventii isi gasesc mai usor de lucru, chiar si in strainatate. (Gabriela DRAGHICI)
In rindurile de mai jos va prezentam oferta educationala a acestor universitati pentru anul universitar 2011-2012.    
Universitatea de Stat „Transilvania” Brasov
Centrul teritorial de invatamint la distanta din cadrul Universitatii de Stat „Transilvania” Brasov isi are sediul la Scoala „Ion Basgan” Focsani. Centrul organizeaza la Focsani concurs de admitere la Facultatile de Litere, Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Facultatea de Matematica si Informatica, Inginerie Tehnologica si Management Industrial si Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor. Sesiunea a doua de inscrieri se va derula in perioada 7-11 septembrie. Taxa de inscriere este intre 80-100 de lei, in functie de specializare, iar taxa de scolarizare anuala ajunge la 2500 de lei. 
Universitatea „Dunarea de Jos” Galati
 Centrul de studii pentru invatamint la distanta de la Universitatea „Dunarea de Jos” Galati functioneaza la Colegiul National „Unirea”. Cea de-a doua sesiune de inscrieri va avea loc in perioada 12-14 septembrie, concursul facindu-se pe baza de dosar, media de admitere fiind media examenului de Bacalaureat. In cadrul centrului din Focsani sint incluse Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (320 locuri, specializarile Marketing, Management, Finante si Banci, Contabilitate si informatica de gestiune), Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice (110 locuri, specializarile Administratie Publica si Drept) si Facultatea de Litere (75 locuri, specializarea Limba si literatura romana - Limba si literatura engleza). Taxa de inscriere este de 100 de lei pentru fiecare facultate in parte, taxa de scolariare ajungind si pina la 2.200 de lei.   


Universitatea “George Baritiu” Brasov


Filiala Focsani a Universitatii „George Baritiu” este una din cele mai cautate institutii de invatamint superior din judet, filiala care functioneaza in orasul nostru din 2004. Inscrierile pentru prima sesiune de admitere se fac in perioada 01-31 iulie 2011, iar cea de-a doua in perioada 1 august – 30 septembrie 2011, pentru urmatoarele facultati si specializari acreditate: Facultatea de Drept cu invatamint la zi si distanta (400 locuri zi, 250 FR) Facultatea de Educatie Fizica si Sport cu invatamint la zi (200 locuri) si Facultatea de Stiinte Economice cu invatamint la zi si distanta - specializarea contabilitate si informatica de gestiune (400 locuri zi, 200 locuri FR) si economia comertului si turismului si serviciilor (400 locuri zi, 300 locuri FR). Taxa de inscriere este de 80 de lei, iar taxa de scolarizare depaseste suma de 400 de euro, care poate fi achitata in rate.


Universitatea Romana de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea”


Din 2004, focsanenii pot fi la ID si studentii Universitatii Romane de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea” din Bucuresti. Universitatea este acreditata si face parte din Federatia Europeana a scolilor cu acces la diploma europeana. Aceasta confera certificate de cultura si cetatenie europeana, limbi europene, comunicare. In cadrul universitatii ce isi are lacasul in internatul scolar al Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” Focsani, functioneaza urmatoarele facultati si specializari: Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative (Drept, Administratie Publica, Economia mediului, Finante si banci, Cibernetica Economica, Economie si afaceri internationale), Facultatea de Arte si Stiinte (Limba si literatura engleza - limba si literatura franceza, Stiinte politice, Comunicare si relatii publice, Artele spectacolului – coregrafie) si Facultatea de Stiinte Economice, Juridice si Administrative (Drept-criminalistica, Economie si afaceri internationale – Integrare economica europeana). Sesiunea a doua de inscrieri este deschisa pe toata perioada lunii septembrie. Inscrierile se pot face online, iar taxa de scolarizare pentru primul an de studiu variaza intre 450- 970 euro, in functie de specializare.    

Universitatea „Spiru Haret” Bucuresti


Filiala Focsani a Universitatii „Spiru Haret” Bucuresti functioneaza la etajul I al Casei de Cultura „Leopoldina Balanuta”. Tinerii pot opta pentru urmatoarele facultati si specializari: Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice, Drept, Educatie fizica si sportiva, Finante si Banci, Relatii Internationale, Istorie sau Pedagogie Muzicala. Taxa de inscriere la admitere este de 80 de lei, insa tinerii care se afla in intretinerea parintilor, acestia fiind tarani, cadre didactice in activitate, pensionari sau someri sint scutiti de plata taxei. Taxa de scolarizare este in jur de 2.000 de lei.

Universitatea „Petre Andrei” Iasi

Institutia acreditata are o filiala in Focsani si functioneaza in incinta Scolii „Stefan cel Mare”. Pentru cei care au ratat prima sesiune de inscriere, mai este o sansa, in intervalul 7-11 septembrie. Admiterea se face pe baza de dosar, unde criteriul il constituie 50% din media de la Bacalaureat si 50% media celor patru ani de stiudiu liceal. Universitatea include Facultatea de Stiinte Economice – specializarea Management (3 ani), Facultatea de Drept – specializarea Drept (4 ani) si Facultatea de Managementul Energiei (4 ani). Taxa de inscriere difera in functie de specializare, variind intre 80 si 100 de lei. Si taxa de scolarizare anuala difera in functie de specializari, intre 2400-2500 de lei. Mai exista o ramura a Universitatii „Petre Andrei” din Iasi in Focsani care pregateste tinerii pe partea de psihologie si asistenta sociala. Mai multe detalii gasiti pe site-ul oficial al uiversitatii, www.upa.ro.
Universitatea „Bioterra” Bucuresti
Filiala Focsani a Universitatii „Bioterra” Bucuresti functioneaza pe strada Mr. Gh. Sava nr. 3. Facultatea de Inginerie si Management (cursuri de zi si frecventa redusa, 4 ani) cuprinde specializarea Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism. Taxa de inscriere este de 100 de lei, iar taxa de studii pentru anul I este 440 de euro. Admiterea se face in ordinea mediei obtinuta la examenul de Bacalaurat, pina la ocuparea locurilor aprobate. Desi prima sesiune de inscrieri s-a finalizat, pentru eventualele locuri ramase libere se continua inscrierea pina in data de 30 septembrie. In perioada vacantei de vara se asigura gratuit pentru studenti, o singura data pe durata studiilor, un concediu de odihna de 8-10 zile intr-unul din complexele universitatii.


Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila” Focsani


Unitatea functioneaza la etajul IV al Colegiului Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focsani”, detinind in chirie un spatiu de 445mp si asigura in anul scolar 2011-2012 scolarizarea in domeniul “Sanatate si asistenta psihopedagogica”, nivel 3 avansat in calificarile: asistent medical generalist (6 clase, 180 de locuri), asistent medical de balneofiziokinetoterapie si recuperare (1 clasa, 28 locuri) si asistent medical de farmacie (1 clasa, 28 locuri). Sesiunea de inscriere ajunge la final pe 12 septembrie, taxa de inscriere  este de 70 de lei, iar taxa de scolarizare anuala 1.400 de lei. 


Scoala Postliceala “Hypocrate” Focsani


Unitatea functioneaza in cantina Colegiului Tehnic “Gh. Asachi” Focsani si a fost infiintata in 1990. Specializarile puse la dispozitie sint asistent medical generalist (3 ani, curs de zi), unde sint disponibile 60 de locuri fara taxa si 90 de locuri cu taxa. Cea de-a doua specializare este asistent medical farmacie (3 ani, curs de zi), unde sint disponibile 30 de locuri fara taxa si 30 de locuri  cu taxa. Cei interesati trebuie sa se grabeasca, pentru ca perioada inscrierilor se incheie pe 31 august, taxa de inscriere fiind de 60 de lei. Examenul de admitere pentru locurile fara taxa are loc pe 9 septmebrie 2011 si consta intr-un test grila cu intrebari din anatomie si fiziologie umana. Taxa anuala este 1.400 de lei, platibila in patru rate.
Scoala Postliceala Sanitara „Vasile Alecsandri” Focsani
Institutie acreditata, Scoala Postliceala Sanitara „Vasile Alecsandri” Focsani face inscrieri pentru anul scolar 2011-2012, la urmatoarele specializari: asistent medicina generala (3 ani), asistent medical farmacie (3 ani), tehnician maseur (9 luni), lucrator social (5 luni) si cosmetica (9 luni). Institutia functioneaza in municipiu inca din anul 1996, iar in cadrul ei isi desfasoara activitatea 47 de cadre didactice (medici, asistenti medicali, profesori gradul I).


Colegiul Universitar de Institutori Focsani


Departamentul Pedagogia Invatamintului Primar si prescolar Focsani sub denumirea de Colegiul Universitar de Institutori Focsani, din cadrul Universitatii Bucuresti a fost infiintat in anul universitar 1996-1997 si functioneaza in incinta Liceului Pedagogic “Spiru Haret” Focsani. Pregatind profesori pentru invatamintul prescolar si primar, colegiul organizeaza cursuri de perfectionare periodica, cursuri de pregatire pentru examenele de definitivat si gradul didactic II, coordoneaza lucrari metodico-stiintifice si organizeaza inspectii speciale de gradul didactic I. Concursul de admitere presupune doua probe, proba orala de aptitudini pedagogice si concurs de dosare (50% media examenului de bacalaureat, 50% media anilor de studiu din liceu). Colegiul colaboreaza si cu cadre didactice din cadrul Liceului Pedagogic „Spiru Haret” Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
laura, acum 4651 zile, 13 ore, 18 minute, 43 secunde
d-na gabriela draghici, nu mai dati informatii eronate! dpipp focsani nu este colegiu de institutori!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.